Followers

Friday, 8 January 2016

MotoGP, Moto2, & Moto3 2016 kini kembali lagi. Siapakah yang bakal dinobatkan sebagai JUARA?

Assalamualaikum...

MotoGP, Moto2, & Moto3 2016 kini kembali lagi. Siapakah yang bakal dinobatkan sebagai JUARA? Nantikan perlumbaan yang akan bermula tak lama lagi.

Kepada semua peminat-peminat sukan permotoran ni mesti ternanti-nanti jadual perlumbaan bagi tahun 2016 ni kan. Sama la dengan saya ni, selalu je buka website www.motogp.com ni untuk dapatkan maklumat terkini.  

MotoGP

Untuk tahun 2015, juara keseluruhan bagi kategori MotoGP jatuh kepada Jorge Lorenzo dari team Yamaha, tempat kedua pula disandang oleh rider favourite saya. Siapa lagi? Tak lain tak bukan Valentino Rossi..juga dari team Yamaha cuma berlainan negara dengan Jorge Lorenzo. Jorge Lorenzo adalah wakil dari negara Sepanyol (Spain), manakala Valentino Rossi pula mewakili negara Italy. 

Valentino, ROSSI, motogp, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Valentino Rossi

Secara peribadi, saya agak terkilan dan rasa sedikit kecewa sebab untuk perlumbaan tahun 2015 yang lepas saya berharap sangat Valentino Rossi jadi juara dunia 2015. Tapi nak buat macam mana kan, nasib baik Rossi tak jatuh masa race kat Litar Sepang hari tu. Harap-harap untuk perlumbaan 2016 ni tak ada kontroversi lagi, dah tak sampai hati tengok Rossi start race dari barisan akhir..ermmmmm...Tapi kan saya tak sangka Rossi boleh potong rider lain masa final race kat Valencia tu, memang hebat la si Rossi ni! Hehe...


Valentino, ROSSI, motogp, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Valentino Rossi


Jorge, LORENZO, yamaha, motogp, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Jorge Lorenzo

Tempat ketiga bagi kategori MotoGP secara kesuluran ranking dunia dipegang oleh Marc Marquez dari team Honda yang mana beliau mewakili negara Sepanyol. Dan tempat keempat pula jatuh ketangan Dani Pedrosa juga dari team dan negara yang sama dengan Marc Marquez. 


Marc, MARQUEZ, honda, motogp, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Marc Marquez


dani, pedrosa, honda, motogp, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Dani Pedrosa

Kat bawah ni ranking keseluruhan dunia untuk tahun 2015 bagi kategori MotoGP, untuk peminat rider lain boleh lah flash back kedudukan diorang ye. Tak larat la saya nak sebut sorang-sorang nama pelumba tu. Saya cuma mention yang top je sebab diorang memang best.


valentino, rossi, jorge, lorenzo, marc, marquez, dani, pedrosa, honda, motogp, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016


Moto2


Bagi Kategori Moto2 dan Moto3 pula, saya kurang mengikuti jadual perlumbaan, tapi disebabkan adanya wakil dari Malaysia iaitu Hafiz Syahrin, Azlan Shah, dan Zulfahmi Khairuddin ni jadi saya update juga sebab rasa bangga tengok anak Melayu kita berlumba di litar antarabangsa ni instead of merempit kat highway dan kat jalan-jalan kampung tu. Semak tau tak! 



hafiz, syahrin, azlan. shah, Zulfahmi KHAIRUDDIN, valentino, rossi, jorge, lorenzo, marc, marquez, dani, pedrosa, honda, motogp, moto2, moto3, malaysia, petronas, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Hafiz Syahrin


hafiz, syahrin, azlan. shah, Zulfahmi KHAIRUDDIN, valentino, rossi, jorge, lorenzo, marc, marquez, dani, pedrosa, honda, motogp, moto2, moto3, malaysia, petronas, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Azlan Shah


hafiz, syahrin, azlan. shah, Zulfahmi KHAIRUDDIN, valentino, rossi, jorge, lorenzo, marc, marquez, dani, pedrosa, honda, motogp, moto2, moto3, malaysia, petronas, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016


Moto3


hafiz, syahrin, azlan. shah, Zulfahmi KHAIRUDDIN, valentino, rossi, jorge, lorenzo, marc, marquez, dani, pedrosa, honda, motogp, moto2, moto3, malaysia, petronas, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016
Zulfahmi Khairuddin


hafiz, syahrin, azlan. shah, Zulfahmi KHAIRUDDIN, valentino, rossi, jorge, lorenzo, marc, marquez, dani, pedrosa, honda, motogp, moto2, moto3, malaysia, petronas, qiya, saad, sepang, spain, valencia, rank, world, 2015, 2016


Untuk dapatkan jadual perlumbaan MotoGP 2016 boleh layari website MotoGP ni ye http://www.motogp.com/

2 comments:

  1. masa kecik2 dulu mmg minat gp ni... slu duk follow time norick abe, rossi... skang dh tua dh tak follw... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Sheila. Saya tak kenal pun Norick Abe tu..baru start follow motoGP ni..tu pun sebab nak tengok Rossi je..:)

      Delete