Followers

Sunday, 20 July 2014

The Rock Munajat Cinta Lyrics & Chord


G            D 
Malam ini ku sendiri 

Em             B 

tak ada yang menemani

C         G 

seperti malam-malam  


Am     D     G    
yang sudah-sudah 


G          D 
hati ini selalu sepi 

Em                  B 

tak adanya yang menghiasi 


C          G 
seperti cinta ini  

Am       D    G   
yang selalu pupus 


[reff] 


G             D 
Tuhan kirimkanlah aku 


Em             B 
kekasih yang baik hati 


C           G 
yang cintai aku  


Am  D  G   D 
apa adanya 


G           D 
Mawar ini semakin layu 

Em           B 
tak ada yg memiliki 


C        G  
seperti aku ini  


Am  D     G   
semakin pupus 


to:[reff] 

[int] G D Em B C G Am D G 

to : [reff] 2x




Letto - Sandaran Hati chords and lyric



Intro: F#m A (2x) 

F#m A 
Yakinkah ku berdiri, di hampa tanpa sepi 

F#m E A 
Bolehkah aku mendengarmu 

F#m A 
Terkubur dalam emosi, tanpa bisa sembunyi 

F#m E A 
Aku dan nafasku merindukanmu 

Int: F#m A F#m E A 

F#m A 
Terpurukku di sini, teraniaya sepi 

F#m E A 
Dan kutahu pasti kau menemani 

D E 
Dalam hidupku, kesendirianku 


Reff: 

F#m A 
Teringat ku teringat, pada janjimu ku terikat 

D F#m E 
Hanya sekejap ku berdiri, kulakukan sepenuh hati 

F#m A 
Peduli ku peduli, siang dan malam yang berganti 

D F#m E 
Sedihku ini tiada arti, jika kaulah sandaran hati 

F#m E 
Kaulah sandaran hati 

Int: F#m A 

F#m A 
Inikah yang kau mau, benarkah ini janjimu 

F#m E A 
Hanya engkau yang ku tuju 

F#m A 
Pegang erat tanganku, bimbing langkah kakiku 

F#m E A 
Aku hilang arah tanpa hadirmu 

D E 
Dalam gelapnya malam hariku 

Repeat Reff 

Coda: F# A

Saturday, 19 July 2014

Perigi mencari timba..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Untuk entry kali ini saya tertarik dengan topik perigi mencari timba..relevan lagi ke pepatah lapuk ni??lama dah tak dengar sebenarnya..kebetulan terjumpa kat Google tadi terus saya update blog ni..maklumlah dah lama tak menulis, so bila da menulis semula mula lah tak nak berhenti..hihi..


Perempuan ni memang dicipta dengan sifat pemalu, sopan-santun, lemah-lembut, berbudi bahasa dan macam-macam lagi la kan..Masa zaman nenek moyang kita dulu memang pantang sangat la kalau perempuan terhegeh-hegeh nak kan lelaki..malu besarlah kalau perkara ni dah dicanang keliling kampung..hehe..tapi sekarang ni dah tak macam dulu lagi..masyarakat kita dah semakin terbuka dan boleh terima perubahan demi perubahan mengikut peredaran zaman.

Memanglah malu sebenarnya kalau perempuan mengorat lelaki ni..tapi tak salah pun kan..yang penting niat tu kena betul dan ikhlas..Dulu saya pernah terbaca dalam blog mana entah saya pun dah tak ingat..tapi apa yang ditulis dalam blog tu lebih kurang macam ni la..Masa zaman Rasulullah dulu ada seorang perempuan datang dekat Nabi, perempuan tu menangis..nabi tanya la kenapa menangis, dan perempuan tu jawab dia cintakan seorang lelaki tapi lelaki tu tak tahu pun yang dia sukakan lelaki tu..nak tahu tak apa yang Nabi buat lepas tu??kalau nak tau baca lah lagi ye..hehehe..



Tak lama lepas tu Nabi pun cari la lelaki tu dan terus pinang dia untuk perempuan tadi..rupanya dalam masa yang sama lelaki tu pun memang ada menyimpan perasaan pada perempuan tadi..tapi mungkin ada sebab-sebab tertentu kenapa lelaki tu memilih untuk tidak meluahkan perasaannya kepada perempuan tadi..akhirnya diorang pun berkahwin dan hidup bahagia..

So, moral of the story is sebagai perempuan kita tak perlu rasa malu kalau suka kat seseorang tu..luahkan je..kadang2 lelaki tu pun suka kat kita tapi disebabkan faktor-faktor tertentu diorang buat dek je kan..Pada pendapat saya la kan, ramai lelaki sekarang ni takut ada komitmen untuk berumahtangga sebab diorang rasa belum stabil dan perkara yang paling diorang takut adalah waktu nak masuk meminang perempuan yang dia suka..mana tak nya, hantaran je dah berpuluh ribu..tak termasuk cost untuk kenduri lagi..dah macam nak beli kereta la pulak..hahaha..



So,kepada perempuan diluar sana tu janganlah minta hantaran terlampau mahal sangat, berpada-pada lah..kena ikut kemampuan lelaki tu..kesian orang laki ni..ada yang sanggup berhutang sebab nak kahwin..dan bila dah kahwin mulalah timbul macam-macam masalah sampai bercerai-berai..Jadi, renung-renungkanlah ye..semoga apa yang saya kongsi ini memberi sedikit info yang bermanfaat kepada semua yang sudi membaca blog saya ni.


Salam Ramadhan..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..




Dah lama sangat saya tak update blog, sampai rasa kekok nak mulakan cerita..ermmm, sebagai mukadimah saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada pembaca yang beragama Islam. Tak terlambat lagi kan??

Ok, untuk entry ni saya nak cerita tentang rasa kagum saya kepada seorang wanita warga Indonesia yang saya jumpa masa saya pergi tarawikh kat surau berhampiran dengan rumah sewa saya pada hari pertama kita berpuasa.

Cerita dia macam ini..sementara tunggu waktu isyak tu saya mengaji la sekejap..tengah saya kusyuk baca surah al-Baqarah tiba-tiba sampai satu ayat saya tergagap..banyak kali saya cuba ulang baca tapi still tak betul..pastu saya dengar satu suara baca ayat yang saya tersangkut tadi dan bacaan tu memang ditujukan untuk saya..tajwid semua betul..panjang pendek harkat semua sama..saya terus pandang makcik tu dengan sebuah senyuman..lama saya tersenyum..terasa malu sebab dalam diam ada orang tengah dengar saya mengaji rupanya..

Pastu makcik tu cakap kat saya nanti datang la belajar mengaji..setiap malam ada bacaan al-Quran dalam kumpulan..saya terlupa apa istilah dia..makcik tu ada cakap tapi saya tak ingat..bukan taranum..taranum tu yang belajar lagu macam pertandingan tilawah tu kan..ermmm, cepat betul lupa..

Ok, berbalik semula kepada rasa kagum saya terhadap makcik tu ye..saya rasa kagum sebab walaupun tak tengok Quran tapi makcik tu baca ayat tu dengan betul dan lancar..maknanya dia dah hafal banyak ayat Quran kan..Alhamdulillah..agama Islam masih tertegak dibumi Allah ini..

Sampai sini je entry kali ini..sebelum saya undur diri saya nak bagitahu istilah yang saya terlupa tadi..mengaji dalam kumpulan tu adalah dipanggil tadarus al-Quran..baru je saya ingat..nak edit post ni dah tak rajin dah..

Ok la ye..bye..