Followers

Friday, 30 December 2016

Minyak Herba Asma Mujarab

Definisi penyakit asma secara saintifik ialah penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran untuk bernafas. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.

Selain itu pesakit asma atau lelah ini juga mempunyai banyak pantang larang terhadap jenis-jenis makanan dan minuman yang boleh memburukkan keadaan pesakit.

Minyak Herba Asma Mujarab


Minyak Herba Asma Mujarab mengandungi bahan-bahan yang halal dan selamat digunakan untuk semua peringkat usia bagi merawat penyakit asma, lelah, semput, selsema, batuk, dan sebagainya.

Disebabkan oleh keberkesanannya merawat penyakit asma, sambutan dan permintaan terhadap Minyak Herba Asma Mujarab ini sangat tinggi bukan saja di seluruh Malaysia malah juga dari luar negara seperti Singapore, Brunei, Thailand, Indonesia, Myanmar, Bangladesh dan India.


Minyak Herba Asma Mujarab


Testimoni Minyak Herba Asma Mujarab


Antara yang diperkatan dalam testimoni di bawah ini ialah berkaitan dengan bisul yang baru nak tumbuh tapi terbantut apabila disapu dengan Minyak Herba Asma Mujarab ni. Untuk membaca testimoni penuh sila klik pada gambar di bawah ni.


Minyak Herba Asma Mujarab


Maknanya Minyak Herba Asma Mujarab ni bukan hanya mampu merawat penyakit asma, lelah, atau semput sahaja malah boleh digunakan oleh seisi keluarga untuk merawat pelbagai penyakit lain.


Ciri-ciri Minyak Herba Asma Mujarab yang Asli



Untuk mengetahui sama ada Minyak Herba Asma Mujarab ini asli atau tiruan anda boleh scan QR Code di belakang botol dengan menggunakan Smartphone. Setiap produk yang di scan akan mempunyai nombor siri berbeza di dalam sistem website Minyak Herba Asma Mujarab (MHAM).


Minyak Herba Asma Mujarab


Hologram beserta sistem QR Code ini telah dilekatkan di belakang botol Minyak Herba Asma Mujarab dan telah pun dipasarkan dari peringkat ke peringkat. Pastikan yang ORIGINAL baru beli.


Minyak Herba Asma Mujarab


Ciri-ciri Produk Minyak Herba Asma Mujarab Tiruan


Sudah menjadi lumrah dalam bidang perniagaan bila sesebuah perniagaan atau sesuatu jenama tu telah terkenal mesti akan ada individu yang tak bertanggungjawab.


Minyak Herba Asma Mujarab


Mereka hanya ingin ambil kesempatan dan merebut peluang untuk mengaut keuntungan dengan menghasilkan produk tiruan yang hanya akan membahayakan kesihatan pengguna dan lebih malang lagi jika bahan tiruan tu mengandungi racun yang boleh menyebabkan kecacatan dan juga maut. 


Minyak Herba Asma Mujarab


Jadi, pengguna perlu waspada dan berhati-hati dalam memilih sesuatu produk kesihatan lagi-lagi untuk kegunaan bayi sebab bayi tak boleh terdedah dan terhidu bahan kimia yang merbahaya.

Antara ciri-ciri Produk Minyak Herba Asma Mujarab TIRUAN adalah seperti dalam gambar ini.


Minyak Herba Asma Mujarab

Laman web/ Page Jualan Minyak Herba Asma Mujarab


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan maklumat berkaitan produk Minyak Herba Asma Mujarab ini anda boleh layari dua buah laman web atau page jualan seperti berikut:

Website 1http://herbaasma.com/.



Minyak Herba Asma Mujarab


Facebook Minyak Herba Asma Mujarab


Selain melalui laman web atau page jualan, anda juga boleh mendapatkan maklumat lanjut berkaitan Minyak Herba Asma Mujarab ini melalui akaun Facebook di https://www.facebook.com/PenawarSemputLelahDanAsma.

Anda juga boleh mendapatkan maklumat, testimoni, dan bukti-bukti tentang keberkesanan Minyak Herba Asma Mujarab dalam merawat penyakit asma, lelah, semput dan sebagainya dengan menaip beberapa kata kunci dan juga #hashtag-hashtag yang berkaitan.


Minyak Herba Asma Mujarab


Antara #hashtag yang digunakan oleh pengedar sah Minyak Herba Asma Mujarab di laman-laman sosial adalah seperti berikut:

#minyakherbaasmaoriginal 
#herbaasma 
#Herbaasmamujarab 
#minyakasma 
#minyakasmaoriginal
#penawarasmamujarab


Minyak Herba Asma Mujarab



Harga Minyak Herba Asma Mujarab



Harga sebotol Minyak Herba Asma Mujarab adalah RM39 sahaja dan cas tambahan akan dikenakan sebanyak RM10 untuk kos penghantaran.


Nombor Telefon untuk dihubungi


Untuk membuat pesanan dan pembelian produk Minyak Herba Asma Mujarab ini sila hubungi En. Hafis di talian 0134806787 (Bahagian Pemasaran) dan Puan Nurul di talian 0176239935 (Product Owner).

Thursday, 29 December 2016

Keep Fit with Yoga and Cardiovascular Exercises

Fitness, beauty, and health are interrelated which is most of the practioners surely will never skip these elements in a daily routine in order to keep their body fit.


Keep Fit with Yoga and Cardiovascular Exercises


A lot of effort I've made include practicing the art of Yoga and doing Cardiovascular exercises in order to get fit like celebrity and very famous model name Amber Chia.


Keep Fit with Yoga and Cardiovascular Exercises


For the beginning stage, I only comfirtable with very limited poses where in Yoga exercise the flexibility of muscles are need to be taken into consideration because if we force our body into a pose which is uncomfirtable it might turns to serious injury to our muscles.


Keep Fit with Yoga and Cardiovascular Exercises


A lot of beautiful poses I learn from Yoga exercise videos that I watched on Youtube channel, research on Google search engine, other social media such as Instagram. The poses that I most practice are bow pose, puppy dog pose, pelvic tilt pose, cat scretch pose, and so on.


Keep Fit with Yoga and Cardiovascular Exercises


The most tiring part is when I just start to learn a lot of basic Yoga poses which in this stage I need to repeat one single pose again and again in order to make my move very fluent and smooth. 


Keep Fit with Yoga and Cardiovascular Exercises


At the beginning of Yoga learning and practicing sessions our body energy will be normallize with these muscles flexibility exercises and this Yoga exercise will be not complete if we didn't have the basic accessory especially Yoga mat.

Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Kalau anak atau bayi kita meragam tengah-tengah malam tu mesti ada sesuatu yang tak kena. Biasanya baby ni mudah sangat terkena kembung perut sebab baby sekarang ni da tak tau sejuk. Selimut pun tak nak. Kalau selimutkan pun mesti dia tendang je pada hal mak ayah dia da menggigil sangat tahan sejuk tidur dalam aircond. Mana tak kembungnya perut baby kalau gitu kan...


Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah


Bila bayi ni kalau da kembung perut mesti dia tak selesa da nak tidur. Mesti dia akan meragam je sepanjang malam. Macam mana la kita nak tidur kalau bayi kita menangis je sepanjang malam kan? Tak kan la kita sampai hati nak biarkan anak kecil tu menderita tahan sakit perut sorang-sorang kan...


Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah


Faktor-faktor yang menyebabkan bayi kembung perut


Biasanya masalah kembung perut dikalangan bayi ni terjadi mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti di bawah ni:-

* Minum susu yang da basi
* pakai pakaian yang nipis
* perut masuk angin sebab tidur tak berselimut
* termakan benda-benda kotor (kuman dan bakteria) disebabkan oleh tabiat bayi yang suka mengutip dan menelan sampah di lantai
* terlalu banyak minum air kosong
* kurang makanan solid 
* memakai pampers yang penuh dengan air kencing atau najis terlalu lama


Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah


Tanda-tanda bayi mengalami kembung perut


Antara tanda-tanda bayi anda sedang mengalami gejala kembung perut ialah seperti yang dinyatakan dibawah:-

* Meragam serta menangis tengah-tengah malam
* cirit-birit dan muntah-muntah
* tidak berhenti menangis walaupun dipujuk dan didukung berkali-kali
* menangis dan menjerit-jerit seperti kena rasuk dengan makhluk halus

Kalau korang perasan ada perubahan pada bayi korang baik la korang cepat-cepat cari apa-apa alternatif untuk merawat masalah kembung perut bayi korang tu sebagai contoh dengan menggunakan Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah.


Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah



Apakah keistimewaan Minyak Tenang Anakanda?

  • Minyak Tenang Anakanda ini dirumus khas dengan pati herba tradisional yang telah digunakan selama 5 generasi.
  • Campuran bahan ini disediakan khusus untuk kegunaan bayi baru lahir, sehinggalah kanak-kanak yang sudah besar.
  • Minyak ini boleh dikongsi untuk seisi keluarga, terutamanya untuk sesiapa sahaja yang tidak suka menggunakan minyak herba yang panas atau berangin.

Herba-herba semulajadi yang digunakan adalah seperti berikut:


Minyak Kayu Putih - Eucalyptus Oil
Membantu dengan kahak dan selsema dan mempunyai ciri-ciri antiseptik

Minyak Buah Pala - Nutmeg Oil
Melancarkan pencernaan dan mengurangkan angin/kembung

Minyak Cengkih - Clove Oil 
Membantu sirkulasi darah dan masalah kulit

Minyak Daun Pudina - Peppermint Oil
Mempunyai bau yang menenangkan dan mempunyai ciri-ciri antibakterial. Juga bagus untuk angin dan kembung.

Gabungan herba-herba terpilih ini juga mampu mengatasi masalah-masalah biasa yang dialami oleh bayi baru lahir seperti kembung perut, batuk, selsema dan masalah kahak.


Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah


Mengapa Minyak Tenang Anakanda wajib menjadi minyak pilihan seisi keluarga?


Minyak Tenang Anakanda sesuai dijadikan minyak pilihan seisi keluarga kerana ianya berbeza dengan minyak bayi yang lain. Perbezaannya ialah:

  • Minyak Tenang Anakanda tidak panas serta sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak
  • Minyak Tenang Anakanda mudah meresap bila disapu berbanding minyak telon yang lain
  • Sesuai untuk semua jenis kulit bayi dan kanak-kanak. Boleh juga disapu kepada bayi jika terkena gigitan nyamuk dan serangga
  • Minyak Tenang Anakanda ini hanya mengandungi bahan-bahan herba tropika yang suci serta tiada unsur alkohol atau seumpamanya
  • Harganya juga mampu milik dan dibotolkan dalam kuantiti 100 ml, boleh bertahan 2-3 bulan

Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah

Minyak Tenang Anakanda ini cuma berharga RM53.00 sahaja untuk satu botol (100ml).

Untuk sebarang pertanyaan, pembelian, dan penghantaran sila hubungi pengedar sah Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah ini di talian 0126992604.

Atau hantar SMS/Whatsapp
"Minyak" 
ke 0126992604

Selain itu, untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah ni anda juga boleh layari laman web jualan dan Facebook Minyak Tenang Anakanda by Ning Salmah seperti yang tertera di bawah ni.

Laman web 1: http://ningsalmah.com/
Laman web 2: http://ningsalmah.com/v1
Facebook: https://www.facebook.com/ningsalmah

Kelas Forex Percuma

Kalau cakap pasal Forex mesti ramai yang terfikir tentang skim cepat kaya. Kenapa ye? Forex ni sebenarnya bukan skim cepat kaya. Yang tak ada ilmu pengetahuan tentang Forex ni je akan cakap Forex ni MLM la, skim pelaburan la, skim cepat kaya la, skim pak man telo la, dan bermacam-macam lagi.

Nak salahkah orang ramai yang berfikiran negatif tentang Forex ni pun tak boleh jugak. Ibarat pepatah 'kerana nila setitik rosak susu sebelanga' la ni kan. Semua andaian negatif tentang Forex ni disebabkan oleh adanya individu-individu tak bertanggungjawab yang hanya pentingkan diri sendiri untuk mengaut keuntungan tanpa memikirkan kesengsaraan orang lain.



Kelas forex percuma, teknik forex terbaik, kelas forex advance,  kelas forex terbaik, teknik forex scalping, teknik terbaik forex,  teknik forex swing



Forex ini adalah singkatan daripada dua perkataan Inggeris iaitu foreign dan exchange yang bermaksud perdagangan tukaran matawang asing. Forex ni juga dikenali sebagai FX iaitu singkatan kepada perkataan Forex.

Keuntungan bermain Forex ni adalah daripada aktiviti transaksi pembelian satu matawang sesebuah negara dan penjualan satu matawang sesebuah negara yang lain. Sebagai contohnya seorang broker akan melakukan sebuah transaksi matawang dalam satu pasangan matawang (currency pair) untuk matawang British Pound dengan US Dollar (GBP/USD).   



Kelas forex percuma, teknik forex terbaik, kelas forex advance,  kelas forex terbaik, teknik forex scalping, teknik terbaik forex,  teknik forex swing



Ramai yang berminat untuk bermain Forex sebab NAK BUAT DUIT DENGAN PERNIAGAAN FOREX tapi tak tahu langsung asas tentang teknik-teknik untuk menjana pendapatan melalui perniagaan Forex ni.

Sebenarnya ada je Kelas Forex Percuma yang dijalankan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada orang ramai yang berminat untuk menjana pendapatan sampingan dengan melalukan aktiviti transaksi matawang asing dengan menggunakan teknik Forex yang mudah dan terbaik. 



Kelas forex percuma, teknik forex terbaik, kelas forex advance,  kelas forex terbaik, teknik forex scalping, teknik terbaik forex,  teknik forex swing



Kelas forex percuma, teknik forex terbaik, kelas forex advance,  kelas forex terbaik, teknik forex scalping, teknik terbaik forex,  teknik forex swing



Forex ni banyak teknik yang boleh dilakukan untuk maksimumkan keuntungan dengan syarat mesti ikut semua teknik-teknik Forex yang diajar oleh SIFU. 

Dalam Kelas Forex Percuma yang dijalankan oleh Tuan Syed ni banyak teknik yang akan diajarkan kepada orang ramai yang berminat untuk mengubah taraf hidup atau taraf ekonomi keluarga. 

Antara teknik yang wajib dipelajari dan dikuasai oleh beginner atau newbies dalam perniagaan Forex ni adalah seperti dibawah:-

  • Teknik Forex Asas
  • Kelas Forex Advance
  • Teknik Forex Scalping
  • Teknik Forex Swing



Kelas forex percuma, teknik forex terbaik, kelas forex advance,  kelas forex terbaik, teknik forex scalping, teknik terbaik forex,  teknik forex swing



Siapa yang perlu hadir ke Kelas Forex Percuma ini??? Kalau korang tergolong dalam situasi kat bawah ni bermakna korang la yang bakal mencorakkan dan mengubah nasib korang dan keluarga melalui perniagaan Forex ni.


  • Baru je kehilangan pekerjaan?
  • Perniagaan konvensional sedang merosot?
  • Mencari side income?
  • Mencari pekerjaan lain?
  • Sedang mencari peluang untuk belajar trader forex dengan menggunakan teknik mudah?
  • Ingin menghadiri kelas-kelas forex secara percuma?
  • Dah puas trade tapi asyik lost je disebabkan tak jumpa teknik mudah?
  • Nak tahu macam mana untuk menjana pendapatan sekurang-kurangnya $1000 USD sebulan secara PASIF dari perniagaan Forex?


Jika anda mempunyai kriteria seperti diatas anda sangat-sangat dialukan untuk menyertai Kelas Forex Percuma ini.

Untuk maklumat lanjut sila layari laman web dan Facebook dibawah:-


Website Kelas Forex Percuma


1- http://www.perniagaanforex.com/2016/11/25/001/
2- http://www.kelasforexpremium.com/

Facebook Kelas Forex Percuma 


1- https://www.facebook.com/KelasForexPremium/
2- https://www.facebook.com/Perniagaan-Forex- 169096256890642/


Atau anda boleh terus hubungi Tuan Syed di talian 0133936460 jika ada sebarang pertanyaan mengenai Kelas Forex Percuma ini.

Sunday, 25 December 2016

Malaysian Legal System

Malaysian Legal System consist of three major parts to be discuss for our general knowledge and basic understanding of law system as a Malaysian. They are Sources of Law in Malaysia, Legislative process in Malaysia, and Administration of Justice.

Sources of Law in Malaysia can be divided into seven parts. They are Federal and State Constitution, Federal and State Legislation, Subsidiary Legislation, English Common Law and Equity, Customs, Judicial Precedent, and Islamic Law.

Legislative process in Malaysia will be discuss later meanwhile Administration of Justice can be divided into two parts. They are Hierarchy of the Courts and Jurisdiction of the Courts.

Sources of Malaysian Law or Legal sources of Malaysian Law can be divided into three main categories. They are Written Law, Unwritten Law, and Shariah Law.


Malaysian Legal System


Written Law


Written Law is the most important source of law. It refers to the portion of the Malaysian law which includes the following:-

● Federal Constitution
● State Constitution
● Legislation
● Subsidiary Legislation

Federal Constitution (FC)


Art 4 - The supreme law of the land, any laws passed after Merdeka Day which is inconsistent with this Constitution shall to the extend of inconsistency, be void.

The Federal Constitution enshrines the basic or the fundamental rights of individuals. These rights written in the constitution can only be changed by 2/3 majority of the total number of members of the legislature. This is in contrast to normal laws which can be amended by a simple majority.

The State Constitution


There are also constitution of the 13 State comprising the Federation, which forms part of written law in Malaysia. Some of this provisions include matters concerning The Ruler, The Executive Council, and The Legislature.

Federal and State Legislation


Legislation refers to law enacted by a body constituted for this purpose. In Malaysia, laws are legislated by the Parliament at the Federal Level and by various State Legislative Assemblies at the state level.

Laws that are enacted by the Parliament after 1946 but before Malaysia's Independence in 1957 are called Ordinance, but those made after 1957 are called Acts.

On the other hand, laws made by the State Legislative Assemblies (except Sarawak) are called Enactments. The laws in Sarawak are called Ordinance.

Legislation refers to law enacted by Parliament and State Legislative Assemblies.


Parliament


i) Enacts law at Federal level
ii) Within limits prescribed by Federal Constitution
iii) Law enacted before 31.08.1957 are called Ordinance
iv) Law enacted after 31.08.1957 are called Acts
v) Parliament can enact law in matters listed in List I of the Nine Schedule.

State Legislative Assemblies


i) Enacts law at State level
ii) Within limits prescribed by State Constitution
iii) Law enacted by State Assemblies are called Enactment except Sarawak laws are called Ordinance
iv) State Legislative Assembly can enact law in matters listed in List II of the Nine Schedule.

Subsidiary Legislation/ Delegated Legislation


Interpretation Act 1948 and 1967. Subsidiary Legislation means any proclamation, rule, regulation, order, notification, or other instrument made under any Ordinance, Enactment or other lawful authority and having legislative effect.

Subsidiary Legislation is very important as legislation by the Parliament and the State Legislatures in insufficient to provide the laws required to govern everyday matters. Subsidiary Legislation deals with the details about which Legislature has neither the time nor the technical knowledge to enact laws.

Unwritten Law


Unwritten Law is simply that portion of the Malaysian law which is not written. For example law which is not being enacted by the Parliament or State Assemblies and which is not found in the Written Federal and State Constitutions.

Unwritten Law is found in cases decided by the courts, local customs, etc. Unwritten law comprises the following:-

● English Law
● Customs
● Judicial Precedents

English Common Law and Equity


English law comprises of two parts which included the following:-

● Common law
● Equity

Sec 3(1) Civil Law Act 1956 - in West Malaysia, the courts shall apply the Common Law of England and the Rules of Equity as administered in England on the 07.04.1956 (cut off date).

In Sabah and Sarawak, the courts shall apply the English Common Law and Rules of Equity, together with statutes of general application, as administered of force in England on the 01.12.1951 and Sarawak 12.12.1949 respectively.

After the cut off date, English law doest not become law in Malaysia. Thus sec 3(1) connotes the strict application of the English law in Malaysia before cut off date.

Customs (Adat)


Custom is devided for three main races in Malaysia. They are Malay, Cina, and Indian. Adat Pepatih and Adat Temenggong are the customs shall be practice by Malay race while Cina and Indian they have Chinese Customary Law and Indian Customary Law respectively.


Judicial Precedents


Judicial Precedents are decisions made by a previous judge in previous cases that have similar situations.

Decisions of these courts were made, and still are being made systematically by the used of what is called the 'doctrine of binding judicial precedent' or the rule of stare decisis i.e. to stand by cases already decided.

Two categories of judicial precedents which included the following:-

● Binding
● Persuasive

Binding


All decisions of higher courts bind the lower courts. The higher courts are bound by their own decision.

Persuasive


High Court Judges are not bound to follow the decisions of another High Court Judges. Decisions from outside of the Malaysian Courts.

Source: Malaysian Legal System, Ahmad Waseem Dhihny bin Yunus, LL.M, LL.B(Hons), BLS(Hons), Lecturer, Faculty of Law, UiTM Shah Alam.


Baki Duit Thai Baht Travel Tahun 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahun 2016 ni kononnya aku nak travel ke beberapa buah negara di sekitar rantau Asia Tenggara contohnya Singapore, Indonesia, Brunei, Vietnam, Kemboja, dan sebagainya tapi tak ada rezeki. Harap-harap tahun depan 2017 ni murah la rezeki aku sekeluarga untuk travel ke luar negara.

Tadi aku buka drawer meja make-up jumpa la baki duit Thailand (Thai Baht) masa travel kat Hatyai dan Songkhla tahun lepas (2015). Banyak jugak lagi ni. Ada 329.00 TB lagi bersamaan dengan RM39.48. Kalau sapa-sapa yang main FOREX mesti familiar sangat dengan currency ni kan...


Baki Duit Thai Baht Travel Tahun 2015


Kat bawah ni korang boleh convert manually berapa nilai duit ataupun mata wang Thailand Baht berbanding Ringgit Malaysia yang aku refer dari website themoneyconvertor dot com.

1 TB = RM0.12
10 TB = RM1.20
100 TB = RM12.00
1000 TB = RM120.00


Baki Duit Thai Baht Travel Tahun 2015


Baki Duit Thai Baht Travel Tahun 2015


Baki Duit Thai Baht Travel Tahun 2015


Tinggal yang ni duit Thai Baht aku. Ada 2 keping duit kertas 100 TB, 5 keping duit kertas 20 TB, 1 keping syiling 10 TB, 2 keping syiling 5 TB, 1 keping syiling 2 TB, dan 7 keping syiling 1 TB. Haha...gigihnya la aku menulis.

Monday, 19 December 2016

Movie: Central Intelligence

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ni aku sempat melanggan channel Astro First yang berharga RM10.60 selama 48 jam sebab nak tengok movie Central Intelligence.


Movie: Central Intelligence


Central Intelligence ni mengisahkan tentang seorang pelajar sekolah yang terlampau gemuk atau berlebihan berat badan, Bob Stone ( Dwayne Johnson/The Rock) yang menjadi mangsa buli oleh pelajar-pelajar lain.


Movie: Central Intelligence


Mempunyai kerjaya sebagai ejen CIA, Bob Stone memerlukan pertolongan kawan sekolahnya, Calvin Joyner (Kevin Hart) seorang akauntan untuk menyelesaikan masalah kod rahsia demi menyelamatkan  sistem satelit perisik U.S. 


Movie: Central Intelligence


Antara barisan pelakon filem Central Intelligence ni adalah Dwayne Johnson, Kevin Hart, Rawson Marshall, Ryan Hansen, dan ramai lagi.


Movie: Central Intelligence


Pada pendapat aku filem Central Intelligence ni kira OK la juga. Sesuai untuk tontonan seisi keluarga sebab cerita dia berunsur komedi, kurang aksi-aksi lucah, dan jalan cerita yang agak straight forward.


Movie: Central Intelligence


Pembikinan filem Central Intelligence ni menelan belanja sebanyak 50 million USD. Banyak tu. Tapi kutipan box office dia pun tak kurang hebatnya, setakat ni telah pun berjumlah 217 million USD. 


Movie: Central Intelligence


Filem Central Intellingence ni ditayangkan di pawagam pada 16 June 2016 di German dan diterbitkan oleh Universal Studio.

Friday, 16 December 2016

MAHA 2016 Dimeriahkan Oleh 3.7 Juta Pengunjung

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ni ramai netizen update status kat media sosial tentang Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2016. Nampak meriah sangat-sangat gambar-gambar diorang dengan macam-macam pameran. 


MAHA 2016 Dimeriahkan Oleh 3.7 Juta Pengunjung


Bukan setakat waktu berlangsungnya MAHA 2016 selama 11 hari tu je nampak kemeriahannya tapi sebelum karnival MAHA 2016 ni diadakan lagi memang da ramai netizen yang berkongsi hasrat di media sosial untuk sama-sama memeriahkan pameran antarabangsa MAHA 2016 ni yang menyebabkan aku rasa teruja sangat-sangat untuk mengetahui apakah MAHA 2016 ni sebenarnya.


MAHA 2016 Dimeriahkan Oleh 3.7 Juta Pengunjung






Setiap hari aku tengok ramai netizen update gambar-gambar yang cantik-cantik dekat dalam facebook dan Instagram diorang. Beberapa hari terakhir tu aku berniat nak pergi melawat tapak pameran MAHA 2016 yang berlangsung di Taman Pameran Pertanian Malaysia (MAEPS) di Serdang tapi keadaan tak mengizinkan.


MAHA 2016 Dimeriahkan Oleh 3.7 Juta Pengunjung






Dari maklumat yang aku dapat dari portal berita event MAHA ni diadakan secara dwi tahunan. Maksudnya setiap 2 tahun la event MAHA ni akan berlangsung. Tapi disebabkan sambutan yang menggalakkan pada MAHA 2016 kali ni iaitu seramai 3.7 Juta pengunjung telah memeriahkan tapak pameran MAHA 2016 ni ianya mungkin akan diadakan setiap tahun lepas ni.


MAHA 2016 Dimeriahkan Oleh 3.7 Juta Pengunjung






Pada awalnya diorang target cuma seramai 3 juta je pengunjung yang akan berkunjung ke tapak pameran MAHA 2016 ni tapi alhamdulillah bilangan pelawat da pun melebihi apa yang dijangkakan dan katanya sebanyak RM380 juta nilai jualan dapat dihasilkan dalam masa 11 hari je.


MAHA 2016 Dimeriahkan Oleh 3.7 Juta Pengunjung






Wow! Banyak tu RM380 juta nilai jualan untuk tempoh 11 hari je. Maksudnya dari awal-awal lagi memang besar usaha dan hasrat Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek ni untuk meningkatkan taraf ekonomi Malaysia melalui pameran MAHA 2016 ni.












Kalau macam tu aku pun nak try buka booth dekat event MAHA la lepas ni. Mana tau boleh boost income aku plak ke kan...hehehe