Followers

Saturday, 31 August 2013

Siapa Pernah Lukis Gambar Fido Dido?



Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Korang ingat lagi tak karton Fido Dido ni? Entah kenapa tiba-tiba saya teringat lukisan karton ni..Masa kecik-kecik dulu air dalam botol kaca macam dalam video kat atas tu famous kat warung kopi dan kedai-kedai makan yang berdekatan dengan kawasan rumah saya..sekarang dah tak ada lagi kan..pastu tutup dia buat main dam aji ataupun main jentik-jentik..tah apa tah nama permainan tu saya pun tak tau.. :)

Sebab selalu nampak gambar karton ni, saya pun selalu la lukis gambar orang lidi ni..Motif nya? saja-saja..hehe..Korang pun mesti pernah lukis gambar fido dido ni masa zaman kanak-kanak riang dulu kan..?

Manusia dan Perasaan Dengki..

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya nak bercerita tentang manusia dan perasaan dengki yang ada dalam hati masing-masing. Sebagai manusia biasa kita pasti tidak akan terlepas dari rasa tersinggung dan kecil hati bila kata-kata kesat dan sindiran sengaja ditujukan untuk kita. Kata-kata tu mungkin tak disengajakan, tapi sebagai manusia yang dianugerahkan akal yang sempurna oleh Allah S.W.T, cubalah kita berfikir sejenak bila nak bercakap sesuatu perkara tu tambah-tambah di khalayak ramai. Cuba renungkan kembali, adakah kata-kata tu sesuai diucapkan, dan kenapa perlu dibicarakan? Adakah ianya membawa kebaikan?

Dulu masa kecik-kecik mak saya selalu cakap Nabi Muhammad S.A.W berpesan dalam satu hadis yang lebih kurang maksudnya begini, 'diam lebih baik daripada berkata-kata, jika kata-kata tersebut tidak berfaedah'.

Sebenarnya saya ada tersinggung dengan seseorang yang sangat dekat dengan saya. Walaupun darah daging tu sama, tapi bila ada rasa dengki saudara sendiri pun mesti akan jadi musuh lagi-lagi bila perkara tu ada kaitan dengan duit. Tapi tak apalah, saya maafkan semua kesalahan mereka yang pernah menyakiti hati saya sama ada secara sengaja mahupun tidak. Saya percaya, bila kita maafkan orang tentu hati kita akan rasa tenang dan gembira..


Tanda-tanda Awal Kanser Payudara

kanser, payudara, penyakit, kronik, wanita, perempuan, cara cegah, tanda, awal, jangkitan

Ketulan pada payu dara memang kerap berlaku. Setiap wanita yang mempunyai ketulan dalam payu daranya tidak sepatutnya membiarkannya tanpa mendapat nasihat, pemeriksaan dan ujian daripada doktor. Langkah ini penting kerana ketulan itu mungkin barah, walaupun kebanyakan ketulan dalam payu dara bukan daripada jenis barah. Kadar barah payu dara di negara barat seperti Amerika Syarikat adalah satu dalam 10 orang wanita. Di Malaysia kadar barah payu dara juga meningkat mencapai kadar negara maju.

Tanda-tanda barah payu dara adalah seperti berikut:

1. Ketulan dalam payu dara. Tanda ini adalah yang paling lazim didapati di kalangan wanita berpenyakit barah payu dara. Ketulan itu tidak menimbulkan kesakitan dan biasanya disedari secara tidak sengaja seperti semasa mandi ataupun semasa pemeriksaan sendiri payu dara.

Kadang-kadang ketulan disedari oleh orang lain seperti suami atau doktor yang memeriksa payu dara. Lazimnya ketulan terdapat pada bahagian atas dan luar payu dara (upper outer quadrant). Barah juga berlaku pada bahagian tengah, atau atas dan dalam payu dara tetapi pada kadar yang rendah.

2. Terdapat ketulan kelenjar yang membesar di bahagian ketiak.

3. Terdapat cairan seperti darah atau nanah yang keluar daripada puting payu dara.

4. Terdapat perubahan pada kulit payu dara. Perubahan yang perlu diperhatikan ialah kulit menyerupai kulit limau oren (peau d'orange) yang berlubang kecil. Keadaan ini menandakan bahawa barah telah merebak dan berkemungkinan besar saluran limfa telah tersumbat olehnya. Perubahan bentuk payu dara juga boleh menandakan terdapat barah padanya.

Semua wanita digalakkan untuk mengenali bentuk dan saiz payu daranya supaya perubahan yang berlaku dapat dikesan dengan cepat. Jika terdapat perubahan pada payu dara seperti yang telah disebutkan, wanita dinasihatkan supaya berjumpa doktor untuk pemeriksaan selanjutnya bagi membuktikan jenis ketulan yang ada dan mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

Siapakah yang berisiko tinggi untuk mendapat barah payu dara?

1. Wanita mempunyai risiko 100 kali ganda lebih tinggi daripada lelaki. Risiko ini menjadi lebih tinggi pada era sebelum putus haid. Orang lelaki juga boleh mendapat penyakit barah payu dara.

2. Sejarah keluarga - Risiko barah payu dara bagi seseorang wanita berganda dua tiga kali jika terdapat sejarah penyakit payu dara pada keluarga terdekat (first degree relatives) seperti ibu, kakak, adik atau emak saudara.

3. Sejarah barah - apabila seseorang wanita telah menghidap barah payu dara, risiko untuknya berulang lagi meninggi empat kali ganda. Ada kajian yang menyatakan bahawa ketulan atau penyakit payu dara yang bukan daripada jenis barah juga boleh meninggikan risiko untuk barah payu dara.

Kajian juga menunjukkan bahawa risiko untuk barah payu dara juga meninggi jika terdapat sejarah barah ovari, melanomas (barah kulit), usus dan rahim.

4. Sejarah haid dan pembiakan - wanita yang mempunyai masa yang lama dalam era reproduktif mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk barah payu dara. Ini bermakna wanita itu didatangi haid yang pertama pada umur yang agak awal (9 tahun) dan mencapai alam putus haid pada umur yang agak lewat (55 tahun ke atas). Melahirkan anak merendahkan risiko barah ini terutamanya jika kelahiran anak yang pertama berlaku sebelum ibu mencapai umur 30 tahun.

5. Pemakanan - pengambilan lemak secara berlebihan meninggikan risiko barah ini. Oleh itu wanita digalakkan untuk mengambil banyak sayur-sayuran dan mengurangkan kadar pengambilan lemak dalam makanan.

6. Pengambilan hormon - kajian telah menunjukkan bahawa wanita yang sudah putus haid dan mengguna hormon gantian (HRT- hormone replacement therapy) didapati mempunyai risiko barah payu dara yang lebih tinggi. Risiko ini meninggi hanya setelah lima tahun penggunaan hormon secara berterusan.

7. Obesiti - wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk barah ini.

Berat badan unggul seseorang bergantung kepada ketinggian dan juga rangka badannya. Untuk mengetahui berat badan unggul, seseorang perlulah mengetahui Body Mass Index (BMI) nya. Formula untuk mengira BMI adalah seperti berikut:
Berat badan (kg) bahagi dengan tinggi (metres) kuasa dua. Julat BMI yang normal untuk wanita ialah 20-24. Sebelum puan mengambil langkah-langkah untuk menguruskan berat badan, puan perlu mengira BMI puan. Jika BMI berada dalam lingkungan yang normal, puan tidak perlu mengurangi berat puan.

Langkah untuk menguruskan badan memerlukan nasihat doktor supaya langkah yang diambil tidak membahayakan kesihatan tubuh badan secara am. Cara yang paling baik untuk mengurangkan berat badan ialah memastikan tenaga yang diperoleh melalui makanan adalah seimbang dengan penggunaannya.

Jika terdapat berlebihan input, penggunaan tenaga perlulah ditingkatkan seperti senaman untuk membakar lemak lebihan atau pemakanan dikawal supaya tiada lebihan tenaga disimpan sebagai lemak.

************************************************


Friday, 30 August 2013

Yuna - Mermaid Song's Lyrics



There's a place I used to know
A seed I used to sow
Sometimes I want to go back
And give them all I have

Try to show some love

There's a place I need to find
And need to be there in time
Don't try to over-analyze
I'm just a girl who fighting her time

I'm so much stronger
They will need to listen to what I have to say
There's a bigger sea for a girl like me
When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
Try to show some love

There's a place I used to know
A seed I used to sow
Sometimes I want to go back
And give them all I have

I'm so much stronger
They will need to listen to what I have to say
There's a bigger sea for a girl like me
When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
Try to show some love

Oh they will need to listen, listen

I'm so much stronger
They will need to listen to what I have to say
There's a bigger war that I'm fighting for
When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
Try to show some love

********************************************
2. Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang - Tegar
3. Kehilangan - Firman Idol

More Mandarin Song's Lyrics
1. Dui Zhe - Richie Ren

Tanggal 31 (31 Ogos 1957) - Sudirman



Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

(Ulang daripada mula)

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka..merdeka..merdeka..
MERDEKA!

Hayati Detik-detik 31 Ogos 1957 dan Sejarah Kemerdekaan Malaysia

Setiap negara mempunyai sejarah kemerdekaan yang tersendiri, begitu dengan negara kita Malaysia yang tercinta ini. Pelbagai peristiwa pahit dan manis telah dilalui oleh pejuang tanah air demi membela hak penduduk tanah pertiwi. Segala jasa dan budi Perdana Menteri Malaysia pertama (ketika itu adalah Tanah Melayu) iaitu Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj tidak dapat dilupakan oleh rakyat Malaysia pada masa kini. Antara peristiwa yang bersejarah dan perlu dihayati bersama adalah peristiwa Malayan Union (MU) ataupun Kesatuan Malaya ditubuhkan oleh pihak British dimana peranan dan keistimewaan orang Melayu telah dihapuskan. Orang Melayu membantah dan Malayan Union dibubarkan kerana tiada sambutan. 

Kontrak Sosial telah dimeterai sebagai salah satu syarat untuk mendapat status kemerdekaan pada tahun 1957. Antara isi kandungan Kontrak Sosial ini adalah terbahagi kepada dua iaitu untuk orang Melayu dan bukan Melayu. Antara syarat-syaratnya adalah, hak keistimewaan orang Melayu tidak boleh dipersoalkan dan hak kerakyatan penduduk bukan Melayu diberikan berdasarkan prinsip Jus Soli. Hak keistimewaan orang Melayu ini masih lagi dikecapi selama 56 tahun Malaysia menikmati kemerdekaan.

Ketika itu British telah meletakkan syarat dimana kaum Melayu, Cina, dan India perlu bersatu padu dan setiap wakil dari setiap kaum wajib menghadiri Rundingan ke London sebagai salah satu prosedur untuk menuntut kemerdekaan Tanah Melayu. Maka dengan itu, kini terbentuklah Malaysia yang berbilang kaum dimana rakyatnya hidup aman dan harmoni.


Tutorial Cara Buat Blog

teknik, buat, blog, dengan, blogger

Step 1 :
Anda perlu ke laman web www.blogger.com dan sign in ke dalam akaun Google dengan menggunakan alamat emel dan kata laluan anda.

teknik, cara, buat, membina, blog, dengan, blogger
Step 2 :
Klik New Blog di halaman Blogger seperti gambar di atas.

teknik, cara, buat, membina, blog, dengan, blogger
Step 3 :
Pilih tajuk blog anda dan alamat blog seperti contoh di atas. Kemudian pilih template yang anda sukai dan klik Create Blog.

Step 4 :
Selepas anda klik Create Blog, secara automatik halaman seperti di atas akan muncul dan lihat Blog anda telah pun siap dibina.

Step 5 :
Klik view, paparan blog anda adalah seperti di atas dan anda sudah boleh mula menulis blog sekarang.

Selamat mencuba...

Sekian, terima kasih.

Thursday, 29 August 2013

Doa Untuk Kekasih.

doa, untuk, kekasih, cinta, sayang, putus, cinta, kecewa, bahagia, perempuan, wanita, lelaki, suami, isteri, nikah, kahwin













Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih

Ya Allah ya Tuhanku
Seandainya telah Engkau catatkan
Dia milikku tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan antara kami
Agar kemesraan itu kekal abadi

Dan ya Allah
Ya Tuhanku yang Maha Penyayang
Seiringkanlah kami melayari hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi

Tetapi ya Allah ya Tuhanku
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luputkanlah dia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Serta ya Allah
Ya Tuhanku yang Maha Pengasih
Berilah aku kekuatan
Melontar bayangannya
Jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agar ku bisa bahagia
Walaupun tanpa bersama dengannya

Dan ya Allah yang tercinta
Gantikanlah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Walaupun tidak sama dengan dirinya

Ya Allah ya Tuhanku
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu
Sesungguhnya apa yang ditakdirkan
Adalah yang terbaik buat diriku ini
Kerana Engkau Maha Mengetahui
Segala yang terbaik buat hambaMu ini

Ya Allah cukuplah Engkau sahaja
Yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat nanti
Dengarlah permintaan dan rintihan dari
Hamba Mu yang daif ini ya Allah
Jangan Engkau biarkan aku bersendirian
Di dunia ini mahupun di akhirat nanti
Menjuruskan aku ke arah
Kemaksiatan dan kemungkaran

Maka kurniakanlah padaku seorang
Pasangan yang beriman dan beramal soleh
Supaya diriku dan dirinya sama-sama
Mendapat keredhaan dari Mu ya Allah
Dan seterusnya ya Allah
Dapat membina hidup ini
Dengan penuh kesejahteraan
Ke jalan yang Engkau redhai

Serta kurniakanlah pada kami ya Allah
Keturunan yang soleh dan solehah
Amin..Ya Rabbal 'Alamin

******************************************************

Artikel popluar Ogos 2013 :-

1. Kenapa Ada Mak Yang Sanggup Dera Anak Sendiri?
2. Simpanan & Pelaburan Untuk Masa Depan Anak-anak.
3. Tabiat Pelik Bayi dan Kanak-kanak Normal.
4. Kenali Sikap Lelaki Yang Benar-benar Menyintai Anda.
5. Surah-surah Amalan Ketika Mengandung.
6. Barut Bayi 100% Kain Kapas Asli (Cotton)
7. Minat bola? Dapatkan Jersi Bola Sepak Kegemaran Anda Sekarang.
8. Beli Tudung Bawal Bunga Dengan Harga Yang Murah.
9. Tip-tips Temuduga.
10. Betul Ke Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Selekeh?
11. Scavenger Itu Apa?
12. Perempuan Benci Lelaki Merokok!!
13. Sepetang di Mini Kota Paris...
14. Kenapa Pendatang Asing Terlalu Ramai di Malaysia?
15. Hot Issue - Fashions of Actresses in Malaysia.

Rindu Bertandang Lagi – Hattan

hattan, penyanyi, lama, lirik, lagu, rindu, bertandang, lagi, rock
Rindu bertandang lagi kekasih
Hatiku merintih keranamu
Kesunyian mencengkam
Lautan kenangan
Ajaibnya perasaan oh..oh..

Rindu membawa daku kekasih
Pada musim-musim bersamamu
Rasa kasih dan rindu
Yang tertanam buatmu
Di jambangan usiaku


Waktu memisahkan aku denganmu
Kemanisan bersatu dalam sebuah rindu
Kini saat indah menjadi sejarah
Dan musim pun berlalu bersama waktu
Kini bertemankan sebuah perasaan
Rasa kasih dan rindu padamu

Rindu bertandang lagi di hati
Rindu menghampiri kala sendiri
Halaman hidupku yang kosong tak terisi
Sungguh lama dikau pergi
Ha..ha..ha..
Ha..ha..oh..
Oh..


************************************************

2. Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang - Tegar
3. Kehilangan - Firman Idol

Cara Untuk Kurangkan Rasa Sejuk Bila Mandi Waktu Subuh.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Malam ni saya nak share tentang cara untuk kurangkan sejuk bila mandi waktu subuh. Kenapa waktu subuh je, waktu lain tak boleh pakai cara ni ke? Boleh, bukan tak boleh..cuma waktu subuh kan waktu yang paling sejuk sekali. Mesti rasa malas sangat nak bangun tidur sebab terfikirkan air yang sejuk sangat tu kan..

Lagi-lagi budak-budak, kemain liat lagi nak bangun..siap nangis lagi tak nak pergi sekolah sebabnya tak nak mandi..sejuk katanya..hihi..comel betul budak-budak ni kan..macam-macam kerenah..tapi betul lah memang sejuk pun time awal-awal pagi lagi-lagi kalau mandi air dalam kolah simen yang agak besar saiz dia..

Kalau nak kurangkan rasa sejuk bila mandi waktu subuh ni senang je sebenarnya..caranya macam ni, sediakan limau purut tiga biji, bunga tahi ayam 7 kuntum, daun pokok manggis 4 helai, telur ayam kampung 3 biji, ayam hutan sekor yang masih hidup lagi, dan pengeras RM99.99..haha..korang da kena tipu..saya main-main jela..

Ok, saya serius sekarang, nampak tak saya tengah serius??? hehe..ok ok, stop talking nonsense..cara dia macam ni..ni yang betul ye..mula-mula sekali basuh kaki, pastu tuangkan air ke betis, pastu tuang ke peha..curah sikit-sikit dari bahagian bawah ke atas..atau pun dari kaki ke kepala..orang putih kata from toe to head..macam tu je caranya..tak payahlah susah-susah nak masak air lagi..jimat gas dan jimat jugak bil elektrik untuk shower air panas tu kan..

So, korang cubalah buat dulu ye..kalau menjadi ok la..kalau tak jadi maknanya ada something wrong dengan urat saraf korang tu..haha..ok la, bye..

*************************************************
Artikel popluar Ogos 2013 :-

1. Kenapa Ada Mak Yang Sanggup Dera Anak Sendiri?
2. Simpanan & Pelaburan Untuk Masa Depan Anak-anak.
3. Tabiat Pelik Bayi dan Kanak-kanak Normal.
4. Kenali Sikap Lelaki Yang Benar-benar Menyintai Anda.
5. Surah-surah Amalan Ketika Mengandung.
6. Barut Bayi 100% Kain Kapas Asli (Cotton)
7. Minat bola? Dapatkan Jersi Bola Sepak Kegemaran Anda Sekarang.
8. Beli Tudung Bawal Bunga Dengan Harga Yang Murah.
9. Tip-tips Temuduga.
10. Betul Ke Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Selekeh?
11. Scavenger Itu Apa?
12. Perempuan Benci Lelaki Merokok!!
13. Sepetang di Mini Kota Paris...
14. Kenapa Pendatang Asing Terlalu Ramai di Malaysia?
15. Hot Issue - Fashions of Actresses in Malaysia.

Gelak Sampai Mati...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

doa, anuar, ibrahim, mati, syahid, hati, bahagia, gembira, dunia, akhirat


Seseorang yang sedang bergembira pasti akan selalu ketawa dan nampak ceria..eh, apa kena mengena pulak dengan tajuk gelak sampai mati ni? Ada ke?..of course la tak ada kena mengena dengan entri ni, kalau tak bagi tau awal-awal nanti takut tak pasal-pasal saya kena marah dengan korang yang baca blog saya ni kan..hahaha..perasan pulak daaa..ada ke orang nak baca cerita merepek saya ni haa? Tapi tak kisah lah ..apa yang penting (bukan kerjasama ye..bosan dah asyik dengar ayat lapok Wonderpet tu je!!) minat untuk menulis dah mengalir sebati dalam darah jenis AB saya ni..hihihi..

Berbalik pada cerita gelak sampai mati ni, saya pernah tengok satu video dalam Youtube 2 3 tahun yang lepas kalau tak silap saya. Video tu sebenarnya adalah siaran lansung berita sukan TV luar negara, lebih kurang macam pengulas sukan gitu la..tengah ralit diorang dua orang tu mengulas laporan sukan tiba-tiba ada benda lucu yang menyebabkan salah sorang daripada dua orang tu gelak terbahak-bahak sampai tak boleh berhenti gelak. Gelak punya gelak sampai la dia tersedak dan mati kat situ jugak. Kejadian maut tu terjadi dalam beberapa minit je, memang rasa pelik kalau kita fikir betul-betul. Saya tak tau la video tu cerita betul ataupun video yang dah edit. Tapi jangan lupa, ajal dan maut tu di tangan Tuhan. Kat mana, bila, pukul berapa, macam mana..kita tak dapat nak teka dan ramal sebab semua ketentuan hidup dan mati kita ni hanya ditangan Yang Maha Kuasa kan...

Memang tragis kematian yang macam tu kan..rasa takut sangat bila tengok video tu sebab saya ni jenis yang mudah geli hati dan ketawa terbahak-bahak tak kira kat mana..Lecturer tengah mengajar kat depan pun boleh tergelak tengok gelagat dia..mana tak nye tulisan dia lawa sangat sampai senget-senget kepala ni nak baca apa yang dia tulis..pastu banyak kesalahan ejaan pulak tu, perkataan yang ada dua huruf o boleh jadi tiga o..contohnya perkataan wood dia tulis woood..haa susahkan nak baca kalau banyak sangat error..puas fikir hari tu dah la perut tengah lapar tunggu habis kelas pukul 12.20 tgh hari.. jadual kelas pulak pack hari khamis (semester lepas) dari 8 pagi sampai 6 petang..ada la break dari pukul 12.20 tgh hari sampai kul 2 ptg..memang terkejar-kejarlah sampai tercungap-cungap (bukan tercungap-cungap sampai mati ye..please jangan doakan saya macam tu k..)

Ok, berbalik semula cerita gelak sampai mati ni..Sebenarnya ada cara yang paling mudah nak berhentikan gelak yang terbahak-bahak sampai terguling-guling tu..Cara dia bunyi macam nonsense tapi memang menjadi sebab saya selalu praktik kan cara ni..Cara nya bila korang tengah gelak dan rasa macam tak boleh nak berhenti gelak korang cepat-cepat tengok kuku jari ibu..tenung lama-lama sampai hilang rasa nak gelak tu..haa, macam mengarut kan? Tapi saya dah praktik cara ni lama sangat dah, maybe dalam 7-8 tahun da..Ada la sorang kakak tu nama dia Kak Suri, orang Tembeling Pahang..dia la yang bertanggungjawab bagi petua mengarut ni tapi memang menjadi..hehe..thank you kak..luv you so much..

Pada pendapat saya, sebenarnya bila kita tenung sesuatu objek tu tak kira la kuku ke apa..Sebenarnya masa tu kita dah alih fokus otak kita..Bila kita tengok sesuatu objek tu secara tepat fokus fikiran kita akan berada pada pada objek yang kita lihat ketika itu dan bukan lagi pada perkara yang kita fikir tadi. Korang setuju tak dengan pendapat saya ni? Tak kisahlah korang setuju ke tak.. anyway, try la cara ni bila korang rasa betul-betul dah tak boleh nak berhentikan gelak tu ye..Ni hanyalah satu perkongsian dari pengalaman saya je..ok lah, bye..

*************************************************

Artikel popluar Ogos 2013 :-

1. Kenapa Ada Mak Yang Sanggup Dera Anak Sendiri?
2. Simpanan & Pelaburan Untuk Masa Depan Anak-anak.
3. Tabiat Pelik Bayi dan Kanak-kanak Normal.
4. Kenali Sikap Lelaki Yang Benar-benar Menyintai Anda.
5. Surah-surah Amalan Ketika Mengandung.
6. Barut Bayi 100% Kain Kapas Asli (Cotton)
7. Minat bola? Dapatkan Jersi Bola Sepak Kegemaran Anda Sekarang.
8. Beli Tudung Bawal Bunga Dengan Harga Yang Murah.
9. Tip-tips Temuduga.
10. Betul Ke Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Selekeh?
11. Scavenger Itu Apa?
12. Perempuan Benci Lelaki Merokok!!
13. Sepetang di Mini Kota Paris...
14. Kenapa Pendatang Asing Terlalu Ramai di Malaysia?
15. Hot Issue - Fashions of Actresses in Malaysia.

Wednesday, 28 August 2013

Tips Kurangkan Kesakitan Kanak-kanak Yang Sedang Cirit-birit

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..

Kanak-kanak dan bayi adalah antara golongan yang mudah sakit perut dan cirit-birit sebab perut mereka sangat sensitif pada bahan makanan yang tinggi kandungan asid, pedas, sejuk, ataupun makanan yang sudah tercemar. Ketika itu, perut mereka akan merasa kesakitan yang amat sangat dan memerlukan rawatan segera sama ada secara tradisional ataupun dengan menggunakan kaedah moden.

Secara amnya, bila bayi anda cirit-birit dan muntah-muntah ketika itu mereka sedang kehilangan banyak kandungan air yang sangat-sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk melancarkan segala proses bagi setiap organ dan air juga penting untuk menstabilkan suhu badan.

Kebiasaannya, dalam masyarakat Melayu kaedah yang pertama sekali digunakan adalah rawatan tradisional ataupun mengikut petua orang-orang tua dulu-dulu. Caranya adalah seperti di bawah:-

1. Setelah cuci najis bayi atau kanak-kanak tersebut, sapukan minyak Gamat pada bahagian yang kemerah-merahan ataupun melecet untuk merawat luka kecil dan menghilangkan rasa gatal pada kulit. Bedak bayi adalah tidak digalakkan kerana akan mengakibatkan kulit menjadi kering dan bakteria mudah membiak di kawasan luka tersebut. Kesannya, pesakit akan merasa gatal dan tidak selesa.

2. Sapukan minyak panas yang sesuai di bahagian perut, belakang, kaki, dan tapak kaki bayi atau kanak-kanak tersebut dan gosok perlahan-lahan. Antara minyak yang selalu digunakan adalah minyak Afiat, minyak Yu Yi Cap Limau, minyak Telon, Tiger Balm, dan sebagainya.

3. Pakaikan barut atau balutkan perut pesakit menggunakan kain kapas (kain batik) dan biarkan pesakit tidur. Fabrik dari kapas adalah sangat sesuai digunakan kerana kainnya lembut dan mudah serap peluh.

Selain itu, anda juga digalakkan menggunakan kaedah tradisional atau terus ke unit kecemasan hospital yang berdekatan. Kebiasaannya adalah dengan memberi minum larutan ORS (Oral Rehidrated Salt) yang boleh didapati di semua kedai Farmasi. Fungsi ORS ini adalah untuk memberi semula tenaga yang diperlukan oleh tubuh yang telah kehilangan air.

Jika bayi atau kanak-kanak tersebut mengalami cirit-birit dan muntah-muntah yang teruk (5-6 kali sehari) anda dinasihatkan segera membawa pesakit terus ke Unit Kecemasan dan air yang megandungi tenaga daripada gula akan dimasukkan dalam badan pesakit dan tidak lama kemudian pesakit akan berasa lega dan kembali bertenaga.

**********************************************
Artikel lain yang menarik:-

1. Kenapa Ada Mak Yang Sanggup Dera Anak Sendiri?
2. Simpanan & Pelaburan Untuk Masa Depan Anak-anak.
3. Tabiat Pelik Bayi dan Kanak-kanak Normal.
4. Kenali Sikap Lelaki Yang Benar-benar Menyintai Anda.
5. Surah-surah Amalan Ketika Mengandung.
6. Barut Bayi 100% Kain Kapas Asli (Cotton)
7. Minat bola? Dapatkan Jersi Bola Sepak Kegemaran Anda Sekarang.
8. Beli Tudung Bawal Bunga Dengan Harga Yang Murah.

Resepi Paceri Terung

resepi, paceri, terung,  menu, harian, masakan, melayu, malaysia

Assalamualaikum..

Semalam pergi pasaraya ternampak terung panjang, terus je teringin nak makan paceri terung. Nak buat nye tak lah susah sangat pun, macam masak kari je..tapi sukatan kena betul la..first time saya masak hari tu tak jadi paceri pun..paceri kan kuah dia pekat tapi yang saya buat tu kemain banyak kuah dia dan rasanya memang  sebiji macam rasa kari..hihi..masa tu konon-konon nye nak test skill memasak da power ke belum, last-last hampa..(bukan hampa macam lagu To'ki yang jiwang karat tu ye.. :P)

Ok la, malas nak membebel panjang-panjang malam ni, lets check it out the resepi of paceri terung and the way to cook the best paceri terung in the universe..hehe..

Bahan-bahan :-

8 biji terung panjang (di belah dua dari bawah, bukan dari tangkai ye..)
* 1 labu bawang besar
* 2 ulas bawang putih
* 1 inci halia (saiz besar)
700 ml santan ( 1 biji kelapa)
4 sudu besar serbuk kari daging Babas
* 2 keping kulit kayu manis
4 sudu besar kerisik (kelapa goreng yang ditumbuk halus)
8 sudu besar gula
garam sekucup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis

Cara-cara :-

1.Hiris bahan yang bertanda (*).
2.Tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan semua bahan yang bertanda (*), kemudian tumis sehingga sedikit garing.
3. Masukkan serbuk kari yang dilarutkan dalam sedikit air dan tumis sehingga naik minyak.
4. Masukkan terung, santan, kerisik dan garam. Bila terung nampak layu dan kuahnya menjadi pekat, tambahkan gula.

Then, rasa la sedap ke tak..kalau sedap...taaaraaa..da siap pun masak paceri terung..senang je kan..kan kan kan..Ok la ye..thank you for reading my entry..bye..

*****************************************************

Lain-lain resepi :-
1. Sambal Tempoyak Petai
2. Udang Masak Sambal Cili Padi
3. Ikan Keli Bakar dan Kerabu Mempelam Telur
4. Ikan Siakap Steam Cuka
5. Rendang Daging Minang (Cili Padi)

Simpanan & Pelaburan Masa Depan Anak-anak

1. Akaun Simpanan Nuri (Bank Rakyat)

Akaun, simpanan, kanak-kanak, Nuri, bank, rakyat, simpanan, masa, depan, bijak, menabung

Kelayakan :-

  • Terbuka kepada semua kanak-kanak warganegara Malaysia yang berumur 13 tahun dan ke bawah.
  • Pembukaan akaun minimum RM10.00 sahaja.

Keistimewaan:-

  • Berpeluang menjadi ahli kelab Nuri
  • Menawarkan pelbagai hadiah menarik sebagai ransangan untuk kanak-kanak terus menabung dan menyimpan ke dalam akaun simpanan Nuri. Antara hadiah-hadiah menarik adalah pensil, buku, pensil warna, puzzle Upin & Ipin, tabung, beg dan macam-macam lagi bergantung pada jumlah simpanan.
  • Berpeluang menyertai aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan seperti Kem Cuti Sekolah, Kembara Alam Laut, dan lawatan sambil belajar.


2. Amanah Saham Didik
Prestasi Tabung
Tarikh Berakhir 30 Jun 2011 2012 2013
Kadar Pengagihan 6.50 6.60 6.80
Pendapatan Seunit (sen)
Sumber : Petikan dari laporan tahunan Amanah Saham Didik yang telah di audit oleh juruaudit luaran yang bertauliah


3. Amanah Saham Wawasan 2020

Prestasi Tabung
Tarikh Berakhir 31 Ogos 2010 2011 2012
Kadar Pengagihan 6.35 6.50 6.60
Pendapatan Seunit (sen)
Sumber : Petikan dari laporan tahunan Amanah Saham Wawasan 2020 yang telah di audit oleh juruaudit luaran yang bertauliah

Tuesday, 27 August 2013

Tip-tip Temuduga


Sebelum menghadiri temuduga calon-calon mestilah:-

  • Selidik profail syarikat/jabatan, jawatan atau bidang tugas yang dipohon.
  •  Ini merupakan soalan-soalan asas yang lazim disoal oleh panel temuduga. Kegagalan menjawabnya menunjukkan seolah-olah calon tidak membuat persediaan yang rapi.
  • Pastikan sijil-sijil asas dan salinan pendua sijil serta resume disediakan. Pastikan sijil-sijil disusun mengikut keutamaan jawatan yang dipohon.
  • Cuba dapatkan nama / gelaran panel temuduga.

Di awal temuduga

  • Beri salam atau ucapan selamat kepada panel temuduga;
  • Mendengar dan menjawab soalan dengan betul;
  • Mempunyai keyakinan diri dan motivasi yang tinggi;
  •  Bersikap tenang dan tidak gementar;
  • Jangan menguasai sesi temuduga;
  •  Jangan membesar-besarkan diri serta bercakap panjang atau berbanyak cakap;
  • Jangan cerita masalah peribadi seperti urusan rumahtangga, kesihatan diri atau masalah kewangan;
  • Jangan bertengkar dengan panel temuduga. Sekiranya calon tidak bersetuju dengan pandangan yang diberi oleh panel temuduga, berilah pandangan lain secara berhemah;
  •  Jangan mengkritik bekas majikan anda atau mana-mana pihak lain;
  • Jangan mengunyah gula getah atau makan gula-gula semasa temuduga;
  • Jangan menunjukkan ‘silent’ protes jika lambat dipanggil panel temuduga.

Di akhir temuduga

  • Biarkan panel temuduga menamatkan sesi temuduga
  • Apabila sesi temudunga tamat, berilah ucapan terima kasih kepada panel temuduga kerana meluangkan masa dengan anda;
  • Sebaik saja sesi temuduga tamat, tinggalkan bilik temuduga dengan segera dan bersopan santun;
  • Pastikan barang-barang milik anda tidak tertinggal.
Larangan Temuduga

Perkara-perkara yang perlu dielakkan semasa temuduga
-        
  •             Jawapan secara bersahaja “A’ah” dan sebagainya : Ianya menunjukkan calon tidak sopan dan tidak mempunyai kesungguhan.
  •       Bercakap terlalu perlahan atau terlalu kuat : Sekiranya calon bercakap terlalu perlahan, panel temuduga mungkin gagal mendenganr apa yang cuba disampaikan oleh calon dan menunjukkan seolao-olah calon tiada keyakinan diri. Sekiranya calon bercakap terlalu kuat, ia boleh menggambarkan sikap calon yang kasar dan biadap.
  •       Melakukan perbuatan-perbuatan yang mengganggu tumpuan panel temuduga : Perbuatan-perbuatan seperti memegang muka, mulut, mengeliat, menggeleng-gelengkan kepala, mengusik-usik rambut, bermain dengan pen atau pensil menunjukkan seolah-olah calon kurang bersedia, tidak yakin dan ianya juga tidak sopan di mata panel temuduga.
  •             Mengunyah gula-gula getah / makan gula-gula : Perbuatan ini adalah tidak sopan dan boleh mengganggu kelancaran percakapan calon semasa sesi temuduga
  •            Menggoyangkan kaki dan bersilang kaki : Perbuatan ini adalah tidak sopan.
  •            Menggunakan “slang” ketika menjawab soalan : Perbuatan ini tidak sopan. Selain itu, sekiranya calon menggunakan ‘slang’ ketika menjawab soalan dibimbangi panel temuduga tidak memahami dan tersalah tafsir apa yang diperkatakan oleh calon.
  •       Menyebut atau memanggil nama panel temuduga tanpa menggunakan gelaran yang sepatutnya : Perbuatan ini dianggap tidak menghormati panel temuduga dan tidak sopan.
  •        Memotong percakapan panel temuduga : Perbuatan ini dianggap tidak menghormati panel temuduga dan tidak sopan.



Sumber : Harian Metro (6hb Januari 2011)

Biar Putih Tulang - Dinamik

lirik, lagu, biar, putih, tulang, dimanik, lagu, lama, retro










Langkah terhenti
Degup jantung berderai
Terus menanti seribu tahun lagi
Rela aku begini dalam suasana yang sepi
Walau tersembunyi di malam gelap gelita

Mendung hadiri bumbung telah ku bina
Yakin diriku tahu engkau menjelma
Terbakar dalam hujan
Mustahil bagi diriku
Banjir dalam kemarau
Takdir yang akan memastikan

Hajat di hatiku ingin mencapai bintang
Biar beribu batu
Daya aku tak mampu

Patah pujangga biar putih tulang
Jangan putih mata dan kecewa
Biarpun hilang kemana pun jua
Namun semangatku tetap bersamamu

*********************************

2. Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang - Tegar
3. Kehilangan - Firman Idol

E-Learning - New Method of Studies

In this 21st Century, many countries are very competitive in developing technologies and multimedia field in order to reduce the communication gap. In this regard, the government of Malaysia is making a lot of efforts to establish the Multi-media Super Corridor (MSC) in the area of 750 kilometres square, the covered area from Kuala Lumpur City Centre (KLCC) and extended to Kuala Lumpur International Airport (KLIA). The implementation of this project is giving a lot of implication that seen from different view such as the aspect of education, economic, industrial, social and politic.

Nowadays, the exponential growth of technologies in the global markets makes people easier to learn more effectively. Meeting this new approach in gathering knowledge, the Ministry of Education Malaysia are decided to look forward and doing a lot of research regarding the learning style and thus design the E-Learning system to motivated students to develop self-learning skill to achieve higher performance especially at higher education level.

E-Learning is a new method of learning by using Internet and computer technology. Typically, the learning materials are stored either offline such as CD-ROM and E-Book or online that can be access by using Internet browsers. This system is very easy because students does not have to go to traditional class and more effective in cost since all the references are free and can be access any time and anywhere as long as your computer is connected to the Internet.



When I Was a Little Girl...

I just an ordinary kid when I was a little girl. I am not cute. My skin is just normal tone, yellow-brown color. I have a short hair and i didn’t like to let it longer. When it passes my shoulder i will cut by myself and when it looks worse i will ask my younger brother to fix it and he’s like my hair styler at that moment.

Even though I just participate in a few sports in school but I am an active girl. I like to act and dress up like the way a boy dress up because I feel free and could enjoy every moment like they did. I’m running when they were running. I’m smoking when they were smoking. I’m cycling when they were cycling. I can say that I’m doing every single thing with them. Climbing up a tree, fishing, fighting, swimming at a river even I can’t swim, and play a lot of traditional games such as Galah Panjang, Bola Baling Tin / Selipar, Polis Santri, Pukul Berapa Datuk Harimau, Sports Games and etc.

Besides that, there is the most dangerous game that I’d played during the fasting month, it was a meriam buluh. Can u imagine how busy I am when i was kid? I just can smile when I flash back the time that I’ve been through. How bad this situation for a little girl to growing up as a naughty girl and built her identity with those kinds of behaviour. But these are sweet memories that I will never forget for my entire life.


Lirik Lagu Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang -Tegar

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa
Memberi jalan untuk mu semua

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam, selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Membantu keluarga di rumah

Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Tetapi, aku tak putus asa
Pasti yang kuasa memberi jalannya

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam, selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Bersyukur masur dapur rekaman

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam, selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman

Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Paling bisa bantu dengan penuh cinta
Cinta yang penuh warna

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa
Memberi jalan untuk mu semua




Monday, 26 August 2013

Shine Your Way Lyrics - Owl City ft. Yuna

Just before the dawn
When the light's still gone
Shine, shine your way
And you may not know, where to go
Shine, shine your way
              
Open road but it's still dark
Build a fire from the spark
And shine, shine your way
Feed the feeling in your heart
Don't conceal it then you'll start
To find, find your way

No one can stop, what has begun
You must believe when I say

All of your tears will dry faster in the sun
Starting today
Shine, shine, shine
Shine your way

There's an open sky
And a reason why
You shine, shine your way
There's so much to learn
And now it's your turn
To shine, shine your way

There's a feeling deep inside
You can let it be your guide
To find, find your way
And there's no time for us to waste
Got to take a leap of faith
And fly, fly away

Don't have to walk
Now you can run
Nothing can get in your way

All of your tears will dry faster in the sun
Starting today
Shine, shine, shine
Shine your way

Morning is breaking
Darkness is fading
We found a way to the light
It's such a beautiful sight

Any time, anywhere
Turn around and I'll be there
To shine, shine your way

Like a star burning bright
Lighting up the darkest night
I'll shine, shine your way

Now I can see
You are the one
Sent here to show me the way

All of your tears will dry faster in the sun
Starting today
Shine, shine, shine
We're on our way
Shine, shine, shine
That's what we say
Shine, shine, shine
Shine your way

There's a reason why
You shine, shine your way

All of your tears will dry faster in the sun
Shine your way


*****************************************************

More English Songs Lyrics
1. Wide Awake - Katy Perry
2. Heart Attack - Demi Lovato
3. Just Give Me a Reason - Pink ft. Nate Ruess
4. Marry You - Bruno Mars


More Malay Songs Lyrics
1. Ikut Rentakku - Jacklyn Victor
2. Ku Menanti Ku Menangis - Data
3. Sabarlah Hati - Elly Mazlein
4. Kehilangan - Firman Idol
5. Permata Buat Isteri - Kopratasa
6. Harapan Ramadhan - Man Bai & Raihan

More Indonesia Songs Lyrics
1. Ada Apa Denganmu - Peterpen

Barut Bayi 100% Kain Kapas (Cotton)

Kepada pelanggan-pelanggan yang dihormati,

Terima kasih kerana mengunjungi kedai online Qiya Saad.

Barut bayi yang dijual di blog saya ini adalah 100% di buat daripada kain kapas (cotton) asli dan dijamin 100% buatan Malaysia. Fabrik yang lembut dan mudah serap peluh ini sangat sesuai untuk kulit bayi yang sensitif. Terdapat banyak pilihan warna dan corak pada harga serendah RM5.90 sehelai.


barut, bayi, cotton, barang, baby, sakit, perut, ibu, mengandung, bersalin, berpantang



barut, bayi, cotton, barang, baby, sakit, perut, ibu, mengandung, bersalin, berpantang


barut, bayi, cotton, barang, baby, sakit, perut, ibu, mengandung, bersalin, berpantang


barut, bayi, cotton, barang, baby, sakit, perut, ibu, mengandung, bersalin, berpantang















































Harga :-

RM5.90 / pc
RM29.00 / 5 pcs

Kos Penghantaran :-

Semenanjung Malaysia     RM7.00
Sabah & Sarawak           RM10.00

Untuk tempahan sila hubungi :-

WhasApp & SMS ke 012 2668424 (Qiya)
WhasApp & SMS ke 017 3988767 (Qiya)
Emel ke sitirokiyah.saad@gmail.com
FB : Qiya Collections

Cara-cara pembelian:-

1. Hantarkan kod produk, kuantiti, dan maklumat lengkap seperti nama dan alamat ke nombor telefon atau emel ke alamat di atas.
2. Pembayaran hendaklah menggunakan Maybank dan Bank Islam sahaja.
3. Penghantaran hanya akan dilakukan selepas pembayaran diterima oleh pihak kami.

Sekian, terima kasih.

Produk Lain :-
1. Tudung Bawal Bunga