Followers

Wednesday, 18 September 2013

Susahnya nak dapatkan earning dari Nuffnang!!

Assalamualaikum dan selamat petang..

Hari ni saya nak bercerita lagi tentang Nuffnang, iaitu sebuah syarikat pengiklanan yang boleh mendatangkan income sampingan kepada blogger. Sebelum ni saya dah terangkan serba sedikit tentang Nuffnang ni dalam entry Hilang sudah status GlitteratiNuffnang dan status Glitterati dan Blogging adalah hobi yang bermanfaat.

So, tak payah lah saya cerita panjang lebar lagi kan..kalau ada yang tak tau Nuffnang ni apa, sila la baca kat entry yang saya dah link kat atas tu ye..

Dah lebih kurang sebulan saya join Nuffnang ni..mula-mula saya add 2 blog saya..saja nak test betul ke boleh dapat income kan..setiap hari isnin account kita dengan Nuffnang akan di update, so saya pun tunggu jela isnin berikutnya selepas saya join tu..


Setakat ni saya cuma dapat 2 kali je..tu pun sikit sangat..boleh buat beli gula-gula je..tengoklah gambar kat atas tu..kesian kan?? Kalau korang cari blog tu memang tak jumpa dah sebab saya dah remove diatas sebab-sebab tertentu..lepas 2 minggu pertama dapat income tu, saya dah tak dapat income lagi sampai lah sekarang ni..Susahnya lah nak dapatkan earning dari Nuffnang ni!!


Tuesday, 17 September 2013

Green Building : The Effects of Urbanization Processes versus the Advanced Construction Materials and Technology

Green building can be defined as the selection of suitable building materials which involved some basic principles of science.



The effects of building construction processes to the environment caused by the emission of Green House Gases (GHGs). The production of steel contributed about 3% of air pollution and 5% from concrete making. That is the reason why we need to adapt the green building technology in order to overcome the global warming issue.
       

In the United States (US), there are several factors that contribute large amount of Carbon dioxide (CO2) emitted to the atmosphere. There are 47% from buildings, 33% from transportation, and 19% from industry. It means that, the major contribution of climate changes is urbanization processes including deforestation, land excavation, water pollution from human activities that disturbed land and etc.

Green building technology can be adapted by planting the trees around the development area and using green building products as construction materials. The plants will increase the level of Oxygen (O2), hence increase air quality, decrease the amount of Carbon dioxide (CO2), hence provide more cooling effect as the moisture content increased, and increase health quality and productivity.

In conclusion, the building construction or urbanization processes to develop an area will causes the effects to the environment as well as global warming and climate changes due to the emission of Green House Gases (GHGs) to the air. As a result, people are suffering from many kinds of chronic diseases that caused by pollution and this situation requires the advanced technology known as green building to overcome those problems as well as to green back the Earth so that the next generations will experience the better quality of life such what the young Engineers thought and planning to do so.



  

Thursday, 12 September 2013

Belajar Bahasa Mandarin 1 : Fonem Awal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..


Bagi yang berminat untuk mempelajari Bahasa Mandarin, langkah pertama korang kena tahu tentang Fonem Awal/Initials. Apa yang saya tulis ni adalah hasil daripada apa yang saya tengah belajar di universiti sekarang ini. Tanpa buang masa, biar saya terangkan apakah yang dimaksudkan dengan Fonem Awal tersebut.

Fonem awal merupakan konsonan pada permulaan suku kata. Terdapat 21 fonem awal dalam bahasa Mandarin. Sebutan dan simbol-simbol pinyin adalah seperti berikut:-

b - po
p - pho
m - mo
f - fo
d - te
t - the
n - ne
l - le
g - ke
k - khe
h - he
j - ci
q - chi
x - c
zh - zhi
ch - chi
sh - shi
r - zhe
z - zi
s - si

Setakat ini sahaja pelajaran untuk kali ini..Dalam entry yang seterusnya saya akan terangkan tentang Fonem Akhir dan cara menggabungkan fonem awal dengan fonem akhir untuk membentuk suatu perkataan yang bermakna.

Sekian, terima kasih.

Wednesday, 11 September 2013

Demons - Imagine Dragons



When the days are cold
And the cards all fold
And the saints we see
Are all made of gold

When your dreams all fail
And the ones we hail
Are the worst of all

And the blood’s run stale
I wanna hide the truth
I wanna shelter you
But with the beast inside
There’s nowhere we can hide

No matter what we breed
We still are made of greed
This is my kingdom come
This is my kingdom come

When you feel my heat
Look into my eyes
It’s where my demons hide
It’s where my demons hide
Don’t get too close
It’s dark inside
It’s where my demons hide
It’s where my demons hide

Curtain’s call
Is the last of all
When the lights fade out
All the sinners crawl

So they dug your grave
And the masquerade
Will come calling out
At the mess you've made

Don't wanna let you down
But I am hell bound
Though this is all for you
Don't wanna hide the truth

No matter what we breed
We still are made of greed
This is my kingdom come
This is my kingdom come

When you feel my heat
Look into my eyes
It’s where my demons hide
It’s where my demons hide
Don’t get too close
It’s dark inside
It’s where my demons hide
It’s where my demons hide

They say it's what you make
I say it's up to fate
It's woven in my soul
I need to let you go

Your eyes, they shine so bright
I wanna save that light
I can't escape this now
Unless you show me how

When you feel my heat
Look into my eyes
It’s where my demons hide
It’s where my demons hide
Don’t get too close
It’s dark inside
It’s where my demons hide
It’s where my demons hide

Tuesday, 10 September 2013

Radioactive - Imagine Dragons

   

Whoa, oh, oh
Whoa, oh, oh
Whoa, oh, oh
Whoa

I'm waking up to ash and dust
I wipe my brow and I sweat my rust
I'm breathing in the chemicals

I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa

I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive

I raise my flags, don my clothes
It's a revolution, I suppose
We're painted red to fit right in
Whoa

I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse
Whoa

I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive

All systems go, the sun hasn't died
Deep in my bones, straight from inside

I'm waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
Welcome to the new age, to the new age
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive
Whoa, oh, oh, oh, oh, whoa, oh, oh, oh, I'm radioactive, radioactive

Monday, 9 September 2013

Jobdirumah.com?

Assalamualaikum..

           



Sejak kebelakangan ini ramai orang bercakap tentang Jobdirumah.com, saya pun tertanya-tanyalah apa benda la Jobdirumah.com ini kan..Banyak saya terbaca dari blog-blog yang saya jumpa dalam Google tu tapi saya buat nampak tak nampak je mula-mula tu. Tapi bila da selalu jumpa dan baca dari blog orang lain pasal comission yang diorang dapat dari kerja-kerja yang diorang buat dengan Jobdirumah.com ni mula la rasa rugi sebab tak join awal-awal lagi. 

Tapi saya pun bukanlah pandai sangat dalam bab-bab nak dapatkan duit sampingan dari Internet ini..Bermula dengan minat menulis blog baru lah saya terjumpa peluang-peluang buat duit online..Saya pun sekarang ini tengah mengkaji lagi pasal Internet Marketing dan juga income online ini, jadi saya hanya dapat berkongsi sedikit sebanyak apa yang saya tau je..

Lagipun saya memang tak sempat nak mengadap laptop 24 jam, banyak lagi kerja lain yang kena saya utamakan. Jadi, korang boleh lah ambil kesempatan ini kalau korang memang suka online dan duduk rumah (suri rumah) tak tau nak buat apa tu, boleh KLIK SINI untuk dapatkan maklumat lebih lanjut berkaitan Jobdirumah.com ni.

*Antara syarat-syaratnya adalah seperti di bawah:-


*Antara tugasan atau skop kerja yang boleh dilakukan:-


*Ini pulak testimoni daripada ahli yang dah berkerja dengan Jobdirumah.com ni, sila kilik gambar untuk melihat dengan lebih jelas lagi


*Yuran pendaftaran RM50.00 je untuk seumur hidup...


Jadi, apa tunggu lagi? Sila DAFTAR DISINI..

Semoga dengan perkongsian artikel ini sikit sebanyak dapat membantu korang yang tengah buntu untuk cari kerja dan juga duit tambahan..Tapi sebelum itu perlu ingat bahawa kita mesti sentiasa berusaha dengan lebih gigih untuk mendapatkan sesuatu yang kita iniginkan..dan maksud DUIT yang sebenarnya adalah Doa, Usaha, Ikhtiar, dan Tawakal..

D-Doa
U-Usaha
I-Ikhtiar
T-Tawakal

Selamat mencuba dan semoga berjaya..


Nota Harian : Hari Yang Sangat-sangat Penat

Assalamualaikum semua..

Apa khabar korang?sihat tak?macam tulis surat pulak kan..hehe..Hari ni first day pergi kelas untuk semester ni..Penat memang tok sah cakap lah..Seawal 7.30 pagi tadi lagi saya dengan kawan-kawan kena pergi Fakulti untuk jumpa PA ktorang..PA atau Personal Assistant ktorang adalah lecturer ktorang sendiri..Hebat kan..baru jadi student dah ada PA..hehe..

Nama PA kesayangan saya tu adalah Puan Norisham binti Ibrahim..Semester lepas dia ajar subject Steel and Timber Designs..cara dia mengajar atau method of teaching tu biasa-biasa je..tak de la superb sangat tapi sebenarnya subject ni ramai yang score A..sebab subject ni dalam kategori senang atau bahasa belagak dia 'kacang jer..', tapi saya tak dapat A pun..haha..

Lepas jumpa PA, lecture dah start..first lecture tadi subject ECS415 stands for Statics and Dynamics..subject ni more to physics and just the application of Additional Mathematics. Cuma banyak formula dan fundamental yang nak kena ingat..Ada 4 Fundamentals yang memang student Engineering kena selalu ingat dan apply iaitu Space, Time, Mass, dan Force..

Laaaa..lupa nak kenalkan siapakah gerangan lecturer yang mengajar subjek ni..nama beliau ialah Mr Yong Chua Bon..saya rasa umur dia around 50 years old something..saya agak jela..orangnya nampak OK, cool dan ada sikit sense of humor..so, tak boring la..harap-harap berterusan la perangai dia macam tu..baru semangat sikit nak bangun pagi pergi kelas dia..hehe..

And then, pukul 10.30 pagi plak ada class ECS468 stands for Indeterminate Structures..haaa, yang ni memang tak boleh blah..masuk je kelas terus kena berdiri..kononnya macam denda la..salahnya tak ada notes dan datang lewat..bukan berdiri 2 3 minit tau, tapi ktorang semua kena berdiri sampai dekat 2 jam tau tak..tak percaya???haaa..cuba korang kira start kelas pukul 10.30 dan habis kelas pukul 12.20 tengah hari..betul kan 2 jam?

Memang lecturer tu kejam dan tak ada perasaan..saya rasa dia tu mungkin dulu cita-cita nak jadi askar..pastu masa tengah trainning asyik kena buli je..last-last lari dari kem askar..hahaha..pastu buli student plak..oppss! ni cerita rekaan je ye..Haaa, mesti ada yang nak tau nama dia kan? Arggghh, korang tak payah tau la ye..nama panjang dia aku singkatkan kepada MRMA..haha..sapa budak engineering kampus ni yang terbaca post ni diam-diam je ye..mesti korang kenal punya kan...

Lepas habis kelas, balik rumah, rest sekejap..pastu rushing semula sebab ada taklimat untuk Lawatan Lembaga Jurutera Malaysia untuk something like acreditation..acreditation ni adalah satu pengiktirafan khas untuk semua student yang mana sijil ktorang nanti kira laku la bila nak apply kerja..kalau tak ada acreditation ni ktorang macam membazir masa jela buat degree engineering tapi degree ktorang tak diiktiraf dan boleh campak dalam longkang atau loji kumbahan je..pastu menangis keluar air mata darah sekali pun memang dah tak berguna..wuuaaa..

Dah habis taklimat dalam pukul 3, ktorang melepak depan kelas kat fakulti tunggu lecturer tak datang-datang..macam biasa, 15 minit tak ada lecturer ktorang terus blah je..haha..best kan..tapi bukan salah ktorang, sapa suruh tak datang kan..tak ada masa la nak hantar kad jemputan suruh datang mengajar kelas ktorang..haha..

Lepas tu pergi jumpa PA semula untuk setelkan course registration yang sangat-sangat banyak problem dan memeningkan kepala..daripada 19 credit hours kena drop kan sampai 13 credit hours sebab jadual kelas ada yang clash..Tapi, sebab risau saya register semula sampai 22 credit hours..memang mati lah nak mengadap 8 subjek 1 semester..tapi, tak apa la..ni bukan final decision lagi sebab esok kan masih ada..haha..

Ok la ye..now is time to sleep..bye..

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan

Sunday, 8 September 2013

Bagaimana Lelaki Hadapi PUTUS CINTA

bagaimana, lelaki, hadapi, putus, cinta, ego, kecewa, bahagia, kahwin, nikah, wanita, perempuan


Setiap pasangan yang sedang bercinta pasti mengimpikan sebuah hubungan yang berkekalan dan ingin mengakhirinya ke jenjang pelamin. Tapi tak semua yang diimpikan itu menjadi kenyataan kerana tak semestinya yang indah itu milik kita. Setiap perkara yang berlaku telah pun tersurat dan sebagai insan biasa kita harus menerima hakikat bahawa percintaan semalam yang begitu mengasyikkan kini telah terputus dipertengahan jalan.

Bagi kaum wanita, mungkin episod duka putus cinta dengan teman lelaki begitu memeritkan. Setelah ditinggalkan ataupun menyedari hubungan sudah tidak serasi lagi, mungkin ada sesetengah wanita yang hilang semangat untuk meneruskan kehidupan mereka dan hari-hari mereka mungkin hanya ditemani oleh titisan air mata kecewa dan tangisan yang tak berkesudahan. Tapi bagaimana pula lelaki? Bagaimana mereka menangani dan mengawal perasaan mereka setelah menghadapi cinta yang tak kesampaian?

1. Tidak pernah rasa simpati

Ego yang tinggi menjadikan lelaki tidak mempunyai rasa simpati pada diri mereka sendiri. Sekiranya hubungan cinta bersama wanita yang disayanginya berakhir, mereka tidak terbawa-bawa dan kebiasaannya rutin harian mereka akan berjalan lancar seperti biasa.

2. Bukan masalah utama

Kebanyakan lelaki melihat masalah utama mereka adalah bagaimana cara untuk meneruskan kehidupan dan bagaimana untuk meningkatkan prestasi kerjaya mereka walaupun hubungan cinta sudah berakhir. Namun sebaliknya wanita pula menganggap cinta dan pasangannya adalah segala-segalanya sehingga kadangkala perpisahan menjadikan mereka semakin mundur dalam kerjaya mahupun dalam kehidupan seharian.

3. Tiada teman wanita tak mengapa

Mungkin tak ramai lelaki seperti ini namun ada kalangan mereka yang menganggap mempunyai teman wanita adalah satu bonus kepada mereka. Maksudnya mereka tidak terlalu memikirkan tentang keperluan mempunyai teman wanita pada usia muda. Namun pada wanita adalah sebaliknya. Wanita menjadikan hubungan bersama lelaki itu satu kemestian. Jika tiada, hidup mereka terasa tidak sempurna.

4. Isi masa lapang

Perkara sudah berlaku, buat apa dikenang lagi. Kebiasaannya lelaki melihat hubungan cinta yang terlerai lebih-lebih lagi jika bukan berpunca dari diri mereka adalah sebagai perkara silam. Jadi, adalah tidak perlu jika hidup terus dibayangi masa lalu. Mungkin ada sedikit rasa kecewa dalam hati mereka, namun mereka bijak menguruskan perasaan mereka dengan mengisi masa lapang dengan hobi yang mereka minati.

5. Tanggapan positif

Kebanyakan lelaki yang putus cinta mempunyai tanggapan bahawa bekas teman wanitanya tidak sesuai dengan mereka dan mereka yakin akan ada wanita yang lebih baik untuk mereka di masa akan datang. Jadi, tak perlu untuk merumitkan keadaan dengan memikirkan sebab-sebab mengapa perpisahan berlaku sedangkan banyak lagi pilihan yang ada didepan mata mereka. Dalam soal ini, mereka menganggap bahawa bekas teman wanitanya tidak pandai menjaga hatinya dan tidak pandai memanjakannya.

6. Ego akui rasa kecewa

Kebanyakan lelaki berani bersumpah bahawa mereka tidak kecewa dengan perpisahan yang berlaku padahal mereka sebenarnya rasa sedih dan terluka. Namun kerana ego yang tinggi, mereka tidak mahu dillihat begitu kecewa dan tindakan yang seumpama itu boleh memalukan dan menjatuhkan air muka mereka.

7. Tidak mudah menangis

Kerana sifat ego yang sebati dalam diri lelaki, mereka tidak mudah untuk menangis lagi-lagi untuk meratapi sebuah perpisahan. Bagi mereka, satu pergi 10 mari.

*************************************************
Artikel lain yang menarik:-

Tanda-tanda awal kanser payudara
Doa untuk kekasih
Minat Bola? Dapatkan Jersey Pasukan Bola Sepak Kegemaran anda Sekarang!!
Surah amalan ketika mengandung
Barut bayi 100% kain kapas (cotton)
Tudung bawal bunga dengan harga yang murah
Betul ke lelaki menyampah tengok perempuan selekeh?
Perempuan benci lelaki merokok!!

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan

Simpan Duit Dalam Tabung Online..Apa tu? Jom, Check it out!!


Assalamualaikum dan selamat petang,

Lama dah rasanya saya tak update blog ni, maklumlah sibuk dengan persiapan untuk masuk semester baru. Ok, hari ni saya nak berkongsi sedikit info yang mungkin berguna untuk korang yang selalu online. Baru-baru ni pihak Nuffnang, Churp Churp, dan GroupM ada melancarkan survey atau kaji selidik berkaitan peranan media sosial terhadap kehidupan seharian kita..laman sosial macam Facebook dan Twitter tu la..

survey, nuffnang, churpchurp, GroupM, side, income, duit, online


Survey yang korang jawab ni akan di bayar RM1, tu lah yang saya maksudkan tabung online tu..daripada kita membazir masa online tak tentu pasal, ada faedahnya juga kalau kita ambil peluang jawab kaji selidik ni dan dapat la income skit kan... 

Untuk terus menjawab soalan kaji selidik ni sila la KLIK SINI.

Sekian, terima kasih.

**********************************************

Artikel lain yang berkaitan:-

Cara dapatkan duit sampingan daripada Internet



Tuesday, 3 September 2013

A Samad Said di tahan

A Samad, Said, Sasterawan, Negara, Malaysia, di tahan, Merdeka, Melayu, Harian,metro, berita, semasa, terkini, 2013
A Samad Said

Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said di tahan di rumahnya di Pangsapuri Bangsar Utama, kira-kira jam 12.25 tengah malam tadi.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata (kepada Harian Metro), A Samad Said di tahan untuk disiasat mengikut Akta Hasutan disebabkan pembabitan beliau mengibarkan bendera Sang Saka Malaya pada sambutan Ambang Merdeka, 30 Ogos lalu.

Sumber : Harian Metro 4 September 2013

*******************************************
Artikel-artikel Terkini:-
Harga Minyak Petrol dan Diesel naik 20 sen
Hayati Detik-detik Kemerdekaan 31 Ogos 1957
Simpanan dan pelaburan masa depan anak-anak
Tip-tip temuduga
E-Learning : New method of studies

Monday, 2 September 2013

Harga Minyak Petrol RON95 dan Diesel Naik 20 Sen

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

harga, minyak, petrol, diesel, naik, 20 sen, 3 september, 2013


Berkuat kuasa jam 12 tengah malam (3 September 2013), malam tadi harga minyak Petrol dan Diesel naik 20 Sen. Ini bermakna harga baru minyak Petrol adalah RM2.10/Liter dan minyak Diesel pula RM2.00/Liter. Kenaikan harga minyak ini sudah pasti dirasai oleh semua pihak dan membebankan golongan yang bergaji rendah.

Mungkin dalam masa terdekat ini, perkhidmatan kenderaan awam seperti bas dan teksi juga akan mengumumkan kenaikan harga tiket dan juga tambang ekoran kenaikan harga minyak Petrol dan Diesel. peningkatan demi peningkatan harga barang dari semasa ke semasa sangat membebankan rakyat.

Kerajaan seharusnya mengkaji semula tindakan ini kerana masih ramai lagi rakyat Malaysia yang mempunyai gaji ataupun pendapatan isi rumah di bawah paras kemiskinan tegar. Keadaan ini sudah pasti menyebabkan kehidupan mereka bertambah sukar dan daif.

Credit to : http://kafeque.blogspot.com

Resepi Sambal Belacan


Bahan-bahan :-

20 biji cili padi
1 inci belacan (yang telah dibakar)
3 sudu cuka
secubit garam
3 sudu gula

Cara-cara :-

1. Tumbuk cili, belacan dan garam hingga hampir lumat.
2. Masukkan gula dan tumbuk hingga lumat.
3. Masukkan cuka dan gaul sebati.

***********************************************
Lain-lain resepi :-
1. Sambal Tempoyak Petai
2. Udang Masak Sambal Cili Padi
3. Ikan Keli Bakar dan Kerabu Mempelam Telur
4. Ikan Siakap Steam Cuka
5. Rendang Daging Minang (Cili Padi)
6. Paceri Terung
7. Char Kuey Teow Penang
8. Acar Timun

Resepi Acar Timun

acar, timun, menu, masakan, hari, kenduri, kahwin,melayu, malaysia

Bahan-bahan :-

2 biji timun
1 labu bawang besar
3 biji cili merah
6 sudu cuka
3 sudu gula
garam secukup rasa

Cara-cara :-

1. Kupas dan potong bawang, timun dan cili.
2. Masukkan gula, garam dan cuka. Gaul sebati dan rasa.
3. Siap untuk dihidang bersama dengan nasi putih atau makan begitu saja.

***********************************************

Lain-lain resepi :-
1. Sambal Tempoyak Petai
2. Udang Masak Sambal Cili Padi
3. Ikan Keli Bakar dan Kerabu Mempelam Telur
4. Ikan Siakap Steam Cuka
5. Rendang Daging Minang (Cili Padi)
6. Paceri Terung
7. Char Kuey Teow Penang

Sunday, 1 September 2013

Cara Dapatkan Duit Sampingan dari Internet Dengan EnSurvey.

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..

Tadi, tengah ralit online tiba-tiba terjumpa cara dapatkan duit sampingan dari Internet dengan EnSurvey kat Google search. EnSurvey ni adalah satu program kaji selidik (banci) atau suvey berkenaan dengan produk-produk dan juga perkhidmatan sesebuah syarikat. 




Caranya mudah je, cuma perlu daftar DI SINI dan jawablah semua soalan dengan jujur bagi meningkatkan taraf atau mutu produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut. Setiap kali korang jawab soalan, korang akan dibayar dengan kadar tertentu macam gambar kat atas tu. Gambar ni adalah survey yang pertama saya jawab 15 minit yang lepas. Senangkan? So, apa tunggu lagi? DAFTAR SEKARANG!! 

Cara-cara :-

1. Daftar di laman web EnSurvey.
2. Sahkan pendaftaran akaun EnSurvey dengan cara klik pada pautan yang dihantar oleh pihak EnSurvey ke dalam inbox emel anda.
3. Sahkan akaun EnSurvey anda dengan mengikut step yang terdapat di menu drop down Start Tour atau klik pada verify your account.
4. Jawablah soalan daripada survey yang masih berlansung ataupun yang bertanda LIVE warna hijau.
5. Jumlah pendapatan yang anda perolehi akan terus dipaparkan dalam akaun anda.
6. Bila dah cukup RM100, anda boleh cash out pendapatan anda dan pihak EnSurvey akan membayar ke dalam akaun anda dan caj proses sebanyak RM2.00 akan dikenakan bagi setiap transaksi yang dilakukan.

OK, ni saja yang dapat saya kongsi buat masa ni..good luck!!

任賢齊 Richie Jen/ Ren Xian Qi 對摺 Dui Zhe pinyin lyrics




天空的清澈 
tiān kōng de qīng chè 
雨用泪水洗过了
yǔ yòng lèi shuǐ xǐ guò le
你最爱的天蓝色 
nǐ zuì ài de tiān lán sè 
被阳光折射
bèi yáng guāng zhé shè

天桥的两侧 
tiān qiáo de liǎng cè 
我们遥远相望着
wǒ men yáo yuǎn xiāng wàng zhe
时光静止那一刻
shí guāng jìng zhǐ nà yī kè 

可喜可贺可怜可恨可爱的 
kě xǐ kě hè kě lián kě hèn kě ài de 
可惜都不可能了
kě xī dōu bù kě néng le 

我把我对摺 
wǒ bǎ wǒ duì zhé 
轻轻把你也对摺
qīng qīng bǎ nǐ yě duì zhé
今生是你借我的 
jīn shēng shì nǐ jiè wǒ de 
来生是我答应你的
lái shēng shì wǒ dá yìng nǐ de
越记得 越不舍 
yuè jì de  yuè bù shě 
我不懂的
wǒ bù dǒng de
爱得恨得痛得 
ài de hèn de tòng de 
心如刀割 
xīn rú dāo gē 
痛过就懂了
tòng guò jiù dǒng le

有甚么还在螫 
yǒu shèn me hái zài zhē
紧紧被回忆咬著
jǐn jǐn bèi huí yì yǎo zhe
彩虹的第八个颜色是夜的黑色
cǎi hóng de dì bā gè yán sè shì yè de hēi sè

心还是肉做的 
xīn hái shì ròu zuò de
你的吻还热热的
nǐ de wěn hái rè rè de
你睡了我还醒著
nǐ shuì le wǒ huán xǐng zhe

苦的涩的甜的酸的怀念的 
kǔ de sè de tián de suān de huái niàn de
我们回不去了
wǒ men huí bù qù le

我把我对摺 
wǒ bǎ wǒ duì zhé
轻轻把你也对摺
qīng qīng bǎ nǐ yě duì zhé
今生是你借我的 
jīn shēng shì nǐ jiè wǒ de
来生是我答应你的
lái shēng shì wǒ dá yìng nǐ de
越记得 越不舍 
yuè jì de  yuè bù shě
我不懂的
wǒ bù dǒng de
爱得恨得痛得 心如刀割 
ài de hèn de tòng de  xīn rú dāo gē
痛过就懂了
tòng guò jiù dǒng le

对摺再对摺
duì zhé zài duì zhé
轻轻把梦也对摺
qīng qīng bǎ mèng yě duì zhé
回忆我都收好了 
huí yì wǒ dōu shōu hǎo le
泪水渐渐就会乾的
lèi shuǐ jiàn jiàn jiù huì gān de
千纸鹤 飞走了 
qiān zhǐ hè  fēi zǒu le
沿著银河
yán zhe yín hé
悲欢再不能把你跟我离合 
bēi huān zài bù néng bǎ nǐ gēn wǒ lí hé
别把我分割
bié bǎ wǒ fēn gē

我把我对摺 
wǒ bǎ wǒ duì zhé
也轻轻把你对摺
yě qīng qīng bǎ nǐ duì zhé
今生是你借我的 
jīn shēng shì nǐ jiè wǒ de
来生是我答应你的
lái shēng shì wǒ dá yìng nǐ de
越记得 越不舍 
yuè jì de  yuè bù shě
我不懂的
wǒ bù dǒng de
爱得恨得痛得 
ài de hèn de tòng de
心如刀割 痛过就懂了
xīn rú dāo gē  tòng guò jiù dǒng le

对摺再对摺 
duì zhé zài duì zhé
轻轻把梦也对摺
qīng qīng bǎ mèng yě duì zhé
回忆我都收好了 
huí yì wǒ dōu shōu hǎo le
泪水渐渐乾了
lèi shuǐ jiàn jiàn gān le
千纸鹤 飞走了 沿著银河
qiān zhǐ hè  fēi zǒu le  yán zhe  yín hé
悲欢再不能把你跟我离合 
bēi huān zài bù néng bǎ nǐ gēn wǒ lí hé
越不舍 越依依不舍
yuè bù shě  yuè yī yī bù shě


*******************************************************
2. Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang - Tegar

Resepi Char Kuey Teow Penang

resepi, char, kuey, teow, penang, sedap, masakan, melayu, malaysia


1) Bahan-bahan untuk paste :-

200 g udang
250 ml air
4 ulas bawang putih diketuk
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 kiub pati ikan bilis
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula

2) Bahan-bahan untuk kuey teow :-

200 g kuey teow @ secekak unruk seorang makan
1 sudu besar cili kisar
kerang
taugeh
daun kucai
1 biji telur

3) Cara penyediaan paste :-

1. Rebus udang separuh masak. Asingkan kulit dan kepala. ketepikan isi,
2. Kisar kepala dan kulit udang bersama air rebusan, tapis dan ambil stok.
3. Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam, gula dan kiub ikan bilis.
4. Reneh bahan paste hingga agak pekat. Simpan dalam peti untuk tahan lebih lama.

4) Cara memasak kuey teow :-

1. Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan 4 sudu besar paste.
2. Masukkan udang dan kerang yang telah direbus.
3. Masukkan setengah cawan air. Bila kuah mendidih masukkan kuey teow, daun kucai dan taugeh.
4. Pecahkan telur, kacau dan boleh diangkat.

**********************************************

Lain-lain resepi :-
1. Sambal Tempoyak Petai
2. Udang Masak Sambal Cili Padi
3. Ikan Keli Bakar dan Kerabu Mempelam Telur
4. Ikan Siakap Steam Cuka
5. Rendang Daging Minang (Cili Padi)
6. Paceri Terung