Followers

Saturday, 19 July 2014

Salam Ramadhan..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..




Dah lama sangat saya tak update blog, sampai rasa kekok nak mulakan cerita..ermmm, sebagai mukadimah saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada pembaca yang beragama Islam. Tak terlambat lagi kan??

Ok, untuk entry ni saya nak cerita tentang rasa kagum saya kepada seorang wanita warga Indonesia yang saya jumpa masa saya pergi tarawikh kat surau berhampiran dengan rumah sewa saya pada hari pertama kita berpuasa.

Cerita dia macam ini..sementara tunggu waktu isyak tu saya mengaji la sekejap..tengah saya kusyuk baca surah al-Baqarah tiba-tiba sampai satu ayat saya tergagap..banyak kali saya cuba ulang baca tapi still tak betul..pastu saya dengar satu suara baca ayat yang saya tersangkut tadi dan bacaan tu memang ditujukan untuk saya..tajwid semua betul..panjang pendek harkat semua sama..saya terus pandang makcik tu dengan sebuah senyuman..lama saya tersenyum..terasa malu sebab dalam diam ada orang tengah dengar saya mengaji rupanya..

Pastu makcik tu cakap kat saya nanti datang la belajar mengaji..setiap malam ada bacaan al-Quran dalam kumpulan..saya terlupa apa istilah dia..makcik tu ada cakap tapi saya tak ingat..bukan taranum..taranum tu yang belajar lagu macam pertandingan tilawah tu kan..ermmm, cepat betul lupa..

Ok, berbalik semula kepada rasa kagum saya terhadap makcik tu ye..saya rasa kagum sebab walaupun tak tengok Quran tapi makcik tu baca ayat tu dengan betul dan lancar..maknanya dia dah hafal banyak ayat Quran kan..Alhamdulillah..agama Islam masih tertegak dibumi Allah ini..

Sampai sini je entry kali ini..sebelum saya undur diri saya nak bagitahu istilah yang saya terlupa tadi..mengaji dalam kumpulan tu adalah dipanggil tadarus al-Quran..baru je saya ingat..nak edit post ni dah tak rajin dah..

Ok la ye..bye..





No comments:

Post a Comment