Thursday, 25 October 2018

Tutorial Cara Tukar atau Pasang Header Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ni Qiya sempat design dan tukar header main blog Qiya yang korang tengah baca ni dan Blogshop Qiya iaitu blog Qiya Beauty

Tukar Header Blog, Design Header Blog Qiya Saad
Header blog baru yang Qiya design sendiri


Ni first time Qiya design sendiri header dan tukar template blog Qiya Beauty tu tapi tak edit pun sebab tak pandai nak edit html code sebelum ni. Sekarang ni da boleh edit blog sikit-sikit tapi edit yang basic-basic jela. Nanti ada masa Qiya share cara edit blog plak ye.

Tukar Header Blog, Design Header Blog Qiya Saad
Header blog yang lama


Tukar Header Blog, Design Header Blog Qiya Saad, Qiya Beauty,
Header blog Qiya Beauty dan template kedua

Macam mana nak tukar atau pasang header blog?

Senang je nak tukar atau pasang header blog ni. Korang ikut je step-step kat bawah ni ye...


Step 1: Open Blogger DASHBOARD -> klik LAYOUT

Tukar Header Blog, Design Header Blog Qiya Saad
Blogger dashboard -> Layout

Step 2: Klik EDIT pada bahagian Page Header Gadget

Bila klik edit pada Page Header Gadget akan keluar page Configure Header macam dalam gambar kat bawah ni.

Tukar Header Blog, Design Header Blog Qiya Saad

Step 3: Dekat IMAGE tu klik option first -> FROM YOUR COMPUTER -> CHOOSE FILE

Then pilih la header blog dari storage handphone atau laptop/netbook/PC korang tu.

Tukar Header Blog, Design Header Blog Qiya Saad

Step 4: Klik INSTEAD OF TITLE AND DESCRIPTION dekat bawah option PLACEMENT -> Klik SAVE

Da siap pun tukar/pasang HEADER BLOG. 

Yeay!!! 

Boleh la view blog untuk tengok ok tak header blog tu. Kalau header terlebih besar dan tak nampak semua korang ulang balik Step 1, Step 2, dan Step 4 then klik SHRINK TO FIT.

Senang je tukar/pasang header blog ni kan?

Selamat mencuba!

Love,

3 comments:

  1. Replies
    1. Thanks dear. Baru nak belajar2 edit blog ni... huhu

      Delete
  2. manis jer header qiya yg baru ni :)

    ReplyDelete