Followers

Sunday, 21 May 2017

Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dulu aku suka cari ayat-ayat cinta, ayat-ayat semangat, kata-kata hikmah, atau pun quotes bila tengah layan perasaan...hehe. Sekarang aku plak yang suka tulis quotes ni cuma belum dapat ayat-ayat yang best je. So, sekarang aku cuba la asah bakat menulis Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang ni kan. 

"Rasa sayang dan cinta pada seseorang tu jangan diluahkan semuanya biar hati je berbicara dan teruskan meminta pada penciptanya."


Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang


"Tatkala aku merenung wajahmu, jantungku berdegup kencang. Ternyata aku menyintaimu dan merindukanmu di setiap waktu"


"Tatkala aku merenung wajahmu, jantungku berdegup kencang. Ternyata aku menyintaimu dan merindukanmu di setiap waktu"


"Aku rela sakit HATI daripada sakit GIGI!"


"Aku rela sakit HATI daripada sakit GIGI!"


Korang da baca ke artikel 4 senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik? Baca tau. Jangan tak baca...hehe

Zaman sekarang ni zaman cinta materialistik betul ke? Ada duit ada pangkat ada kesenangan baru la boleh serius bercinta dengan seseorang tu kalau tak gelap masa depan. Yeke? Mungkin korang pun boleh baca artikel Ada apa dengan 'TITLE'? ni.

Kalau korang ada ayat-ayat best, komen jela ye. Terima kasih kerana membaca artikel Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang ni.

Saturday, 20 May 2017

4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Da breakfast? Hari ni aku nak share tentang 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik disamping dapat membantu mengurangkan ketegangan urat atau orang tua-tua selalu sebut 'tarik mengkarung' bila terlebih mengeliat.

Aku suka menulis artikel waktu malam sebenarnya sekitar jam 8.30 malam hingga 12.00 tengah malam. Tapi disebabkan internet selalu buat hal so aku terpaksa la tulis artikel 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni waktu pagi macam ni tapi tu la pagi-pagi ni waktu paling effective untuk study dan siapkan assignment dan project yang tertangguh, so I have to write this article quickly right now or maybe kena cari SIM card lain. Perhaps ada la telco yang boleh offer better service.


4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik
Gambar Hiasan


Before this kalau tak silap aku pernah share article berkaitan dengan tips kesihatan iaitu Bakar 320 kalori dengan melakukan senaman kardio selama 1 jam. Artikel ni pun membantu untuk kita dapatkan bentuk badan yang cantik tau selain berpuasa untuk detox semua racun dalam badan kita ni. Puasa da tak lama kan? Bulan puasa la masa yang paling tepat untuk kita dapatkan bentuk badan idaman tau. Hehehe...

Sebelum aku proceed to article 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni aku nak share tentang tabiat makan orang disekeliling aku yang menyebabkan badan diorang semakin hari semakin gemuk atau senang cerita diorang penghidap penyakit obesiti. Risau tau aku tengok cara diorang makan. Biasanya apa yang aku perhatikan diorang ni makan dalam kuantiti yang banyak, makan banyak makanan yang tinggi kandungan kolesterol, makan makanan yang tinggi kandungan gula contohnya dessert, diet kurang fiber, dan sebagainya. 

So memang tak hairan la kalau Malaysia ni dikategorikan sebagai antara negara penduduk tergemuk di Asia. Aku pun kadang-kadang tak boleh nak control makan tau, so bila sedar selera aku bertambah aku akan buat air detox, standby banyak buah dalam fridge, dan makan ulam-ulaman contohnya daun pegaga, daun selom, sayur-sayuran dan sebagainya. 

Sampai kadang-kadang kawan-kawan aku tanya, "Qiya memang suka makan sayur ke?" sebab pelik kot dalam pinggan aku penuh dengan sayur dan ulam-ulaman, lauk seketul je standard aku makan untuk satu hidangan. Kononnya memang nak ubah cara makan, jadi vegetarian, praktis yoga selalu tapi apa kan daya tak dapat nak control makan dan tak dapat manage masa untuk exercise atau pergi gym.

4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik


1. Squats
2. Reverse lunges
3. Sit up
4. Pelvic Tilt Yoga / Bridge

Kalau nak tau lebih details tentang maksud dan gaya posisi 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni korang boleh baca dari artikel-artikel dari blog FITNESS KINGDOMS ni.

Lastly, terima kasih kerana sudi singgah dan baca entry 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik di blog Qiya Saad Dotcom ni. Semoga bermanfaat.

M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack

Hello guys, how are you today? I hope you're fine. Some of you may have your own weekend's activities is it? Or are you watching FA Cup Football match between Pahang and Kedah right now? You guys very lucky unlike me, normally my entire weekends only will be spent at home doing my assignments and writing articles. Sometime I felt very bored with my daily routines but I shouldn't complaint about it too much because this is my choice. The choice that end up myself as a super busy woman lately.

Have you ever heard about M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack before?

Last Thursday I've been given an opportunity by Enabling Asia Tech Sdn Bhd (EA), Malaysia's first and only integrated Mobile Virtual Network Aggregator (MVNA) to cover a launching event of M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack at Tournament Players Club (TPC), Kuala Lumpur. This launching event is hosted by Hanson Lee, a model, actor, and very talented host. It starts with an opening remarks and presentation on Buzzme World SIM Starter Pact by Mr Loke Yee Siong, Group CEO of Enabling Asia.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 1

Picture 1 shows Mr Loke Yee Siong (second from right), Group Chief Executive Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd officiating the launch of m8 World SIM Product. With him are (from left) Mr Jeff Bong, Representative from U Mobile Sdn Bhd.; Dato Sri Dr Eric Yap, Chairman of Enabling Asia Tech Sdn Bhd; Mr Jason Ho, Founder and Chairman of Taisys Technologies Co Ltd Taiwan; and Mr Alex Lim, Executive Director of Enabling Asia Tech Sdn Bhd.

This M8 World SIM is a premier telco product registered as a trademark of EA and a result of a successful commercial partnership between EA and Taisys Technologies Co Ltd from Taiwan with advanced technological and management support from EA's official Mobile Network Operator (MNO), U Mobile Sdn Bhd.


What makes this M8 World SIM different than other existing SIM CARD?

Like Air Asia that used a tagline of 'Now Everyone Can Fly', this Buzzme World SIM Starterpack also have their own tagline which is 'ONE WORLD. ONE SIMCARD'. Obviously this SIM card actually cares for people who are travel regularly due to business, vacation, working, or further their study abroad. The special feature for this Buzzme World SIM Starterpack is it enable the travellers to stay connected without changing their SIM card because this SIM card already can be suit to mobile network coverage at current country as soon as they arrived.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 2

Picture 2 shows Enabling Asia and its partners officially launching the m8 World SIM and the Buzzme World SIM Starterpack - available for purchase to the market at selected dealers.


M8 World SIM Innovative Features:-


1. Global Coverage
  • Connected locally in Malaysia
  • While abroad in more than 200 countries
2. Seamless Connectivity
  • Adopt local mobile of destination countries
  • Unlike conventional International Roaming
3. Controlled Cost Approach
  • Affordable Subscription Plan
  • No more exorbitant roaming charges

There are two types of Buzzme SIM card that offer different price which are Standard Starterpack and World SIM Starterpack.

1) Standard Starterpack

There are two types of prepaid offered for this standard Starterpack which is RM10 and RM30


2) Buzzme World SIM Starterpack


1. Upgraded Pack
  • With m8 World SIM feature
  • Hybrid model of prepaid wallet

2. Worldwide Connection
  • Malaysian local traffic as usual
  • Subscription plans as destination countries

3. Recommended Retail Price, RRP of RM99
  • With RM50 airtime
  • One year validity
  • Available nationwide

Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 3


Picture 3 shows Mr Loke Yee Siong (middle, with microphone), Group Chief Executive Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd explaining how the latest products will complement the current telco markets and provide options for consumers during the launch of m8 World SIM and Buzzme World SIM Starterpack. Listening intently are (from left) Mr Greg Steer, Chairman and Chief Executif Officer of Oasis System Pty Ltd. Australia; Mr Tony Soh, Chief Executive Officer of Enabling Asia Thailand; Ms Jennifer Chang, Marketing Director of Taisys Technologies Co Ltd Taiwan; and Ms Veronica Soh, Chief Product Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd.


5 Simple Steps to Travelling in-Style with Buzzme World SIM Starterpack


Step 1: Getting Started
  • Insert the Buzzme World SIM into a mobile device
  • Connect to WiFi
  • Download the m8 World SIM mobile application (APP)

Step 2: Login
  • Login with the mobile number and APP password printed on the SIM card
  • Register your personal details as required
  • You will receive an SMS notification and email upon completion

Step 3: Before Departure
  • You can purchase a subscription plan from the destination country via the APP
  • Payment can be made via your existing prepaid wallet or credit card
  • You will receive an SMS notification and email once the transaction is succesfully completed
  • The destination country's mobile number will automatically be pre-assigned and will appear within the APP together with the purchased subscription plan

Step 4: Arriving Abroad
  • Login to the APP
  • Select the destination country's subsription plan
  • The first usage abroad of the plan shall commence from this point and you can now enjoy your trip while being connected to the world

Step 5: Coming Home
  • Login to the APP
  • Select your home country's mobile number to use the SIM card locally once you are back in your home country


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Me and Hanson Lee.


How to Topup for this Buzzme World SIM?


For those who are planning to buy this Buzzme World SIM Starterpack must worried about how and where to topup your prepaid right? Here you go! You can easily topup your prepaid with M8 reload via online at www.m8.com.my or you can walk-in to any 7-Eleven or E-Pay outlet as well as Buzzme dealer nationwide. 


Any special promotion offer for this Buzzme World SIM? 


The answer is exactly YES! I still not touch about their INTERNET DATA PLAN yet where you can keep your quota forever with unlimited validity. Is it true? Yes, I am not kidding you where this thing can happen when you subscribed to any DATA plan whether SMARTER BUNDLE or SMART SURF with SMART VALIDITY to keep your number active and stay connected for 365 days with the affordable price of RM38 only.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,


For more information on this M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack please visit www.buzzme.com.my or you can straight away make a call to 011-34004400 (hotline) and you can also send an email to hello@buzzme.com.my.

Besides that, you can find a lot of informations by using the special hashtags which are #BuzzMe #EnablingAsia and #M8WorldSim through Facebook and Instagram.

Lastly, thank you for spent your time to read the article of M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack. Hopefully it can be your best travelling buddy ever!

Thursday, 18 May 2017

Ada Apa dengan 'TITLE'?

Zaman sekarang ni memang zaman orang menilai orang lain berdasarkan TITLE atau gelaran yang di sandang oleh seseorang tu.

Antara 'title' yang kita biasa dengar dan dikaitkan dengan orang korporat, artis dan politik adalah Dato, Datin, Tan Sri, Puan Sri, Dato Sri, dan Datin Sri.


Ada Apa dengan 'TITLE'?


Kalau di kalangan ahli akademik plak kita akan biasa dengar gelaran Dato Dr, Dr, Prof, Prof Dr, Prof Madya, Profesor Emeritus, Ir Dr, Ir, Ar, dan sebagainya merujuk kepada kelayakan akademik dan bidang profesional yang dikhususkan kepada seseorang individu tu.

Berdasarkan senario yang aku perhatikan disekeliling aku, kalau seseorang individu tu ada 'title' atau gelaran tersebut baru la senang nak jual air liur atau pun nak anjurkan sesuatu program dan juga sebagai satu jalan untuk melibatkan diri dalam bidang korporat. Kalau tak ada jangan harap la suara kita ni nak didengari oleh orang ramai. 

Dunia oh dunia. Kenapa la sikap manusia ni kebanyakannya macam ni...

Tak salah pun kalau seseorang tu mempunyai apa-apa 'title' atau apa-apa gelaran sekali pun la dan tak salah juga kalau seseorang tu langsung tak mempunyai sebarang 'title' pada awalan nama mereka. 

Yang menjadi masalah sekarang ni adalah masyarakat sekeliling kita yang terlalu obses dan menyanjung tinggi seseorang hanya kerana 'title' atau gelaran yang di sandang oleh mereka. 

Dan yang lebih sedih lagi adalah bila seseorang tu tidak mempunyai sebarang gelaran ianya menjadi persoalan utama kepada masyarakat dan juga bahan hinaan mereka jika mereka ingin menonjolkan sisi diri yang mungkin berpotensi besar dalam sesuatu bidang tu.

Sebab tu la pentingnya ilmu pengetahuan tentang pelaburan ni supaya kita dapat buat pilihan yang paling tepat sama ada nak simpan duit dulu atau belanja dulu bila dapat gaji. Bila kita pandai mengurus kewangan mungkin kita boleh menceburkan diri dalam apa-apa bidang perniagaan yang akan mendatangkan keuntungan seterusnya membolehkan kita bergelar jutawan nanti.

Teringat plak ada satu lagu yang bertajuk Aku Pelat nyanyian Salam Musik. Sesuai la aku rasa dengan situasi yang aku ceritakan tadi tu. Bila kita tak ada 'title' atau gelaran jangan harap la orang nak percaya apa yang kita cakapkan walaupun ia sebenarnya berasas.


Lirik Lagu Salam Musik ~ Aku Pelat

Chorus:
Aku pelat tak bisa bicara seperti kamu
Lidah ku panjang berpintal-pintal
Bicara ku melulu selalu terburu
Lidah ku tebal bagai kepala di bantal

[Ulang Chorus]x2

Aku pelat
Pelat bertepuk tangan tiada bunyi
Lidah terikat dia menyembunyi diri
Bertanya ditahan pendebatan ditelankan

Pada pokok diri daun kata berguguran
Tertutup banyak telah dipagarkan
Dari jari ke alat tulis semua mereka tepis
Siapakah mereka tepuk dada hey! tanyalah selera

Kita bangsa negara harus pandai berbahasa
Bertanya mengapa siapa bagaimana?
Punya akal fikiran tahu arah tujuan
Menyeluk pekasam biar sampai pangkal lengan

Masa depan bekalan diisi jika tahu manipulasi
Kata tiada disalah erti jangan sampai tergadai diri
Takut merana diri nanti
Dia pelat bertepuk tangan tiada bunyi

[Ulang Chorus]x2

Aku pelat
Pon di rhythm mi a come
Pon di rhythm mi a boss
Ragamuffin mi a root mi a come back again ah

Human fi wicked dem a style a mi nah sinner
Anna dem selecta minah wicked dem
Im man fi wayan wicked dem zion
Anna dem selecta nah wicked dem a wayan
A mi ma rastafari mi a number one fi real
A mi nah wicked man a dem a talk about me

Aku pelat
Perbahasan jiwa jangan diendahkan
Jika malu bertanya kelak sesat jalan
Jangan dipegang sekatan yang dihidang
Rasa takut harus dibuang

Mari berfikir di luar kotak
Jangan menempurung bersama katak
Hebat seperti Jebat mereka lupa tuk berjabat
Dia si pelat sudah terlepas

Ulang Korus

Aku pelat
Tak bisa bicara agama seperti kamu
Tak bisa bicara cinta seperti kamu
Tak bisa bicara ekonomi seperti kamu
Tak bisa bicara politik seperti kamu

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku lawan walau rasanya kelat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku tawan walau jajahannya hebat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku lawan walau rasanya kelat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku tawan walau jajahannya hebat


Beberapa hari yang lepas aku ada share tentang pendapatan affiliate marketer Fabian Lim yang mencecah puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan kat dalam blog aku ni dan kemudiannya aku share ke group-group dalam FB.

Pastu ada sorang akak ni tanya kalau aku ni follower Fabian Lim kenapa aku tak dapat gelaran Dato dan tak jadi JUTAWAN macam Fabian Lim tu.

Then dengan bongkaknya aku jawab, "Inshaallah one day kalau saya jadi Dato Ir Dr... (estimated 10 tahun lagi) saya cari akak ye..."

Hahahahahaha

Macam senang je nak jadi jutawan tu akak ye...

Orang macam ni tak payah di layan sangat. Sombong tak bertempat. Sebab tu la aku jawab macam tu biar padan muka dia. Allah bagi akal bukan bertujuan untuk menghentam orang lain. 

Apa salahnya kalau kita sebagai satu masyarakat dalam sebuah negara ni sama-sama tolong menolong dan cuba cari jalan untuk meningkatkan ekonomi diri, keluarga, dan masyarakat sekeliling. 

Bukannya tau nak hentam orang lain tak tentu pasal je. Kan tak pasal-pasal da dapat satu jawapan yang paling bongkak daripada aku yang kepala otaknya tak berapa nak betul sangat ni. Hahaha...

Ok la malas da la aku nak membebel panjang lebar. Kalau aku banyak duit aku beli je 'title' Dato tu pastu semua media sosial aku aku bubuh gelaran Dato depan nama aku baru senang sikit pendapat aku nak diterima pakai. Ye dok? Hehe

Tadi aku cek Big Point Tune Talk aku ada 4000 lebih da, boleh la tebus satu tiket flight untuk penerbangan sehala. Aku nak try usha TIKET KAPAL TERBANG dari Langkawi ke Subang Airport la sekejap nak tengok berapa harga tiket flight untuk balik sini. Daripada aku layan rasa geram aku dengan manusia yang mulut celupar ni baik aku plan buat something else, travel ke kan...ada faedahnya jugak...

Sampai sini je entry luahan perasaan tentang Ada Apa dengan 'TITLE'? ni. Terima kasih kerana membaca blog Qiya Saad Dotcom. Semoga bermanfaat.

Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online

Hai korang diluar sana! Apa khabar? Sihat? Saya doakan kepada anda yang membaca artikel Cara Menempah Air Asia Ticket Secara Online ni semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hendakNya. 

Baiklah, sejujurnya siapa yang baru first time nak beli tiket kapal terbang gune online booking ni, cuba angkat tangan! Hahahaha, ye lah, coz selama ni kan ada orang tolong bookingkan, or tau-tau je da ada tiket kapal terbang kan, bila tiba masanya kena la pandai-pandai beli sendiri. 

Ok, don’t worry guys disini saya akan try kongsikan apa yang perlu korang buat untuk buat online booking untuk penerbangan AirAsia ni ye. So, let’s check it out!



Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online, Traveloka,

First things yang korang kena lakukan untuk membuat tempahan tiket AirAsia secara online ni ialah masuk ke laman sesawang AirAsia dulu. Lepas tu korang kena pilih destinasi yang korang nak tuju, tarikh dan berapa ramai yang akan turut serta, dan yang paling penting jangan lupa tekan butang untuk pergi dan balik, kalau tak tu ada yang tertinggal kat negara orang kang! Hahaha. 

And one more thing, kalau ada yang bawak anak kecil atau kanak-kanak korang kene nyatakan juga ya. 

Haa, lagi satu bagi korang yang mencari airasia online booking ticket promo korang boleh la klik siap-siap dekat ‘Saya mahukan penerbangan termurah’, nanti paparan akan keluarkan tiket termurah yang dapat diberikan kepada penumpang AirAsia mengikut promotion yang diberi, ataupun lagi satu tips untuk dapat harga tiket penerbangan yang murah di AirAsia, korang kene rajin usha harga tiket kapal terbang AirAsia ni dari semasa ke semasa, kalau ada rezeki memang dapat harga tiket yang murah. 

Ok, bila da siap isi semua butiran, then korang klik dekat butang CARI. Pastu korang kena pilih pulak penerbangan yang korang nak mengikut bajet dan masa korang. Bukan itu sahaja, korang juga kena buat pilihan penerbangan seperti berat bagasi yang dibawa, tempahan makanan atau permintaan istimewa, yang ni semua add on, so bagi sesiapa yang nak kan penerbangan yang selesa, boleh je, asalkan anda mampu untuk membayarnya. 

And don’t forget to take note harga yang kita perlu bayar untuk insuran penerbangan ya guys! 

After da siap isi semua butiran yang diperlukan, sekarang ni tiba la masa untuk membuat pembayaran tiket AirAsia secara online ni, korang boleh menggunakan kad Debit ataupun kad Kredit, dua-dua acceptable. 

Selepas itu, kita akan menerima email pengesahan tempahan bersama AirAsia Travel Itinerary dan booking number. Apa-apa rujukan yang akan dibuat nanti, gunakan nombor tempahan tersebut.



Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online, Traveloka,


Ataupun kalau korang nak buat tempahan tiket online dengan mudah dan pantas, korang boleh juga try booking AirAsia ticket online di Traveloka.com, kat situ macam biasa jugak korang isi semua butiran penerbangan yang korang nak, and then dia akan keluarkan semua harga tiket penerbangan untuk kesemua syarikat penerbangan pada tarikh yang korang da pilih untuk menaiki penerbangan tu. So, korang boleh la pilih nak harga tiket penerbangan yang bersesuaian dengan bajet korang. 

Kalau dalam kes ni, korang memang nak naik AirAsia, so korang kene la pilih AirAsia Ticket Price yang dipaparkan

Untuk pengetahuan korang, kebiasaannya booking tiket penerbangan di Traveloka.com ni lebih murah berbanding dengan kita booking tiket penerbangan direct ke syarikat penerbangan itu sendiri. So, terpulang pada korang la nak cuba yang mana.

Reminder untuk korang juga yang tetiba ada nak add on bagasi di saat-saat akhir ni kan, korang boleh beli add on bagasi di kaunter AirAsia, selewat-lewatnya 4 jam awal sebelum penerbangan.

Check-in and Boarding Pass


Ok next step bila korang da beli tiket kapal terbang, korang kena buat check-in plak. Check-in seperti confirmation yang korang akan mengikuti penerbangan yang telah korang pilih awal-awal tu, after da check-in baru la dapat print Boarding pass. 

Ada banyak cara nak check-in ni samaada korang check-in online, atau buat self check-in dekat mesin self check-in dekat lapangan terbang, ataupun korang pergi je kat kaunter AirAsia untuk check-in. Korang boleh buat check-in ni bermula 14 hari sebelum tarikh penerbangan.

Bila da siap check-in, korang boleh la print korang punya boarding pass. Kalau tak print pun tak perlu risau, sebabnya korang boleh pilih samaada nak boarding pass ni dihantar melalui telefon pintar korang ataupun terus ke email korang. Jadi, pada sesiapa yang malas nak print tu, send kan terus ke telefon bimbit korang, nanti korang akan menerima QR kod, dan korang boleh scan kod ni di kiosk Air Asia. 

Da ada boarding pass ni baru la korang boleh bergerak masuk ke gate perlepasan yang telah ditetapkan dan da boleh naik flight dengan tenangnya.

Pada sesiapa yang tak biasa dengan airport di tempat yang asing bagi korang, dinasihatkan agar datang la 1 jam lebih awal ke airport. Sebab takut korang kalut dok mencari-cari gate perlepasan, last-last tertinggal kapal terbang.

Akhir kata, semoga artikel Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online ni dapat membantu mereka yang first time nak booking tiket AirAsia secara online ni. Good luck guys!

Wednesday, 17 May 2017

Duit, simpan dulu atau belanja dulu?

Memetik kata Dato Ibu Hanim masa dalam Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017) baru-baru ni, 

"Duit kalau banyak sangat atau bertimbun-timbun macam gunung pun kalau asyik di korek je lama-lama habis juga"

Aku setuju sangat dengan statement ni.


Dato Ibu Hanim, Faridah Hanim, Business Forensic,


Sebab tu la kita kena buat pelaburan supaya yang di korek tu bukan nya duit simpanan tapi duit dividen dan bonus. Duit pokok jangan sesekali di usik.

Setahun ada pendapatan 5 angka pun da di kira cukup sangat untuk belanja keperluan asas di hari tua. 

So, dari sekarang la kena plan apa matlamat pelaburan korang yang sebenarnya? Untuk beli rumah ke, untuk hasilkan pendapatan pasif ke, untuk travel ke, untuk kahwin ke, untuk mulakan perniagaan ke, untuk kumpul dana kebajikan ke, dan sebagainya.

Dapat tak point dia?

Jadi, cuba kita ubah cara kita berfikir tentang fungsi duit ni. Simpan dulu atau belanja dulu?

Pilihan di tangan kita sendiri nak susah sekarang tapi senang di kemudian hari atau sebaliknya?

Ada yang cakap nak senang sekarang dan nak senang kemudian hari juga. Macam mana tu ye? Ermmm...yang ni la yang aku tengah fikirkan dari tadi bila dapat komen daripada seorang Social Media Strategist, Jamar Bahar dekat status facebook aku.

Mungkin aku kena berguru dengan dia dulu then baru tau macam mana cara buat pelaburan yang tak perlu pun nak merasa kesempitan kewangan disebabkan duit gaji da diperuntukan dalam pelaburan. Biasa kan pelaburan ni jangka masa panjang dan mana boleh keluar masuk duit sesuka hati macam duit dalam akaun simpanan tu. Pelaburan mesti ada disiplin dan consistency baru la ada hasilnya kan...

So macam mana da dapat jawapan ke belum untuk persoalan tadi iaitu Duit, simpan dulu atau belanja dulu? Mana satu...

Abang pilih yang mana, perawan atau janda...??? Ehhh! Tetiba plak kan...hahaha...tak ada kaitan langsung dengan entry ni...

Sudah, jangan merepek panjang-panjang. Cuba kita fikir sejenak macam mana cara nak menjana Pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan macam orang lain tu. Kalau diorang boleh buat tak mustahil kita pun boleh buat betul tak?

Cuma kita kena cari sumber maklumat yang tepat la untuk merealisasikan impian yang agak gila dan keterlaluan macam ni tapi sekali lagi aku ingatkan ianya tak mustahil.

Macam peribahasa lama tu, 'Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu.' Releven lagi ke nak guna peribahasa ni ye? Tapi betul la kan nasib kita ni bergantung pada tuah jugak kan. Dan lebih tepat lagi tuah tu akan datang pada kita kalau kita tak berhenti memohon kepada yang Maha Esa.

Sampai sini je entry Duit, simpan dulu atau belanja dulu? ni. Terima kasih kerana sudi membaca blog Qiya Saad Dotcom. Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tak hairan kalau ada orang yang mempunyai pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan. Tak hairan? Bongkak nya statement ni. Bukan macam tu sebenarnya. Tak hairan tu bermaksud kalau seseorang tu betul-betul berusaha untuk capai satu matlamat da tentu dia boleh capai selagi dia berusaha dengan cara yang tepat.


Pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan, Affiliate Marketing, Fabian Lim, pendapatan lumayan, pendapatan lumayan USD, pendapatan sampingan,


Biasa dengar kan orang cakap kalau nak jadi pakar tentang pelaburan kena la bersahabat dengan orang-orang dalam industri pelaburan juga. Sama la maksudnya di sini kalau nak hasilkan pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan atau pun nak jadi JUTAWAN kena la bersahabat dengan jutawan juga. Mesti akan ada jalan bila kita berkawan dengan orang yang betul.

Macam dalam Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017) anjuran Denaihati Network Sdn Bhd baru-baru ni ramai orang-orang yang hebat turut hadir dalam majlis tersebut dan setiap seorang dari mereka mempunyai perniagaan mereka yang tersendiri termasuk la aku.

Sejak seminggu ni aku menjadi pembaca setia blog Denaihati. Pada asalnya disebabkan oleh seorang rakan blogger bagitau pihak Denaihati ada jalankan satu contest komen terbanyak dan hadiahnya berupa wang tunai atau pun DUIT RAYA tapi berapa nilainya aku pun tak pasti. Tapi sekarang ni bukan duit tu yang aku kejar tapi ilmu dari blog tersebut lebih berharga berkali ganda dari jumlah duit tu. 

Kalau tak jadi pemenang pun tak apa yang penting aku kena pastikan aku da baca setiap entry dari blog tersebut sebab  blog Denaihati ni terlampau sarat dengan informasi, tips, nasihat-nasihat, dan sebagainya. Setiap entry selalunya balanced. Dunia ada, akhirat pun ada. Setiap bicara mereka adalah berupa dakwah dan mampu menyentuh hati setiap pembaca. 

Tadi aku baca entry bulan Febuary yang bertajuk setiap bisnes mesti ada modal untuk iklan dan di sini la aku menemukan tentang pendapatan ahli affiliate jutawan internet Fabian Lim mencecah puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan. Mungkin korang pun boleh baca sendiri entry ni dari blog Denaihati.

Sempat la juga aku tinggalkan komen kat entry tu. Orang kata sambil menyelam sambil minum air. Mana tau ada rezeki dapat duit raya dari Tuan Haji Amir ke nanti. Hehehe...


"So impressive! Tak pernah bermimpi pun nak ada pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan. Tapi Fabian Lim da buktikan ianya masuk akal. Tak salah la kalau nak pasang angan-angan ada pendapatan lumayan yang macam ni bermula dari sekarang kan...hehe"


Terima kasih kerana membaca entry Pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan ni. Semoga bermanfaat.

Tuesday, 16 May 2017

Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017)

Banyak hari da sebenarnya aku merangka artikel khas untuk Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017) ni. Merangkak-rangkak aku menulis. Dengar balik dari video yang aku rakam tu tapi sayang sangat sebab memory card da penuh dan dapat record sikit je masa slot Norman Danish yang mewakili Misi Viral dan juga slot Dr Wan Yusof Wan Jeffery, pakar Content Marketing. 


Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017)

So, tak banyak la nampak gayanya yang dapat aku kongsi kan hari ni. Tapi tak apa, korang jangan risau kalau aku ada kesempatan aku cuba cari post-post rakan blogger yang lain tentang apa yang kitorang semua belajar masa kat majlis SBB2017 yang bertempat di Dewan Tuanku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia, MaTiC pada 13 Mei 2017 baru-baru ni.


Tapi sebelum tu aku nak belanja gambar-gambar selfie aku dengan Tuan Haji Amir Hassan dan rakan-rakan blogger yang lain. Bila balik rumah baru aku perasan dalam smartphone aku cuma ada beberapa keping je gambar masa dalam event SBB2017 tu. Pada hal banyak je rasanya aku selfie dengan blogger lain tapi semuanya dalam handphone diorang. Haha...


Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017)


Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017)


Tuan Haji Amir Hassan (Pengasas Denaihati Network Sdn Bhd)


Kata-kata aluan dan nasihat dari pengasas Denaihati Network Sdn Bhd selaku penganjur majlis Sepetang Bersama Blogger 2017 ni. Salah satunya adalah Tuan Haji Amir Hassan menyeru agar blogger cuba menulis artikel dalam Bahasa Inggeris supaya blog kita akan dibaca oleh pembaca dari seluruh dunia. Cara ni dapat naikkan pageview (PV) dengan lebih cepat.


Panel-panel di kalangan blogger:-


MahaMahu
Cik Lily Putih


Dato Ibu Hanum - Kajian tentang Generasi


1. Baby Boomers
2. Gen X
3. Gen Y


Norman Danish (Misi Viral) - Personal Branding


1. Pertama sekali adalah teguran tentang cara yang betul bagi name card kat orang. Caranya adalah hulur kad yang mana tulisannya menghadap ke orang tersebut atau prospek tersebut supaya ianya mudah di baca. Tak perlu pusing-pusing bisnes kad tu.

2. Gambar profile Facebook kena guna gambar yang betul-betul cantik. Jangan guna gambar produk, gambar kucing, gambar bunga, atau gambar Valentino Rossi dan sebagainya.

Sebab kita nak branding kan diri kita, bukan nak branding bisnes kita atau benda lain sebab tu kena guna gambar sendiri yang paling cantik dan cute sangat macam Nora Danish...hehe

3. Gambar profile mesti clear.

4. Tulis dekat bahagian BIO apa yang kita tengah buat sekarang ni. Tulis niche bisnes atau niche blog. Kalau tulis pasal pelaburan dan kewangan tulis betul-betul tentang pelaburan dan kewangan tu. Boleh tengok contoh dekat Bio FB Norman Danish.

5. Rajinkan diri untuk Like dan Comment kat setiap status yang lalu kat feeds kita sebab ia membantu untuk membuktikan kita ni benar-benar wujud di media social.

6. Post status kat FB maximum 3 kali je sehari. Pagi, tengah hari, dan malam.

Pagi
Post panjang-panjang sebab pagi orang banyak masa. Tengah on the way pergi kerja atau tengah makan boleh sambil baca.

Tengah hari
Post pendek-pendek sebab orang nak cepat. Nak lunch, solat, dan masuk pejabat semula. 

Malam
Boleh post status panjang-panjang sebab time ni orang da free. Tapi jangan post selepas pukul 12 malam sebab orang da tidur dan CIMB Clicks pun da tutup. So, kalau betul-betul nak buat Personal Branding jangan post apa-apa lagi selepas jam 12 tengah malam.


Dr Wan Yusof Wan Jeffery - Content Mastery



1. Funnel - ToFu (beri tahu), MoFu (beri mahu), BoFu (beli selalu)

Kena banyakkan artikel di level ToFu (Soft selling), contohnya 7 Tips untuk Menjadi Kaya dan link kan dengan artikel di level kedua iaitu MoFu contohnya Pelaburan Unit Amanah dan link lagi dengan artikel di level paling bawah iaitu BoFu (Hard selling) contohnya Cara Melabur dalam Pelaburan Unit Amanah.

2. Tulis 1000-2000 patah perkataan per artikel.

Artikel panjang biasanya duduk di page pertama Google search engine. Kebanyakkan blog-blog di Malaysia panjang satu artikel cuma 200 - 300 patah perkataan sahaja. 

3. Akaun social media yang lain seperti Instagram, Facebook, Twitter, Youtube, dan sebagainya adalah booths kepada kedai kita atau BLOG.

Ianya berfungsi untuk menarik ramai visitors ke Head Quarters (BLOG) iaitu tempat yang kita paling kuat atau senang cerita di kubu pertahanan kita dan di HQ inilah akan berlakunya jualan sebab customer yakin dan percaya dengan servis yang kita tawarkan.

Faham tak? Kalau faham bagus la tapi kalau tak faham sila la baca lagi dan lagi sampai betul-betul faham.


Bisnes kad dari rakan blogger dan usahawan




Bila pergi ke sesuatu majlis, tool marketing yang paling penting atau powerfull adalah BUSINESS CARD. Biasanya kalau bagi flyers orang akan baca dan selit-selit ikut dan je atau lebih malang lagi orang akan buang tapi bisnes kad tak.

Mesti orang akan simpan dan bila ada ketikanya kita memerlukan satu-satu perkhidmatan terutamanya dalam keadaan yang sangat terdesak mesti kita akan teringat balik bisnes kad yang kita pernah dapat sebelum ni. Sebab tu kena bawa bisnes kad bila pergi ke setiap event untuk buat networking atau pun bahasa mudahnya adalah untuk menjalinkan silaturrahim. Kawan dapat, pahala pun dapat bila kita panjangkan silaturrahim ni.

Rasanya kalau tak silap dulu aku pernah kongsikan satu entry yang aku selitkan tentang rezeki.

Rezeki ni bukan di ukur pada banyaknya jumlah duit semata-mata je tapi lebih daripada tu. Diberi kesihatan yang baik pun rezeki, banyak kucing suka datang kat rumah pun rezeki, dapat belajar ke universiti pun rezeki, dan macam tu la juga dengan silaturrahim ni, ramai kawan pun rezeki juga dan lebih hebat lagi kalau kita ni dapat berkawan atau sentiasa dikelilingi dan mengelilingi kawan-kawan yang super hebat inshaallah suatu hari nanti rezeki yang datang tu lagi berlipat kali ganda dari sekarang ni.

Cuma kita kena tanam satu kepercayaan iaitu setiap manusia dan setiap makhluk yang Allah jadikan di muka bumi ni da ditentukan rezekinya oleh Allah SWT kerana setiap yang ada di muka bumi ni adalah milik Allah dan bila kita di beri nikmat maknanya kita ni di beri pinjaman je bukan hak milik kita pun. Jadi berdoa dan terus berdoa semoga kita di murahkan rezeki. Amin.

Rasa macam nak sebut je satu-satu nama rakan-rakan blogger dan usahawan yang sudi menghulur bisnes kad kat aku. Aci tak? Hehe...

Senarai nama blogger dan usahawan:-


1. Jamar Bahar - Social Media Strategist
2. Mia Liana - Personal & Lifestyle Blogger
3. Suzlin
4. Cik Pinz - Projek Blogger Utara
5. Nazir Aziz - Pengedar Dahan Rapuh Petaling Jaya
6. Faizi Redza - Web & Graphic Designer / Photographer
7. Uyul Rosli - Blogger, Web & Graphic Designer / Photographer
8. Cik Lisa Wangi - Pengedar Sah Shaklee Wangsa Maju
9. Aiin Baharom - Blogger
10. Norhayati Hasbolah - Financial Freedom (Bitcoin)
11. Firdaus Feeq - CVS Production 
12. Nadratul Syazwana - Blogger
13. Mohd Izzudin Haziq bin Jasmi - Orysense
14. Mommy Irra - Blogger
15. Muhammad Solihin Masri'alah - eQurban


Senarai nama penaja majlis Sepetang Bersama Blogger 2017:-


1. MDEC 
2. LES' COPAQUE Production Sdn Bhd
3. DenaiSell
4. Yeo's
5. eQurban
6. OH! T-SHIRT
7. iwstudiobiz
8. CVS Production
9. Kumpulan Media Karangkraf
10. Adi Putra
11. Ministry of Tourism and Culture Malaysia
12. Malaysia Tourism Centre, MaTiC
13. GT Mobile
14. Misi Viral


Eh, lupa plak nak tanya korang da baca ke entry Resepi Sotong & Udang Masak Merah ni? Ok la ye, sampai di sini saja untuk entry Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017). Terima kasih kerana sudi singgah dan baca blog Qiya Saad Dotcom. Kalau tak keberatan tinggal la komen ye...😊

Resepi Sotong & Udang Masak Merah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Akhirnya sehari dua ni berasap pun dapur kat rumah aku ni. Semalam aku buat Steamboat tapi lupa nak snap gambar so hari ni aku nak share resepi menu yang aku masak hari ni. Hari ni aku masak dua jenis lauk je iaitu Sotong & Udang Masak Merah dan Sayur Kacang Masak Kicap.

Tapi sebelum aku share Resepi Sotong & Udang Masak Merah ni aku nak tanya korang da baca ke artikel Selamat Hari Guru (2017)? Yela...hari ni kan 16hb September, Hari Guru. So, sempena sambutan Hari Guru tahun 2017 ni korang da wish cikgu-cikgu korang ke belum ni. At least ucapkan la terima kasih kat diorang kan.


Resepi Sotong & Udang Masak Merah


Seperti yang dijanjikan, dalam artikel ni aku nak share satu resepi yang sangat simple tak sampai sejam pun da siap masak tau. Puasa pun da nak dekat kan? Tak sampai dua minggu lagi da puasa plak...27hb Mei ni. So, boleh la jadikan Sotong & Udang Masak Merah ni sebagai menu untuk berbuka puasa atau bersahur bila tiba Ramadhan nanti.

Resepi Sotong & Udang Masak Merah


Bahan-bahan:-

100g udang
100g sotong
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering
Cili sos Maggie
1 sudu makan madu
2 sudu gula
2 keping asam gelugur
Secubit garam
200ml air
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara penyediaan:-

1. Kisar bawang putih, bawang besar, dan cili kering.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar dengan api yang sederhana sehingga naik minyak.
3. Masukkan garam dan asam gelugur (asam keping). Kemudian tambahkan air dan sos cili.
4. Masukkan sotong dan udang, kemudian biarkan mendidih seketika.
5. Masukkan madu dan gula. Gaul rata sehingga masak. Siap.

Senang kan? 

So, selamat mencuba!

Sampai di sini saja artikel Resepi Sotong & Udang Masak Merah ni. Terima kasih kerana sudi membaca blog Qiya Saad Dotcom. Semoga bermanfaat.

Selamat Hari Guru (2017)

Sempena Hari Guru pada tahun 2017 ini saya nak ucapkan Selamat menyambut Hari Guru kepada semua guru-guru di seluruh Malaysia. Jasa kalian sentiasa di kenang dan jika tanpa kalian semua siapa la saya sekarang ni...


Hari Guru, Hari Guru 2017, Hari Guru di Malaysia,


Tapi sebelum tu saya nak tanya, korang da baca ke entry 5 Types of Investment in Malaysia ni? Artikel ni berkaitan dengan pengetahuan asas tentang pelaburan.

Dikesempatan ini juga saya nak senaraikan nama-nama guru atau pendidik yang pernah mengajar saya dari peringkat pendidikan awal sehingga la ke peringkat pengajian tinggi ni.


Senarai nama guru (Sekolah) :-


1. Ustaz Manaf
2. Ustazah Zabaniah
3. Ustaz Sazlan (Kemahiran Hidup, Bahasa Arab, Tauhid, & Sirah)
4. Ustazah Yusmanti (Geografi & Tafsir al-Quran)
5. Cikgu Jurina (Matematik)
6. Cikgu Norhayati (Sains)
7. Ustazah Marlina (Matematik)
8. Ustaz Zaharuddin Zahari (Pengetua)
9. Cikgu En Abdullah @ Che Lah (Matematik form 4-5)
10. Cikgu Hasmiza (Bahasa Melayu)
11. Cikgu Ho Fui Yee (Fizik form 5 & English, Science & Technology (EST))
12. Cikgu Azri (Kimia)
13. Cikgu Zaman (IT)
14. Teacher Noraini (Bahasa Inggeris)
15. Cikgu Zulkifli Basah (Fizik form 4)
16. Sir Zul (English-Literature)
17. Ustazah Manisah Manan (Pendidikan Islam)

Cikgu Add Math & Sejarah da lupa la plak...hehe


Senarai nama pensyarah (UiTM):-


1. Dr Yazmin Sahol Hamid (Determinate Structure & Structural Steel Design)
2. Ir Dr Che Maznah binti Mat Isa (Technology Entrepreneurship)
3. Ir Shaharin (Integrated Design Project - IDP)
4. Ir Basir bin Noordin (Reinforced Concrete Design - Eurocode)
5. Pn Sabariah binti Arbai (Geotechnic & Geographical Information System-GIS)
6. Prof Azmi Ibrahim (Dekan)
7. Dr Anizahyati binti Alisibramulisi (Solid Mechanics, Final Year Project - FYP(I) & FYP(II)
8. Dr Siti Hawa binti Hamzah (Indeterminate Structure)
9. En Aziz (Advanced Calculus)
10. Dr Suzana Ramli (Hydrology)
11. Prof Junaidah Ariffin (Engineering in Society)
12. Che Khairil Izam (Engineering Law)
13. Prof Hamidon (Water Resources Engineering)
14. Pn Norisham binti Ibrahim (Steel & Timber Design)
15. En Wan Zukri (Project Management)
16. Pn Nurul Huda (Structure)
17. En Risham Jaafar (Basic Solid Mechanics)
18. En Mokhtar Samat (Highway Engineering)
19. Pn Norizah binti Omar (Reinforced Concrete Design - British Standard)
20. En Syahrul (Structural Analysis)
21. Ir Salmizi (Personal Coaching for IDP)
22. En Ashaari (Geotechnical Engineering)
23. Mr. Goh Ching Hua (Indeterminate Structure)
24. En Rasul (Indeterminate Structure)
25. Mr Yong Chua Boon (Statics & Dynamics)
26. Dr Akram Adnan (Highway Engineering)

Ramai lagi sebenarnya cikgu-cikgu dan pensyarah-pensyarah yang pernah menjadi pendidik saya. Walaupun ada yang saya terlupa siapa nama mereka tapi wajah mereka masih jelas di ingatan ni. Terima kasih yang tak terhingga saya ucapkan buat semua.

Sampai di sini sahaja artikel Selamat Hari Guru (2017) ni. Terima kasih kerana sudi membaca blog Qiya Saad Dotcom.

Sunday, 14 May 2017

5 Types of Investment in Malaysia

The term of investment is totally new for me and a lot of technical terms did not covered by me yet. For this moment I rather be a listener and spend my time to read more articles about investment from the trusted website, blogs, and other trusted sources. 

Besides that, I am willing to learn for this particular topic by asking the experts for example the stokes traders that have a lot of experiences in trading industries and their involvement in investment industry may take 5 years and above so that I can rely on the informations that they shared to me. For me an ivestment is not a simple things so I have to find a lot of informations before I can share it to public.


Investment, gold, stokes market, Amanah Saham Bumiputera (ASB), 5 types of investment in Malaysia, investment instrument, Richest people in Malaysia,
Malaysia's Richest (in billions) - Google


But before that I would like to ask you guys have you read the article of Sambutan Hari Peladang, Penternak, dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK 2017)? For those who have read this article I wish thank you very much but for those who have not read it yet I would suggest you to read this article and save the date in your calender because it is a very good event that allow all Malaysian to try out a lot of foods that have a variety tastes of Malaysian foods and international foods as well as we can learn about the process of making and serving that delicious dishes at that event.

Back to this investment topis, for those who didn't know about the fact of an investment, it is actually a way to be rich or to accumulate our wealth so that it can be a legacy for our next of kin or our next generations.

There are a lot of investments that supported by Bank Negara Malaysia (BNM) that offered by normal banking institutions as well as Investment Bank which the fuction as a broker for investors or stokes traders.

Why we should be an investor rather than be a saver in a normal banks?

The first reason is we can only get 4% of dividen or profit if we make our saving in normal banks for example Malayan Banking (Maybank), Hong Leong Bank, Public Bank, Bank Islam, and so on but we actually have the potential to increase 6% or more of our pasive income, dividen, profit, and any other terms that used refered to capital gain if we buy any  kind of investment instrument at an Investment Bank or invest in other types of investment in order to grow our money and then lets our money work hard for us to create a lifetime passive income.

There are 5 types of investment that I want to highligh here so that you guys can explore about them by yourself because I still in learning process and may be I will discuss of these things further in the next articles soon.

  1. Amanah Saham Bumiputera (ASB)
  2. Unit Trust Investment
  3. Stokes Market
  4. Properties Investment
  5. Gold Investment


Thank you for visiting my blog and read this article of 5 Types of Investment in Malaysia. Hopefully this article can be a clear picture for those who are seeking the proper and legal way to accumulate wealth as well to be rich like Syed Mokhtar alBukhary, Warren Buffet, Robert T. Kiyosaki, and so on.

Wednesday, 10 May 2017

Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017

Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017 yang akan diadakan buat pertama kalinya bermula 28hb September sehingga 1hb Oktober 2017 yang bertempat di Tapak MAEPS Serdang ini mensasarkan setengah juta pengunjung akan menghadiri program HPPNK tersebut.


Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017

Menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) yakin dapat mencapai jumlah pengunjung yang disasarkan kerana lokasi program ini bertempat di Tapak MAEPS Serdang yang mana kemudahan serta pengisian program Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017 ini bakal menarik minat pengunjung.

Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek juga berkata HPPNK akan terus memberi pengiktirafan kepada wira tani negara dan pada hari tersebut juga pelbagai anugerah akan diberikan kepada mereka yang berjasa ini dalam usaha untuk meraikan makanan terbaik yang terdapat di negara Malaysia ini.


Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017


Selain itu, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) juga akan mengiktiraf peladang, penternak dan nelayan yang telah mencipta pelbagai produk dan inovasi demi menjamin keselamatan makanan melalui program HPPNK 2017 ini

“Kali ini Kementerian akan menampilkan kelainan dengan pengisian program yang dapat menarik minat orang ramai menyertai bidang pertanian. Selaras dengan hasrat kerajaan ke arah Transformasi Nasional 2050, kita juga mensasarkan penglibatan belia dalam bidang pertanian terus dipertingkat menjelang 2050” - Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek

Melalui program Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017 ini juga Kementerian dapat mengambil kesempatan untuk memberi penghargaan kepada kelompok peladang, penternak dan nelayan ini melalui pertandingan dan pameran yang akan diadakan nanti supaya sumber makanan di Malaysia dapat dipertingkatkan dan lebih berkualiti dengan mengangkat tema "Makanan Kita Masa Depan Kita" untuk program sambutan HPPNK 2017 ini. Jadi, dalam Majlis Perasmian HPPNK 2017 nanti satu anugerah khas akan dinobatkan kepada golongan tersebut.


Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017


Malaysian Food Festival (MyFF) 2017 yang merupakan satu ekspo hidangan dari seluruh negara juga akan diperkenalkan dalam HPPNK 2017 ini. Apa yang istimewanya tentang Malaysian Food Festival (MyFF) 2017 ini adalah disebabkan oleh kepelbagaian produk makanan yang dihasilkan dan juga penghargaan yang akan diberikan kepada seluruh komuniti di sebalik tabir yang telah banyak berusaha untuk memartabatkan industri makanan di Malaysia ini.

Melalui Malaysian Food Festival (MyFF) 2017 ini pengunjung berpeluang untuk menikmati sajian makanan yang disediakan serta dapat menimba pengetahuan tentang proses-proses pengeluaran, penghasilan, dan persembahan makanan di Malaysia (Farm-to-Form).


Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017


Berikut adalah antara elemen-elemen yang menjadi inspirasi kepada MyFF 2017 yang menerapkan Farms, foods, drinks and experience sebagai nadi utama program MyFF 2017 ini.


  • Makanan: Penghasilan makanan yang sihat dan selamat.
  • Masakan: Penyediaan makanan melalui demonstrasi makanan oleh chef terkemuka.
  • Teknologi makanan: Pameran Teknologi Makanan seperti pembungkusan.
  • Hidangan: Pelbagai jenis juadah dan menu akan dipersembahkan.
  • Agro-pelancongan: Nikmati pengalaman Agropelancongan dengan menyertai The Gourmet Tour, Lawatan sekeliling MAEPS sambil menjamu selera.
  • Komuniti: Menyatukan komuniti melalui konsert Rhythm of The Farmers (ROTF) dan juga Jualan Food Truck.


Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017


Kementerian juga mengalu-alukan penyertaan daripada Exhibitor, jualan dan rakan strategik yang ingin terlibat dalam HPPNK kali ini. Untuk maklumat lanjut dan terkini @HPPNK2017 di FB, Twitter dan Instagram.


Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017


Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi:

Mohd Asril Idris
Ketua Komunikasi Korporat
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani
asril@moa.gov.my , 013-3448185

Terima kasih kerana sudi membaca artikel Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017 ini. Jangan lupa untuk kosongkan jadual pada 28 September hingga 1 Oktober 2017 ni tau. 

Jom kita sama-sama memeriahkan program sambutan HPPNK 2017 ni yang bertempat di Tapak MAEPS Serdang dan semoga HPPNK 2017 ini akan dapat memberi inspirasi dan meningkatkan tahap perniagaan anda semua.