Followers

Sunday, 16 April 2017

Blog Tutorial: Cara Tukar Template Blog (Blogspot)

Lama da aku fikir nak tukar TEMPLATE blog tapi asyik postpone je sebab masa awal-awal aku blogging dulu rasa macam susah je nak tukar template blog ni sampai stuck dan terus malas nak fikir pasal benda-benda teknikal pasal blog. 

Tapi bila aku cari info kat Google senang je rupanya nak tukar template blog ni. Tak ada la complicated macam yang aku fikir sebelum ni...So, alang-alang terlebih rajin hari ni aku buat jela Blog TUTORIAL Cara Tukar Template Blog ni sekali...hahahaha...

Sebenarnya ada dua cara macam mana nak tukar template blog ni. 

First, boleh tukar dekat Theme dalam Blogger dashboard, apply je template blog mana-mana yang korang suka. 

Cara yang kedua korang boleh download template blog sama ada secara PERCUMA atau BERBAYAR mengikut preferences template blog yang korang suka dekat website BloggerThemes atau pun THEMEXPOSE ni. Dalam tutorial ni aku download template blog ni dari website BloggerThemes.

Cara untuk tukar template blog ni senang je, just follow je steps dari gambar yang aku provide kat dalam tutorial ni ye...


Step 1: Pilih template blog yang disukai dari BloggerThemes then klik Download



blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Pilih template blog yang disukai dari BloggerThemes then klik Download


Step 2: Bila da Download tu kena UNZIP kan ZIP FOLDER tadi and then cari XML document



blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Bila da Download tu kena UNZIP kan ZIP FOLDER tadi and then cari XML document 


Step 3: Untuk memudahkan kerja, EXTRACT je XML document ni ke dekstop supaya senang nak cari



blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Untuk memudahkan kerja, EXTRACT je XML document ni ke dekstop supaya senang nak cari



Step 4SIGN IN ke BLOGGER dashboard then klik menu Theme kat side bar dan klik BACKUP/RESTORE kat bahagian atas belah kanan screen




blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
SIGN IN ke BLOGGER dashboard then klik menu Theme kat side bar dan klik BACKUP/RESTORE kat bahagian atas belah kanan screen


Step 5Klik CHOOSE FILE 




blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Klik CHOOSE FILE 



Step 6: Pilih XML document then klik UPLOAD. Then klik OPEN


blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Pilih XML document then klik UPLOAD. Then klik OPEN. 


So, boleh VIEW blog sekarang. Da siap!


blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Macam la rupanya bila da siap tukar template blog.



Tapi aku tukar template blog yang lain tau. Bukan blog Qiya Saad ni. Tapi sebenarnya kan apa yang aku maksudkan dan fikirkan selama ni bukan la template blog semata-mata tapi overall blog. Aku nak tukar semua sekali supaya blog aku nampak professional macam blog lain yang ada menu dan devide entry dalam category masing-masing tu. 

Macam blog aku sekarang ni bersepah kot, nak cari entry pun susah sebab tak ada menu semua tu. Lepas ni mungkin aku kena spend masa lama sikit untuk blog aku ni kalau tak rasa blog aku ni macam rumah orang pemalas je gayanya. 

Contohnya bila orang masuk rumah aku dan tanya aku " Weh, nak tumpang tandas kejap. Tandas kat mana ye?" Then aku pun jawab "Entah la, ko cari jela, ada tu...tapi aku pun da tak tau kat mana..." 

Hahaha... 

Macam tu la lebih kurang keadaan blog aku ni. 

So, nanti ada masa aku come up dengan tutorial untuk tukar overall blog kalau aku ada masa free la kan. Faham-faham jela kan selagi aku belum grad ni memang susah nak provide masa untuk buat sesuatu yang aku selalu classify kan sebagai "UNCERTAIN THINGS'. Means sesuatu yang kita buat tu belum tentu ada hasilnya. 

So, macam biasa aku kena keep priority first. Kena STUDY, STUDY, dan STUDY... Ni pun sebab aku ada gap dari pukul 12 pm sampai pukul 2.00 pm baru ada kelas semula, tu yang ada masa aku godek-godek blog kat makmal komputer ni. Hehehe...

Ok la, thanks sebab sudi singgah blog aku dan baca entry Blog Tutorial: Cara Tukar Template Blog (Blogspot) ni. Aku doakan semoga korang dipermudahkan segala urusan di dunia dan juga di akhirat. Amin...

2 comments:

  1. bab nak edit tu yg pening. masa tukar template hari tu sy amik masa 2 hari suntuk nk edit code semua. huhu

    ReplyDelete