Followers

Saturday, 19 August 2017

Collagen Facial Treatment DF Nusantara Spa

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Da lama aku plan nak pergi spa tapi macam-macam halangan yang membuatkan aku tak dapat pergi spa sebelum ni.


Collagen Facial Treatment DF Nusantara Spa


Akhirnya semalam sempat pun aku manjakan diri dekat DF Nusantara Spa yang terletak dekat Saujana Utama atau SU Mall Sungai Buloh. Tu pun sebab kebetulan hari khamis tu aku pergi post office. Sambil jalan-jalan cari toilet ternampak la Spa kat situ. Tanpa berfikir panjang aku pun terus set appointment untuk buat Collagen Facial Treatment yang berharga RM80 dalam masa 1 jam 45 minit.

Spa ni guna produk Mary Kay sebagai skincare ketika sesi treatment tu. Untuk overall treatment aku rasa ok je. Selesa jugak sampai dan la jugak aku tertidur. Pastu rasa malas je nak bangun sebab da syok tidur...haha

Selain Collagen Facial Treatment, banyak lagi treatment lain yang korang boleh buat kat sini. Sauna pun ada tau. RM50 je kalau tak silap aku.

Okay la sampai sini je entry Collagen Facial Treatment DF Nusantara Spa ni. Jangan lupa join Contest Raikan Cinta Bersama Wedding & Catering Services by Qiya Saad yang baru je berlangsung semalam dan tarikh tutup contest ni plak akan diumumkan bila-bila masa saja. Thanks sebab sudi baca entry ni. Bye

Friday, 18 August 2017

CONTEST RAIKAN CINTA BERSAMA WEDDING & CATERING SERVICES BY QIYA SAAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang, jom la join CONTEST RAIKAN CINTA BERSAMA WEDDING & CATERING SERVICES BY QIYA SAAD ni ramai2 nak??




Senang aje CONTEST ni... 

Apa yg korang perlu buat? 

1. Like & Follow FB Wedding & Catering Services by Qiya Saad dan set see first
2. Share post ini dan tag 3 kawan anda bersama hashtag #weddingbyqiyasaad
3. Print screen langkah 1&2 dan hantar ke inbox FB Wedding & Catering Services by Qiya Saad
4. Komen "DONE"

Kami mencari 1 orang pemenang bertuah untuk contest ini. Pemenang layak menerima MAKE-UP pengantin secara PERCUMA.

Contest ini bermula dari sekarang dan tarikh tutup penyertaan akan di umumkan bila-bila masa sahaja. Share la post ni seberapa banyak yg korang nak. 

Viralkan CONTEST RAIKAN CINTA BERSAMA WEDDING & CATERING SERVICES BY QIYA SAAD ni kepada semua bakal pengantin yg korang kenal tu.

Artikel terbaru:-
Resepi Laksa Utara

Tuesday, 1 August 2017

Resepi Laksa Utara

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang...apa khabar? Lama rasanya aku tak update blog ni...rindu nak membebel sebenarnya...aku pendam je rindu ni tapi apakan daya banyak komitmen lain yang membuatkan aku terpaksa ikat jari-jari runcing aku ni dari menulis kat sini...sobsobsob...

Hari ni aku nak share Resepi Laksa Utara dengan korang...lama da masaknya tapi hari ni baru sempat update entry blog ni...

Resepi Laksa Utara





Bahan-bahan:-

1 bungkus laksa


Bahan-bahan untuk kuah laksa:-


1 kg ikan selayang
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
5 keping asam gelugur/keping
1 sudu belacan
5 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ulam dan hiasan:-


1 biji timun
1 labu bawang besar
5 tangkai daun selom
10 biji cili api
5 biji telur rebus

Cara-cara memasak:-


1. Rebus ikan selayang bersama garam dan asam gelugur/keping.
2. Asingkan isi ikan yang di rebus tersebut dan kisar bersama bawang besar, bawang putih, asam keping, belacan, dan cili kering.
3. Didihkan air bersama bahan yang di kisar dan daun kesum sehingga betul-betul masak.
4. Rebus laksa menggunakan api sederhana dan sementara itu potong semua bahan-bahan ulam tersebut.
5. Laksa sedia untuk dihidang.

Sampai sini je entry Resepi Laksa Utara ni. Korang mungkin berminat juga nak baca entry Air Asam Jawa Rawat Batuk Kronik ni. Terima kasih sebab singgah kat blog ni tau. Selamat mencuba Resepi Laksa Utara ni.

Saturday, 15 July 2017

Air Asam Jawa Rawat Batuk Kronik

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Lama plak rasanya aku tak update blog ni. Fokus aku terarah pada preparation for final exam, new business discovery dan investment sebenarnya sebab tu aku kurang menulis kat sini. Learning processes normally takes a lot of time is it so terpaksa la keep the priority first kan...

A few weeks dari bulan puasa hari tu aku start batuk-batuk. Batuk teruk jugak la. Bila batuk tu aku asyik terfikir ubat batuk dan supplemen je sampai terlupa ada je sebenarnya cara tradisional untuk rawat batuk yang kronik ni...haha kronik la sangat kan...kronik la jugak aku rasa sebab setiap kali batuk je terasa sakit kat bahagian rahim.

Last-last aku pun cuba la minum air asam jawa malam tadi dan alhamdulillah bila bangun subuh ni rasa kurang sikit batuk. Tak perlu ubat batuk dan tak perlu pun supplemen. Ada je sumber semulajadi untuk rawat batuk ni rupanya. Pada hal masa kecik-kecik memang air asam jawa la jadi ubat bila batuk tapi da tua bangka ni terlupa plak cara tradisional rawat batuk sebab terlampau ikut cara moden dan everything nak kena beli je. After this hopefully batuk ni sembuh la hendaknya...

Dulu-dulu ayah aku selalu beli bunga kembang semangkuk. Kecik je bunga tu tapi bila rendam dalam air yang di isi dalam mangkuk bunga ni akan kembang penuh mangkuk. Masa tu aku tak plak tanya ayah aku apa kegunaan bunga ni. Rupa-rupanya bunga kembang semangkuk ini juga di gunakan sebagai rawatan untuk menyejukkan badan secara tradisional. Kalau selalu sangat batuk-batuk tu maknanya dalam badan kita panas so kena cari la alternatif untuk kurangkan suhu badan secara semulajadi.

Banyak lagi bahan semulajadi yang boleh digunakan untuk menurunkan suhu badan secara tradisional seperti air biji barli, halwa kundur, dan sebagainya.

Artikel terbaru:-
EXA Global - SetiaWalk Outpost

Thursday, 22 June 2017

Yoga - Bridge Pose Workout

Sejak 2 3 hari ni aku mula workout semula setelah beberapa bulan berehat untuk fokus pada study, kerja freelance, dan urusan family. Paling banyak aku allocate masa aku untuk siapkan assignment dan projek. Walaupun 3 je subjek untuk semester akhir aku ni tapi semua subjek ni boleh di kategorikan sebagai killer subject. 

So, 2 3 hari ni aku banyak fokus pada exercise Yoga basic je. Sebelum raya kena workouts dulu...nanti bila nak makan banyak-banyak rendang ketupat semua tu mesti tak jadi sebab teringat penat exercise tu...hehe...


Yoga, Bridge Pose, workout


Sambil study aku sambil-sambil workout...antara pose Yoga favourite aku for sure la BRIDGE POSE sebab relax...semua pose Yoga pun relax sebenarnya cuma kena selalu buat supaya muscle kita flexible. The best thing yang aku experience bila selalu buat exercise Yoga ni kan aku tak ada da kejang-kejang atau tarik urat semua tu. Kalau tak pantang terlebih mengeliat sikit mesti aku tak boleh bergerak sebab kejang otot.  

Kalau tengok gambar kat atas tu bridge pose yang aku buat tu salah sebenarnya. Yang sebetulnya kaki kena rapat. Kalau salah buat Yoga ni boleh menyebabkan injury tau. So, kena buat betul-betul la kan...

Berbalik pada kisah study aku tu kan ni nama subjek yang aku ambil untuk semester akhir ni...aku ulang semula...untuk SEMESTER AKHIR...kenapa aku ulang banyak kali? Sebab terasa susah sangat nak dapatkan DEGREE ni...banyak halangan yang terpaksa aku tempuhi...ceh, poyo je...macam susah sangat je kan...tapi memang susah pun sebenarnya... 2013 aku start study Semester 4, sekarang Jun 2017 da semester 10 plus 2 semester cuti khas... senang ke? Bukan senang nak jadi senang kan...

Ni dia 3 senarai subjek untuk FINAL SEMESTER DEGREE aku kat UiTM Shah Alam di Hati Ku ni...hehe

2. Structural Steel Design
3. Technology Entrepreneurship

Saja aku tulis kat blog aku ni untuk bakar semangat supaya dapat fokus study dan kalau boleh aku nak dapatkan gred A untuk semua subjek ni. Da lama tak merasa gred A sebenarnya. Kalau time Diploma dulu dalam transkrip tu tak terkira berapa banyak gred A yang aku dapat. Tapi time study Degree ni sedih yang amat...entah berapa subjek je dapat gred A...nak tengok result pun tak ada mood je...sebab tu aku tulis kat sini...

Walaupun aku banyak buat benda lain yang aku kena manage, aku tetap nak keep priority first...priority aku sekarang adalah STUDY, CAREER, FAMILY, HEALTHY, dan BEAUTY.

Terima kasih kerana membaca entry Yoga - Bridge Pose Workout ni. Selamat berpuasa dan selamat hari raya aidil fitri, Maaf Zahir dan Batin...

Monday, 19 June 2017

IDP Capstone Project: Building Information Modeling - BIM (UiTM 2017)

Assalamualaikum dan sejahtera.

Lately aku busy sangat-sangat dengan macam-macam assignment yang kena complete kan. Boleh kata setiap malam aku akan tidur awal dalam pukul 9.30 malam. Pastu bangun semula pukul 1.00 atau 2.00 pagi siapkan kerja sekali bersahur. Sampai tak sempat nak update blog ni. Previous entry EXA Global SetiaWalk Outpost - Let's Explore into the Dimension 12 of Hyper-Reality Entertainment! ni pun di tulis pada 2hb June 2017. Lebih kurang 20 hari jugak la aku tak tulis blog...

Baru-baru ni aku ada record satu video pendek yang berdurasi 2 minit lebih dengan kawan-kawan group IDP aku, Dyg, Ateh, dan Yana. Video ini adalah satu assignment yang bertajuk Building Information Modeling (BIM). Ianya berkaitan dengan sebuah software yang digunakan dalam bidang construction (Civil Engineering works) untuk design struktur bangunan selain guna software Esteem dan AutoCAD.

Contribution dari video ini untuk the whole marks adalah 10% tu pun kalau video IDP Capstone kitorang ni dapat 500 LIKEs dan ke atas dekat YOUTUBE. Selebihnya adalah dari Design Project & Presentation, 20% (14/6/2017) dan Final Exam, 70% (5 jam exam - 17/7/2017).






So, secara ringkasnya IDP Capstone video ini adalah sebahagian daripada projek untuk menyempurnakan kursus Integrated Design Project (ECC584) kami dan ianya di nilai mengikut berapa banyak LIKE yang kami perolehi. Harap-harap kawan-kawan semua dapat LIKE dan SHARE video yang tak seberapa ni.

Terima kasih kerana membaca entry IDP Capstone Project: Building Information Modelling - BIM (UiTM 2017) ini. Jangan lupa untuk baca jugak entry Pengalaman untung trade Bitcoin ni, mungkin boleh di jadikan inspirasi untuk jana pendapatan tambahan ke kan... Aku doakan semua pembaca blog aku ni akan jadi jutawan suatu hari nanti termasuk la aku...amin...

Friday, 2 June 2017

EXA Global SetiaWalk Outpost - Let's Explore into the Dimension 12 of Hyper-Reality Entertainment!

Hello guys!

Last Thursday I've been given an opportunity to witness the launching event of EXA Global SetiaWalk Outpost located at Puchong, Selangor and the best part is actually when I got new knowledge that I never thought before that is Hyper-Reality Entertainment which it seems to be the concept in teleportation (if I am not mistaken).


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This hyper-reality Family Entertainment Centre (FEC) at SetiaWalk Outpost is a project of EXA Global which is under the umbrella of Havson Group company that involved in digital entertainment and technology. As it launched this SetiaWalk Outpost is become a first Hyper-Reality FEC not only in Malaysia but also in Southeast Asia. Proud to be a Malaysian for a while...LOL


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Have you ever watched the old movie title Starship Troopers? It's okay for those who never watch that movie but for those who have watched it are you believe or not if I say that right now we can experience the same situation like in that movie? But how it can be happen? 

The combination of virtual and reality (VR) principle will be immersed someone into an imagination world as a trooper when he or she playing the game in Hyper-Reality Entertainment by exploring and completing the First Mission of Dimension 12 at EXA Global SetiaWalk Outpost, Puchong starting on 3rd June 2017.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


At this EXA SetiaWalk Outpost, the players or troopers will experience the gaming scene while exploring this foreign dimension.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This is actually virtual but seems real because when we play this game we feel like we are the real troopers in the outer space of atmosphere through their ANGKAS system that we will fighting with large and vicious alien-like monsters to save our comrades from danger like in the movie of Starship Troopers where a lot of monsters were chasing them. Sound interesting is it?


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


One more thing you should know is about your gun. Your gun can't be reloaded when it is overheated and you can't shoot the monsters. How do you know your gun is overheated? When you see smokes coming out from your gun means that it is overheated. So, what you need to do is wait for 5 minutes for your gun to be reloaded, escape the aliens that approach you and you can shoot them again once the gun is reloaded.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,

How to start playing this Hyper-Reality game?


First of all, this Sci-fi shooting game involved multi-players of four as troopers in closed room. 

So, before you come to this EXA SetiaWalk Outpost you may ask your family, friends, relatives, colleagues and so on to come along joining you playing this hyper-reality game.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This is a teamwork game that need a successful communication among troopers so that you will achieve a goal together. 

After that you will be placed at SetiaWalk Outpost's ingress room for a briefing on the mission and safety condition where they will be suited up with EXA Gear.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Now you need equipments to play this hyper-reality game and start your first mission to shoot aliens and save your comrades by adaptation of wireless free roaming concept which is the whole system detect every single equipment through sensors that build on the entire playing room's wall at this EXA SetiaWalk Outpost.

The equipments are wearable technology consisting of items as listed below:-

  1. Backpacks
  2. Guns
  3. Headset
  4. Batteries
  5. Charging system

Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,

Rooms at EXA SetiaWalk Outpost:-

  1. A Hyper-Reality Museum that showcases EXA Global's development in Hyper-Reality
  2. Hyper-Reality Arcade Entertainment Centre where patrons can play VR arcade games.
For more information on how to book a game session with EXA SetiaWalk Outpost or the mission of Dimension 12 please visit and follow their social medias.

Instagram: @exaglobal

Besides that, you can find a lot of information and their activities by typing a few hashtags on Fabebook and Instagram such as 

#EXA 
#EXAGlobal 
#EXARecruit 
#SetiaWalkOutpost 
#Dimension12 
#PreOpeningSpecial 
#Buy1Free1


SetiaWalk Outpost
B-11-1, Block B SetiaWalk,
Persiaran Wawasan, 
Pusat Bandar Puchong,
47160 Puchong, Selangor.
Tel: 03-80516333

Operating hours:
Weekdays: 11am - 8pm
Weekend/Public Holiday: 11am - 9pm


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


So, don't forget to invite your freinds to experience this Hyper-Reality game at EXA SetiaWalk Outpost and for your information currently they have a pre-opening's promotion ticket of Buy 1 Free 1 for RM65 nett which the original price is RM81.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Have fun guys!

Thursday, 1 June 2017

Pengalaman untung trade Bitcoin

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni aku nak cerita pengalaman baru aku dalam dunia pelaburan, iaitu Pengalaman untung trade Bitcoin. Bitcoin adalah satu lagi pelaburan berisiko tinggi yang berjaya menarik minat aku dalam bidang trading ni.

Tapi sebelum aku bercerita lebih lanjut tentang Pengalaman untung trade Bitcoin ni mungkin korang berminat juga nak tau tentang Air Mineral Semulajadi Berkilauan Perrier yang mampu mengekalkan jenamanya sejak tahun 1898 lagi.

Macam mana aku boleh untung trade Bitcoin walaupun ni pengalaman pertama aku mengikuti perkembangan graf Candlestick? Dalam seminggu ni aku kaji perkembangan naik turun harga Bitcoin. Paling rendah 1BTC = RM9,000 dan paling tinggi 1BTC = RM14,200 yang sempat aku monitor dalam Luno Apps. Ada 4 view graf Candlestick yang boleh kita monitor harga Bitcoin ni dalam Luno Apps. 1D (1 Day), 1W (1 Week), 1M (1 Month), dan 1Y (1 Year). 


Pelaburan, Bitcoin, Candlestick,


Sebelum trade Bitcoin ni aku ada buat Technical Analysis (TA) sikit semalam. Belajar baca asas graf Candlestick, kaji trend Bullish dan Bearish, market trend Sideaway, Body dan shadow, open price dan close price.

Selain itu, aku baca juga tentang faktor-faktor yang menarik minat pelabur-pelabur untuk melabur di sesebuah negara antaranya kalau sesebuah negara tu isytihar interest rate tinggi maknanya ramai pelabur akan tertarik untuk melabur di negara tersebut dengan cara membeli matawang mereka bila interest rate tinggi dan jual semula bila interest rate rendah.

Kalau korang perhatikan graf Candlestick untuk 1 hari (1D) kat atas tu korang akan nampak harga paling tinggi lebih kurang RM11,500 per BTC/XBT dan harga paling rendah adalah RM10,500 per BTC. Aku beli semalam pada harga paling rendah waktu pagi dan jual semula pada harga paling tinggi waktu petang. 

Aku apply konsep asas je untuk terjun ke bidang trading Bitcoin ni iaitu tak lain tak bukan, Buy Low Sell High. Beza harga per BTC RM1,000. Banyak tu kalau beli dalam volume yang besar. Kalau macam aku ni beli sikit-sikit je untung pun sikit jela kan. 

Dari sudut pandang aku tentang trading  ni secara umum tak kira la trade saham, forex, Bitcoin dan sebagainya kalau nak buat untung dan minimum kan kerugian kena apply beberapa konsep asas yang aku senarai kan kat bawah ni.

1. Never put all eggs in one basket.
2. Buy low, sell high
3. Diversify portfolio or investment

Lepas ni kalau ada masa aku nak belajar tentang international investment (Nasdaq) plak dan kalau korang pun suka cari info tentang pelaburan korang mungkin boleh baca dari artikel-artikel yang aku da tulis sebelum ni.

Artikel berkaitan pelaburan


Kesimpulannya harga Bitcoin ni memang sangat-sangat volatile dan kalau berani ambil risiko cuba la terjun ke bidang trading Bitcoin ni tapi off course la kena pegang betul-betul satu prinsip asas pelaburan ni iaitu 'Never put all eggs in one basket' sebab semua jenis pelaburan pun ada risikonya yang tersendiri dan untuk kurangkan risiko kerugian aset kita kena diversify pelaburan kita. Simpan la sikit kat bank, Unit Amanah, Tabung Haji, ASB, AHB, Emas, dan sebagainya. Duit yang betul-betul tak guna tu boleh trade Saham, Forex, Crypto currency Bitcoin, dan sebagainya. Ikut keselesaan korang la nak involve yang mana satu.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog aku dan baca entry Pengalaman untung trade Bitcoin ni.

Sunday, 28 May 2017

Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah hari ni da masuk hari kedua umat Islam di Malaysia berpuasa. Walaupun cuaca agak terik dan keadaan kesihatan pun tak begitu baik namun puasa tetap puasa. Bila tiba bulan Ramadhan ni mesti ada yang standby air bikarbonat untuk berbuka puasa kan sesuai la dengan tajuk entry kali ini iaitu Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan.


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Baru-baru ni sebuah syarikat peneraju air mineral berkilauan, Perrier memperkenalkan mixologi minuman sihat yang menyegarkan bagi penjagaan kesihatan rakyat Malaysia sepanjang hari. Majlis tersebut telah berlangsung di Broadway Lounge, Hotel Berjaya Time Square pada 25hb Mei 2017.

Air mineral semulajadi berkilauan Perrier ini sesuai dijadikan sebagai minuman harian terutamanya ketika berbuka puasa disebabkan oleh kandungan bikarbonat dan sodium yang paling rendah membolehkan ianya di campur dengan minuman dan bahan lain. 

Menurut Duta Perrier, Mathieu Marchal, minuman Perrier ini juga boleh di campur dengan kandungan segar seperti beri dan halia bagi mencapai manfaat kesihatan yang lebih baik.

"Antara cara yang inovatif untuk menikmati Perrier adalah dengan mencampurkan hirisan tembikai dan timun untuk menghasilkan minuman yang menyegarkan. Ia adalah sihat, dan melegakan dahaga," - Mathieu Marchal, Duta Perrier


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Kalau korang nak tau Perrier ni bukan sekadar air mineral semulajadi yang berkilauan je tapi Perrier ni juga terkenal dengan kualiti premium untuk raja-raja yang mana pada tahun 1905 Perrier telah diberi penghormatan untuk membekal minuman kepada Raja England. Manakala hari ini pula Perrier tersedia kepada mereka yang mementingkan kualiti dan prestij.

Ada beberapa mixologi atau campuran air mineral semulajadi berkilauan Perrier ni yang sangat sesuai dijadikan sebagai minuman harian terutama di bulan Ramadhan ni kerana ianya di campur mengikut citarasa tempatan. 

Antara minuman campuran Perrier yang popular ciptaan Mixologi terkenal Malaysia iaitu Kelvin Lee adalah campuran bunga sirap teh rosella, thyme, lemon segar dan Perrier yang dikenali sebagai Perrier Garden Twist. 


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Cara penyediaan minuman mixologi Perrier Garden Twist


1. Masukkan bunga sirap teh rosella di dalam cawan.
2.  Campurkan dengan lemon segar dan thyme yang dibakar terlebih dahulu menggunakan spark lighter.
3. Tuang air mineral semulajadi berkilauan Perrier kedalamnya, kacau sebati dan siap untuk di minum.

Korang tau tak thyme ni apa? Ok, meh aku share ye... thyme ni adalah sejenis tumbuhan herba yang berasal dari kawasan selatan Eropah dan Mediterranean yang mana ianya amat popular digunakan sebagai bahan perasa dalam kebanyakan resepi Itali, Macedonian, Greek, Perancis dan Sepanyol.

Masa Kelvin Lee tengah prepare minuman ni one of our online media ada tanya soalan kenapa perlu bakar thyme dan lemon segar ni. Thyme dan lemon segar ni dibakar sebab nak naikkan bau mixologi tersebut dan menambah keenakan minuman campuran Perrier.


air mineral semulajadi berkilauan, minuman campuran, Mixologi, Perrier,


Satu lagi minuman mixologi Perrier yang di cipta oleh Kelvin Lee adalah Perrier Merry Berry yang terdiri dari gabungan jus lemon segar, campuran sirap berry, madu dan Perrier. Rasa minuman mixologi Perrier Merry Berry ni sangat sesuai dengan citarasa aku sebab rasa masam dan manis nya sangat sebati dan molekul campurannya sangat-sangat kaya dengan pati buah berry. Korang patut cuba Perrier Merry Berry tau. I am highly recommended for this Perrier drink mixology.

Cara penyediaan minuman mixologi Perrier Merry Berry


Masukkan jus lemon segar, campuran sirap berry, madu, ais, dan air mineral semulajadi berkilauan Perrier mengikut sukatan yang sesuai dan kacau hingga sebati. Perrier Merry Berry telah sedia untuk di minum.


air mineral semulajadi berkilauan, minuman campuran, Mixologi, Perrier,


3 manfaat minuman mixologi Perrier 

  • dapat meningkatkan imuniti
  • pencegahan risiko diabetes
  • pengurangan berat badan yang sihat

Apakah kelebihan madu dalam makanan dan minuman? Sapa boleh jawab aku bagi duit raya. Dalam kiraan 3, 2, 1. Masa da tamat...hehe. Madu ni sebenarnya digunakan sebagai penambah rasa  dalam makanan dan minuman. Aku pun suka bubuh madu dalam masakan tau. Ada kelaianan rasa pada masakan tersebut. Kalau nak tau macam mana rasa sedap yang aku maksudkan tu kena cuba sendiri la kan...

Mesti ada yang tertanya-tanya kat mana nak beli minuman mixologi Perrier ni kan? Sama je macam mana-mana produk minuman premium yang lain, Perrier boleh didapati di rangkaian terpilih seperti di bawah.

  • Hotel
  • Restoran
  • Kafe


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Kalau korang nak jadikan air mineral semulajadi berkilauan Perrier ni sebagai minuman segera untuk manfaat kesihatan, korang boleh dapatkan Perrier ni di restoran khidmat pantas, mesin layan diri, dan pasaraya terpilih.

Mengapakah Perrier ini di gelar sebagai air mineral semulajadi berkilauan?


Berasal daripada punca mata air yang unik serta dikelilingi persekitaran semulajadi yang dilindungi di Vergeze, Perancis, Perrier adalah minuman 100% air mineral semulajadi berkilauan yang telah menempa nama di 140 buah negara di serata dunia dengan kapasiti pembuatan sebanyak satu bilion botol setiap tahun. Dibotolkan dalam kilang berkaca di tapak galian, proses pembotolan Perrier telah mengikut ketetapan panduan ISO 14001 (Persekitaran) dan ISO 22000 (Keselamatan Makanan) serta menepati kualiti standard Skim Tanda Kualiti Nasional (NQMS).


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan

Latar belakang Perrier


Perrier diasaskan pada tahun 1898 oleh Dr. Perrier dan diberikan keberadaan antarabangsa pada 1903 oleh Sir Saint John Harmsworth. Pada tahun 1992, Nestle Waters telah mengambil alih Perrier dan membina kilang berkaca di atas punca mata air tersebut untuk tujuan ketelusan proses pembotolan. Perrier telah menyambut ulangtahun ke-150 pada tahun 2013 dan merupakan peneraju air mineral semulajadi berkilauan dunia.

Di Malaysia, air mineral semulajadi berkilauan Perrier ini diedarkan oleh satu-satunya pengedar tunggal Perrier di Malaysia iaitu Muihua Sdn. Bhd. Terima kasih kerana membaca artikel yang bertajuk Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan ini. Selamat berbuka puasa dan selamat menunaikan solat tarawih ye.

Sunday, 21 May 2017

Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dulu aku suka cari ayat-ayat cinta, ayat-ayat semangat, kata-kata hikmah, atau pun quotes bila tengah layan perasaan...hehe. Sekarang aku plak yang suka tulis quotes ni cuma belum dapat ayat-ayat yang best je. So, sekarang aku cuba la asah bakat menulis Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang ni kan. 

"Rasa sayang dan cinta pada seseorang tu jangan diluahkan semuanya biar hati je berbicara dan teruskan meminta pada penciptanya."


Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang


"Tatkala aku merenung wajahmu, jantungku berdegup kencang. Ternyata aku menyintaimu dan merindukanmu di setiap waktu"


"Tatkala aku merenung wajahmu, jantungku berdegup kencang. Ternyata aku menyintaimu dan merindukanmu di setiap waktu"


"Aku rela sakit HATI daripada sakit GIGI!"


"Aku rela sakit HATI daripada sakit GIGI!"


Korang da baca ke artikel 4 senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik? Baca tau. Jangan tak baca...hehe

Zaman sekarang ni zaman cinta materialistik betul ke? Ada duit ada pangkat ada kesenangan baru la boleh serius bercinta dengan seseorang tu kalau tak gelap masa depan. Yeke? Mungkin korang pun boleh baca artikel Ada apa dengan 'TITLE'? ni.

Kalau korang ada ayat-ayat best, komen jela ye. Terima kasih kerana membaca artikel Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang ni.

Saturday, 20 May 2017

4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Da breakfast? Hari ni aku nak share tentang 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik disamping dapat membantu mengurangkan ketegangan urat atau orang tua-tua selalu sebut 'tarik mengkarung' bila terlebih mengeliat.

Aku suka menulis artikel waktu malam sebenarnya sekitar jam 8.30 malam hingga 12.00 tengah malam. Tapi disebabkan internet selalu buat hal so aku terpaksa la tulis artikel 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni waktu pagi macam ni tapi tu la pagi-pagi ni waktu paling effective untuk study dan siapkan assignment dan project yang tertangguh, so I have to write this article quickly right now or maybe kena cari SIM card lain. Perhaps ada la telco yang boleh offer better service.


4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik
Gambar Hiasan


Before this kalau tak silap aku pernah share article berkaitan dengan tips kesihatan iaitu Bakar 320 kalori dengan melakukan senaman kardio selama 1 jam. Artikel ni pun membantu untuk kita dapatkan bentuk badan yang cantik tau selain berpuasa untuk detox semua racun dalam badan kita ni. Puasa da tak lama kan? Bulan puasa la masa yang paling tepat untuk kita dapatkan bentuk badan idaman tau. Hehehe...

Sebelum aku proceed to article 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni aku nak share tentang tabiat makan orang disekeliling aku yang menyebabkan badan diorang semakin hari semakin gemuk atau senang cerita diorang penghidap penyakit obesiti. Risau tau aku tengok cara diorang makan. Biasanya apa yang aku perhatikan diorang ni makan dalam kuantiti yang banyak, makan banyak makanan yang tinggi kandungan kolesterol, makan makanan yang tinggi kandungan gula contohnya dessert, diet kurang fiber, dan sebagainya. 

So memang tak hairan la kalau Malaysia ni dikategorikan sebagai antara negara penduduk tergemuk di Asia. Aku pun kadang-kadang tak boleh nak control makan tau, so bila sedar selera aku bertambah aku akan buat air detox, standby banyak buah dalam fridge, dan makan ulam-ulaman contohnya daun pegaga, daun selom, sayur-sayuran dan sebagainya. 

Sampai kadang-kadang kawan-kawan aku tanya, "Qiya memang suka makan sayur ke?" sebab pelik kot dalam pinggan aku penuh dengan sayur dan ulam-ulaman, lauk seketul je standard aku makan untuk satu hidangan. Kononnya memang nak ubah cara makan, jadi vegetarian, praktis yoga selalu tapi apa kan daya tak dapat nak control makan dan tak dapat manage masa untuk exercise atau pergi gym.

4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik


1. Squats
2. Reverse lunges
3. Sit up
4. Pelvic Tilt Yoga / Bridge

Kalau nak tau lebih details tentang maksud dan gaya posisi 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni korang boleh baca dari artikel-artikel dari blog FITNESS KINGDOMS ni.

Lastly, terima kasih kerana sudi singgah dan baca entry 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik di blog Qiya Saad Dotcom ni. Semoga bermanfaat.

M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack

Hello guys, how are you today? I hope you're fine. Some of you may have your own weekend's activities is it? Or are you watching FA Cup Football match between Pahang and Kedah right now? You guys very lucky unlike me, normally my entire weekends only will be spent at home doing my assignments and writing articles. Sometime I felt very bored with my daily routines but I shouldn't complaint about it too much because this is my choice. The choice that end up myself as a super busy woman lately.

Have you ever heard about M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack before?

Last Thursday I've been given an opportunity by Enabling Asia Tech Sdn Bhd (EA), Malaysia's first and only integrated Mobile Virtual Network Aggregator (MVNA) to cover a launching event of M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack at Tournament Players Club (TPC), Kuala Lumpur. This launching event is hosted by Hanson Lee, a model, actor, and very talented host. It starts with an opening remarks and presentation on Buzzme World SIM Starter Pact by Mr Loke Yee Siong, Group CEO of Enabling Asia.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 1

Picture 1 shows Mr Loke Yee Siong (second from right), Group Chief Executive Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd officiating the launch of m8 World SIM Product. With him are (from left) Mr Jeff Bong, Representative from U Mobile Sdn Bhd.; Dato Sri Dr Eric Yap, Chairman of Enabling Asia Tech Sdn Bhd; Mr Jason Ho, Founder and Chairman of Taisys Technologies Co Ltd Taiwan; and Mr Alex Lim, Executive Director of Enabling Asia Tech Sdn Bhd.

This M8 World SIM is a premier telco product registered as a trademark of EA and a result of a successful commercial partnership between EA and Taisys Technologies Co Ltd from Taiwan with advanced technological and management support from EA's official Mobile Network Operator (MNO), U Mobile Sdn Bhd.


What makes this M8 World SIM different than other existing SIM CARD?

Like Air Asia that used a tagline of 'Now Everyone Can Fly', this Buzzme World SIM Starterpack also have their own tagline which is 'ONE WORLD. ONE SIMCARD'. Obviously this SIM card actually cares for people who are travel regularly due to business, vacation, working, or further their study abroad. The special feature for this Buzzme World SIM Starterpack is it enable the travellers to stay connected without changing their SIM card because this SIM card already can be suit to mobile network coverage at current country as soon as they arrived.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 2

Picture 2 shows Enabling Asia and its partners officially launching the m8 World SIM and the Buzzme World SIM Starterpack - available for purchase to the market at selected dealers.


M8 World SIM Innovative Features:-


1. Global Coverage
  • Connected locally in Malaysia
  • While abroad in more than 200 countries
2. Seamless Connectivity
  • Adopt local mobile of destination countries
  • Unlike conventional International Roaming
3. Controlled Cost Approach
  • Affordable Subscription Plan
  • No more exorbitant roaming charges

There are two types of Buzzme SIM card that offer different price which are Standard Starterpack and World SIM Starterpack.

1) Standard Starterpack

There are two types of prepaid offered for this standard Starterpack which is RM10 and RM30


2) Buzzme World SIM Starterpack


1. Upgraded Pack
  • With m8 World SIM feature
  • Hybrid model of prepaid wallet

2. Worldwide Connection
  • Malaysian local traffic as usual
  • Subscription plans as destination countries

3. Recommended Retail Price, RRP of RM99
  • With RM50 airtime
  • One year validity
  • Available nationwide

Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 3


Picture 3 shows Mr Loke Yee Siong (middle, with microphone), Group Chief Executive Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd explaining how the latest products will complement the current telco markets and provide options for consumers during the launch of m8 World SIM and Buzzme World SIM Starterpack. Listening intently are (from left) Mr Greg Steer, Chairman and Chief Executif Officer of Oasis System Pty Ltd. Australia; Mr Tony Soh, Chief Executive Officer of Enabling Asia Thailand; Ms Jennifer Chang, Marketing Director of Taisys Technologies Co Ltd Taiwan; and Ms Veronica Soh, Chief Product Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd.


5 Simple Steps to Travelling in-Style with Buzzme World SIM Starterpack


Step 1: Getting Started
  • Insert the Buzzme World SIM into a mobile device
  • Connect to WiFi
  • Download the m8 World SIM mobile application (APP)

Step 2: Login
  • Login with the mobile number and APP password printed on the SIM card
  • Register your personal details as required
  • You will receive an SMS notification and email upon completion

Step 3: Before Departure
  • You can purchase a subscription plan from the destination country via the APP
  • Payment can be made via your existing prepaid wallet or credit card
  • You will receive an SMS notification and email once the transaction is succesfully completed
  • The destination country's mobile number will automatically be pre-assigned and will appear within the APP together with the purchased subscription plan

Step 4: Arriving Abroad
  • Login to the APP
  • Select the destination country's subsription plan
  • The first usage abroad of the plan shall commence from this point and you can now enjoy your trip while being connected to the world

Step 5: Coming Home
  • Login to the APP
  • Select your home country's mobile number to use the SIM card locally once you are back in your home country


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Me and Hanson Lee.


How to Topup for this Buzzme World SIM?


For those who are planning to buy this Buzzme World SIM Starterpack must worried about how and where to topup your prepaid right? Here you go! You can easily topup your prepaid with M8 reload via online at www.m8.com.my or you can walk-in to any 7-Eleven or E-Pay outlet as well as Buzzme dealer nationwide. 


Any special promotion offer for this Buzzme World SIM? 


The answer is exactly YES! I still not touch about their INTERNET DATA PLAN yet where you can keep your quota forever with unlimited validity. Is it true? Yes, I am not kidding you where this thing can happen when you subscribed to any DATA plan whether SMARTER BUNDLE or SMART SURF with SMART VALIDITY to keep your number active and stay connected for 365 days with the affordable price of RM38 only.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,


For more information on this M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack please visit www.buzzme.com.my or you can straight away make a call to 011-34004400 (hotline) and you can also send an email to hello@buzzme.com.my.

Besides that, you can find a lot of informations by using the special hashtags which are #BuzzMe #EnablingAsia and #M8WorldSim through Facebook and Instagram.

Lastly, thank you for spent your time to read the article of M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack. Hopefully it can be your best travelling buddy ever!

Thursday, 18 May 2017

Ada Apa dengan 'TITLE'?

Zaman sekarang ni memang zaman orang menilai orang lain berdasarkan TITLE atau gelaran yang di sandang oleh seseorang tu.

Antara 'title' yang kita biasa dengar dan dikaitkan dengan orang korporat, artis dan politik adalah Dato, Datin, Tan Sri, Puan Sri, Dato Sri, dan Datin Sri.


Ada Apa dengan 'TITLE'?


Kalau di kalangan ahli akademik plak kita akan biasa dengar gelaran Dato Dr, Dr, Prof, Prof Dr, Prof Madya, Profesor Emeritus, Ir Dr, Ir, Ar, dan sebagainya merujuk kepada kelayakan akademik dan bidang profesional yang dikhususkan kepada seseorang individu tu.

Berdasarkan senario yang aku perhatikan disekeliling aku, kalau seseorang individu tu ada 'title' atau gelaran tersebut baru la senang nak jual air liur atau pun nak anjurkan sesuatu program dan juga sebagai satu jalan untuk melibatkan diri dalam bidang korporat. Kalau tak ada jangan harap la suara kita ni nak didengari oleh orang ramai. 

Dunia oh dunia. Kenapa la sikap manusia ni kebanyakannya macam ni...

Tak salah pun kalau seseorang tu mempunyai apa-apa 'title' atau apa-apa gelaran sekali pun la dan tak salah juga kalau seseorang tu langsung tak mempunyai sebarang 'title' pada awalan nama mereka. 

Yang menjadi masalah sekarang ni adalah masyarakat sekeliling kita yang terlalu obses dan menyanjung tinggi seseorang hanya kerana 'title' atau gelaran yang di sandang oleh mereka. 

Dan yang lebih sedih lagi adalah bila seseorang tu tidak mempunyai sebarang gelaran ianya menjadi persoalan utama kepada masyarakat dan juga bahan hinaan mereka jika mereka ingin menonjolkan sisi diri yang mungkin berpotensi besar dalam sesuatu bidang tu.

Sebab tu la pentingnya ilmu pengetahuan tentang pelaburan ni supaya kita dapat buat pilihan yang paling tepat sama ada nak simpan duit dulu atau belanja dulu bila dapat gaji. Bila kita pandai mengurus kewangan mungkin kita boleh menceburkan diri dalam apa-apa bidang perniagaan yang akan mendatangkan keuntungan seterusnya membolehkan kita bergelar jutawan nanti.

Teringat plak ada satu lagu yang bertajuk Aku Pelat nyanyian Salam Musik. Sesuai la aku rasa dengan situasi yang aku ceritakan tadi tu. Bila kita tak ada 'title' atau gelaran jangan harap la orang nak percaya apa yang kita cakapkan walaupun ia sebenarnya berasas.


Lirik Lagu Salam Musik ~ Aku Pelat

Chorus:
Aku pelat tak bisa bicara seperti kamu
Lidah ku panjang berpintal-pintal
Bicara ku melulu selalu terburu
Lidah ku tebal bagai kepala di bantal

[Ulang Chorus]x2

Aku pelat
Pelat bertepuk tangan tiada bunyi
Lidah terikat dia menyembunyi diri
Bertanya ditahan pendebatan ditelankan

Pada pokok diri daun kata berguguran
Tertutup banyak telah dipagarkan
Dari jari ke alat tulis semua mereka tepis
Siapakah mereka tepuk dada hey! tanyalah selera

Kita bangsa negara harus pandai berbahasa
Bertanya mengapa siapa bagaimana?
Punya akal fikiran tahu arah tujuan
Menyeluk pekasam biar sampai pangkal lengan

Masa depan bekalan diisi jika tahu manipulasi
Kata tiada disalah erti jangan sampai tergadai diri
Takut merana diri nanti
Dia pelat bertepuk tangan tiada bunyi

[Ulang Chorus]x2

Aku pelat
Pon di rhythm mi a come
Pon di rhythm mi a boss
Ragamuffin mi a root mi a come back again ah

Human fi wicked dem a style a mi nah sinner
Anna dem selecta minah wicked dem
Im man fi wayan wicked dem zion
Anna dem selecta nah wicked dem a wayan
A mi ma rastafari mi a number one fi real
A mi nah wicked man a dem a talk about me

Aku pelat
Perbahasan jiwa jangan diendahkan
Jika malu bertanya kelak sesat jalan
Jangan dipegang sekatan yang dihidang
Rasa takut harus dibuang

Mari berfikir di luar kotak
Jangan menempurung bersama katak
Hebat seperti Jebat mereka lupa tuk berjabat
Dia si pelat sudah terlepas

Ulang Korus

Aku pelat
Tak bisa bicara agama seperti kamu
Tak bisa bicara cinta seperti kamu
Tak bisa bicara ekonomi seperti kamu
Tak bisa bicara politik seperti kamu

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku lawan walau rasanya kelat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku tawan walau jajahannya hebat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku lawan walau rasanya kelat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku tawan walau jajahannya hebat


Beberapa hari yang lepas aku ada share tentang pendapatan affiliate marketer Fabian Lim yang mencecah puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan kat dalam blog aku ni dan kemudiannya aku share ke group-group dalam FB.

Pastu ada sorang akak ni tanya kalau aku ni follower Fabian Lim kenapa aku tak dapat gelaran Dato dan tak jadi JUTAWAN macam Fabian Lim tu.

Then dengan bongkaknya aku jawab, "Inshaallah one day kalau saya jadi Dato Ir Dr... (estimated 10 tahun lagi) saya cari akak ye..."

Hahahahahaha

Macam senang je nak jadi jutawan tu akak ye...

Orang macam ni tak payah di layan sangat. Sombong tak bertempat. Sebab tu la aku jawab macam tu biar padan muka dia. Allah bagi akal bukan bertujuan untuk menghentam orang lain. 

Apa salahnya kalau kita sebagai satu masyarakat dalam sebuah negara ni sama-sama tolong menolong dan cuba cari jalan untuk meningkatkan ekonomi diri, keluarga, dan masyarakat sekeliling. 

Bukannya tau nak hentam orang lain tak tentu pasal je. Kan tak pasal-pasal da dapat satu jawapan yang paling bongkak daripada aku yang kepala otaknya tak berapa nak betul sangat ni. Hahaha...

Ok la malas da la aku nak membebel panjang lebar. Kalau aku banyak duit aku beli je 'title' Dato tu pastu semua media sosial aku aku bubuh gelaran Dato depan nama aku baru senang sikit pendapat aku nak diterima pakai. Ye dok? Hehe

Tadi aku cek Big Point Tune Talk aku ada 4000 lebih da, boleh la tebus satu tiket flight untuk penerbangan sehala. Aku nak try usha TIKET KAPAL TERBANG dari Langkawi ke Subang Airport la sekejap nak tengok berapa harga tiket flight untuk balik sini. Daripada aku layan rasa geram aku dengan manusia yang mulut celupar ni baik aku plan buat something else, travel ke kan...ada faedahnya jugak...

Sampai sini je entry luahan perasaan tentang Ada Apa dengan 'TITLE'? ni. Terima kasih kerana membaca blog Qiya Saad Dotcom. Semoga bermanfaat.