Followers

Tuesday, 28 March 2017

Sakit Gigi Bongsu? Wisdom Teeth...

Kronologi sakit gigi bongsu (wisdom teeth) aku ni still belum habis lagi. Dah 2 hari sakit gigi sampai demam dan cramp kaki serta sakit-sakit satu badan baru la pergi ambil ubat kat Klinik My Care.


Sakit gigi, gigi bongsu, wisdom teeth, teeth surgery, pembedahan gigi bongsu,
Ubat deman dan ubat tahan sakit


1 biji ubat tahan sakit (Declofenac Sodium 50g) 3 kali sehari dan 2 biji ubat demam (Paracetamol 500g) 4 kali sehari da cukup untuk menghilangkan sakit gigi untuk sementara waktu.

Lepas makan ubat sakit pun beransur hilang dalam masa setengah jam. Dapat la lelapkan mata dan bila tersedar je peluh tak payah cakap la sampai meleleh-leleh. Lencun satu badan. Tilam pun basah. 

Sekarang ni alhamdulillah da tak demam lagi cuma kena pergi follow up appointment untuk X-ray wisdom teeth tu nak tengok sama ada kalau buat surgery akan bagi effect pada nerve system tak. 

Sakit gigi ni memang akan buat seseorang tu rasa tak tentu arah. Macam kucing nak beranak je. Baring tak kena, duduk pun serba tak kena. Kalau tak makan ubat memang temperature badan akan cepat naik sebab badan kita tengah melawan kesakitan tu. Tapi bila antibodi da tak kuat kena makan ubat sebab akan berlaku high fever sampai cramp kaki, sakit satu badan, sakit pinggang, dan sebagainya.

Jadi kalau sakit gigi lagi-lagi wisdom teeth ni better korang makan ubat tahan sakit dan ubat demam, dapatkan rehat yang secukupnya, dan walaupun sakit gigi korang tetap kena makan supaya badan kita dibekalkan dengan nutrisi yang secukupnya supaya badan kita tak lemah, makan makanan yang lembut dan mudah dihadam seperti bubur, sup, buah-buahan, nestum atau oat, dan sebagainya. 

Selain itu, air manis pun kena minum juga supaya badan kita ada tenaga, dan yang penting jangan lupa minum air kosong yang secukupnya atau 2 Liter setiap hari supaya badan kita mudah membuang toksik. Untuk mengurangkan kadar pembiakan bakteria dalam mulut dan juga di kawasan gusi yang bengkak amat la disyorkan agar korang menggunakan mouth wash seperti Listerin atau berkumur dengan air garam sekerap yang mungkin.

Terima kasih kerana membaca artikel Sakit Gigi Bongsu? Wisdom Teeth... ini.

Sunday, 26 March 2017

PERMOHONAN SECARA DALAM TALIAN KEMASUKAN MURID PRASEKOLAH TAHUN 2018

PERMOHONAN SECARA DALAM TALIAN KEMASUKAN MURID PRASEKOLAH TAHUN 2018

Sekarang ni senang sangat nak daftar sekolah atau pra-sekolah. Tak payah susah-susah pergi sekolah semata-mata nak dapatkan borang. Semuanya boleh dilakukan secara atas talian je. 

Dengan adanya portal eprasekolah yang boleh diakses melalui laman sesawang https://eprasekolah.moe.gov.my ibu bapa atau penjaga murid dapat menjimatkan masa untuk mengambil borang permohonan ke pra-sekolah.




Permohonan ke pra-sekolah secara online telah pun dibuka mulai 1 MAC 2017 sehingga 30 APRIL 2017.

Manakala pemohonan secara manual pula telah dibuka mulai 1 MAC 2017 sehingga 31 MEI 2017.

Walau bagaimana pun, borang permohonan tetap perlu di hantar ke sekolah yg dimohon walaupun permohonan dilakukan secara atas talian melalui https://eprasekolah.moe.gov.my

Thursday, 23 March 2017

Recycle Ideas using Drinking Bottles

It is been a long time I am not writing or posting any stories in my blog here due to a lot of business need to be keep as my priorities. So, today can be considered as my come back into blogging industries... It's a very the 'poyo' statement is it? Hahaha... 

Actually today this Friday morning about 8:00 am where the time I start writing this article I would like to highlight some ideas to you so that you can start working on your recycle things by using normal drinking bottles.

But before that let me guest your respond first ya. May be some of you might think why this 'minah' writing this recycle article about drinking bottles in english language instead of malay right? For me language is doesn't matter, the thing is how you trying hard to learn and understand the language is the most important. Hahaha...very the 'skema' right...

But I really don't care what people out there would judge my english language proficiency because I reallised that I should improved my english communication skills by hook or by crook so that I will not missed any informations or being an awkward and lazy people...hahaha...

what I am trying to talk actually is not very important to you guys because I purposely writing in a long sentences in order to challenge my ability. 

But I really thanks to you guys who are willing to read this article with highest level of patience which is regarding Recycle Ideas using Drinking Bottles and some motivations statement to enhance our english language proficiency. Kah!

Alright, let we start with some recycle ideas by using bottles that boost a lot of interest of mine. Actually why do people love recycle? It is because of a comman reason on keeping this Earth green by introducing a lot of green house elements for sustainable environment, green technologies, idea of one hour duration where people all around the world will not using any electricity power which is known as Earth Hour, green building, and so on.

Actually a lot of things that can be made by using a recycle drinking bottles of mineral water for example for lanscape purpose, it can be use as a vase of a climbing flowers, it can be a house for our pet, a cushion, a recycle garbage bin, and it can also be turn to even a real boat that you can cross a lake with your love one because of its floating behaviour if we use our brain and train it to be creative and innovative instead of playing Candy Crush...haha... a lot actually can be made to let our living space to Go Green. You just name it! 


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,



creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


creative, decoration, Drinking Bottles, environment, green house, innovation, lanscape, recycle, Recycle Ideas, sustainable development,


Alright, I think this is a quite simple recycle ideas that you can search through Google like what I am doing before posting this article and all the photos are belongs to other authors that contributed on Google search engine platform. Thank you for reading the article of Recycle Ideas using Drinking Bottles.