Followers

Friday, 1 December 2017

Cara Tempah Hotel dan Apartment Secara Online Melalui Laman Web Trivago

Di musim cuti sekolah dan hujung tahun ni mesti ramai yang nak habiskan cuti tahunan dan merancang untuk pergi bercuti kan?

Kalau last minute planning mesti pening jugak fikir ada hotel kosong lagi ke kat tempat percutian tersebut lagi-lagi tempat yang menjadi tumpuan ramai seperti Port Dickson, Langkawi, Cameron Highland dan sebagainya.

Kebetulan plak hari ni Qiya nak cerita macam mana Cara Qiya Tempah Hotel dan Apartment Secara Online Melalui Laman Web Trivago. So kalau korang nak tau macam mana nak booking hotel secara online baca la artikel ni sampai habis ye...hihi


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,
Klik gambar untuk melihat tawaran hotel dari Trivago


Da lama Qiya plan nak pergi vacation kat Port Dickson ni. So Qiya sempat la buat survey penginapan yang ada dekat sana. Dari hotel 1 bintang sampai la hotel yang bertaraf 5 Bintang Qiya survey.

Banyak jugak hotel, apartment, dan homestay yang terdapat di sekitar pantai Port Dickson. Antaranya ialah:


Hotel/Apartment/Homestay Port Dickson (1 Star)

  • Holiday PD Marina Resort
  • Grandpa Hotel
  • Hotel Suria


Hotel/Apartment/Homestay Port Dickson (2 Star)

  • Merlin Hotel
  • Clover Hotel
  • Paradise Lagoon Apartment
  • Win Win Boutique Hotel
  • Hotel Seri Malaysia
  • Water Front Boutique Hotel
  • Pearl Villa Hotel & Spa
  • Cocobay Condo Apartment
  • Port Dickson Seaview


Hotel/Apartment/Homestay Port Dickson (3 Star)

  • Paradise Spa Hotel
  • Bayfront Hotel
  • Glory Beach Resort
  • WG Hotel
  • Akar Beach Resort
  • D'Firjani Homestay
  • AnCasa Residences
  • KOPTIARA - PD Tiara Bay Apartment
  • Primaland Convention Centre
  • Langit Langi Hotel
  • Glory Beach Resort
  • Port Dickson Holiday Bungalow


Hotel/Apartment/Homestay Port Dickson (4 Star)

  • The Guest Spa
  • Lexis Port Dickson
  • Bajet Corus
  • Avillion Admiral Cove
  • The Grand Beach Resort
  • Private Seaview Penthouse bajet
  • Santai Port Dickson


Hotel/Apartment/Homestay Port Dickson (5 Star)

  • Grand Lexis Port Dickson
  • Lexis Hibiscus Port Dickson
  • Thistle Port Dickson


Selain itu banyak lagi hotel atau tempat penginapan lain di sekitar Port Dickson yang Qiya tak pasti berapa bintang sebab tak dinyatakan dalam laman web tersebut. Antaranya ialah: 
  1. Paradise Lagoon Apartment (Ombak Escape)
  2. Sea Front Hotel
  3. Dwharf & Serviced Residence
  4. The Regency Tanjung Tuan Beach Resort
  5. Maya Apartment Bay View Villas
  6. PD Bayview Apartment
  7. RC Cape Nautica Villas
  8. Shangri-La Vacation Apartment Batu
  9. Merlott
  10. EW Greenhouse
  11. Seri Bulan Condominium
  12. PD Bintang Private Apartment
  13. MTV Resort
  14. PD Blue Sea Apartment and Resort
  15. PNB Ilham Resort
  16. Kapitan Lodge
  17. KazHouse
  18. Homestay Port Dickson
  19. PD Semi-D
  20. Homestay Teluk Kemang
  21. Yaacob Cocobay Port Dickson
  22. Hana Vacation House
  23. Villa Lot 1638


Banyak lagi tempat menarik dalam Malaysia yang boleh kita lawati antaranya Menara Petronas, Menara Kuala Lumpur atau Suria KLCC, Balai Seni Lukis Negara, Genting Highland, Pulau Pangkor, I-City, dan sebagainya.

Negara kita Malaysia tercinta ni juga kaya dengan khazanah alam seperti Gua Tempurung, Broga Hill, Bukit Cerakah Shah Alam, dan banyak lagi. Sila search kat Google kalau nak tau lebih banyak tempat menarik di Malaysia ni ye.

Cara Tempah Hotel dan Apartment Secara Online Melalui Laman Web Trivago ni tak la susah sangat pun. Korang perlukan beberapa minit je untuk buat tempahan hotel dan tak perlu nak call hotel tersebut sebelum atau selepas booking hotel. Semuanya Trivago akan uruskan.

Bagi membolehkan korang untuk Tempah Hotel dan Apartment Secara Online Melalui Laman Web Trivago ni mula-mula korang kena la Klik LINK TRIVAGO ni terlebih dahulu supaya korang dapat buat carian hotel yang terdapat di sekitar kawasan percutian yang korang idam-idamkan tu.

Kalau korang nak tau semua step-step penting dan penerangan yang lebih terperinci macam mana nak tempah hotel secara atas talian dari website TRIVAGO ni korang teruskan membaca artikel ni ye. Step-stepnya adalah seperti di bawah ni.


Cara Tempah Hotel dan Apartment Secara Online Melalui Laman Web Trivago



accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Step 1

Lorang kena la mulakan pencarian hotel mengikut bajet korang tu. Contohnya Paradise Lagoon Apartment Port Dickson.


Step ke-2

Masukkan tarikh check-in dan tarikh check-out. Pilih jenis bilik sama ada single room, double room, family rooms, atau multiple rooms. Kemudian tentukan hotel yang nak di sewa tu untuk berapa orang (pax). Adults berapa orang dan children berapa orang termasuk umur dan seterusnya klik CONFIRM.


Step ke-3

Bila hotel yang nak di tempah tu masih ada kekosongan klik VIEW DEAL.


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Step ni korang kena baca maklumat yang diberikan oleh hotel tersebut termasuklah berapa HARGA BILIK HOTEL untuk 1 malam, fasiliti yang disediakan, dan berapa jumlah bilik yang ada sebab Paradise Lagoon ini adalah sebuah apartment. So, kena tau la kita tempah untuk 1 bilik atau keseluruhan apartment tu.


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Kalau nak tengok berapa KM jarak Paradise Lagoon Apartment ni dengan pantai Port Dickson boleh klik kat bahagian peta yang disediakan tu. Ataupun kalau korang nak tengok tempat-tempat menarik di sekitar kawasan Port Dickson yang berdekatan dengan Paradise Lagoon Apartment beserta jarak perjalanan dia sekali pun boleh. 

Antara tempat yang mungkin korang boleh kunjungi berdekatan pantai Port Dickson, Negeri Sembilan dan tempat menarik lain di sekitar Negeri Sembilan dan kawasan sempadan antara Negeri Sembilan dan Negeri Selangor ni korang boleh baca senarai yang Qiya da tulis kat bawah ni. 


  • Port Dickson Army Museum - 4.2 km / 2.6 mi
  • Sri Anjeneayar Temple - 4.9 km / 3.1 mi
  • Fort Lukut - 5.2 km / 3.2 mi
  • Admiral Cove Marina - 5.8 km / 3.6 mi
  • Port Dickson Ostrich Farm - 9.7 km / 6 mi
  • Port Dickson Mini Zoo - 11 km / 6.9 mi
  • Cape Rachado Lighthouse - 13.2 km / 8.2 mi
  • Terminal One Mall - 25.8 km / 16 mi
  • Taman Tasik Seremban - 26.1 km / 16.2 mi
  • Wisma Negeri - 26.4 km / 16.4 mi
  • Sepang International Circuit - 28.1 km / 17.4 mi
  • Mitsui Outlet Park Klia Sepang - 32.7 km / 20.3 mi
  • Selangor International Islamic University College - 41.2 km / 25.6 mi
  • Bangi Wonderland Park - 42.6 km / 26.5 mi
  • Freeport A'Famosa Outlet - 43.7 km / 27.2 mi


Kalau betul-betul nak puas hati klik dan tengok semua gambar hotel tu. Interior exterior dia macam mana. Ruang dalam bilik, ruang tamu, dan luas dapur semua tu korang kena tengok betul-betul sampai korang da puas hati baru boleh BOOK!


Step ke-4

Selepas klik BOOK, korang kena pilih sama ada nak bayar bilik hotel tu secara online atau pun Pay at Hotel. Kalau bayar online jimat la beberapa Ringgit. Kalau bayar dekat hotel plak korang tak perlu bayar sekarang. Tempah je dulu melalui laman web yang TRIVAGO iklan kan seperti booking.com, expedia, dan sebagainya kemudian bayar dekat hotel yang korang menginap tu. Senang kan?


Step ke-5

Tapi sebelum tu ada beberapa langkah untuk korang buat confirmation dan RESERVATION HOTEL. Follow je 4 LANGKAH mudah ni ye...

Langkah #1: Check details Hotel dan book


Check la semua kemudahan yang disediakan oleh hotel tersebut, contohnya jenis bilik, jumlah tetamu, tempoh penginapan. Dan selain tu korang semak la juga berapa jumlah harga bilik HOTEL ni untuk beberapa hari yang korang akan menginap.


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan, 


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Langkah #2: Isikan maklumat bilik hotel


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Maklumat tempahan bilik yang diperlukan oleh pihak hotel ialah nama pertama dan nama terakhir korang. Selebihnya korang boleh tengok dari website TRIVAGO tu tau.

Langkah #3: Isikan payment details



accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Isikan maklumat kad kredit atau kad debit sama ada Mastercard atau Visa korang tu dekat bahagian yang disediakan.

Langkah #4: Isikan maklumat peribadi


Isikan alamat email dan nombor handpone. Kemudian klik PAY NOW. Walaupun kita klik kat Pay Now, tapi Trivago belum deduct lagi duit dari akaun yang kita daftarkan tu. Nanti da sampai hotel baru la korang bayar tau. 


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Lepas klik Pay Now, laman web yang korang DEAL tadi contohnya Booking.com, diorang akan hantar email kat korang berkenaan dengan maklumat bilik hotel yang korang tempah tu.

Semua details tersebut korang perlukan sebagai rujukan bila nak check-in kat hotel tu nanti. Ataupun korang boleh tengok maklumat hotel yang korang tempah tu dekat website yang korang deal tu lepas korang klik Pay Now.


accomodation, hotel murah PD, hotel port Dickson, penginapan, Tempah hotel, trivago, Paradise Lagoon Apartment, Negeri Sembilan,


Terima kasih kerana membaca artikel Cara Tempah Hotel dan Apartment Secara Online Melalui Laman Web Trivago ni. Kalau boleh Qiya nak minta korang LIKE page Qiya Saad Dot Com dan jangan lupa baca juga Promosi Jam Tangan Wanita Jenama Casio & Tissot November 2017 ni. 

17 comments:

  1. tq cik qiya. nak tahu apa itu baby spa, boleh baca disini,

    http://www.azuraredhuan.com/baby-spa-shaklee-bersama-set-penjagaan-kulit-bayi-shaklee/

    ReplyDelete
  2. Hari2 nampak iklan trivago ni dekat tv. Tak susah rupanya nak menempah bilik hotel dengan trivago ye. Dari hotel 1 sampai 5 bintang semua disenaraikan untuk pilihan pengguna. Nak try lah book dgn trivago lepas ni.

    ReplyDelete
  3. Tak pernah lagi guna website Trivag untuk empah hotel flight semua. Sebabnya saya lagi suka main redah je hahahha

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Bella pun tak pernah booking melalui Trivago ni. Tp dengar pengalaman dari kawan, mereka pun suka compare kan dahulu harga dengan website lain. Btw, memang apps Trivago ni memudahkan nak cari hotel yang kita nak.

    ReplyDelete
  6. Rambang mata jugak nak survey hotel ni tau. Ririey dgn kwn nak pilih hotel for our next vacay pun tak settle lagi ni ��

    ReplyDelete
  7. suka gak beli tiket atau hotel di trivago ni, puas hati!hehe

    ReplyDelete
  8. suka booking dekat trivago urusannya sangat mudah dan dapat harga murah

    ReplyDelete
  9. Apps trivago ni memang banyak membantu dapatkan harga yg berpatutan.

    ReplyDelete
  10. Sekarang, selalu book hotel melalui akaun shopback... harga lebih kurang sama je.. Cuma dapat cashback... dapat juga berjimat beberapa ringgit tiap2 lagi menempak hotel.

    ReplyDelete
  11. I have not book hotel using Trivago. It seems the price reasonable

    ReplyDelete
  12. Sekarang mmg kalau nak murah booking mmg kena online. Pegi kaunter mesti receptionist ckp akak nak murah booking online.

    ReplyDelete
  13. lama tak pi Port Dickson. Last pi masa umur 21 rasanya tu pun pi ziarah family! Nak bercuti la nanti kat sini

    ReplyDelete
  14. amboi kak Qiya, pergi honeymoon ke itu? hehe.. mudah lak tengok proses tempah dengan trivago ni

    ReplyDelete
  15. lexis hibiscus!! too bad terlalu mahal~~~ haha

    ReplyDelete
  16. Memang skg ni klu nak bercuti harus tempah online sbb lebih memudahkan malah harga lebih murah dari "walk in" dan trivago ni mmh popular sbb iklannya kat tb bnyk sgt...

    ReplyDelete
  17. Tq cik qiya. Memang lagi bagus buat tempahan online mcm trivago ni. Lebih jimat wang dan masa.

    ReplyDelete