Followers

Saturday, 10 August 2013

Surah Amalan Ketika Mengandung


Assalamualaikum...

Apa khabar semua, sihat? alhamdulillah kalau korang sihat..kalau tak, please go to clinic, take the medicines, and have enough rest, and you'll be better soon..insyaallah..ok, hari ini saya nak kongsi surah amalan ketika mengandung. kebetulan saya baru je dapat tau adik ipar tengah mengandung, so saya harap ianya bermanfaat untuk para-para ibu yg sedang mengandung or mommy to be. Banyak surah-surah yang boleh diamalkan antaranya:-

1) surah al-Fatihah - untuk terangkan hati dan kuat ingatan.
2) surah al-Taubah - untuk bersihkan jiwa dan dijauhi dari maksiat.
3) surah Yusuf - untuk memperolehi anak yang cantik rupa dan akhlak.
4) surah an-Nahl - untuk mendapatkan anak yang berdisiplin.
5) surah Maryam - untuk permudah waktu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
6) surah Lokman - untuk memperolehi anak yang cerdik.
7) surah Yaasin - untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan.
8) surah Hujrat - untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersikap berhati-hati.

kalau boleh korang luangkan lah masa untuk baby dalam perut tu dan surah-surah ni seelok2nya dibaca masa awal2 mengandung dan lebih elok lagi kalau korang yg baca sendiri sebab anak tu akan sentiasa dengar suara korang atau pn lebih familiar la..tu saja yg dapat saya share untuk entry kali ni..insyaallah nanti saya akan update lebih banyak lagi tentang amalan-amalan yang baik ketika menngandung dan tips berkaitan penjagaan ketika berpantang dan seterusnya tips penjagaan bayi. Terima kasih kerana sudi membaca..rajin-rajinlah membaca ye..sebab membaca tu adalah jambatan ilmu..

No comments:

Post a Comment