Followers

Tuesday, 18 September 2018

Saturday, 15 September 2018

Resepi Bubur Durian Paling Simple

First time Qiya makan pulut dgn bubur doyan... sodap jugak 😄 Balance makan pulut durian malam tadi sebenarnya ni. Kebetulan Qiya balik kampung baru-baru ni mak Qiya bekalkan la 1 tuppaware durian. Dan kebetulan jugak masa tu hujung-hujung musim buah kat kampung dapat la jugak merasa buah manggis, rambutan, dan juga doyan free. 


Bubur durian, serawa durian, resepi


Resepi bubur durian ni simple je. Bubuh apa yang ada je. Kalau ikut resepi mak dengan ayah Qiya, bubur atau serawa ni selalunya kena ada daun pandan dan sagu tapi sebab tak ada stok kat rumah Qiya guna jela bahan yang ado... yang pasti rasa bubur durian ni lebih kurang sama je dengan resepi mak ayah Qiya...huhu


Bubur durian, serawa durian, resepi


Resepi bubur durian:-


Bahan-bahan:-

1. 6 ulas durian
2. Santan (1/2 biji kelapa parut)
3. 5 sudu gula perang
4. 2 sudu susu pekat
5. Garam

Cara memasak:-

1. Masak santan bersama durian dgn api perlahan.
2. Masukkan gula perang, susu pekat, dan garam.
3. Biarkan mendidih sehingga isi durian separuh hancur sambil kacau perlahan-lahan.
4. Siap. Boleh makan dgn pulut kukus, roti, atau pun makan macam tu je pun da sedap yakmat 😋

Selamat mencuba!

Wednesday, 18 April 2018

Wake Up! Malaysia, Kibar Jalur Gemilang


Rata-rata anak muda kini gemar bergambar di atas bumbung bangunan dan juga streetstyle begini... kagum dengan senibina barangkali!


Wake up Malaysia, Kibar Jalur Gemilang, Bendera Malaysia, Patriotik, Qiya Saad, street style,


Sedarkah kalian semua jika tidak ada kemajuan yg dibangunkan di bumi Malaysia Tercinta ini adakah kita dapat mengecapi keindahan lanskap yg pelbagai tema ini?

Mustahil bukan...

#wakeupmalaysia !!!



Kibarkan #jalurgemilang kebanggaan kita semua rakyat Malaysia yg berbilang bangsa ini di mana-mana saja sebagai tanda terima kasih yang tak terhingga kerana dilahirkan di bumi bertuah ini.


Wake up Malaysia, Kibar Jalur Gemilang, Bendera Malaysia, Patriotik,


Walaupun kita berbeza bangsa, agama, warna kulit, dan ideologi politik tetapi kita adalah sama, iaitu kita adalah Anak Malaysia!

Jom kita sama-sama berkumpul di Mines Exhibition Centre (MIECC) pada 21 April ini untuk memeriahkan lagi forum tentang patriotik dan jalur gemilang disamping dapat memupuk rasa cinta kepada negara.


Wake up Malaysia, Kibar Jalur Gemilang, Bendera Malaysia, Patriotik, Ambiga, Marina Mahathir,


Masuk adalah PERCUMA!

Muat turun tiket di laman web http://jalurgemilang.org/ sekarang.

Saturday, 31 March 2018

IJM Land Half Marathon 2018 - Run Together Bond Stronger

Hai korang,

Jumaat lepas Qiya berkesempatan pergi ke Press Conference IJM Land Half Marathon 2018 yang bertempat di IJM Land Seremban 2 - S2 Club. 


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


Tiba-tiba teringat plak masa sekolah dulu Qiya memang suka sangat ambil bahagian dalam acara sukan olahraga dan selalu je dapat medal. Time degree pun Qiya ada juga ambil bahagian dalam acara sukan tapi bukan marathon la, masa tu main badminton je bagi mewakili faculty. Seronok sangat bila imbas balik semua moment berharga tu! Sebab Qiya memang aktif bersukan selama ni cuma sekarang je da tak aktif dan kesannya berat badan naik mendadak! huhuhu...

So bila IJM Land akan anjurkan acara Half Marathon pada 12 Ogos 2018 ni (Ahad pukul 6.00am - 11.00am) Qiya memang tengah cuba planning untuk sama-sama ambil bahagian dalam mana-mana kategori yang sesuai, maybe 21KM Women Open la. Da alang-alang join tu baik ambil kategori yang paling jauh jarak dia sebab Qiya nak sangat turunkan berat badan, at least reduce 10kg pun da bersyukur sangat. 


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


Qiya da start fikir ni kalau Qiya join IJM Land Half Marathon 2018 ni confirm Qiya terpaksa training at least berlari 2KM setiap hari supaya otot-otot Qiya tak la terkejut bila kena completekan marathon 21KM nanti!

Untuk event IJM Land Half Marathon 2018 yang akan bermula dan berakhir di Dataran Centrio, Seremban 2 (bertentangan dengan Mydin S2) kali ni terdapat 11 category yang dipertandingkan seperti Men Open 21km, Men Veteran 21km, Women Open 21km, Women Veteran 21km, Men Open 12km, Men Veteran 12km, Women Open 12km, Women Veteran 12km, Boys Junior 12km, Girls Junior 12km, dan Fun Run 5km. Korang boleh tengok details umur dan yuran penyertaan bagi setiap kategori dalam jadual kat bawah ni.


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


Selain IJM Land Half Marathon 2018 ni dapat menyihatkan tubuh badan kita juga dapat memberi sumbangan kerana setiap peserta akan menyumbang RM5.00 yuran penyertaan bagi kategori A sehingga H dan RM3.00 bagi kategori I & J kepada Pertubuhan Hospice Negeri Sembilan (Hospice) dan Malaysia Lysosomal Disease Association (MLDA).

Pendaftaran untuk acara Half Marathon 2018 ni telah mula dibuka pada 30 Mac 2018 jam 12pm sehingga 31 May 2018. Walaubagaimanapun, tarikh penyertaan mungkin akan ditutup lebih awal apabila semua kategori telah pun penuh. So, better register awal-awal kalau tak nanti ter-miss plak event ni kan...

Lagipun sekarang ni tengah open EARLY BIRD REGISTRATION. Kalau daftar sekarang ni sehingga sebelum 1 May 2018 kita akan dapat jimat RM10 tau. Banyak tu! 


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


So macam mana nak daftar untuk acara IJM Land Half Marathon 2018 ni?

Senang je...

Korang boleh daftar dan buat pembayaran yuran penyertaan sama ada secara offline yang bertempat di IJM Land (Seremban) Office pada hari ISNIN hingga SABTU jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang atau korang boleh daftar secara online melalui laman sesawang www.ijmlandrun.com ni.


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


IJM Land Half Marathon 2018 kali ni yang dianjurkan oleh Dato' Hoo Kim See iaitu Senior General Manager (Central Region), IJM Land Berhad mendapat platinum sponsor daripada Mr Manns Goh iaitu CEO of Ionman SDS (M) Sdn Bhd.

Antara penaja utama IJM Land Half Marathon 2018 ni adalah Ionman Group, TDK, BMW Millennium Welt Seremban, 100 Plus, Ice Mountain, Ultron, Sin Chew Daily, China Press, Columbia Asia Hospital Seremban, EC Pixel, McDonald's, Yakult, SVC, Spoon Health, 2XU, RockTape, Nestle Milo, Nestle Fitness, dan Mydin Seremban 2.

Ramai yang sponsor event Half Marathon 2018 ni mesti hadiah yang diorang tawarkan pun banyak kan... haaa memang banyak sangat... Setiap peserta yang berjaya menamatkan perlumbaan untuk setiap kategori akan membawa pulang goodies bags dan juga Finisher Medal berserta sijil penyertaan. 


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


Lebih daripada RM50,000 hadiah cabutan bertuah disediakan dan semua pelumba yang berjaya menamatkan perlumbaan 21km akan layak menerima sehelai custom-made Ultron Micro-dry Finisher Tee yang bertulis '21KM Finisher' kat bahagian lengan.


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


Tu baru je hadiah untuk semua peserta yang join IJM Land Half Marathon 2018 ni. Yang menang perlumbaan lain plak hadiahnya tau. Semua kategori kecuali Fun Run pihak penganjur da sediakan hadiah bagi tempat pertama sehingga tempat ke-5 yang bernilai RM1000, RM800, RM600, RM400, dan RM200 beserta Trophy bagi category A sehingga D dan untuk kategori seterusnya korang boleh refer table kat bawah ni.


IJM Land Half Marathon 2018, Race Event, Seremban 2, IJM Land Berhad, Event, Qiya Saad,


So ada tak yang nak join Qiya dalam acara IJM Land Half Marathon 2018 pada 12 Ogos 2018 ni nanti? 

Untuk maklumat lanjut berkaitan IJM Land Half Marathon 2018 ni sila layari www.ijmlandrun.com atau sila hubungi 06-7613888.

Friday, 30 March 2018

Resepi Macaroni Goreng yang Sangat Simple!

Makanan Itali seperti macaroni, spaghetti, atau pasta ianya bukan la makanan favourite Qiya. Qiya ni selera kampung je boleh masuk. Kalau makanan pelik-pelik tu setakat rasa jela. 


Resepi, macaroni, cara masak macaroni, makanan Itali, Qiya Saad,


Tapi lain plak dengan macaroni yang Qiya masak sendiri ni. Nak kata sedap sangat tu tak la tapi the taste quite nice... dan resepi macaroni goreng yang Qiya masak ni simple sangat-sangat dan bahan-bahannya plak mudah di cari kat supermarket.


Bahan-bahan:-

500g Macaroni Kimball (rebus sampai kembang dan lembut, kemudian tos)
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
100g ayam
100g sotong
100g udang
2 keping daging burger Ramli
3 batang sosej
6 biji fish ball
3 batang fish cake
cendawan butang
1/2 biji lada benggala
1/2 biji tomato *
5 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
3 sudu minyak zaitun
sedikit garam
2 sudu gula *
1 sudu serbuk lada hitam *
1 sudu serbuk oregano *



Resepi, macaroni, cara masak macaroni, makanan Itali, Qiya Saad,


Cara penyediaan:-
  1. Rebus macaroni bersama sedikit garam dan minyak zaitun sampai kembang dan lembut. Kemudian toskan. Tujuan guna minyak zaitun untuk elak macaroni melekat.
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris nipis sehingga naik bau.
  3. Potong dadu daging ayam dan daging burger Ramli. 
  4. Masukkan daging ayam dan biarkan sehingga kecut. Kemudian masukkan semua bahan selain yang bertanda *.
  5. Masukkan sos tiram, sos cili, gula, dan tomato. Kemudian masukkan semua macaroni yang telah ditoskan sebentar tadi. Gaul sehingga rata.
  6. Tambahkan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk oregano. Siap untuk dihidangkan.



Resepi, macaroni, cara masak macaroni, makanan Itali, Qiya Saad,


Senang je kan? rasa macaroni goreng yang Qiya masak ni ala-ala macam guna Prego cuma tak ada rasa masam. Maybe boleh tambah lemon ke kan...

Thursday, 22 March 2018

5 Cara Mudah Untuk Menjaga Kecantikan Kulit Wajah

Hai korang...

Hari tu Qiya tanya kawan Qiya yang kerja kat Hospital Ampang Puteri tu macam mana nak dapatkan kulit cantik. Boleh ke buat injection vitamin C untuk bagi kulit jadi putih dan bebas jerawat. Pastu Qiya tanya lagi kalau buat laser treatment OK tak...hehe banyaknya soalan... 

Dia kata jangan sembarangan buat rawatan kecantikan muka ni sebab kebanyakan yang datang kat hospital tempat dia kerja tu ramai yang nak repear muka yang rosak teruk akibat penggunaan produk kecantikan dan kosmetik terlarang sama ada di kalangan artis ataupun orang biasa. Dia kata baik cek betul-betul tu sama ada tempat yang kita nak buat rawatan tu adalah klinik esthetic ataupun beautician dan better buat kat klinik esthetic sebab beautician kebanyakkannya diorang ni tak ada qualification.


antibiotik untuk kulit muka, cara jaga kulit wajah, cara rawat masalah jerawat, pencagaan kulit muka, skincare, supplemen, tips kecantikan, Vitamin C,


Dia tanya apa problem kat muka Qiya. Qiya jawablah muka Qiya berjerawat, kulit kusam dan tona tak sekata, ada scar, pigmentation, dan open pores yang amat ketara. Dia kata kalau macam tu buat la treatment PRP, iaitu stands for Platelet Rich Plasma dan kos rawatan plak RM2500++ ... hahahaha... pengsan nak kumpul duit... tapi dia kata PRP treatment memang OK dan perubahan kat wajah kita akan nampak dalam tempoh yang singkat.

Bila fikir-fikir duit tak berapa nak hado so Qiya pun praktis jela 5 cara mudah untuk menjaga kecantikan kulit wajah ni. Ianya adalah rutin harian Qiya sebenarnya dan ada sedikit penambahan pada cara yang ke-4 dan ke-5. Nak tau apa rutin penjagaan kulit wajah yang Qiya amalkan? Teruskan membaca tau...


1. Bersihkan wajah dengan pembersih muka yang sesuai


Setiap pagi lepas bangun tidur da jadi rutin Qiya bersihkan muka dengan pembersih muka untuk bersihkan kulit yang berminyak. Qiya gunakan pembersih muka jenama Safi.


2. Gunakan Toner Wajah selepas bersihkan muka


Lap muka dengan tuala selepas dibersihkan and then Qiya apply Hada Labo Whitening Lotion untuk elak kulit menjadi kering setelah dibersihkan dan juga untuk memberi lembapan pada kulit wajah.


3. Gunakan Pelembab Wajah selepas menyapu toner


Pelembab wajah yang Qiya gunakan adalah Cetaphil Moisturizing Cream. Qiya baru gunakan jenama Cetaphil ni and so far bila apply tu rasa agak selesa dan kulit muka tak rasa melekit. Selalunya Qiya akan pakai bedak jenis loose powder dan lipstick je lepas apply moisturizer bila nak keluar kejap-kejap. Tapi kalau waktu kerja Qiya akan apply BB Cream dan compact powder jenama Pixy untuk long lasting effect.


4. Makan Antibiotik untuk Merawat Kulit Wajah yang Berjerawat


Selain menggunakan skincare yang sesuai dengan kulit wajah, dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu kalau nak ambil sebarang ubat untuk kurangkan masalah kulit muka yang berjerawat. Macam kes Qiya doktor bagi 10 biji Antibiotik Doxycap Doxycycline Capsule B.P. 100mg VFDOX06-1 yang berharga RM25 dan perlu diambil 1 biji sehari selepas makan.

Tapi sebelum tu Qiya ada tanya doktor sama ada injection vitamin C disediakan kat klinik tersebut atau tak. Hehehe... Doktor tu cakap tak ada dan respond dia macam da familiar sangat je dengan soalan macam tu... acuh tak acuh je doktor tu jawab... hahaha...


5. Amalkan Pengambilan Supplemen yang Mendapat Kelulusan KKM


Kalau cakap pasal supplemen Qiya ni adalah orang yang paling susah nak makan supplemen lagi-lagi yang jenis tablet. Risau je kalau telan-telan tapi tablet tu tak hancur dan tersekat kat mana-mana organ dalaman especially kedney sebab almost 10 years ago mak kawan Qiya ni ada menghidap sejenis penyakit yang mana nama penyakit tu Qiya pun da lupa tapi mak kawan Qiya tu selalu kena follow up kat hospital dan pernah menjalani operation. Umur mak kawan Qiya tu kalau tak silap dalam lingkungan 50 tahun ke atas.

Masa lepas operation tu kawan Qiya cakap banyak ubat yang tak hancur ada kat dalam buah pinggang mak dia disebabkan banyak makan ubat-ubatan yang berbentuk tablet. Lepas pada kejadian tu, semua ubat yang berbentuk tablet dia akan hancurkan dulu sebelum makan.

Dan sebab ni juga la Qiya takut nak ambil supplemen tapi disebabkan faktor usia yang meningkat dan kulit Qiya yang kerap terdedah kepada sinar UV, asap, dan habuk Qiya tawakal je dan cuba consume semula Shaklee Sustained Release Vita-C Plus ni selepas 3 tahun tinggal Vita-C ni. Dulu Qiya sempat consume 2 botol vitamin C (180 tablets/bottle) dan rasa macam elok sikit kulit muka. That's why Qiya makan semula vita c ni.

Mudah kan 5 Cara Untuk Menjaga Kecantikan Kulit Wajah ni? 

Friday, 16 March 2018

Senarai Pemenang 'Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017'

First of all Qiya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada semua kawan-kawan Blogger yang sudi join Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017 ni.



Pemenang Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017 adalah seperti berikut:


SENARAI PEMENANG

Tempat Pertama 
No. 6
http://azlanbahar.com/contest/giveaway-cash-rm100-qiya-saad-december-2017/
Hadiah - RM50


Tempat Ke-2
No. 8
http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
Hadiah - RM30


Tempat Ke-3
No. 11
https://galaksiviral.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
Hadiah - RM20


Hadiah Saguhati #1
No. 5
http://penselduabee.blogspot.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
Hadiah - Popia Simpul by Qiya Kitchen


Hadiah Saguhati #2
No. 2
http://qisstiera.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html?m=1
Hadiah - Popia Simpul by Qiya Kitchen


Hadiah Saguhati #3
No. 4
http://queensyanis.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
Hadiah - Popia Simpul by Qiya Kitchen



popia simpul, Kuih raya, biskut raya, senarai harga biskut raya 2018, doorgift, goodies, pakej pertunangan, pakej perkahwinan, doorgift aqiqah, doorgift sambutan hari jadi, biskut oat coklat, oat chocolate cookies, qiya kitchen, GA, Giveaway,



Tahniah Qiya ucapkan kepada semua pemenang. Sila emelkan butiran peribadi seperti dibawah ke sitirokiyah.saad@gmail.com untuk menuntut hadiah.


Butiran peribadi:-
No peserta:
Url blog:
Nama penuh: 
No Akaun Bank:
Nama bank:
No H/P:
Alamat email: 

Kepada yang kurang bernasib baik tu boleh cuba next GA ye. Bye!

Sunday, 11 March 2018

The process of a sales & purchase agreement

Property, Sales & Purchase Agreement, Buying House, the process of sales & purchase properties agreement, How much deposit of a house, How to sell and buy property, how to sell and buy a house, how long the process of selling & buying house,


All prospective property buyers need to understand the importance of a sales and purchase agreement during property purchase.

Hiring a solicitor

The first thing that you need to do is to get a solicitor. There are two ways this occurs in property transactions. In the first case, the buyer and seller use the same solicitor. In the second case, the buyer and seller hire different solicitors.

When the buyer and seller employ the same solicitor, the process will tend to be quicker. However, both the buyer and seller will need to be careful that the solicitor is acting in the best interests of both clients.

When the buyer and seller both hire their own solicitors, the interests of both parties will be protected. However, this means that there will be a lot of back and forth in terms of communication, and this could drag out the process of the property transaction.

The process


1. Letter of Option to Purchase


This letter from the seller to buyer allows the buyer for consideration of purchase. The buyer will pay a 2% deposit of the purchase price to the seller as an earnest deposit upon signing the letter to option to purchase. This deposit will be credited to the purchase price if the option is exercised. Usually the letter is drafted by a property agent or solicitor. This letter of option to purchase allows the buyer. The buyer obtains the option and rights to buy the property within the option period for the full price.

After signing the letter of option to purchase, the sales and purchase agreement must be signed within period of 14 days. The buyer typically applies for a bank loan during this period. If, however, the loan application is rejected, this letter can be voided once the option period expires. The 2% deposit will then be returned to the buyer.


2. Signing the Sales and Purchase Agreement


Upon signing the sales and purchase agreement, the remainder of the 6% of the 8% deposit needs to be paid by the buyer to seller. Once the sales and purchase agreement is signed, no further bargaining is allowed, and both parties must follow and respect the terms as contracted upon in the sales and purchase agreement. Thus, both buyers and sellers need to agree with the terms before signing the sales and purchase agreement.

3. Completion of the Sales and Purchase Agreement


Once the sales and purchase agreement is signed, the buyer usually has a grace period of 3 months to pay the remaining 80% of the property purchase price. If the seller still has an outstanding loan on the property, this outstanding amount must be settled by the buyer on behalf of the seller within this grace period. These processes will be negotiated by the solicitor on behalf of the seller and buyer.

However, should the buyer fail to pay the seller the remaining 90% of the property purchase price within the grace period, the seller has the rights to charge the buyer a 6% interest for failing to fulfill the terms as set out in the sales and purchase agreement.

Conventionally, a real estate agent will handle transactions of property purchase and transfer for you in exchange for an agent fee. The exact amount will differ depending on your agreement with the agent, whether it is to follow the standard cost in the state, or whether it is a percentage of the sale. Some agents require payment once the sales and purchase agreement is signed. In any case, it is advisable to only pay the agent fee upon the completion of the whole sales and purchase agreement process. This can take a minimum of 3.5 months.

It is however, not a compulsory thing to have a real estate agent to handle property transactions. However, in the event that you opt to forego hiring a real estate agent, you need to have a solicitor that you can trust well and is able to protect your interests.

Friday, 9 March 2018

Tempahan Kuih & Biskut Raya 2018 dan Doorgift by Qiya Kitchen untuk Pelbagai Majlis

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang,

Ada ke yang da mula fikirkan persiapan untuk hari raya puasa? Hari ni da masuk hari ke-9 bulan Mac... bulan Mei da mula berpuasa... sekejap je kan? Pastu raya plak...


Kuih raya, biskut raya, senarai harga biskut raya 2018, doorgift, goodies, pakej pertunangan, pakej perkahwinan, doorgift aqiqah, doorgift sambutan hari jadi, biskut oat coklat, oat chocolate cookies, qiya kitchen,


Banyak yang nak kena prepare untuk menyambut Aidilfitri ni. Baju raya, angpau raya, kuih raya...macam-macam kan...maklumlah Aidilfitri kan sekali je setahun...mesti la kalau boleh nak sambut hari raya dengan rasa meriah gitu...


Kuih raya, biskut raya, senarai harga biskut raya 2018, doorgift, goodies, pakej pertunangan, pakej perkahwinan, doorgift aqiqah, doorgift sambutan hari jadi, biskut oat coklat, oat chocolate cookies, qiya kitchen,


Hari ni dengan rasminya Qiya da mula OPEN ORDER pelbagai jenis kuih raya bagi pihak @qiyakitchen sehingga 30 April 2018 khas untuk Hari Raya Puasa tahun ini dan juga doorgift untuk pelbagai majlis.

Buat masa ini Qiya ambil order untuk beberapa items sahaja tau. Antaranya ialah:-

1. Oat Chocolate Cookies
RM18.00 (45-50pcs @ +/-300g)

2. Popia Simpul @ Gulung 
RM25.00 (500g)
RM45.00 (1kg)

Dari semasa ke semasa Qiya akan update senarai kuih raya ni. 

Kalau korang nak jadikan sebagai DOORGIFT untuk pelbagai majlis pun boleh...contohnya:-

👰 Majlis Pertunangan / Perkahwinan
👶 Majlis Aqiqah/ Cukur Jambul / Berkhatan
💃 Birthday Party
👪 Majlis Doa Selamat

dan sebagainya...

Harga Doorgift

1. Cookies - RM1.50/pax @ RM2.50/jar
2. Popcorn - RM1.00/pax @RM1.50/pax
3. Popia simpul - RM1.00/pax


Kuih raya, biskut raya, senarai harga biskut raya 2018, doorgift, goodies, pakej pertunangan, pakej perkahwinan, doorgift aqiqah, doorgift sambutan hari jadi, popcorn doorgifts, qiya kitchen,
Popcorn Doorgit - RM1.00


Popcorn Doorgift - RM1.50


Tempahan perlu dibuat sekurang-kurangnya 1 minggu sebelum majlis berlangsung.

Kalau korang cari kat Facebook dan Instagram boleh gunakan hashtag-hashtag macam kat bawah ni.

#qiyakitchen 
#qiyacookies  
#qiyakitchencookies #SekaliRasaPayahNakBerhenti 

Ataupun korang boleh direct ke social media berikut:-

Facebook page: Qiya Kitchen
Instagram: @qiyakitchen

Selain itu juga, kalau ada surirumah, student atau sapa-sapa je yang nak cari duit lebih boleh jadi DROPSHIP untuk produk makanan dari keluaran Qiya Kitchen ni tau.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:-
QIYA - 0122668424 (CALL/SMS/WHATSAPP) 

Notes:-
~ Harga tidak termasuk kos pos
~ Penghantaran boleh diurus ke seluruh Malaysia
~ COD area Klang, Shah Alam, Putrajaya, UiTM Shah Alam, dan sekitar Lembah Klang.

Saturday, 3 March 2018

Resepi Kacang Kuda Goreng (Fried Chickpeas)

Hai korang...

Hari ni Qiya nak share tentang satu resepi yang simple dan tinggi khasiat. Kacang kuda atau chickpeas adalah sejenis makanan yang sesuai untuk orang yang tengah diet ataupun sejenis makanan sihat yang boleh dijadikan sebagai kudapan lagi-lagi bila tengah tengok TV mesti syok je mengunyah.


Resepi, kacang kuda, chickpeas, sumber protein, karbohidrat, fiber, serat, qiya saad,


Kacang kuda ni antara kebanyakan makanan ringan atau snack yang terdapat dalam kategori healthy food atau healthy snack yang Qiya cari dari google. 

Kacang kuda ni sangat popular dalam diet orang Mediterranean kerana ianya mengandungi sumber protein, karbohidrat, dan fiber. Walaupun ianya sesuai dijadikan sebagai snack tapi tetap tak boleh makan banyak-banyak, segenggam da cukup bak kata Kevin Zahri.

Kalau ikut cara Kevin Zahri makan, dia akan makan protein terlebih dulu kemudian baru sayur dan diikuti oleh nasi atau karbohidrat. Rationya pun segenggam carbo.

Qiya suka refer style Kevin Zahri jaga pemakanan dan kesihatan sebab dia kan ada pengalaman lebih 12 tahun jadi certified trainer kat U.S., lagipun program Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M) yang dia kendalikan dapat bantu ramai orang yang overweight kembali sihat dan normal. Ada yang berat 130kg pun boleh turun sampai 60kg selama 1 tahun mengikuti program tersebut. 

Qiya pun ingat nak daftar jugak la JK1M tu sebab Qiya macam da tak boleh control berat badan. Da 2 minggu Qiya diet dan exercises dapat la turunkan 2kg tu pun naik turun, tak konsisten. Takut la kalau berat badan naik mendadak. Seluar jeans Qiya pun semua da ketat. Sebab tu Qiya cuba cari makanan yang sihat, minuman tanpa gula, dan makanan yang kurang garam. 

Kenapa Qiya cut gula? sebab gula mengandungi karbohidrat sebagai sumber tenaga. Tenaga yang berlebihan akan bertukar jadi lemak kalau tak digunakan. Garam pula mengandungi Sodium yang bila berlebihan akan menyebabkan air dalam badan bertakung dan seterusnya menyebabkan peningkatan berat badan selain menjadi punca penyakit darah tinggi. Scary kan?

Sekarang Qiya nak share Resepi Kacang Kuda Goreng ( Fried Chickpeas) yang boleh dimakan macam tu je.

Bahan-bahan:-

Kacang kuda 
Bawang merah
Cili kering
Ikan bilis
Daun kari
Ubi kentang
garam
minyak zaitun


Cara memasak:-

1. Rendam kacang kuda selama 8 hingga 10 jam dan kemudian rebus.
2. Goreng kentang dan ikan bilis. Angkat dalam pinggan.
3. Tumis bawang, cili kering, dan daun kari menggunakan minyak zaitun.
4. Masukkan kacang kuda, ikan bilis, kentang, dan garam. Gaul rata.
5. Siap untuk dihidangkan.

Senang je kan? Selamat mencuba...

Saturday, 24 February 2018

Hafizh Syahrin Sertai MotoGP Pada Tahun 2018

Bagi peminat sukan MotoGP di Malaysia, berita tentang penyertaan pelumba negara iaitu Hafizh Syahrin ke kelas perdana dan berlumba dengan lagenda sukan tersebut sangat dinanti-nantikan. Sebut je Valentino Rossi siapa tak kenal kan, kecuali orang tu bukan peminat setia sukan MotoGP!


Hafizh Syahrin, MotoGP, Monster Yamaha Tech3, Sukan, Lumba Motor,
Sumber gambar dari Google


Sejak beberapa tahun kebelakangan ni Qiya memang seboleh-bolehnya akan menonton setiap pelumbaan MotoGP dan ujian masa yang diadakan secara bergilir-gilir di 18 buah litar lumba di beberapa buah negara tapi live dari rumah jela...hehe. Inshaallah kalau tak ada halangan Qiya nak beli tiket awal-awal untuk perlumbaan MotoGP kat Litar Sepang nanti. 

Bangga sangat sebab ada anak-anak Malaysia yang turut berlumba dalam sukan MotoGP, antaranya adalah Adam Noroddin, Zulfahmi Khairuddin, dan Khairul Idham Pawi. Walaupun bintang sukan MotoGP yang lain belum bersinar seperti Hafizh Syahrin tetapi Qiya tetap rasa bangga sangat-sangat dengan pencapaian diorang ni.

Pihak Litar Antarabangsa Sepang (SIC) da buat pengesahan bahawa Hafizh Syahrin Abdullah akan menyertai Monster Yamaha Tech3 secara musim penuh dalam kelas MotoGP.

Datuk Razlan Razali, Ketua Pegawai Eksekutif SIC yang menjadi tulang belakang Hafizh Syahrin dalam sukan MotoGP juga mengatakan bahawa spekulasi yang bertiup kencang sebelum ini adalah benar dan penyertaan pelumba negara dalam kelas perdana tersebut pada tahun 2019 dan 2020 adalah seperti impian menjadi kenyataan.

"Bagi saya Herve (Poncharal), Dorna dan Yamaha (Penyertaan Hafizh di MotoGP) 100 peratus sah," kata Razlan pada ujian rasmi MotoGP di Sepang baru-baru ini ketika sedang mengadakan pertemuan bersama Poncharal dan pihak pengurusan Dorna bagi membincangkan penyertaan Hafizh di MotoGP pada tahun 2019 dan 2020.

Dalam perbincangan tersebut Razlan berkata Poncharal bersetuju menawarkan tempat buat Hafizh Syahrin di MotoGP bagi menggantikan tempat yang dikosongkan oleh Jonas Folger dan Razlan akan ke Buriram untuk tindakan selanjutnya berkaitan kontrak dan sebagainya bersama pasukan Monster Yamaha Tech3 yang berpangkalan di Perancis.

"Ada tiga nama termasuk Hafizh dan tanpa perbincangan lanjut, Yamaha Jepun memilih Hafizh dan mereka juga sudah berbincang dengan Yamaha Hong Leong (Malaysia), Thailand dan Indonesia, di mana mereka bersetuju Hafizh menjadi pelumba pasukan untuk tahun ini," kata Razlan.

Namun, pasukan Poncharal berkata dalam laman web rasmi MotoGP mereka akan menilai Hafizh bermula di ujian rasmi yang berlangsung di Buriram nanti dan keputusan muktamad mengenai pelumba keduanya hanya akan dibuat selepas itu.

Sumber maklumat ni Qiya ambil daripada Berita Harian Online. Sebarang perubahan berkaitan dengan keputusan muktamad boleh rujuk dekat website rasmi MotoGP.


Latar Belakang (Biodata) Hafizh Syahrin


Sejarah Awal Penglibatan Hafizh Syahrin dalam perlumbaan motosikal


Hafizh Syahrin dilahirkan pada 5 May 1994 di Selangor, Malaysia dan membesar di Selangor. Beliau memulakan kerjaya pada usia 9 tahun dalam perlumbaan pocket bikes dan terus mendapat gelaran "King of Pocket Bikes." ketika beliau ditemui oleh pengurus kumpulan Barry Leong di litar pocket bikes dan bakat berlumba beliau menonjol tak lama selepas itu selain berjaya mendominasi perlumbaan dalam kategori pocket bikes pada tahun berikutnya.

Pembangunan Kerjaya Hafizh Syahrin sebagai pelumba motosikal


Pada tahun 2007 ketika usia beliau 13 tahun, Hafizh Syahrin membuat kemunculan kali pertama pada kejohanan Cub Prix dalam kategori YAMAHA LC135 Cup dan menjuarai tempat kedua secara keseluruhan.

Kemudian pada tahun berikutnya ketika beliau dalam kumpulan Petronas Sprinta Raceline beliau menjadi pelumba paling muda yang berjaya menaiki podium sekaligus menjuarai tempat ke-3 secara keseluruhan dalam kejuaraan Yamaha GIVI Cup pada 2008. Dalam pada itu juga, Hafizh Syahrin telah membuktikan pencapaiannya yang mengagumkan menerusi penyertaannya dalam kategori Novice.

Hafizh Syahrin memulakan tahun 2009 dengan menjuarai perlumbaan pembukaan musim di Alor Setar dengan 7 kemenangan daripada 8 pusingan dalam kategori Novice. Kemudian, beliau beralih untuk berlumba dengan pemain seniornya yang lebih terkenal dan berpengalaman dan beliau berjaya menduduki tangga ketiga dalam Kejohanan 115cc Asia Road Racing Underbone.

Sampai sini saja entry Hafizh Syahrin Sertai MotoGP pada Tahun 2018. Terima kasih kepada semua pembaca blog Qiya Saad Dot Com.

Nak 18% Rebat Tunai Dari SHOPEE? Jangan Terlepas Offer Ini Sempena Kempen Hari Gaji Shopee Pada 26-28 Febuari 2018!

Korang nak 18% Rebat Tunai Dari SHOPEE? Mesti la nak kan... cuba kira kalau korang beli iPhone let say harga dia plus minus RM2000, korang boleh JIMAT RM360 tau. Banyak tu! Tu belum termasuk DISCOUNT yang SHOPEE tawarkan untuk item-item terpilih lagi... 


Shopee, Kempen Hari Gaji Shopee, Jualan Murah, Online Shopping Website, Shopee Malaysia, Elianto, XES, L'Oreal, Nestle, barang make-up, alat solek, skincare,


Tak lama lagi korang dapat gaji kan? Korang tau tak sempena Kempen Hari Gaji Shopee pada 26-28 Febuari 2018 ni banyak tawaran hebat dan potongan harga termasuk pulangan tunai sebanyak 18% dalam bentuk syiling Shopee untuk produk promosi sepanjang kempen ni dijalankan. 

Contohnya kalau korang spend RM1 korang akan dapat 18 syiling Shopee yang korang boleh gunakan untuk beli barang lain nanti. Best kan? So, pastikan korang jangan sampai terlepas offer ni tau!

Banyak barang yang ada dijual kat Shopee ni antaranya gajet, produk kesihatan dan kecantikan, barang-barang permainan kanak-kanak dan bayi, pakaian wanita, termasuklah perabot dan perhiasan rumah dan sebagainya. Senang cakap macam-macam ada kat Shopee ni! 

Selain itu juga barang-barang untuk bersukan pun banyak yang korang boleh beli secara online kat laman web Shopee  ni antaranya adalah kasut sport, seluar, sport bra, Yoga mat, dan macam-macam lagi.

Kalau korang tanya apa yang Qiya nak beli sementara tengah ada offer ni Qiya akan jawab of course la barang-barang fitness. Hehe. 

Mula-mula Qiya ingat nak beli dumbell untuk buat weight exercises sebab kalau rajin memang cepat dapat shape perut yang cantik ataupun untuk cutting. 

Tapi memandangkan Qiya tengah fokus senaman Cardio, Strength, dan Yoga so Qiya postpone dulu beli dumbell tu tapi Qiya replace dengan set T-Shirt, long pant, dan sport bra yang berharga lebih kurang RM40.00 termasuk postage fee.


Shopee, Kempen Hari Gaji Shopee, Jualan Murah, Online Shopping Website, Shopee Malaysia, Yoga Outfit, Pakaian Sukan, Seluar Yoga, sport bra murah,


Sebab apa? sebab senaman Cardio, Strength, dan Yoga ni tak perlu guna banyak peralatan yang banyak-banyak macam kat gym tu. Ada tikar yoga dan pakaian sukan yang sesuai dah boleh exercise.

Sebelum Kempen Hari Gaji Shopee pada 26-28 Febuari 2018 ni, Shopee da pun mengadakan jualan pra-kempen bermula dari 21 Febuari 2018 dengan tawaran eksklusif bagi jenama terkemuka seperti Elianto, Pro Shop, Reckitt Benckiser dan banyak lagi.

Selama 3 hari kempen ni dijalankan, terdapat lebih 5,000 barang yang ditawarkan dengan harga lebih murah antaranya produk dari kategori Mobil & Gajet, Kesihatan & Kecantikan, Permainan Kanak-kanak & Bayi, Perabot & Perhiasan Rumah, Barang Runcit & Haiwan Peliharaan, Fesyen Wanita & Fesyen Lelaki.


Shopee, Kempen Hari Gaji Shopee, Jualan Murah, Online Shopping Website, Shopee Malaysia, XES, Shoes, kasut lelaki, kasut wanita, harga kasut, kasut murah, design kasut terkini,


Kalau korang tak tau meh sini Qiya nak bagitau... banyak tau jenama yang terkenal turut bekerjasama dengan Shopee ni antaranya L'Oreal, Nestle, Big Pharmacy, Bagstation, XES Shoes dan Vivo untuk bagi semua pengguna tegar Shopee di seluruh Malaysia ni dapat berjimat walaupun tengah shopping sakan!  

Pada masa yang sama juga, Shopee akan adakan Jualan Murah Shocking Sale selama 5 hari sepanjang tempoh kempen ni untuk pelbagai barang-barang favourite kita semua pada harga yang sangat-sangat murah bagi sesuatu tempoh sampai habis stok. 

Qiya ulang semula, Jualan Murah Shocking Sale ni ada macam-macam offer sampai Shopee HABIS STOK tau! So, jangan cakap akak tak payung! ehh silap, jangan cakap Qiya tak bagitau! Hehe

Selain itu, sepanjang kempen Hari Gaji Shopee ni dijalankan Shopee akan melancarkan permainan Facebook Live: Edisi Hari Gaji pada 26 Febuari 2018 pada pukul 2.00 p.m. yang membolehkan peserta bertuah untuk memenangi syiling Shopee dan hadiah utama adalah sebuah telefon bimbit Samsung Galaxy Note 8 bernilai RM3,999. 

Untuk memeriahkan lagi kempen Hari Gaji Shopee ni kita semua boleh menyertai Jualan Lelong Mobil Hari Gaji di shopee_mamak dari aplikasi Shopee sepanjang kempen ni dijalankan dan berpeluang memenangi hadiah bernilai lebih RM4,000 termasuk sebuah Nubia M2 Lite, sebuah OPPO F5, dan sebuah Penyedut Hampagas Dyson.

Menarik tak Kempen Hari Gaji Shopee ni? 

Untuk maklumat lanjut sila layari www.shopee.com.my dan jangan lupa muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.

Tuesday, 20 February 2018

Menu Diet: Resepi Telur Serunding Tabur (Sprinkle Floss Eggs Recipe)

Hai korang.

Hari ni Qiya nak share beberapa menu dan resepi diet. Menu ni adalah menu Qiya setiap hari. Tapi Qiya tak diet straight tau sebab pening kepala kalau tak makan nasi, mungkin sebab Qiya da tak minum air manis agaknya.

Carbohidrate dari gula memang Qiya cut terus. Lebih seminggu rasanya Qiya tak minum air manis. So, tengahari Qiya makan nasi sikit. Pagi dan malam back to this menu.

Resepi diet Qiya ni memang simple sangat-sangat. Tak sampai 10 minit da siap prepare.


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Resepi 1: Resepi Telur Serunding Tabur (Sprinkle Floss Eggs Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
sedikit serbuk lada hitam


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 1 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Potong 1 biji telur rebus dan susun diatas telur yang telah hancur tadi.
3. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
4. Siap untuk dihidangkan.


Resepi 2: Resepi Telur Serunding Tabur Bersama Sayur (Sprinkle Floss Eggs with Vegetable Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu mayonis #ladyschoice
1/2 biji lobak merak
sedikit brokoli
1 kuntum baby sawi
1/2 biji tomato


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 1 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Potong 1 biji telur rebus dan susun diatas telur yang telah hancur tadi.
3. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
4. Celur baby sawi dan brokoli dalam air mendidih.
5. Atur semua sayur dan sapukan mayonis ditepi pinggan.
6. Siap untuk dihidangkan.


Resepi 3: Resepi Telur Serunding Tabur Bersama Sayur (Sprinkle Floss Eggs with Vegetable Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
1 sudu serbuk lada hitam
2 helai Yau Mak Tam
1/2 biji tomato
beberapa hiris timun jepun


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 1 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Potong 1 biji telur rebus dan susun diatas telur yang telah hancur tadi.
3. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
4. Susun semua sayur ditepi pinggan.
5. Siap untuk dihidangkan.

Resepi 4: Resepi Telur Serunding Tabur Bersama Sayur (Sprinkle Floss Eggs with Vegetable Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu mayonis #ladyschoice
3 helai Yau Mak Tam
1/2 biji tomato
beberapa hiris timun jepun


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 2 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
3. Susun semua sayur dan ratakan mayonis ditepi pinggan.
4. Siap untuk dihidangkan.


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Bukan susah sangat pun nak jaga kesihatan kan?

Selamat mencuba korang... Sekali Rasa Payah Nak Berhenti!

Thanks sebab sudi baca blog Qiya ni. Kalau tak keberatan dan kalau korang suka dengan perkongsian dari blog Qiya ni korang boleh share mana-mana entry dan di harap korang sudi LIKE FB Page Qiya Saad Dot Com. Jangan lupa baca juga Resepi Ayam Panggang Black Pepper Bersama Sayur.

Monday, 19 February 2018

RESEPI AYAM PANGGANG BLACK PEPPER BERSAMA SAYUR

Hai korang...

Dinner malam ni Qiya ubah selera dengan Black Pepper Chicken Grill with Vege ataupun dalam Bahasa Melayu adalah Ayam Panggang Lada Hitam. Makan dengan separuh senduk nasi putih.


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,

So, hari ni Qiya nak tulis resepi Black Pepper Chicken Grill With Vege, senang nanti bila Qiya nak masak semula boleh refer entry ni je.

RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN GRILL WITH VEGE


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,

Bahan-bahan (perap):-

Sepotong ayam bahagian dada
6 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu serbuk lada hitam (black pepper)
2 sudu sos tiram #maggie
1 sudu gula
secubit garam
sedikit minyak masak

Sayur-sayuran:-

sedikit Brokoli
5 tangkai Kacang parang
1 batang lobak merah
1/2 biji lada benggala
1/2 biji tomato
7-8 hiris timun Jepun
2 hiris lemon


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,


Cara-cara penyediaan:-

1. Tumbuk bawang dan halia. Lumurkan dekat ayam yang dicucuk dengan garfu (tujuan untuk bagi bahan perap meresap kat dalam isi ayam).
2. Perasakan dengan garam, gula, sos tiram, dan serbuk black pepper. Gaul rata.
3. Letak dalam tray yang sesuai bersama sayur-sayuran yang telah dipotong dan renjis ayam dengan sedikit minyak.
4. Panggang atau grill dalam oven pada suhu 150° - 180° selama 45 minit (Sayur boleh keluarkan dulu selepas 20 minit).
5. Perah lemon atas ayam dan siap untuk dihidangkan bersama nasi putih ataupun boleh makan macam tu je.


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,


Senangkan? 

Sambil-sambil tunggu ayam tu masak Qiya sempat buat macam-macam benda tau! 😊

Korang pun boleh cuba resepi ni...


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,


Lepas makan dalam 1 jam setengah lebih Qiya exercise Skipping Rope selama 2 minit sebab hari ni langsung tak exercise ataupun buat Yoga sampai rasa bersalah je sebab Qiya kan on diet dan kalau boleh nak konsisten la jaga pemakanan dan juga lakukan senaman yang ringkas setiap hari untuk sentiasa kekal sihat!

Thanks sebab baca blog Qiya ni. Kalau boleh harap-harang korang dapat LIKE page FB QIYA SAAD DOT COM dan jangan lupa baca juga entry Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan untuk Kempiskan Perut Buncit.

Saturday, 17 February 2018

Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan Untuk Kempiskan Perut Buncit

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang, cuti CNY ni buat apa?

Qiya banyak habiskan masa kat rumah je sebab malas nak keluar sementara belum on duty.

Lepas CNY ni baru nak jenguk-jenguk office, banyak jugak pending works sebelum Qiya start cuti panjang di atas sebab-sebab tertentu hari tu. Ececeh, padahal buat kerja sendiri je pun, cuti pun suka-suka hati je tak ada sapa nak bising.

Tapi nama pun kerja kan, kena la disiplin walaupun tak perlu nak report kat sapa-sapa. Inshaallah kalau tak ada apa-apa problem lepas ni boleh la Qiya fokus kerja Qiya semula. Bila gaji based on sales ni faham-faham jela kan, tak ada sales tak ada la gaji...sobsob...


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, diet seimbang, fiber, petua kurus, petua langsing, Smoothie, Smoothie Buah-buahan, vitamin, Qiya Saad,


Bila da banyak masa kat rumah ni banyak jugak la idea dalam kepala ni. So, most of the time Qiya lepak kat dapur dan asah bakat memasak. Belajar baking cake semula sebab da 7 tahun lebih Qiya tak baking dan buat cookies.

Start sambung degree hari tu da kurang memasak, pastu buat kerja part time kat Jusco plak balik pun da tengah-tengah malam memang dapur pun tak berasap la. Balik rumah sambung buat assignment plak.


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, diet seimbang, fiber, petua kurus, petua langsing, Smoothie, Smoothie Buah-buahan, vitamin, Qiya Saad,


Memang dulu hidup Qiya ni tunggang langgang sangat, keluar subuh balik tengah malam. Tapi tak kaya-kaya jugak! hahaha...

That's why la sekerang ni Qiya buat investment, walaupun baru nak belajar selok-belok pelaburan tapi seronok la sebab dapat peluang uruskan duit ratus-ratus ribu ringgit. Nak harap duit sendiri eermmmmm...

Bak kata orang, berkawan dengan tokey minyak wangi kita pun terpalit bau wangi tu. Kesimpulannya, berkawan dengan orang yang ada ada ni inshaallah kita pun pun akan terasa la lapang dan stabil sikit status kewangan kita nanti.


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, diet seimbang, fiber, petua kurus, petua langsing, Smoothie, Smoothie Buah-buahan, vitamin, Qiya Saad,


Eh, lupa plak tajuk entry hari ni. Jauh sangat menyimpang. Syok plak membebel kat blog ni bila da lama tak update entry. Haha

Hari ni Qiya nak cerita pasal Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan Untuk Kempiskan Perut Buncit. Smoothie ni biasanya dibuat daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Potong dan blend je buah-buah dan sayur-sayur tu. Pastu da boleh makan. Yummy!


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, petua kurus, petua langsing, diet seimbang, vitamin, fiber, Qiya Saad,


Kenapa smoothie buah-buahan dan sayur-sayuran ni dapat kempiskan perut buncit? Secara logiknya buah-buahan yang dah dikisar mempunyai tekstur yang halus dan kaya dengan fiber dan vitamin. Jadi ianya dapat melancarkan penghadaman. Bila sistem penghadaman dah lancar kurang la masalah sembelit. Dalam erti kata yang lain, bila buang air besar tu lawas je. Tak ada la lama sangat nak termenung dalam toilet tu kan...hehehe

Sampai sini je entry Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan Untuk Kempiskan Perut Buncit ni. Thanks korang sebab sudi baca blog Qiya. Kalau sudi nak minta tolong korang LIKE Page FB Qiya Saad Dot Com dan jangan lupa baca juga Senarai Harga Serunding & Popia Mini 2018 by Qiya Kitchen.

Saturday, 10 February 2018

Senarai Harga Serunding & Popia Mini 2018 by Qiya Kitchen

Senarai Harga Serunding & Popia Mini 2018 by Qiya Kitchen


Serunding adalah suatu juadah yang sangat sinonim dengan sambutan hari raya yang mana serunding ini dijadikan sebagai inti kudapan tradisional iaitu popia mini sama ada dalam bentuk simpulan atau gulung dan ianya juga dijadikan sebagai inti kuih karipap mini.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Selain dijadikan sebagai inti popia mini dan karipap mini serunding juga sesuai dihidang bersama nasi putih dan juga ketupat palas (makanan orang Utara).


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Serunding ini juga sesuai dimakan dengan nasi putih ketika bersahur tambahan pula jika terlewat bangun sahur dan tak sempat untuk menyediakan sebarang lauk.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Serunding yang dimasak dengan sempurna kebiasaannya tahan lama sehingga 6 bulan. Jadi memang tak ada masalah kalau nak jadikan serunding ini sebagai stok makanan yang wajib ada dalam peti sejuk.

Antara serunding yang terdapat dipasaran adalah serunding ayam, serunding daging, serunding ikan, serunding bilis, serunding bilis halia dan sebagainya.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Alhamdulillah, hari ni Qiya dapat mengeluarkan senarai penuh harga serunding & popia mini (simpul dan gulung) bagi pihak Qiya Kitchen.

Harga yang dinyatakan di bawah ni berkuatkuasa pada 7hb Febuari 2018 dan sebarang perubahan harga bergantung kepada perubahan harga bahan mentah dari semasa ke semasa.

1. Serunding Ayam

100g = RM10.00
200g = RM18.00
500g = RM40.00
1kg = RM78

2. Serunding Daging

100g = RM10.00
200g = RM18.00
500g = RM40.00
1kg = RM78


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


3. Serunding Ikan

100g = RM8.00
200g = RM15.00
500g = RM35.00
1kg = RM60.00


4. Serunding Bilis Halia

100g = RM9.00
200g = RM16.00
500g = RM38.00
1kg = RM68.00


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya Qiya Kitchen, Qiya Saad,



5. Serunding Bilis

100g = RM10.00
200g = RM18.00
500g = RM45.00
1kg = RM80.00

6. Popia Simpul & Gulung

500g = RM25.00
1kg = RM45.00

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:-
QIYA - 0122668424 (CALL/SMS/WHATSAPP)
Instagram: @qiyakitchen

~ Harga tidak termasuk kos pos
~ Penghantaran boleh diurus ke seluruh Malaysia
~ COD area Klang, Shah Alam, Putrajaya, UiTM Shah Alam, dan sekitar Lembah Klang.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


CAJ PENGHANTARAN SEMENANJUNG (Sabah & Sarawak)

1 kg : RM10 (Sabah & Sarawak RM15)
2 kg : RM12 (SS RM20)
3 kg : RM15 (SS RM30)
4 kg : RM18 (SS RM40)
5 kg : RM20 (SS RM50)

Kadar caj penghantaran tertakluk kepada perubahan dari semasa ke semasa. Kami menggunakan perkhidmatan kurier Skynet, Pos Laju, Pos Ekspres, Borneo Cargo dan KTMD.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Jadilah sebahagian daripada pengedar atau wakil penjual Qiya Kitchen untuk mendapat serunding pada Harga Pengedar atau Harga Borong yang lebih murah dan menjimatkan.