Followers

Saturday, 15 April 2017

Makan di Restoran Sanoook Thai & Japanese di Sunway Pyramid dan Rasakan Kelainannya

Walaupun busy sempat jugak aku pergi makan tengahari kat Restoran Sanoook Thai & Japanese dekat Sunway Pyramid West Mall Hotel baru-baru ni. Sejujurnya menu-menu kat Sanoook ni agak baru bagi aku sebab aku ni bukan la jenis yang kaki makan dan jalan sana sini tu. Lagipun masa aku pergi Hatyai dulu tak ada plak menu Miengkam semua tu. Tom Yam tu biasa la kan...


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,


Kalau pergi buat review Buffet Ramadhan pun aku tak akan makan semua benda sebab perut aku ni tak ada kapasiti nak makan banyak-banyak. Biasa kalau aku pergi kedai makan pun aku order makanan Thai jela contohnya off course la Tom Yam...hahaha...


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,


Apa yang best kat Restoran Sanoook Thai & Japanese ni? 


Antara menu yang aku makan kat sini adalah 4 Seasons Plater/Miengkam, Sushi Burger - Chicken/beef, Tuna / Salmon / Vegetarian Sushi Roll, Coconut Soup with Chicken Wanton, Beef/chicken skewers with Massaman sauce, Tom Yam Fried Rice/Phad Thai, dan Thai Volcano/Mango Sticky Rice Ice Cream.

1) 4 Seasons Platter / Miengkam


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


2) sushi burger - chicken/beef


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


3) tuna / salmon / vegetarian sushi roll


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


4) coconut soup with chicken wanton


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


5) beef / chicken skewers with Massaman sauce


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


6) Tom yam fried rice / Phad Thai


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


7) Thai Volcano / mango sticky rice ice cream


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food, japanese food,


Sebelum aku cerita details tentang menu makanan kat Restoran Sanoook Thai & Japanese ni apa kata kita tengok dulu macam mana rupa restoran ni dari luar dan dalam. Aku suka suasana restoran dengan lighting yang tak menyeluruh macam ni. Sesuai dijadikan tempat untuk sambut Anniversary sebab aku rasa tema restoran ni nampak romantik sangat. Sweet tau kalau bawa husband atau wife kat sini.


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,


Convenient kan Restoran Sanoook Thai & Japanese ni? Meja pun banyak. Interior design pun cantik, dan yang paling aku suka sebab konsep restoran ni ala-ala Go Green sebab warna-warna yang digunakan pun kebanyakannya dari warna-warna tumbuhan semulajadi.

Ok, aku rasa korang pun da tak sabar nak tau macam mana rasa makanan yang aku makan kat Restoran Sanoook Thai & Japanese ni kan.

Tapi biar aku bagi tau dulu taste aku macam mana so that nanti korang tak ada la cakap aku ni menipu korang plak kan. Aku ni simple je, makan semua benda kecuali batu dengan kayu...

Dan aku suka makanan yang masam-masam sikit, pedas tak pedas sangat dan favourite food aku da tentu la masakan Thai sebab kat mana-mana aku pergi pun aku akan order Tom Yam, tak payah susah-susah bagi menu kat aku...

Kat Restoran Sanoook Thai & Japanese ni mula-mula aku makan Phad Thai (Nasi Goreng Tom Yam) dan overall taste bagi aku nice jugak sampai dua kali tambah la. Rasa Tom Yam dia memang terasa sangat dan yang bestnya udang dia segar dan besar, nasi goreng tak kering dan tak berminyak, dan ada rasa masam-masak sikit.


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,


japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,



Then aku makan Tuna/ Salmon/ Vegetarian Sushi Roll dan Beef Skewers with Massaman Sauce. Aku tak reti nak describe rasa sushi tu in details macam mana tapi rasa dia lain sikit dari sushi yang aku biasa beli kat hypermarket tu. Rasa dia off course lebih fresh dan lembut sebab yang kat hypermarket tu mungkin lama sikit terbiar kan. 

Beef skewers plak bagi aku rasa daging dia tawar sikit mungkin sebab aku tak makan dengan sos...so, Sanoook Thai & Japanese please jangan marah aku ye...hehe...tapi Massaman Sauce memang terbaik, sebab kombinasi rasa masam dan pedas yang tak berlebihan tu kena sangat dengan selera aku. Terlupa plak aku nak makan beef skewers ni dengan sos warna hijau atau Massaman Sauce tu, kalau tak mesti beef tu tak rasa tawar. 

Hishhhh...teruknya aku ni kalau bab-bab makanan, kadang-kadang orang cakap itu ini aku blur je sebab tak dapat nak imagine apa yang orang ceritakan kat aku. Banyak nama menu-menu makanan aku tak tau sebenarnya. Even yang simple-simple pun aku tak tau. 

Selain tu, aku makan Coconut Soup with Chicken Wanton. Kalau masakan Melayu kita ni rasa dan rupa Wanton tu lebih kurang je macam masak lemak putih cuma ada tambahan rasa sedap yang lain macam. Yang ni sapa yang belum pernah makan chicken Wanton aku syorkan korang makan kat Restoran Sanoook ni sebab rasa dia memang sedap sangat tapi macam biasa la semuanya bergantung pada taste kita sama ke tidak. Kalau tak sama mungkin lain la sikit rasa chicken Wanton ni bila korang makan. Setuju tak? Hahaha...layankan jela aku yang suka merepek ni kan...



japanese food, Restoran Sanoook Thai & Japanese Sunway Pyramid, Sanoook, tempat makan thai sedap, thai food,



Ok, sampai sini je entry Makan di Restoran Sanoook Thai & Japanese di Sunway Pyramid dan Rasakan Kelainannya. Terima kasih sebab korang sudi jengah blog aku ni. Bye and have a nice weekend guys...

No comments:

Post a Comment