Followers

Friday, 1 January 2016

Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016

Tahun 2015 telah pun melabuhkan tirainya. Bermacam pengalaman suka dan duka silih berganti sebagai pelengkap diari sepanjang tahun. Hari ini Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016 membuka tirai dan sinar baru untuk tahun baru 2016 ini. Lagi bertambah usia lagi besar tanggungjawab dan harapan yang digalas untuk menempuh masa depan yang mencabar ini.

Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016 yang dianjurkan oleh seorang penulis blog yang berpengalaman dan dikenali ramai iaitu saudara Hasrul Hassan ini sangat sesuai untuk saya sebagai seorang blogger yang baru berjinak-jinak untuk mempelajari ilmu-ilmu yang bermanfaat berkaitan dunia blog ini. Jutaan terima kasih diucapkan kepada beliau.


Dalam segmen ini saya akan bercerita secara ringkas tentang kronologi bagaimana wujudnya blog saya yang diberi nama Qiya Saad ini. Bermula tahun 2012 blog saya ini dah mula wujud tapi sekadar ada blog je dan tak ada satu entry pun yang saya tulis. Tapi sebelum buat blog ni saya pernah belajar buat website sendiri from scratch guna html kod. Nama website tu Infinity Trends yang berfungsi sebagai blogshop pakaian wanita tapi tak hosting pun sebab website tu simple sangat. Bukan setakat simple je tapi comot dan tak siap design. Gambar-gambar web page tu boleh tengok kat bawah ni. 




Untuk pengetahuan, saya ada background computer programming sebab masa form 4 sampai form 5 saya belajar aliran Science ICT. So saya tahu sikit-sikit basic programming guna Visual Basic. Biasanya Visual Basic guna untuk buat online form. Selain itu, masa study Diploma pula saya pun ada belajar computer program lagi. C++ programming. Sebab minat dapatlah A untuk subjek tu.

Nak dijadikan cerita, start 2012 saya buat blog guna Blogspot dan juga Wordpress. Tapi yang blog wordpress tu sampai sekarang ni saya tak pandai edit. So saya biarkan je blog tu. Then start 2013 saya publish entry. Ada resepi, info semasa, review tempat pelancongan, tutorial bahasa Mandarin asas Learn Mandarin Language for Beginner, dan novel bersiri. Novel bersiri yang bertajuk Yang Indah Itu Milik Kita tapi novel ni sekerat jalan je sebab sibuk dengan macam-macam hal sekarang ni. Tapi still ada niat nak continue tulis sebab saya memang minat tulis cerpen dari sekolah menengah lagi.

Dalam tempoh 2 tahun tulis blog saya cuma berkesempatan pergi 1 event je. Event tu adalah Sepetang Bersama Blogger & Yeo's 2015. Sekarang pula saya tengah involve dalam X Brand Ambassador Search Malaysia 2016 untuk pencarian duta produk skincare baru jenama 3BSkin yang akan dilancarkan pada February 2016 ni. 

Selain itu juga saya pun involve dalam program Affiliate dan mempunyai perniagaan Barang Kemas 916 yang baru saya ceburi akhir tahun lepas. 

Dan akhir sekali adalah harapan untuk tahun 2016 ni saya sangat-sangat berharap dapat memajukan diri dalam bidang penulisan blog, success dalam bisnes barang kemas saya, dapat concentrate untuk tamatkan pengajian saya iaitu Bachelor Degree in Civil Engineering dalam masa 1 tahun lagi, dan yang paling penting happy forever. Amin...

59 comments:

  1. Amin . Moga tercapai impian & berjaya tamatkan study dgn jayanya ^^ Salam kenal :)

    http://kimchaa.blogspot.my/2016/01/segmenselai-jom-tambah-follower-blog.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kim chaa..saya da follow blog awak ye...

      Delete
  2. Salam ukhuwah & salam perkenalan,
    Datang dari segmen yg sama: Segmen Tambah Follower Blog 2016 anjuran blogger Hasrul Hassan
    SEMOGA AZAM BLOG TERCAPAI :)

    Jemput singgah blog yumida:
    http://umikasum.blogspot.com/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
  3. Salam ukhuwah & salam perkenalan,
    Datang dari segmen yg sama: Segmen Tambah Follower Blog 2016 anjuran blogger Hasrul Hassan
    SEMOGA AZAM BLOG TERCAPAI :)

    Jemput singgah blog yumida:
    http://umikasum.blogspot.com/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..terima kasih singgah sini..dan semoga berjaya tambah ramai lagi follower blog..:)

      Delete
  4. Good luck..Mimi pun join..hehehe

    http://mimirheem.blogspot.my/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016_1.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx mimi..hope sama-sama dapat tambah ramai follower lagi kan..:)

      Delete
  5. Singgah balas dari segmen sama.Done follow too.Selamat berjaya menamatkan study :)

    http://fitri1986.blogspot.my/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...thanx ye Aideal Fitri..Good luck too..:)

      Delete
  6. All the best dearrr! nanti ena join tau.. cam best je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ena.join la.segmen ni sampai 80 peserta je tau.sekarang ni maybe lebih dari 30 peserta da..and all the best to you too..:)

      Delete
  7. Assalammualaikum..CP datang membalas kunjungan..good luck ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.thanx CP..good luck too! :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. Nice Story, keep up..
    ➤http://www.astrallusionarc.com/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
  9. Thx follow sy.. Dah follow ur blog juga ^_^... Gud luck segmen jom tambah follower blog 2016..

    ReplyDelete
  10. Saya singgah sini, dah follow. Semoga follower semakin bertambah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx kimmie..nanti saya singgah blog kimmie plak ye..:)

      Delete
  11. mamamyja singgah back.. thanks follow.

    ReplyDelete
  12. Salam ziarah sini....selamat maju jaya ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.terima kasih Perdu Cinta.tahniah sebab tersenarai dalam 10 peserta terawal join segmen blogger Hasrul Hassan ni.good luck juga dan salam ukhuwah dari saya...:)

      Delete
  13. Wahh...hebat pengalamn...slmt brsegmn ya....keladi terjah blog ini...jom berblogwalking ke www.keladionline.con

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Keladi Ubi..da lama tak share personal experience sebenarnya..kalau ikutkan banyak lagi nak dikongsi..tapi tak berkesempatan..anyway insyaallah saya akan bw blog Keladi Ubi lagi..selalu juga singgah blog Keladi sebenarnya..good luck ye!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  14. Semoga happy forever as your wish tuu..

    ReplyDelete
  15. hye qiya, tq singgah dan follow di anajingga.com

    ke sini dan follow 104 dari segmen yang sama :)
    http://www.anajingga.com/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ana, thanx juga follow sini..good luck ye..:)

      Delete
  16. Good luck ntuk awk jugak qiya ツ

    ReplyDelete
  17. Hai...Balas kunjungan dari segmen yang sama juga yer...

    http://www.myideakini.com/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
  18. good luck, saya dari segmen yang sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx Raihanah sebab sudi singgah sini.good luck juga tau...

      Delete
  19. om follow sini #105, datang dari segmen yang sama

    http://ombakbergigis.blogspot.my/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx om..nanti saya singgah blog om lg ye..:)

      Delete
  20. salam perkenalan dan selamat maju jaya dalam penulisan blog, tahun baru semangat baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan juga dan terima kasih diucapkan atas kata-kata peransang tu. Semoga berjaya..:)

      Delete
  21. singgah sini ^^

    http://budakgemukberbicara.blogspot.my/2016/01/jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum… Abam Kie datang dari segmen yang sama. Tersuka tanpa sengaja kat blog ni jadi abam folo lah ye. No 111.

    http://www.zukidin.com/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-blog-2016.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.terima abam ye.saya pun nak tersuka tanpa sengaja juga la kat blog abam..hehe

      Delete
  23. Baru terkomen kat blog qiyasaad. Semoga berjaya di dunia dan akhirat

    tujuhpetak.blogspot.my/2016/01/segmen-jom-tambah-follower-tahun-2016.html

    ReplyDelete
  24. salam perkenalan..
    singgah dari segmen yg sama..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan juga..selamat bersegmen ye husna..:)

      Delete
  25. salam perkenalan dari segmen sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Asya Atien singgah blog saya ni..salam perkenalan juga ye..:)

      Delete
  26. hai gud luck awak :) saya dari segmen yg sama, sy singgah dan follow.ada masa visit blog saya.tq

    ReplyDelete