Thursday, 21 February 2019

Opick Rapuh - Chords / Notes Keyboard, Piano, & Lirik Lagu

Keyboard atau piano Notes/Chords lagu Rapuh nyanyian Opick ni adalah untuk beginner yang baru berjinak-jinak nak belajar muzik especially untuk yang berminat dengan muzik instrument keyboard atau piano ni. Chords gitar lain tau. Ini untuk keyboard je.

Opick Rapuh - Chords / Notes Keyboard, Piano, & Lirik Lagu


Intro:
C# F#G# ABDC#
C#DEF#EDC# D E G# A B E

C# BC#G# BADC#
C#DEF#EDC#BABC#B
A B G# F# F F#

CBAB CBAG#
Detik waktu terus berjalan
FED BCD GG
Berhias gelap dan terang
FEDF EDCE
Suka dan duka, tangis dan tawa
DD C BB AGA
Tergores bagai lukisan

CBAB CBAG#
Seribu mimpi, berjuta sepi
FED BCD GG
Hadir bagai teman sejati
FEDF EDCE
Di antara lelahnya jiwa
DD C BB     DD C DE
Dalam resah dan air mata
FEDF EDCE
Kupersembahkan kepada-Mu
DD C BB AGA
Yang terindah dalam hidupku

AACED EF ABAG
Meski kurapuh dalam langkah
GGBDC DEGA
Kadang tak setia kepada-Mu
CCBD DDCB
Namun cinta dalam jiwa
BBB ABC
Hanyalah pada-Mu

AACED EF ABAG
Maafkanlah bila hati
GGBDC DEGA
Tak sempurna mencintai-Mu
CCBD DDCB
Dalam dada kuharap hanya
BBB AC
Diri-Mu yang bertahta

AACED EF ABAG
Meski kurapuh dalam langkah
GGBDC DEGA
Kadang tak setia kepada-Mu
CCBD DDCB
Namun cinta dalam jiwa
BBB AA
Hanyalah pada-Mu

AACED EF ABAG
Maafkanlah bila hati
GGBDC DEGA
Tak sempurna mencintai-Mu
CCBD DDCB
Dalam dada kuharap hanya
BBB ABC
Diri-Mu yang bertahta

AACED EF ABAG
Meski kurapuh dalam langkah
GGBDC DEGA
Kadang tak setia kepada-Mu
CCBD DDCB
Namun cinta dalam jiwa
BBB AC
Hanyalah pada-Mu

AACED EF ABAG
Maafkanlah bila hati
GGBDC DEGA
Tak sempurna mencintai-Mu
CCBD DDCB
Dalam dada kuharap hanya
BBB AA
Diri-Mu yang bertahta

CBAB CBAG#
Detik waktu terus berlalu
FED BCB AA
Semua berakhir pada-Mu




Korang tengok la Qiya main keyboard lagu Rapuh Opick ni kat channel Qiya Music tau, bagi naik view dia.. hehe.. pastu subscribe la ye! Almost 2 minggu da Qiya belajar main keyboard ni tapi jari jemari still keras lagi.. anyway, semoga terhibur ye korang...
Continue Reading

Monday, 21 January 2019

Resepi Macaroni Cheese Bakar (Baked)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Makaroni Cheese Bakar

2 3 hari lepas Qiya tetiba je rasa teringin nak makan macaroni cheese bakar. Makanan jenis pasta yang berasal daripada negara Itali ni sejujurnya bukan la makanan favourite Qiya sebab tekak Qiya ni original tekak Melayu, susah nak terima makanan pelik-pelik. Tapi apa salahnya cuba rasa makanan lain plak kan? 

Makaroni cheese bakar (baked) ni senang je nak buat, cuma bahan-bahan dia kebanyakkannya terjual dekat kedai kek dan bakeri. Dan kebetulan, nearby area rumah Qiya memang ada kedai bakeri, so tak ada masalah nak cari barang. Barang-barang basic boleh beli kat 99speedmart je.


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Bahan-bahan untuk memasak macaroni cheese bakar

Jom Qiya share RESEPI MACARONI CHEESE BAKAR (BAKED) yang simple sangat-sangat ni.



BAHAN-BAHAN:-

MACARONI


250g macaroni
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
5 sudu tomato puri
5 sudu sos tomato
2 keping daging burger
Secubit garam
Minyak


SOS PUTIH


2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
2 cawan susu segar
50g Cheddar cheese


TOPPING


1/2 capsicum (lada benggala merah)
50g Cheddar cheese
Serbuk oregano



CARA-CARA MEMASAK:-


1. Makaroni Goreng


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Makaroni goreng


  1. Didihkan air, rebus makaroni selama 15-20 minit dengan sedikit minyak supaya pasta tak melekat. Toskan.
  2. Potong bawang putih dan bawang merah halus-halus.
  3. Potong dadu daging burger.
  4. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  5. Seterusnya masukkan daging burger, goreng separuh masak, dan masukkan tomato puri dan sos tomato.
  6. Masukkan macaroni yang telah ditoskan tadi, kemudian tambah sedikit garam. Biar seketika sehingga semua bahan sebati.
  7. Letak dalam bekas aluminium dan gaul bersama serbuk oregano sementara nak sediakan sos putih.




makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Macaroni goreng yang ditabur serbuk oregano supaya aromanya naik.


2. Sos Putih



makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Sos putih tanpa keju


  1. Cairkan butter dalam periuk.
  2. Masukkan tepung gandum, kacau seketika.
  3. Seterusnya masukkan susu segar 1 cawan dan biarkan sampai pekat, kemudian tambah lagi 1 cawan susu dan biarkan mendidih sekejap. Sejukkan.
  4. Sementara tu, boleh la parut cheddar cheese, ataupun kalau nak senang guna mozarella cheese je (tak payah parut).
  5. Masukkan cheddar cheese yang da diparut tadi ke dalam sos putih yang da disejukkan, dan gaul sekata.

makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Cheddar cheese parut


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Soso putih bersama cheddar cheese parut



3. Makaroni Cheese Bakar

  1. Masukkan sos putih ke dalam bekas aluminium yang da diisi dengan macaroni goreng tadi. Gaul rata.
  2. Taburkan cheddar cheese yang diparut tadi dan capcicum (lada benggala) yang di potong keatas macaroni sebagai topping.
  3. Bakar dalam oven selama 30-40minit dengan suhu 160-180 darjah celsius. Siap untuk dihidangkan.



makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Makaroni goreng yang ditambah sos keju putih


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Macaroni cheese sedia untuk dibakar

Senang kan?

Dekat bawah ni Qiya senaraikan harga barang-barang untuk masak baked macaroni cheese ni. Yang bertanda * tu Qiya beli dekat kedai bakeri, yang lain-lain dekat supermarket biasa pun ada.


SENARAI HARGA BARANG (19 Jan 2019)

Macaroni (San Remo-500g) - RM4.30
Tomato Puree (Kimball-430g) - RM3.80
Cheese Cheddar (Bega-250g) - RM8.90 *
Slice Cheese (Bega-250g) - RM8.50 *
Round Aluminium foil + cover (10pcs) - RM9.30 *
Capsicum/Lada Benggala (1 biji) - RM2.02
Susu segar (Marigold HL-1L) - RM6.40
Daging burger (Ramly-6pcs) - RM5.64
Sos tomato (Maggie-325g) - RM2.92

Actually, Qiya buat 2 bekas makaroni cheese ni, 1 bekas da habis dimakan dan 1 bekas lagi Qiya frozen kan. Bila tak ada stok makanan, boleh la bake macaroni tu.

OK, setakat ni entry tentang Resepi Macaroni Cheese Bakar. Selamat mencuba!


Continue Reading

Tuesday, 18 December 2018

Bayar Zakat Melalui Kaunter Zakat Begerak 'Door To Door' PPZ-MAIWP

Apa Itu Zakat?

Zakat adalah mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.


Zakat terbahagi kepada beberapa jenis iaitu:-

  • Zakat Harta
  • Zakat Pendapatan
  • Zakat Perniagaan
  • Zakat Wang Simpanan
  • Zakat Emas
  • Zakat KWSP
  • dan Zakat Saham.


Dah hujung tahun 2018, jadi anda tak sempat nak bayar zakat melalui kaunter PPZ-MAIWP? Jangan risau, anda boleh hubungi talian bebas tol PPZ-MAIWP 1-300-88-5757, atau anda juga boleh layari Facebook Pusat Pungutan Zakat untuk mengetahui dimana lokasi Kaunter Zakar Bergerak yang berhampiran dengan anda.

Selain itu, PPZ-MAIWP juga ada menyediakan perkhidmatan 'Door to Door' bagi mereka yang nak bayar zakat RM5,000.00 dan keatas. Macam mana nak dapatkan perkhidmatan pungutan zakat 'Door to Door' daripada PPZ-MAIWP ni? Anda boleh hubungi talian bebas tol diatas dan perkhidmatan ini akan terus sampai di depan pintu rumah atau di depan pintu pejabat anda. Anda tak perlu bersusah payah untuk ke kaunter zakat lagi sekiranya anda memang betul-betul tak ada masa.

Untuk lebih faham tentang perkhidmatan kaunter zakat bergerak 'Door to Door' ini sila tonton video di bawah.




Perkhidmatan Kaunter Zakat Bergerak

Perkhidmatan yang disediakan:-

  • Pertanyaan zakat
  • Taksiran zakat
  • Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir)
  • Salinan penyata/resit zakat

Pembayaran zakat boleh dilakukan secara:-

  • Tunai & Cek
  • Kad Kredit Islam & Kad Debit

Antara acara-acara yang melibatkan Kaunter Bergerak PPZ-MAIWP:-

  • Hari Terbuka Sekolah
  • Hari Terbuka Agensi Kerajaan & Swasta
  • Konvensyen IPT
  • Karnival
  • Pameran

Kelebihan perkhidmatan kaunter zakat bergerak PPZ-MAIWP:-

  • Pegawai yang mesra pelanggan
  • Perkhidmatan Lebih Murah
  • Cenderahati menarik menanti anda
  • Perkhidmatan ke tempat anda
  • Perkhidmatan yang cekap & pantas
  • Kemudahan yang selesa


Laman web: www.zakat.com.my
Talian bebas tol zakat: 1-300-88-5757
Facebook: Pusat Pungutan Zakat
#PPZ-MAIWP

'JADI KAYA DENGAN ZAKAT'
Continue Reading

Thursday, 8 November 2018

Pakej Percutian ke Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang...

Hujung-hujung tahun mesti mood nak bercuti da datang kan? Dari awal tahun asyik fokus kerja je mana la ada masa nak bercuti kan... Bila fikir balik, owh rupanya Qiya belum pergi bercuti lagi tahun ni... cuma sekali je fly dari KLIA ke Kuching tu pun atas urusan kerja. Masa kat Kuching pun tak sempat nak jalan-jalan sebab 2 3 hari je kat sana. Pergi kerja dan balik kerja tu jela rutin harian Qiya. Boring kan...

Jenis Qiya plak, kalau tak bercuti dalam masa beberapa bulan je otak mesti jadi tepu dan stress sangat-sangat. Korang ada simptom macam Qiya tak? hehe...

Lagipun banyak lagi tempat percutian dalam Malaysia ni Qiya belum pergi lagi. KLCC pun belum habis jalan lagi tau. Last year sempat jalan-jalan kat Menara KL dan Menara Berkembar Petronas je tu pun kat luar je, Aquaria tak masuk pun. 

Qiya suka jalan-jalan kat KLCC untuk ambil gambar sebenarnya sebab off course la Menara Kuala Lumpur ni kan mercu tanda negara kita. Pelancong asing pun suka jalan-jalan kat Kuala Lumpur kenapa tidak kita rakyat Malaysia ni kan? 

Lagipun buat masa ni tak ada menara atau bangunan dalam Malaysia ni yang boleh menandingi kemegahan KL Tower dan juga Twin Tower KLCC ni, kenapa ek? Padahal banyak je lagi bangunan-bangunan baru kat tempat lain tu... Korang pernah terfikir tak kenapa orang suka pergi KL?

Nak dijadikan cerita, 2 3 tahun lepas Qiya dengan groupmates pun ada shooting video 3rd language kitorang which is bahasa Mandarin kat KLCC ni. Shoot dalam shopping mall dan kat luar bangunan, dekat air pancut depan menara tu, dan hasil video kitorang memang cantik sangat tau. 



Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,



Korang tau tentang sejarah Kuala Lumpur?


Secara ringkasnya Kuala Lumpur adalah sebuah kawasan penempatan penting bagi industri timah sebelum berkempang menjadi sebuah bandar yang pesat macam sekarang ni dan merupakah antara kota metropolitan yang paling pesat berkembang di Asia Tenggara dari segi penduduk dan pembangunan ekonomi. Kuala Lumpur menjadi tarikan utama pelancong dalam dan luar negara disebabkan adanya Menara Berkembar Petronas iaitu bangunan pencakar langit berkembar tertinggi di dunia.

Kalau ke Kuala Lumpur Nak Pergi Jalan-jalan Dekat Mana?


Selain dikenali sebagai syurga membeli-belah, banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di sekitar Kuala Lumpur antaranya ialah seperti di bawah.

1. Menara Berkembar Petronas (KLCC)


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Menara Berkembar Petronas (KLCC) pernah menjadi bangunan tertinggi di dunia sehingga tahun 2004 Taipei 101 dibina dengan ketinggian 508m dan pada tahun 2010 Burj Khalifa di Dubai pula menjadi bangunan tertinggi di dunia. Terkini Menara Berkembar Pertronas menjadi menara berkembar tertinggi di dunia. Bangunan 88 tingkat (452m) ini mempunyai jambatan yang disambungkan dari tingkat 41 ke tingkat 42 (175m dari atas jalan) diantara kedua-dua menara dengan Sky Bridge sepanjang 58m. 

Menara Berkembar Petronas ini terletak di pusat bandar KL, seni binanya mempunyai ciri-ciri Islam dan didalamnya menempatkan ibu pejabat korporat Syarikat Petronas dan pejabat lain. Pelancong yang datang ke menara ini berpeluang menaiki jambatan Sky Bridge tersebut dan dapat melihat panorama di sekitar bandar Kuala Lumpur.

2. Menara KL

Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Menara Kuala Lumpur yang terletak di Bukit Nanas (Pineapple Hill), hutan simpan tertua di Malaysia dengan ketinggian 421 meter dibina pada tahun 1994. Pelancong yang datang ke sini dapat menikmati pemandangan yang menakjubkan dari atas menara. KL Tower ini digunakan sebagai infrastruktur komunikasi dan ianya adalah menara telekom tertinggi di dunia. 

Di kawasan Menara KL ini terdapat pokok Jelutong yang berusia lebih 100 tahun dan dikelilingi oleh tembok penahan yang menelan belanja yang sangat tinggi untuk memelihara ekosistem pusat bandar KL. Manakala senibina bangunan pula mencerminkan warisan Islam Malysia yang penuh dengan skrip Arab serta jubin yang  bercorak pola bunga dan abstrak Islam sebagai penghormatan kepada kebangkitan warisan seni bina Islam. Selain itu, di dalam Menara Kuala Lumpur ini terdapat restoren berputar yang mana anda boleh menikmati makanan sambil menikmati pemandangan yang menakjubkan di pusat bandar ini disamping membeli cenderamata sebagai kenangan. 

2. Taman Burung Kuala Lumpur


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Di Kuala Lumpur ini juga terdapat Taman Burung yang terletak di Taman Botani Perdana, berkeluasan 20 ekar yang dilitupi dengan sangkar, dan mempunyai lebih 3,000 jenis burung adalah satu tempat yang boleh anda lawati bersama keluarga tercinta.

3. Muzium Negara

Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Untuk mempelajari sejarah dan budaya Malaysia anda boleh berkunjung ke Muzium Negara kerana senibinanya mirip replika rumah Melayu yang didalamnya terdapat upacara perkahwinan dan pameran alatan memburu, selain mempunyai kostum kebangsaan yang dipamerkan disini.

Selain itu, banyak lagi tempat menarik di Kuala Lumpur yang boleh anda kunjungi bersama anak-anak dan keluarga tersayang. Antaranya adalah Central Market, China Town di Petaling Jaya, Batu Caves, Bangunan Sultan Abdul Samad, Taman Tema Sunway Lagoon, Jalan Alor di Bukit Bintang, Aquaria KLCC dan sebagainya.


Macam Mana Nak Pergi ke Kuala Lumpur dengan Menggunakan Pengangkutan Awam?

Bagi pelancong daripada luar Kuala Lumpur yang ingin bercuti ke Kuala Lumpur tapi dalam masa yang sama nak rehatkan badan anda boleh menaiki kapal terbang sebagai pengangkutan utama. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pun tak jauh daripada pusat bandar, kira-kira 50 km je. 

Bila sampai di KL anda boleh menaiki teksi yang berkupon yang terdapat di pintu keluar lapangan terbang. Jangan naik pengangkutan lain yang tak diiktiraf sebab besar kemungkinan anda akan ditipu dan dikenakan tambang yang mahal. 

Selain teksi, terdapat bas yang akan membawa penumpang dari lapangan terbang ke pusat bandar. Antara pengendali bas ini termasuk Airport Coach dan Star Shuttle. Tiket pula anda boleh terus beli dari kaunter tiket bas di tingkat bawah KLIA2 dan dari terminal-terminal bas awam di KLIA. Harga tambang bas lebih kurang RM12-RM15 sehala. 

Selain itu anda juga boleh menaiki kereta api Transit KLIA dan KLIA Ekspres yang mana perjalanan masing-masing mengambil masa 36 minit termasuk berhenti di perhentian Salak Tinggi, Putrajaya, dan Bandar Tasik Selatan, dan KLIA Ekspres 28 minit tanpa henti.

Destinasi Percutian Menarik berhampiran Kuala Lumpur

Bagi yang nak kan percutian yang menenangkan sambil merehatkan badan dan fikiran, terdapat beberapa destinasi percutian 'town escape' yang anda boleh kunjungi berdekatan bandaraya KL, antaranya adalah Janda Baik, Genting Highlands, Tadom Hill, dan sebagainya.

Banyak tempat percutian menarik berhampiran KL cuma kita je yang tak berapa nak tau kan... Tapi sekarang ni bila Qiya nak pergi bercuti rasa malas je nak drive sebab kereta Qiya manual, tau-tau jela kereta manual kan... kalau drive pergi KL confirm jammed, lagi-lagi cuti sekolah da nak mula mesti la ramai parents nak bawa anak diorang jalan-jalan kan. Kalau terperangkap dalam traffic jammed walaupun 1 jam memang rasa nak menangis, cramp habis kaki! 

So Qiya plan kalau nak bercuti better Qiya naik flight je, cepat pun cepat, siap boleh tidur lagi dalam flight tu... Tapi bila nak bercuti tak kan nak bercuti 1 hari je kan? tak kan la balik hari je, tak best la macam tu, buat penat badan je... Mesti la nak kena book hotel kan... at least 2 hari vacation OK la...

Kalau la boleh tempah tiket kapal terbang sekali dengan pakej hotel kan best, tak payah buang masa booking satu satu. Tapi ada ke pakej percutian termasuk tiket flight sekali dengan hotel?

Haaa, ni la yang Qiya nak cerita sekarang...

Qiya da survey website Traveloka... Kita boleh tempah pakej percutian termasuk tiket flight sekali dengan hotel tau. Contohnya Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, ianya adalah pakej kombo flight + hotel. Memang sangat-sangat memudahkan bagi sapa-sapa yang tak biasa datang jalan-jalan kat Kuala Lumpur ni.

Jom kita tengok macam mana cara nak tempah tiket flight dan juga hotel melalui Pakej Percutian ke Kuala Lumpur melalui laman web Traveloka ni. 


Step 1: Buka website Traveloka, ataupun klik Pakej Percutian ke Kuala Lumpur atau Kuala Lumpur Tour Packages ni 

Bila korang klik link dekat atas tu nanti akan keluar paparan Kuala Lumpur Tour Packages dalam website Traveloka macam dekat bawah ni. Untuk memudahkan urusan better korang Log Masuk ataupun Daftar akaun dalam website Traveloka sebelum buat sebarang tempahan untuk memudahkan urusan.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Step 2: Isikan Butiran Penerbangan

Isi semua tempat kosong seperti korang nak berlepas daripada mana, contohnya dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur. Tarikh berlepas dan tarikh kembali tu isi la tarikh yang korang plan nak bercuti tu kan, bilangan penumpang dan kelas penerbangan kena isi betul-betul tau supaya harga pakej tiket penerbangan dan hotel tu tak tersilap nanti.

Then, korang kena isi Butiran Hotel. Simple je maklumat yang Traveloka ni minta, ianya adalah destinasi iaitu dekat mana nak menginap bila sampai KL nanti contohnya Kuala Lumpur. Daftar masuk dan daftar keluar isi tarikh ketibaan korang dekat KL dan tarikh nak balik JB. Lepas tu isi bilangan tetamu, sama je dengan bilangan penumpang kapal terbang tadi dan bilik nak berapa buah. Senang je kan? Da siap-siap isi maklumat pakej flight + hotel klik Cari Penerbangan + Hotel.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Step 3: Semak Maklumat Tiket Penerbangan dan Hotel 

Lepas da klik Cari Penerbangan + Hotel, akan keluar paparan macam dalam gambar kat bawah ni. Apa yang korang kena buat lepas ni? Check la maklumat yang kita isi tadi betul ke tak. Contohnya tadi Qiya isi fly dari JB ke KL kan, tarikh 8hb - 10hb Nov 2018, jumlah penumpang 2 dewasa dan 3 kanak-kanak, dan kelas penerbangan Economy. Hotel plak Qiya pilih sekitar Kuala Lumpur sebab nak jalan-jalan kat KL, tarikh check-in dan check-out 8hb dan 10hb Nov 2018 sama dengan tarikh naik flight dan return to JB, hotel room ada 3 buah, dan guest ada 5 orang. Kalau tak betul maklumat yang kita isi tadi klik Ubah Carian dan isi semula maklumat yang tepat. Kalau semua details da ngam boleh proceed ke next step.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Step 4: Atur Carian Hotel

Dalam menu Atur Carian ni korang boleh pilih tempat penginapan yang bersesuaian dengan keinginan dan kemampuan budget korang. Dari sini korang boleh cari hotel berdasarkan Harga Terendah, Harga Tertinggi, Markah Ulasan daripada customer yang da pernah menginap dekat hotel tersebut, dan juga hotel paling popular yang ada dalam pakej ni. Sebagai contoh, kita cuba pilih hotel berdasarkan hotel paling popular dekat KL ni ye...

Yang bestnya bila kita tempah pakej kombo flight + hotel ni kita dapat berjimat 11.5% tau. Banyak tu DISCOUNT 11.5%... boleh la gunakan untuk tambang public transport ke kan... 

Step 5: Buat Perbandingan Harga Pakej tersebut

Sebagai contoh korang boleh tengok details harga dan hotel macam dalam gambar kat bawah ni. Harga flight dan hotel untuk sorang RM331.06, dan jumlah untuk 5 orang sepatutnya RM1,712.69 tapi dengan adanya discount 11.5% ni total price cuma RM1,655.30, da jimat RM57.39 kalau ambil hotel Citin Seacare Pudu Hotel Kuala Lumpur ni. Macam biasa, semak la maklumat tarikh penginapan betul ke tak kalau nak proceed stay dekat hotel ni. Ataupun korang boleh cuba cari lagi hotel lain yang lebih menepati citarasa korang.



Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,



Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Untuk dapatkan harga yang terbaik dan setanding dengan kualiti hotel, so Qiya pun scroll lagi semua hotel-hotel yang dipaparkan then terjumpa la Simms Grand Inn yang terletak di Pusat Dagangan Dunia Putra Kuala Lumpur. Rating yang customer bagi 7.6/10 kira hotel ni memuaskan, dan harganya plak RM284.12 untuk seorang dan total untuk 5 orang RM1,420.62, jimat RM41.78!


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Bila korang rasa da puas hati dengan harga dan rating yang customer bagi boleh la semak Butiran Hotel dan Bilik plak.

Step 6: Semak Butiran Hotel dan Bilik

Dari menu Semak Butiran Hotel ni korang boleh baca semua review customer tentang hotel ni. Contoh, review daripada 191 orang ni purata markah yang diorang bagi 7.6 daripada 10 dan hotel ni diorang  cakap menyenangkan. Jom kita baca review daripada seorang customer ni...


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Customer yang bernama Khairul A. B. K. cakap, "berbaloi dengan harga. Amat berpuas hati. Sesuai untuk keluarga juga. Berdekatan dengan pasar chow kit. Berdekatan stesen minyak shell. Cuma masalah parking. Yang lain bagus. Kedai makan, kedai serbaneka pun dekat je."

Membantu tak review daripada customer ni? Banyak yang positif kan, kecuali masalah parking... parking kat area KL ni biasa la, memang tak dapek nak nolong... sebab tu better naik public transport je kalau nak bercuti dekat KL ni.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,



Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Bila da puas hati dengan semua bilik hotel tu check la apa lagi kemudahan yang pihak hotel disediakan contohnya hotel ni ada sediakan Aircond, meja depan 24 jam, Lif, dan WiFi. Then, tengok la apa tarikan yang ada dekat sekitar kawasan tu, ada public transport ke tak. Bila bercuti naik public transport ni kita kena pastikan tempat penginapan kita berhampiran dengan banyak fasiliti terutamanya LRT/KTM/Monorail station ke, food court 24 hours ke, atau pusat membeli-belah terdekat, dan macam-macam lagi bergantung pada kemudahan yang korang perlukan.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Step 7: Pilih Bilik Hotel

Bilik hotel yang sesuai untuk Qiya menginap contohnya Family Deluxe Room untuk 4 tetamu + 1 kanak-kanak macam OK je sebab ada 2 katil double, rapatkan katil boleh la untuk 5 tetamu dewasa 2 orang dan kanak-kanak 3 orang umur dari 3 tahun ke 8 tahun. Bila da rasa puas hati dengan kemudahan dalam bilik hotel klik Tempah Sekarang untuk proceed ke next step.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Step 8: Semak Maklumat Tiket Penerbangan, Hotel, dan Harga Pakej 

Bila da semak semua maklumat OK boleh klik Teruskan ke Tempahan. Check satu satu tau takut ada yang termiss atau terlebih nanti lain plak harga pakej yang kita booking tu.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,

Butiran Penerbangan OK!


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Eh, kenapa harga pakej kombo flight + hotel ni macam mahal plak? Tadi masa mula-mula isi details RM1600++ je... 


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Owh patut la, Qiya ambil 3 x Family Deluxe Room rupanya... Bila da tak sama harga dari awal-awal kita isi maklumat tadi kan, ubah la maklumat bilik tu, selagi belum finalise selagi tu kita boleh ubah semua maklumat yang kita isi tadi tu. So sekarang Qiya nak 1 bilik je, bukan 3 bilik...

Qiya repeat semula Step 3, dan Ubah Carian... Qiya tukar daripada 3 bilik ke 1 bilik je, then klik Cari Penerbangan + Hotel.


Pakej Percutian ke Kuala Lumpur, kuala lumpur tour packages, KLCC, KL Tower, Menara KL, traveloka, flight ticket, hotel, tempah tiket penerbangan, tempah bilik hotel, vacation, cuti sekolah, cuti-cuti Malaysia, taman burung KL,


Bila da jumpa hotel yang sesuai dengan budget korang boleh proceed untuk Terus ke Tempahan. Dekat bahagian ni kena isi maklumat peribadi penempah tiket dan juga penumpang. Maklumat yang diperlukan adalah Nama Penuh penempah tiket, tarikh lahir, dan alamat email. Untuk penumpang pula, maklumat yang diperlukan adalah nama penuh seperti dalam MyKad, tarikh lahir, gelaran, dan kewarganegaraan. 

Lepas da isi semua maklumat sila klik Teruskan.Once da klik Teruskan akan keluar satu pop-up message tanya sama ada maklumat yang kita isi semua betul atau tak, kalau betul klik 'Ya, Teruskan ke Pembayaran'. Kemudian isi maklumat pembayaran seperti No kad Kredit/Debit, Sah Sehingga, CVV, dan nama pemegang kad, then klik Bayar dengan Kad Kredit/Debit. 

Selesai menempah Pakej kombo Flight + Hotel untuk percutian dari Johor Bharu ke Kuala Lumpur.


Love,
Continue Reading

Tuesday, 6 November 2018

Drama Isteri Untuk Disewa

Assalamualaikum...

Hai korang semua...

Korang mesti suka tengok drama kahwin contract atau kahwin terpaksa macam ni kan? Walaupun da banyak drama yang lebih kurang jalan cerita dengan drama baru Isteri Untuk Disewa ni dipaparkan dalam banyak rancangan TV tapi still ramai lagi yang ternanti-nanti drama yang macam ni kan... Qiya pun sama, suka sangat tengok drama kahwin paksa yang kebanyakkannya diadaptasi daripada novel sebab dulu pun Qiya memang suka baca Novel dan banyak koleksi novel-novel popular.

Apa yang menariknya drama Isteri Untuk Disewa ni? Kalau tanya Qiya off course la first sebab ceritanya berunsurkan cinta dan kekeluargaan, selain pelakon utama cerita ni adalah pelakon favourite Qiya. Yes Tiz Zaqyah! Since dia berlakon dalam cerita Impian Illyana lagi, then drama Nur Kasih... Qiya suka character dia yang manja tapi agak gila-gila sikit. Fattah Amin plak first time Qiya tengok dia berlakon dalam drama Playboy Itu Suami Aku, masa tu classmates Qiya rajin betul download movie then suggest kat Qiya cerita ni best cerita tu best hahaha... atlast terpengaruh jugak. 


Tiz Zaqyah, Fattah Amin, Isteri untuk Disewa, Drama Melayu,


Masa tu memang Qiya layan semua drama especially drama Korea, Melayu, and sometimes drama Taiwan. Sampai beli DVD drama Taiwan yang harga RM100 lebih ada 4-5 DVD dalam dia tu. Lama sangat da, dekat-dekat 10 tahun lepas da ni hehe, tajuk drama pun Qiya da tak ingat tapi pelakon utama dia kumpulan F4 yang pernah popular dulu, Vic Zhou kalau tak silap... Qiya beli DVD sebab drama tu ditayangkan dekat NTV7 tapi masa tu tak dapat nak tengok semua episod, last-last beli jela DVD dia sebab Qiya minat sangat-sangat kat Vic Zhou... Kalau drama korea plak tak payah cakap la, Full House da berapa kali marathon tapi still suka tengok sebab pelakon dia comel, Coffee Prince, Winter Sonata, banyak la. Kiranya orang perempuan ni memang kaki drama sebenarnya kan...

Jom kita baca apa yang bestnya drama Isteri Untuk Disewa ni...

JUDUL : ISTERI UNTUK DISEWA
TARIKH TAYANGAN : November
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10.00 malam
SIARAN TV : Astro Ria 104 & Ria HD 132
PENULIS NOVEL : Syamnuriezmil
PENGARAH : Osman Ali
TERBITAN : Nuansa Sdn Bhd
PELAKON : Tiz Zaqyah, Fattah Amin, Halim Radzi, Zaki Azeman, Harris Annuar, Lia Natalia, Daniella Sya, Shah Kimin, Daaim Jailani, Zul Helmy, Nelissa Edreena, Sherry Aljeffri, Rashidah Jaafar, Kazar

WATAK PELAKON
Tiz Zaqyah sebagai Nur Adreiana
Fattah Amin sebagai Noah Ryzal 
Halim Radzi sebagai Suffi Naufal
Zaki Azeman sebagai Imtiyaz Irdad
Harris Annuar sebagai Putera Raiyan

SINOPSIS ISTERI UNTUK DISEWA
Nur Adreiana seorang gadis yang sukakan warna merah jambu dan minat kepada Remy Ishak. Nur menawarkan perkhidmatan menyelesaikan masalah hubungan percintaan. Noah Ryzal pelanggan pertamanya ingin menyewa Nur menyamar menjadi isteri untuk sehari dengan bayaran lumayan. Tujuannya supaya Noah tidak perlu berkahwin dengan pilihan keluarga. Namun sewaan sehari menjadi dua minggu. Noah mula jatuh hati pada Nur.

Bukan Noah sahaja, Putera Raiyan, CEO tempat Nur Bekerja, Imtiyaz Irdad kawan baik dari kecil, Suffi Naufal muka seiras Remy Ishak turut manaruh hati pada Nur.

Keempat mereka melamar Nur, siapakah yang bakal menjadi pilihan Nur?

Credit to: MyInfotaip
Continue Reading

Keputusan Perlumbaan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang Malaysia 2018

Perlumbaan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, SIC 2018 Ahad lepas tentu mendebarkan dan memberi tekanan yang hebat buat semua pelumba sukan permotoran MotoGP Malaysia. 


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Marc Marquez, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


Banyak aksi yang mencemaskan di SIC baru-baru ni kerana sukan MotoGP ni bergantung kepada kecekapan penunggang motosikal, kuasa jentera, dan juga keadaan cuaca. 

Kebetulan pula semasa ujian kelayakan di Litar Sepang pada hari Jumaat dan Sabtu baru-baru ni hujan, mungkin ramai yang meramalkan pada hari perlumbaan juga akan hujan dan menyukarkan pelumba untuk lebih aggresif untuk bersaing. 

Namun bagaimanapun, pada hari perlumbaan MotoGP tersebut keadaan cuaca sangat baik dan memberi suntikan semangat kepada semua pelumba. 


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, SIC, Sepang International Circuit, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


Apa kata sebelum kita tengok keputusan perlumbaan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, SIC Malaysia jom kita recap sekejap semua pelumba Malaysia untuk setiap kelas MotoGP, Moto2, dan Moto3 untuk musim 2018 ini. 

Pada awal musim 2018 ini pelumba Malaysia ada 4 orang kesemuanya iaitu Hafizh Syahrin, Zulfahmi Khairuddin, Khairul Idham Pawi, dan juga Adam Norrodin. Tapi hanya 3 pelumba Malaysia sahaja yang kekal hingga kini kecuali Zulfahmi Khairuddin dan penyebabnya Qiya pun tak tau sebab banyak jugak tertinggal MotoGP race untuk musim 2018 ni.


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, SIC Malaysia 2018



MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Kepeutusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


1. Marquez M.
2. Rins A.
3. Zarco J.
4. Vinales M.
5. Pedrosa D.
6. Dovizioso A.
7. Bautista A.
8. Miller J.
9. Petrucci D.
10. Hafizh Syahrin
11. Espargaro A.
12. Morbidelli F.
13. Bradl S.
14. Nakagami T.
15. Smith B.
16. Luthi T.
17. Simeon X.
18. Rossi V.
19. Redding S.
DNF. Espargaro P.
DNF. Pirro M.
DNF. Abraham K.
DNF. Iannone A.



MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,
Valentino Rossi 

Valentino Rossi konsisten dikedudukan pertama dari pusingan pertama hingga la terjatuh di pusingan ke-18 dan meletakkannya dikedudukan ke-18 pada perlumbaan MotoGP di Litar Sepang musim ini.


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,
Marc Marquez dan Hafizh Syahrin

Marc Marquez bermula di petak ke-7, tamat di tempat pertama manakala Hafizh Syahrin bermula di kedudukan ke-23 dan tamat di tempat ke-10.

Keputusan Moto2 di Litar Antarabangsa Sepang, SIC Malaysia 2018


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Kepeutusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


1. Marini L.
2. Oliveira M.
3. Bagnaia F.
4. Pasini M.
5. Quartararo
6. Baldassari L.
7. Marquez A.
8. Binder B.
9. Schrotter M.
10. Mir J.
11. Vierge X.
12. Locatelli A.
13. Navarro J.
14. Aegerter D.
15. Lowes S.
16. Corsi S.
17. Khairul Idham Pawi
18. Roberts J.
19. Raffin J.
20. Pons E.
21. Odendaal S.
22. Danilo J.
23. Pratama D. E.
24. Vinales I.
25. Fuligni F.

Keputusan Moto3 di Litar Antarabangsa Sepang, SIC Malaysia 2018


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Kepeutusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


MotoGP, Moto2, Moto3, Litar Antarabangsa Sepang, Sport, Hafizh Syahrin, Valentino Rossi, SIC, Sepang International Circuit, Khairul Idham Pawi, Adam Norrodin, Marc Marquez, Maverick Vinales, Yamaha, Honda, Monster Tech3, Keputusan MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang, Malaysia,


Kejohanan MotoGP yang terakhir untuk musim 2018 ini akan berlangsung pada 16 - 18 Nov 2018 bertempat di Litar Valencia, Itali.
Continue Reading

Sunday, 4 November 2018

Cara Hilangkan Gatal Hidung Lepas Makan Nasi Goreng Belacan

Sejak dua menjak ni Qiya asyik nak makan sambal belacan je. Boleh kata setiap hari la kena ada sambal belacan. Rasa macam ketagih plak haha...

Pastu ada satu malam tu Qiya teringin sangat nak makan nasi goreng belacan... ala lebih kurang macam nasi goreng kampung tu, bezanya tak ada kangkung dan minyak plak bukan guna minyak masak recycle dan no added MSG. 


Nasi goreng belacan, resdung, jerawat, shaklee, vitamin c,


Kalau tapau memang la senang, murah plak tu, Nasi Goreng Kampung RM6.50, more or less tapi gitu la harga standard dekat sini. Tapi banyak effect untuk kesihatan especially jumlah garam dan ajinomoto yang diorang bubuh dalam makanan tu. 

Kenapa ek kedai makan kena bubuh banyak-banyak garam dengan aji? Kalau tak bubuh aji nanti tak ada customer ke? Bahaya tau makan garam banyak-banyak... boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, obesiti, dan macam-macam penyakit lagi.

Last-last Qiya decide untuk masak nasi goreng sendiri je malam tu. Bahan-bahan dia simple je, nasi putih off course kena ada da nama pun nasi goreng kan hehe... lagi Qiya bubuh ikan bilis, bawang putih, bawang merah, cili padi, belacan, dan garam. 

Bawang, cili padi, belacan Qiya tumbuk je dalam lesung batu. Panas api, goreng ikan bilis bagi garing dan angkat. Then, tumis bahan tumbuk sampai naik bau, masukkan nasi putih, ikan bilis, dan garam. Kacau-kacau lebih kurang, da siap!

Syok je makan nasi goreng belacan tengah-tengah panas berasap gitu, pedas plak tu sampai meleleh hingus haha... Apapun yang penting sedap! Lama Qiya tak makan pedas-pedas gitu... so bila sekali dapat tu bantai jela kan...


Nasi goreng belacan, resdung, jerawat, shaklee, vitamin c,


Time nak tidur tu tiba-tiba je rasa gatal semacam kulit muka terutamanya bahagian dahi dengan hidung. Merenyam... memang Qiya menggaru jela few minutes tu... hidung plak bila sentuh rasa macam sakit, pedih-pedih, bila garu je rasa macam hidung membengkak... macam mana ek? Tak reti la Qiya nak describe mana mana rasa gatal kat hidung Qiya malam tu. 

Da la Qiya ni memang ada resdung makan plak sambal belacan hari-hari, pastu tambah dengan nasi goreng belacan lagi memang azab la masa tu... serius tak tahan... 

Sambil-sambil garu tu Qiya pun fikir la apa nak buat ni, nak tidur memang tak boleh la cite dia, last-last Qiya pun teringat Qiya belum makan Vita C Plus Shaklee lagi hari ni. 


Sustained Release Vita C Plus Shaklee, Resdung, jerawat, gatal kulit muka, gatal hidung, vitamin c, vitamin untuk kulit,


Qiya pun apa lagi cepat-cepat je telan 1 biji Vitamin C tu then terus baring semula. Pastu Qiya macam mamai mamai macam tidur-tidur ayam gitu, makin lama rasa gatal merenyam kat hidung tu makin hilang dan Qiya pun lena dibuai mimpi hehe... 

Esok tu bangun pagi je Qiya terfikir, Sustained Release Vita C Plus Shaklee ni bagus rupanya untuk hilangkan gatal-gatal kat kulit muka lepas makan makanan yang sepatutnya kena pantang kalau orang ada resdung ni. 

Lepas ni senang la, kalau gatal-gatal lagi telan je sebiji Vitamin C setel!

Love,
Continue Reading