Followers

Thursday, 22 June 2017

Yoga - Bridge Pose Workout

Sejak 2 3 hari ni aku mula workout semula setelah beberapa bulan berehat untuk fokus pada study, kerja freelance, dan urusan family. Paling banyak aku allocate masa aku untuk siapkan assignment dan projek. Walaupun 3 je subjek untuk semester akhir aku ni tapi semua subjek ni boleh di kategorikan sebagai killer subject. 

So, 2 3 hari ni aku banyak fokus pada exercise Yoga basic je. Sebelum raya kena workouts dulu...nanti bila nak makan banyak-banyak rendang ketupat semua tu mesti tak jadi sebab teringat penat exercise tu...hehe...


Yoga, Bridge Pose, workout


Sambil study aku sambil-sambil workout...antara pose Yoga favourite aku for sure la BRIDGE POSE sebab relax...semua pose Yoga pun relax sebenarnya cuma kena selalu buat supaya muscle kita flexible. The best thing yang aku experience bila selalu buat exercise Yoga ni kan aku tak ada da kejang-kejang atau tarik urat semua tu. Kalau tak pantang terlebih mengeliat sikit mesti aku tak boleh bergerak sebab kejang otot.  

Kalau tengok gambar kat atas tu bridge pose yang aku buat tu salah sebenarnya. Yang sebetulnya kaki kena rapat. Kalau salah buat Yoga ni boleh menyebabkan injury tau. So, kena buat betul-betul la kan...

Berbalik pada kisah study aku tu kan ni nama subjek yang aku ambil untuk semester akhir ni...aku ulang semula...untuk SEMESTER AKHIR...kenapa aku ulang banyak kali? Sebab terasa susah sangat nak dapatkan DEGREE ni...banyak halangan yang terpaksa aku tempuhi...ceh, poyo je...macam susah sangat je kan...tapi memang susah pun sebenarnya... 2013 aku start study Semester 4, sekarang Jun 2017 da semester 10 plus 2 semester cuti khas... senang ke? Bukan senang nak jadi senang kan...

Ni dia 3 senarai subjek untuk FINAL SEMESTER DEGREE aku kat UiTM Shah Alam di Hati Ku ni...hehe

2. Structural Steel Design
3. Technology Entrepreneurship

Saja aku tulis kat blog aku ni untuk bakar semangat supaya dapat fokus study dan kalau boleh aku nak dapatkan gred A untuk semua subjek ni. Da lama tak merasa gred A sebenarnya. Kalau time Diploma dulu dalam transkrip tu tak terkira berapa banyak gred A yang aku dapat. Tapi time study Degree ni sedih yang amat...entah berapa subjek je dapat gred A...nak tengok result pun tak ada mood je...sebab tu aku tulis kat sini...

Walaupun aku banyak buat benda lain yang aku kena manage, aku tetap nak keep priority first...priority aku sekarang adalah STUDY, CAREER, FAMILY, HEALTHY, dan BEAUTY.

Terima kasih kerana membaca entry Yoga - Bridge Pose Workout ni. Selamat berpuasa dan selamat hari raya aidil fitri, Maaf Zahir dan Batin...

Monday, 19 June 2017

IDP Capstone Project: Building Information Modeling - BIM (UiTM 2017)

Assalamualaikum dan sejahtera.

Lately aku busy sangat-sangat dengan macam-macam assignment yang kena complete kan. Boleh kata setiap malam aku akan tidur awal dalam pukul 9.30 malam. Pastu bangun semula pukul 1.00 atau 2.00 pagi siapkan kerja sekali bersahur. Sampai tak sempat nak update blog ni. Previous entry EXA Global SetiaWalk Outpost - Let's Explore into the Dimension 12 of Hyper-Reality Entertainment! ni pun di tulis pada 2hb June 2017. Lebih kurang 20 hari jugak la aku tak tulis blog...

Baru-baru ni aku ada record satu video pendek yang berdurasi 2 minit lebih dengan kawan-kawan group IDP aku, Dyg, Ateh, dan Yana. Video ini adalah satu assignment yang bertajuk Building Information Modeling (BIM). Ianya berkaitan dengan sebuah software yang digunakan dalam bidang construction (Civil Engineering works) untuk design struktur bangunan selain guna software Esteem dan AutoCAD.

Contribution dari video ini untuk the whole marks adalah 10% tu pun kalau video IDP Capstone kitorang ni dapat 500 LIKEs dan ke atas dekat YOUTUBE. Selebihnya adalah dari Design Project & Presentation, 20% (14/6/2017) dan Final Exam, 70% (5 jam exam - 17/7/2017).






So, secara ringkasnya IDP Capstone video ini adalah sebahagian daripada projek untuk menyempurnakan kursus Integrated Design Project (ECC584) kami dan ianya di nilai mengikut berapa banyak LIKE yang kami perolehi. Harap-harap kawan-kawan semua dapat LIKE dan SHARE video yang tak seberapa ni.

Terima kasih kerana membaca entry IDP Capstone Project: Building Information Modelling - BIM (UiTM 2017) ini. Jangan lupa untuk baca jugak entry Pengalaman untung trade Bitcoin ni, mungkin boleh di jadikan inspirasi untuk jana pendapatan tambahan ke kan... Aku doakan semua pembaca blog aku ni akan jadi jutawan suatu hari nanti termasuk la aku...amin...

Friday, 2 June 2017

EXA Global SetiaWalk Outpost - Let's Explore into the Dimension 12 of Hyper-Reality Entertainment!

Hello guys!

Last Thursday I've been given an opportunity to witness the launching event of EXA Global SetiaWalk Outpost located at Puchong, Selangor and the best part is actually when I got new knowledge that I never thought before that is Hyper-Reality Entertainment which it seems to be the concept in teleportation (if I am not mistaken).


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This hyper-reality Family Entertainment Centre (FEC) at SetiaWalk Outpost is a project of EXA Global which is under the umbrella of Havson Group company that involved in digital entertainment and technology. As it launched this SetiaWalk Outpost is become a first Hyper-Reality FEC not only in Malaysia but also in Southeast Asia. Proud to be a Malaysian for a while...LOL


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Have you ever watched the old movie title Starship Troopers? It's okay for those who never watch that movie but for those who have watched it are you believe or not if I say that right now we can experience the same situation like in that movie? But how it can be happen? 

The combination of virtual and reality (VR) principle will be immersed someone into an imagination world as a trooper when he or she playing the game in Hyper-Reality Entertainment by exploring and completing the First Mission of Dimension 12 at EXA Global SetiaWalk Outpost, Puchong starting on 3rd June 2017.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


At this EXA SetiaWalk Outpost, the players or troopers will experience the gaming scene while exploring this foreign dimension.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This is actually virtual but seems real because when we play this game we feel like we are the real troopers in the outer space of atmosphere through their ANGKAS system that we will fighting with large and vicious alien-like monsters to save our comrades from danger like in the movie of Starship Troopers where a lot of monsters were chasing them. Sound interesting is it?


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


One more thing you should know is about your gun. Your gun can't be reloaded when it is overheated and you can't shoot the monsters. How do you know your gun is overheated? When you see smokes coming out from your gun means that it is overheated. So, what you need to do is wait for 5 minutes for your gun to be reloaded, escape the aliens that approach you and you can shoot them again once the gun is reloaded.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,

How to start playing this Hyper-Reality game?


First of all, this Sci-fi shooting game involved multi-players of four as troopers in closed room. 

So, before you come to this EXA SetiaWalk Outpost you may ask your family, friends, relatives, colleagues and so on to come along joining you playing this hyper-reality game.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This is a teamwork game that need a successful communication among troopers so that you will achieve a goal together. 

After that you will be placed at SetiaWalk Outpost's ingress room for a briefing on the mission and safety condition where they will be suited up with EXA Gear.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Now you need equipments to play this hyper-reality game and start your first mission to shoot aliens and save your comrades by adaptation of wireless free roaming concept which is the whole system detect every single equipment through sensors that build on the entire playing room's wall at this EXA SetiaWalk Outpost.

The equipments are wearable technology consisting of items as listed below:-

  1. Backpacks
  2. Guns
  3. Headset
  4. Batteries
  5. Charging system

Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,

Rooms at EXA SetiaWalk Outpost:-

  1. A Hyper-Reality Museum that showcases EXA Global's development in Hyper-Reality
  2. Hyper-Reality Arcade Entertainment Centre where patrons can play VR arcade games.
For more information on how to book a game session with EXA SetiaWalk Outpost or the mission of Dimension 12 please visit and follow their social medias.

Instagram: @exaglobal

Besides that, you can find a lot of information and their activities by typing a few hashtags on Fabebook and Instagram such as 

#EXA 
#EXAGlobal 
#EXARecruit 
#SetiaWalkOutpost 
#Dimension12 
#PreOpeningSpecial 
#Buy1Free1


SetiaWalk Outpost
B-11-1, Block B SetiaWalk,
Persiaran Wawasan, 
Pusat Bandar Puchong,
47160 Puchong, Selangor.
Tel: 03-80516333

Operating hours:
Weekdays: 11am - 8pm
Weekend/Public Holiday: 11am - 9pm


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


So, don't forget to invite your freinds to experience this Hyper-Reality game at EXA SetiaWalk Outpost and for your information currently they have a pre-opening's promotion ticket of Buy 1 Free 1 for RM65 nett which the original price is RM81.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Have fun guys!

Thursday, 1 June 2017

Pengalaman untung trade Bitcoin

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni aku nak cerita pengalaman baru aku dalam dunia pelaburan, iaitu Pengalaman untung trade Bitcoin. Bitcoin adalah satu lagi pelaburan berisiko tinggi yang berjaya menarik minat aku dalam bidang trading ni.

Tapi sebelum aku bercerita lebih lanjut tentang Pengalaman untung trade Bitcoin ni mungkin korang berminat juga nak tau tentang Air Mineral Semulajadi Berkilauan Perrier yang mampu mengekalkan jenamanya sejak tahun 1898 lagi.

Macam mana aku boleh untung trade Bitcoin walaupun ni pengalaman pertama aku mengikuti perkembangan graf Candlestick? Dalam seminggu ni aku kaji perkembangan naik turun harga Bitcoin. Paling rendah 1BTC = RM9,000 dan paling tinggi 1BTC = RM14,200 yang sempat aku monitor dalam Luno Apps. Ada 4 view graf Candlestick yang boleh kita monitor harga Bitcoin ni dalam Luno Apps. 1D (1 Day), 1W (1 Week), 1M (1 Month), dan 1Y (1 Year). 


Pelaburan, Bitcoin, Candlestick,


Sebelum trade Bitcoin ni aku ada buat Technical Analysis (TA) sikit semalam. Belajar baca asas graf Candlestick, kaji trend Bullish dan Bearish, market trend Sideaway, Body dan shadow, open price dan close price.

Selain itu, aku baca juga tentang faktor-faktor yang menarik minat pelabur-pelabur untuk melabur di sesebuah negara antaranya kalau sesebuah negara tu isytihar interest rate tinggi maknanya ramai pelabur akan tertarik untuk melabur di negara tersebut dengan cara membeli matawang mereka bila interest rate tinggi dan jual semula bila interest rate rendah.

Kalau korang perhatikan graf Candlestick untuk 1 hari (1D) kat atas tu korang akan nampak harga paling tinggi lebih kurang RM11,500 per BTC/XBT dan harga paling rendah adalah RM10,500 per BTC. Aku beli semalam pada harga paling rendah waktu pagi dan jual semula pada harga paling tinggi waktu petang. 

Aku apply konsep asas je untuk terjun ke bidang trading Bitcoin ni iaitu tak lain tak bukan, Buy Low Sell High. Beza harga per BTC RM1,000. Banyak tu kalau beli dalam volume yang besar. Kalau macam aku ni beli sikit-sikit je untung pun sikit jela kan. 

Dari sudut pandang aku tentang trading  ni secara umum tak kira la trade saham, forex, Bitcoin dan sebagainya kalau nak buat untung dan minimum kan kerugian kena apply beberapa konsep asas yang aku senarai kan kat bawah ni.

1. Never put all eggs in one basket.
2. Buy low, sell high
3. Diversify portfolio or investment

Lepas ni kalau ada masa aku nak belajar tentang international investment (Nasdaq) plak dan kalau korang pun suka cari info tentang pelaburan korang mungkin boleh baca dari artikel-artikel yang aku da tulis sebelum ni.

Artikel berkaitan pelaburan


Kesimpulannya harga Bitcoin ni memang sangat-sangat volatile dan kalau berani ambil risiko cuba la terjun ke bidang trading Bitcoin ni tapi off course la kena pegang betul-betul satu prinsip asas pelaburan ni iaitu 'Never put all eggs in one basket' sebab semua jenis pelaburan pun ada risikonya yang tersendiri dan untuk kurangkan risiko kerugian aset kita kena diversify pelaburan kita. Simpan la sikit kat bank, Unit Amanah, Tabung Haji, ASB, AHB, Emas, dan sebagainya. Duit yang betul-betul tak guna tu boleh trade Saham, Forex, Crypto currency Bitcoin, dan sebagainya. Ikut keselesaan korang la nak involve yang mana satu.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog aku dan baca entry Pengalaman untung trade Bitcoin ni.