Followers

Saturday, 19 August 2017

Collagen Facial Treatment DF Nusantara Spa

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Da lama aku plan nak pergi spa tapi macam-macam halangan yang membuatkan aku tak dapat pergi spa sebelum ni.


Collagen Facial Treatment DF Nusantara Spa


Akhirnya semalam sempat pun aku manjakan diri dekat DF Nusantara Spa yang terletak dekat Saujana Utama atau SU Mall Sungai Buloh. Tu pun sebab kebetulan hari khamis tu aku pergi post office. Sambil jalan-jalan cari toilet ternampak la Spa kat situ. Tanpa berfikir panjang aku pun terus set appointment untuk buat Collagen Facial Treatment yang berharga RM80 dalam masa 1 jam 45 minit.

Spa ni guna produk Mary Kay sebagai skincare ketika sesi treatment tu. Untuk overall treatment aku rasa ok je. Selesa jugak sampai dan la jugak aku tertidur. Pastu rasa malas je nak bangun sebab da syok tidur...haha

Selain Collagen Facial Treatment, banyak lagi treatment lain yang korang boleh buat kat sini. Sauna pun ada tau. RM50 je kalau tak silap aku.

Okay la sampai sini je entry Collagen Facial Treatment DF Nusantara Spa ni. Jangan lupa join Contest Raikan Cinta Bersama Wedding & Catering Services by Qiya Saad yang baru je berlangsung semalam dan tarikh tutup contest ni plak akan diumumkan bila-bila masa saja. Thanks sebab sudi baca entry ni. Bye

Friday, 18 August 2017

CONTEST RAIKAN CINTA BERSAMA WEDDING & CATERING SERVICES BY QIYA SAAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang, jom la join CONTEST RAIKAN CINTA BERSAMA WEDDING & CATERING SERVICES BY QIYA SAAD ni ramai2 nak??




Senang aje CONTEST ni... 

Apa yg korang perlu buat? 

1. Like & Follow FB Wedding & Catering Services by Qiya Saad dan set see first
2. Share post ini dan tag 3 kawan anda bersama hashtag #weddingbyqiyasaad
3. Print screen langkah 1&2 dan hantar ke inbox FB Wedding & Catering Services by Qiya Saad
4. Komen "DONE"

Kami mencari 1 orang pemenang bertuah untuk contest ini. Pemenang layak menerima MAKE-UP pengantin secara PERCUMA.

Contest ini bermula dari sekarang dan tarikh tutup penyertaan akan di umumkan bila-bila masa sahaja. Share la post ni seberapa banyak yg korang nak. 

Viralkan CONTEST RAIKAN CINTA BERSAMA WEDDING & CATERING SERVICES BY QIYA SAAD ni kepada semua bakal pengantin yg korang kenal tu.

Artikel terbaru:-
Resepi Laksa Utara

Tuesday, 1 August 2017

Resepi Laksa Utara

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang...apa khabar? Lama rasanya aku tak update blog ni...rindu nak membebel sebenarnya...aku pendam je rindu ni tapi apakan daya banyak komitmen lain yang membuatkan aku terpaksa ikat jari-jari runcing aku ni dari menulis kat sini...sobsobsob...

Hari ni aku nak share Resepi Laksa Utara dengan korang...lama da masaknya tapi hari ni baru sempat update entry blog ni...

Resepi Laksa Utara





Bahan-bahan:-

1 bungkus laksa


Bahan-bahan untuk kuah laksa:-


1 kg ikan selayang
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
5 keping asam gelugur/keping
1 sudu belacan
5 tangkai daun kesum
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ulam dan hiasan:-


1 biji timun
1 labu bawang besar
5 tangkai daun selom
10 biji cili api
5 biji telur rebus

Cara-cara memasak:-


1. Rebus ikan selayang bersama garam dan asam gelugur/keping.
2. Asingkan isi ikan yang di rebus tersebut dan kisar bersama bawang besar, bawang putih, asam keping, belacan, dan cili kering.
3. Didihkan air bersama bahan yang di kisar dan daun kesum sehingga betul-betul masak.
4. Rebus laksa menggunakan api sederhana dan sementara itu potong semua bahan-bahan ulam tersebut.
5. Laksa sedia untuk dihidang.

Sampai sini je entry Resepi Laksa Utara ni. Korang mungkin berminat juga nak baca entry Air Asam Jawa Rawat Batuk Kronik ni. Terima kasih sebab singgah kat blog ni tau. Selamat mencuba Resepi Laksa Utara ni.

Saturday, 15 July 2017

Air Asam Jawa Rawat Batuk Kronik

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Lama plak rasanya aku tak update blog ni. Fokus aku terarah pada preparation for final exam, new business discovery dan investment sebenarnya sebab tu aku kurang menulis kat sini. Learning processes normally takes a lot of time is it so terpaksa la keep the priority first kan...

A few weeks dari bulan puasa hari tu aku start batuk-batuk. Batuk teruk jugak la. Bila batuk tu aku asyik terfikir ubat batuk dan supplemen je sampai terlupa ada je sebenarnya cara tradisional untuk rawat batuk yang kronik ni...haha kronik la sangat kan...kronik la jugak aku rasa sebab setiap kali batuk je terasa sakit kat bahagian rahim.

Last-last aku pun cuba la minum air asam jawa malam tadi dan alhamdulillah bila bangun subuh ni rasa kurang sikit batuk. Tak perlu ubat batuk dan tak perlu pun supplemen. Ada je sumber semulajadi untuk rawat batuk ni rupanya. Pada hal masa kecik-kecik memang air asam jawa la jadi ubat bila batuk tapi da tua bangka ni terlupa plak cara tradisional rawat batuk sebab terlampau ikut cara moden dan everything nak kena beli je. After this hopefully batuk ni sembuh la hendaknya...

Dulu-dulu ayah aku selalu beli bunga kembang semangkuk. Kecik je bunga tu tapi bila rendam dalam air yang di isi dalam mangkuk bunga ni akan kembang penuh mangkuk. Masa tu aku tak plak tanya ayah aku apa kegunaan bunga ni. Rupa-rupanya bunga kembang semangkuk ini juga di gunakan sebagai rawatan untuk menyejukkan badan secara tradisional. Kalau selalu sangat batuk-batuk tu maknanya dalam badan kita panas so kena cari la alternatif untuk kurangkan suhu badan secara semulajadi.

Banyak lagi bahan semulajadi yang boleh digunakan untuk menurunkan suhu badan secara tradisional seperti air biji barli, halwa kundur, dan sebagainya.

Artikel terbaru:-
EXA Global - SetiaWalk Outpost

Thursday, 22 June 2017

Yoga - Bridge Pose Workout

Sejak 2 3 hari ni aku mula workout semula setelah beberapa bulan berehat untuk fokus pada study, kerja freelance, dan urusan family. Paling banyak aku allocate masa aku untuk siapkan assignment dan projek. Walaupun 3 je subjek untuk semester akhir aku ni tapi semua subjek ni boleh di kategorikan sebagai killer subject. 

So, 2 3 hari ni aku banyak fokus pada exercise Yoga basic je. Sebelum raya kena workouts dulu...nanti bila nak makan banyak-banyak rendang ketupat semua tu mesti tak jadi sebab teringat penat exercise tu...hehe...


Yoga, Bridge Pose, workout


Sambil study aku sambil-sambil workout...antara pose Yoga favourite aku for sure la BRIDGE POSE sebab relax...semua pose Yoga pun relax sebenarnya cuma kena selalu buat supaya muscle kita flexible. The best thing yang aku experience bila selalu buat exercise Yoga ni kan aku tak ada da kejang-kejang atau tarik urat semua tu. Kalau tak pantang terlebih mengeliat sikit mesti aku tak boleh bergerak sebab kejang otot.  

Kalau tengok gambar kat atas tu bridge pose yang aku buat tu salah sebenarnya. Yang sebetulnya kaki kena rapat. Kalau salah buat Yoga ni boleh menyebabkan injury tau. So, kena buat betul-betul la kan...

Berbalik pada kisah study aku tu kan ni nama subjek yang aku ambil untuk semester akhir ni...aku ulang semula...untuk SEMESTER AKHIR...kenapa aku ulang banyak kali? Sebab terasa susah sangat nak dapatkan DEGREE ni...banyak halangan yang terpaksa aku tempuhi...ceh, poyo je...macam susah sangat je kan...tapi memang susah pun sebenarnya... 2013 aku start study Semester 4, sekarang Jun 2017 da semester 10 plus 2 semester cuti khas... senang ke? Bukan senang nak jadi senang kan...

Ni dia 3 senarai subjek untuk FINAL SEMESTER DEGREE aku kat UiTM Shah Alam di Hati Ku ni...hehe

2. Structural Steel Design
3. Technology Entrepreneurship

Saja aku tulis kat blog aku ni untuk bakar semangat supaya dapat fokus study dan kalau boleh aku nak dapatkan gred A untuk semua subjek ni. Da lama tak merasa gred A sebenarnya. Kalau time Diploma dulu dalam transkrip tu tak terkira berapa banyak gred A yang aku dapat. Tapi time study Degree ni sedih yang amat...entah berapa subjek je dapat gred A...nak tengok result pun tak ada mood je...sebab tu aku tulis kat sini...

Walaupun aku banyak buat benda lain yang aku kena manage, aku tetap nak keep priority first...priority aku sekarang adalah STUDY, CAREER, FAMILY, HEALTHY, dan BEAUTY.

Terima kasih kerana membaca entry Yoga - Bridge Pose Workout ni. Selamat berpuasa dan selamat hari raya aidil fitri, Maaf Zahir dan Batin...

Monday, 19 June 2017

IDP Capstone Project: Building Information Modeling - BIM (UiTM 2017)

Assalamualaikum dan sejahtera.

Lately aku busy sangat-sangat dengan macam-macam assignment yang kena complete kan. Boleh kata setiap malam aku akan tidur awal dalam pukul 9.30 malam. Pastu bangun semula pukul 1.00 atau 2.00 pagi siapkan kerja sekali bersahur. Sampai tak sempat nak update blog ni. Previous entry EXA Global SetiaWalk Outpost - Let's Explore into the Dimension 12 of Hyper-Reality Entertainment! ni pun di tulis pada 2hb June 2017. Lebih kurang 20 hari jugak la aku tak tulis blog...

Baru-baru ni aku ada record satu video pendek yang berdurasi 2 minit lebih dengan kawan-kawan group IDP aku, Dyg, Ateh, dan Yana. Video ini adalah satu assignment yang bertajuk Building Information Modeling (BIM). Ianya berkaitan dengan sebuah software yang digunakan dalam bidang construction (Civil Engineering works) untuk design struktur bangunan selain guna software Esteem dan AutoCAD.

Contribution dari video ini untuk the whole marks adalah 10% tu pun kalau video IDP Capstone kitorang ni dapat 500 LIKEs dan ke atas dekat YOUTUBE. Selebihnya adalah dari Design Project & Presentation, 20% (14/6/2017) dan Final Exam, 70% (5 jam exam - 17/7/2017).






So, secara ringkasnya IDP Capstone video ini adalah sebahagian daripada projek untuk menyempurnakan kursus Integrated Design Project (ECC584) kami dan ianya di nilai mengikut berapa banyak LIKE yang kami perolehi. Harap-harap kawan-kawan semua dapat LIKE dan SHARE video yang tak seberapa ni.

Terima kasih kerana membaca entry IDP Capstone Project: Building Information Modelling - BIM (UiTM 2017) ini. Jangan lupa untuk baca jugak entry Pengalaman untung trade Bitcoin ni, mungkin boleh di jadikan inspirasi untuk jana pendapatan tambahan ke kan... Aku doakan semua pembaca blog aku ni akan jadi jutawan suatu hari nanti termasuk la aku...amin...

Friday, 2 June 2017

EXA Global SetiaWalk Outpost - Let's Explore into the Dimension 12 of Hyper-Reality Entertainment!

Hello guys!

Last Thursday I've been given an opportunity to witness the launching event of EXA Global SetiaWalk Outpost located at Puchong, Selangor and the best part is actually when I got new knowledge that I never thought before that is Hyper-Reality Entertainment which it seems to be the concept in teleportation (if I am not mistaken).


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This hyper-reality Family Entertainment Centre (FEC) at SetiaWalk Outpost is a project of EXA Global which is under the umbrella of Havson Group company that involved in digital entertainment and technology. As it launched this SetiaWalk Outpost is become a first Hyper-Reality FEC not only in Malaysia but also in Southeast Asia. Proud to be a Malaysian for a while...LOL


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Have you ever watched the old movie title Starship Troopers? It's okay for those who never watch that movie but for those who have watched it are you believe or not if I say that right now we can experience the same situation like in that movie? But how it can be happen? 

The combination of virtual and reality (VR) principle will be immersed someone into an imagination world as a trooper when he or she playing the game in Hyper-Reality Entertainment by exploring and completing the First Mission of Dimension 12 at EXA Global SetiaWalk Outpost, Puchong starting on 3rd June 2017.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


At this EXA SetiaWalk Outpost, the players or troopers will experience the gaming scene while exploring this foreign dimension.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This is actually virtual but seems real because when we play this game we feel like we are the real troopers in the outer space of atmosphere through their ANGKAS system that we will fighting with large and vicious alien-like monsters to save our comrades from danger like in the movie of Starship Troopers where a lot of monsters were chasing them. Sound interesting is it?


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


One more thing you should know is about your gun. Your gun can't be reloaded when it is overheated and you can't shoot the monsters. How do you know your gun is overheated? When you see smokes coming out from your gun means that it is overheated. So, what you need to do is wait for 5 minutes for your gun to be reloaded, escape the aliens that approach you and you can shoot them again once the gun is reloaded.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,

How to start playing this Hyper-Reality game?


First of all, this Sci-fi shooting game involved multi-players of four as troopers in closed room. 

So, before you come to this EXA SetiaWalk Outpost you may ask your family, friends, relatives, colleagues and so on to come along joining you playing this hyper-reality game.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


This is a teamwork game that need a successful communication among troopers so that you will achieve a goal together. 

After that you will be placed at SetiaWalk Outpost's ingress room for a briefing on the mission and safety condition where they will be suited up with EXA Gear.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Now you need equipments to play this hyper-reality game and start your first mission to shoot aliens and save your comrades by adaptation of wireless free roaming concept which is the whole system detect every single equipment through sensors that build on the entire playing room's wall at this EXA SetiaWalk Outpost.

The equipments are wearable technology consisting of items as listed below:-

  1. Backpacks
  2. Guns
  3. Headset
  4. Batteries
  5. Charging system

Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,

Rooms at EXA SetiaWalk Outpost:-

  1. A Hyper-Reality Museum that showcases EXA Global's development in Hyper-Reality
  2. Hyper-Reality Arcade Entertainment Centre where patrons can play VR arcade games.
For more information on how to book a game session with EXA SetiaWalk Outpost or the mission of Dimension 12 please visit and follow their social medias.

Instagram: @exaglobal

Besides that, you can find a lot of information and their activities by typing a few hashtags on Fabebook and Instagram such as 

#EXA 
#EXAGlobal 
#EXARecruit 
#SetiaWalkOutpost 
#Dimension12 
#PreOpeningSpecial 
#Buy1Free1


SetiaWalk Outpost
B-11-1, Block B SetiaWalk,
Persiaran Wawasan, 
Pusat Bandar Puchong,
47160 Puchong, Selangor.
Tel: 03-80516333

Operating hours:
Weekdays: 11am - 8pm
Weekend/Public Holiday: 11am - 9pm


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


So, don't forget to invite your freinds to experience this Hyper-Reality game at EXA SetiaWalk Outpost and for your information currently they have a pre-opening's promotion ticket of Buy 1 Free 1 for RM65 nett which the original price is RM81.


Hyper-Reality Entertainment, EXA Global, SetiaWalk Outpost, Dimension 12,


Have fun guys!