Followers

Sunday, 21 January 2018

Traveloka Fly & Win CNY Contest 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang, korang perasan tak tahun 2018 ni sekejap je berganjak? sedar-sedar bulan Januari ni dah masuk minggu ke-4 da pun. Baru je cuti sempena tahun baru, tak lama lagi cuti Chinese New Year (CNY) plak. Cepat kan? Ke Qiya sorang je yang rasa macam ni...hehe

Macam tahun-tahun sebelum ni awal Januari setiap tahun memang Qiya busy sangat-sangat sebab tengah struggle study untuk final examination tapi tahun ni alhamdulillah da free sikit. So, tahun ni memang Qiya banyak planning untuk travel. 

Planning Qiya boleh dikatakan setakat angan-angan kosong jela buat masa ni sebab Qiya belum booking mana-mana hotel atau tempat penginapan. Haha... Tapi kalau ada rezeki Qiya nak pergi bercuti kat Langkawi ataupun Phuket ke...sebab boleh mandi pantai kan...

Mesti ada yang da ambil cuti awal-awal untuk sambung cuti Hari Raya Cina kan...So, korang da ada plan nak pergi travel kat mana-mana ke? 


Traveloka, Contest, CNY, Flight Ticket, Accomodation, online booking flight ticket, peraduan, pakej percutian, Seoul Korea, Phuket Thailand, Langkawi, Malaysia,


Korang mesti pelik kenapa Qiya membebel pasal travel plak sebab Qiya ni kan suka cakap pasal investment. Kalau korang nak tau, Qiya cerita pasal travel ni sebab Qiya nak bagitau korang sekarang ni Traveloka tengah adakan Fly & Win CNY Contest

Hadiah dia kalau bertuah korang dapat pakej percutian ke Korea, Phuket, ataupun Langkawi tau. Best kan? 

Kejap lagi Qiya cerita lebih lanjut berkaitan dengan syarat-syarat, cara untuk join contest ni, dan hadiah-hadiah yang ditawarkan oleh Traveloka. Kalau korang tak join memang rugi sesangat!

Untuk pengetahuan korang, Traveloka Fly & Win CNY Contest 2018 ni akan berlangsung dari 22 Januari (00:00) sehingga 28 Febuari 2018 (23:59PM). Means baru je start hari ni... So, korang join la cepat-cepat tau, mana tau kot kot rezeki korang menang pakej percutian dari Traveloka ni nanti.

Hadiah-hadiah untuk pemenang-pemenang Traveloka Fly & Win CNY Contest ini adalah seperti berikut:-

HADIAH TRAVELOKA FLY & WIN CNY CONTEST 2018 


Pemenang Pertama
Pakej Percutian 6H5M ke Seoul
(Tiket Penerbangan & Tempat Penginapan)

Pemenang Kedua
Pakej Percutian 5H4M ke Phuket
(Tiket Penerbangan & Tempat Penginapan)

Pemenang Ketiga
Pakej Percutian 4H3M ke Langkawi
(Tiket Penerbangan & Tempat Penginapan)

Pemenang Saguhati
Baucer Traveloka RM1,000 × (2)


Best tak hadiah contest Traveloka ni? 

Qiya plak yang excited sangat ni sampai terbayang-bayang je pantai-pantai kat Phuket tu...padahal tak pernah sampai Phuket lagi...haha...tapi Qiya rasa Phuket mesti cantik dan best macam kat pantai Hatyai. Pastu makanan kat sana mesti sedap gila. Seafood, tomyam, kerabu...perghhh...terliur la plak...

Syok je Qiya cite pasal hadiah-hadiah untuk Contest Traveloka Fly & Win CNY ni kan...tapi sapa je yang boleh join peraduan ni? Semua orang ke...

Ok, untuk makluman korang...Contest Traveloka Fly & Win CNY ni terbuka kepada semua rakyat Malaysia dan penduduk Malaysia yang berumur 18 Tahun dan ke atas (setakat Januari 2018) yang juga menetap di Malaysia sekarang ini tapi tak termasuk individu-individu yang ada kaitan dengan Traveloka Sdn. Bhd. seperti kakitangan, ahli keluarga pekerja, para pemasar affiliate, anak syarikat, pengiklan, PR agensi, pembekal bagi Traveloka dan sebagainya.

Kalau ada yang berumur bawah 18 tahun yang nak join contest Traveloka ni boleh tapi kena pastikan da dapat kebenaran daripada ibu bapa atau penjaga korang terlebih dahulu ye. Dan selain itu, korang kena baca dan hadam betul-betul syarat-syarat penyertaan untuk Contest Traveloka Fly & Win CNY.

Tempoh contest ini berlangsung seperti yang Qiya nyatakan kat atas tadi, iaitu dari 22 Januari sehingga 28 Febuari 2018. Tapi pihak Traveloka berhak meminda tarikh tersebut sama ada diorang nak pendekkan tempoh ataupun nak panjangkan tempoh peraduan ini tanpa sebarang notis. So, kena ALERT la kan...kena rajin tengok-tengok FB page Traveloka.

Ada beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum korang menyertai Traveloka Fly & Win CNY Challenge ini. Antaranya adalah:-
  1. Para peserta mestilah mempunyai akaun Facebook yang sah dan di set kepada public untuk bermain mini game dan menghantar penyertaan tersebut.
  2. Para peserta mestilah seorang follower kepada Facebook Fan Page Traveloka Malaysia.
  3. Para peserta hendaklah bermain mini game Traveloka Fly & Win CNY Challenge di webpage yang disediakan oleh penganjur.
  4. Para peserta perlu mengisi butiran peribadi di halaman pendaftaran yang disediakan oleh penganjur.
  5. Para peserta boleh share penyertaan tersebut maksimum 5 kali sehari.
  6. Para peserta perlu mencapai markah tertinggi; hanya 3 orang pemenang dengan markah tertinggi sahaja akan dipilih sebagai Pemenang utama yang dinyatakan dibawah section 5.2 dalam Traveloka Fly & Win CNY Challenge's Terms and Conditions.
  7. Para peserta juga berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah yang dinyatakan di bawah section 5.3 dengan cara berkongsi Traveloka Fly & Win CNY Challenge ini di Facebook masing-masing. Dan para pemenang akan dipilih secara rawak.
  8. Kegagalan untuk mematuhi syarat-syarat penyertaan ini akan mengakibatkan penyertaan tersebut dibatalkan dan secara langsung korang tak layak untuk memenangi hadiah-hadiah tersebut.


Traveloka Fly & Win CNY Contest ni senang je. Korang boleh sertai peraduan ni dari Traveloka Fly & Win CNY 2018 Contest dan contest ni adalah sebuah game mini sebenarnya. Korang hanya perlu follow instructions seperti dalam gambar yang Qiya provide kat bawah ni. 


Traveloka, Contest, CNY, Flight Ticket, Accomodation, online booking flight ticket, peraduan, pakej percutian, Seoul Korea, Phuket Thailand, Langkawi, Malaysia,


Bila korang da join Contest Traveloka Fly & Win CNY 2018 ni korang rajin-rajinkanlah diri korang untuk jenguk-jenguk Page FB Rasmi Traveloka sebab semua pemenang akan diumumkan kat page tersebut. Tapi korang jangan risau sebab pihak Traveloka memang akan hubungi  para pemenang melalui email nanti. 

So, korang cuma kena pastikan semua butiran peribadi yang korang isi dalam borang permohonan tu 100% betul untuk mengelak sebarang kesulitan bagi pihak peserta dan juga pihak penganjur. By the way, Qiya ucapkan semoga korang berjaya untuk Contest Traveloka Fly & Win CNY 2018 ini!

Bakar Ikan Selar Dalam Oven Elba

Semalam datang plak mood nak kurangkan makanan bergoreng. So, Qiya bakar jela ikan selar dalam oven lama Qiya yang jenama Elba tu. Saja nak try oven ni OK lagi ke tak sebab Qiya memang da lama sangat tak guna oven ni. 


Ikan selar bakar, menu sihat, cara bakar ikan dalam oven, menu diet,


Kira OK la, oven ni Qiya beli masa tahun 2011 kalau tak silap. Means da 7 tahun still functioning lagi cuma timing dia da rosak, tak bergerak... So, kena tunggu sebab api dia tak tutup sendiri. Tapi kan sebenarnya setahun dua je Qiya guna pastu terbiar sebab tuan dia sibuk la sangat kononnya dalam beberapa tahun ni. 


Ikan selar bakar, menu sihat, cara bakar ikan dalam oven, menu diet,


Qiya bakar ikan selar ni guna suhu 250°C dalam masa 20-30 minit. Bubuh garam dengan kunyit je. Da lepas pre-heat oven dalam masa 5 minit Qiya terus letak ikan tray. Then, biarkan je ikan ni masak dan tak payah balik-balik kan sebab nanti kulit dia tertanggal.


Ikan selar bakar, menu sihat, cara bakar ikan dalam oven, menu diet,


Pastu Qiya goreng sayur baby sawi, carrot, kentang, dan akhir sekali Qiya tumbuk sambal belacan. Memang bertambah makan walaupun 2 3 hari ni Qiya tak berapa sihat. 

Terima kasih sebab sudi singgah kat blog Qiya ni. Jangan lupa baca juga entry Majlis Pelancaran STEA - Be Gorgeous and Healthy Everyday.

Tuesday, 9 January 2018

Majlis Pelancaran STEA - Be Gorgeous and Healthy Everyday

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ni Qiya sempat menghadiri sebuah Majlis Pelancaran produk STEA di Hotel Concorde Shah Alam Selangor.


stea, stea teh hijau, stea beauty, skincare, green tea, petua langsing, rawat kulit wajah, khasiat teh hijau,



Bersesuaian dengan tagline STEA iaitu Be Gorgeous and Healthy Everyday, dalam majlis tersebut STEA melancarkan produk kedua iaitu STEA BEAUTY yang terdiri daripada Serum dan juga Green Tea Soap selepas produk pertama mereka STEA Teh Hijau menembusi pasaran dalam negara.

Dalam majlis tersebut juga Qiya diberi peluang untuk merasai kenikmatan STEA Teh Hijau dan ternyata rasa teh hijau STEA memang sedap. Dan yang paling penting STEA Teh Hijau tu tak ada rasa kelat langsung tau.


stea, stea teh hijau, stea beauty, skincare, green tea, petua langsing, rawat kulit wajah, khasiat teh hijau,


Selain itu, Qiya juga dapat beramah mesra dengan founder produk STEA BEAUTY ni dan sempat la borak-borak dan tanya beliau tentang tips untuk langsingkan badan sebab pengasas produk STEA ni mempunyai masalah berat badan yang sangat ketara sebelum ni selepas beliau melahirkan anak melalui kaedah Ceaser. 

Berat badan beliau mencecah 90kg lebih masa tu dan setelah beliau mengamalkan minuman teh hijau berserta diet yang seimbang dan rutin senaman beliau dapat menurunkan berat badan kepada 69kg.

Kalau korang nak tau teh hijau asli STEA ni adalah daun teh yang didapati daripada sumber berkualiti tinggi dari Jepun yang dipilih oleh pakar-pakar bagi memastikan rasanya yang luar biasa dan menyegarkan.



stea, stea teh hijau, stea beauty, skincare, green tea, petua langsing, rawat kulit wajah, khasiat teh hijau,



Selain itu, dalam setiap uncang teh hijau asli STEA ni juga terdapat serbuk teh hijau yang disebut 'matcha' yang mempunyai manfaat untuk kesihatan dan kecantikan.

100% khasiat daun teh hijau akan kita perolehi apabila kita minum matcha disebabkan kita telah pun minum seluruh daun teh hijau tersebut yang mana serbuk matcha ni mengandungi 137 kali lebih tinggi kandungan anti oksida berbanding teh hijau biasa.


stea, stea teh hijau, stea beauty, skincare, green tea, petua langsing, rawat kulit wajah, khasiat teh hijau,


Antara manfaat yang terdapat dalam teh hijau asli STEA adalah:-


  • Mengawal berat badan
  • Meningkatkan metabolisma dan mempercepatkan pembakaran lemak
  • Melawaskan masalah pembuangan
  • Membuang kotoran dan toksin dalam badan
  • Mengawal selera makan
  • Mengurangkan kolesterol
  • Agen anti kemurungan
  • Agen anti penuaan
  • Tinggi anti oksidan
  • Menambah tenaga
  • Menghalang pengumpulan lemak dalam badan


Manakala produk yang baru dilancarakan pada hari Sabtu bersamaan 6hb Januari 2018 baru-baru ni pula adalah STEA BEAUTY. STEA BEAUTY adalah produk penjagaan kesihatan kulit wajah yang berasaskan teh hijau dan didatangkan dalam bentuk serum dan sabun bagi merawat kulit wajah yang bermasalah.


stea, stea teh hijau, stea beauty, skincare, green tea, petua langsing, rawat kulit wajah, khasiat teh hijau,


Sabun wajah STEA mengandungi serat daun teh yang bertindak sebagai skrub untuk menanggal sel kulit mati dan mengeluarkan kotoran di wajah.

Manakala serum STEA pula bertindak sebagai agen untuk merawat wajah yang rosak. Antara kandungan utamanya adalah 'extract' teh hijau, aloe vera, kolagen, stem cell apple dan banyak lagi. Tekstur serum STEA ni adalah seperti jeli dan tidak terlalu melekit, ianya sangat menyejukkan dan menyegarkan wajah ketika menggunakannya.

Antara kelebihan STEA Beauty adalah:-


  • Mengandungi anti oksidan yang tinggi bagi merawat wajah
  • Mengecutkan jerawat dengan cepat
  • Memudarkan jeragat dan parut jerawat
  • Mengecilkan pori-pori
  • Menghilangkan kulit kusam dan kasar
  • Melembapkan kulit dan menjadikan kulit tidak berminyak
  • Mengurangkan lingkaran gelap bawah mata 
  • Menjadikan tona kulit lebih sekata
  • Menganjalkan kulit wajah
  • Mengurangkan kedutan dan garis halus
  • Mencerahkan kulit dan melindungi kulit dari sunburn
  • Agen anti penuaan
  • Menanggalkan whiteheads dan blackheads

Harga STEA Teh Hijau adalah RM60 manakala STEA Beauty pula adalah RM89 sahaja.


stea, stea teh hijau, stea beauty, skincare, green tea, petua langsing, rawat kulit wajah, khasiat teh hijau,


Untuk maklumat lanjut korang boleh layari website STEA Beauty di www.steabeauty.com.my ataupun di Instagram STEA Beauty @stea_malaysia_hq.

Selain itu korang boleh juga cari maklumat berkaitan dengan testimoni produk STEA Beauty ni dengan menggunakan hashtag-hashtag seperti #stea, #steatehhijau, dan #steabeauty.

Kalau korang berminat untuk jadi agen atau stokis bagi produk STEA Beauty ni korang boleh contact pihak STEA Beauty ni terus tau!

Saturday, 6 January 2018

Senarai Peserta 'Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017'

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Qiya da lama nak update Senarai Peserta 'Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017' ni tapi asyik tak sempat je. So Qiya mohon maaf kepada semua rakan-rakan blogger yang sudi join GA Qiya ni sebab agak lewat keluarkan list peserta ni.

Kalau ikutkan target untuk GA December 2017 ni memang tak tercapai berbanding dengan GA Qiya untuk bulan November 2017 ada 63 peserta tapi GA December 2017 ni cuma ada 13 peserta je. RM100 untuk 3 orang pemenang tak cukup ye? Inshaallah nanti kalau ada rezeki lebih Qiya up sikit amount GA ni ye.


Giveaway, GA, Contest, Peraduan
Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017


Senarai Peserta 'Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017'


1. https://belogsjm.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
2. http://qisstiera.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html?m=1
3. http://www.mrsliez.com/2017/12/giveaway-cash-rm-100-by-qiya-saad-for.html
4. http://queensyanis.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
5. http://penselduabee.blogspot.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
6. http://azlanbahar.com/contest/giveaway-cash-rm100-qiya-saad-december-2017/
7. http://www.sayidahnapisah.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
8. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
9. https://galeriduniaku.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
10. http://www.sishawadesign.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html

11. https://galaksiviral.blogspot.my/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
12. http://masturanasarudin.blogspot.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html
13. http://www.huhahuhajerr.com/2017/12/giveaway-cash-rm100-by-qiya-saad-for.html

Walaupun tak capai target tapi Qiya tetap nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada semua rakan-rakan Blogger yang sudi join Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017 ni.

So, dengan rasminya hari ni 7hb Januari 2018 jam 3:37 pagi Qiya close GA ni dan semua pemenang bertuah Qiya akan umumkan dalam Senarai Pemenang Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for December 2017 nanti.

P/s: Jangan lupa baca juga entry 10 Kebaikan Rendaman Kaki dalam Air Panas & Garam ni. Banyak manfaatnya tau! 

Monday, 25 December 2017

10 KEBAIKAN RENDAMAN KAKI DALAM AIR PANAS DAN GARAM

Kesibukan dengan rutin harian memang memenatkan dan menyebabkan rasa sengal-sengal pinggang  dan badan menjadi kurang bermaya. Banyak petua tradisional yang boleh kita amalkan untuk merawat sengal pinggang disamping dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan.

Antara petua yang boleh diamalkan jika ada masa terluang lagi-lagi selepas datang bulan adalah dengan cara merendam kaki dalam air panas yang di campur dengan garam. Ianya dipercayai mampu menyingkirkan racun dalam badan dan menghilangkan bau kaki selain melancarkan peredaran darah. 



Petua sihat, rendam kaki dengan air panas dan garam, cara hilangkan bau kaki, rawat kulit tumit pecah dan kasar, cara merawat senggugut, tips elak serangan stroke, mengatasi selsema, demam, dan batuk, melegakan sakit kepala



Amalan merendam kaki dengan air panas dan garam ini sangat popular di kalangan masyarakat Cina. Perubatan tradisional Cina menyarankan agar merendam kaki dalam air panas setiap hari untuk meningkatkan peredaran darah dan mencegah demam kesejukan.

Menurut perubatan tradisional Cina, kaki adalah jantung kedua tubuh manusia. Kaki juga dianggap sebagai barometer yang mencerminkan keadaan kesihatan tubuh badan kerana terdapat banyak titik akupuntur di telapak kaki.

Selain itu, mandi wap atau sauna juga dipercayai mampu menyingkirkan toksik melalui peluh yang keluar dari seluruh badan. Amalan mandi wap ini tidak hanya terhad kepada wanita sahaja malah ianya juga sesuai untuk golongan lelaki yang menitikberatkan kesihatan luaran dan dalaman.


Petua sihat, rendam kaki dengan air panas dan garam, cara hilangkan bau kaki, rawat kulit tumit pecah dan kasar, cara merawat senggugut, tips elak serangan stroke, mengatasi selsema, demam, dan batuk, melegakan sakit kepala
Klik sini untuk melihat pelbagai bekas rendaman kaki yang digunakan di spa


10 kebaikan merendam kaki dalam air panas dan garam adalah seperti di bawah.


1. Menghilangkan bau pada kaki

  • Kaki yang lama terperuk dalam kasut mesti mendatangkan bau yang kurang menyenangkan. Dengan merendam kaki dalam air panas dan garam mampu menghilangkan bau pada kaki.


2. Mengatasi masalah kulit tumit kaki pecah

  • Kerap melalukan kerja-kerja di dapur sememangnya akan menyebabkan kulit tumit kaki pecah jika lantai yang dipijak basah. Merendam kaki dalam air panas dan garam adalah alternatif untuk merawat kulit tumit kaki pecah. Ini kerana garam mampu merawat kulit yang merekah dan menyingkirkan bakteria.

3. Melembutkan kulit tapak kaki 

  • Merendam kaki dalam air panas dan garam dapat menanggalkan sel kulit mati dan merawatnya.

4. Mengatasi selsema, demam, dan batuk

  • Serangan selsema, demam, dan batuk dapat diatasi dengan terapi merendam kaki dalam air panas dan garam kerana proses rendaman kaki tersebut menyebabkan seluruh badan berpeluh. Kelebihannya adalah badan terasa lebih segar dan bisa-bisa badan akan berkurangan.


5. Melegakan sakit kepala

  • Selain dapat mengatasi selsema, demam, dan batuk merendam kaki dalam air panas dan garam juga dipercayai mampu melegakan sakit kepala.

6. Mengurangkan tekanan dan menenangkan jiwa

  • Dengan merendam kaki dalam air panas dan garam dapat mengurangkan tekanan dan menenangkan jiwa kerana ianya dapat meningkatkan peredaran darah ke seluruh bahagian atas tubuh.

7. Melancarkan peredaran darah

  • Air panas yang dicampur dengan garam dapat melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh badan. Kesannya adalah tubuh badan akan terasa lebih ringan dan bertenaga.

8. Menghilangkan kuman dan bakteria pada kaki

  • Semua jenis kuman dan bakteria yang menyebabkan kaki berbau, kulit menjadi kasar, tumit kaki pecah, kering, dan sebagainya dapat dihapuskan dengan terapi merendam kaki dalam air panas dan garam.

9. Mencegah serangan stroke

  • Hidroterapi atau merendam kaki dalam air panas dan garam adalah satu langkah untuk mencegah dan merawat stroke kerana ianya memberi kesan ketenangan dan melancarkan peredaran darah kerana air panas dapat mengembangkan saluran darah.

10. Mengurangkan gejala senggugut

  • Sakit senggugut biasanya terjadi ketika wanita kedatangan haid. Kesakitannya sukar digambarkan kerana ketika diserang senggugut bukan hanya perut dan bahagian peranakan saja yang sakit namun pinggang dan seluruh badan juga terasa lemah.
  • Kekuatan pinggang seakan-akan disedut oleh sesuatu elemen yang menyebabkannya terasa lenguh yang teramat sangat. 
  • Ada kalanya hanya tidur sahaja yang dapat menghilangkan rasa sakit senggugut untuk sementara waktu. 
  • Dan ketika senggugut menyerang, seseorang akan merasa lebih selesa untuk tidur pada posisi terlentang di atas lantai berbanding tidur atau baring di atas tilam empuk. Aneh sungguh kesakitan senggugut ni kan? 
  • Terapi rendaman kaki dengan air panas dan garam juga dapat mengurangkan gejala senggugut selain menuam atau mendemah perut dengan air panas yang di isi dalam botol dan dibalut dengan kain sehingga terasa banyak ketulan darah haid yang hangat mengalir keluar dari kemaluan.

Amalan merendam kaki dalam air panas dan garam ini boleh dilakukan setiap hari dengan cara merendam kaki dalam air panas yang bersuhu 40 darjah Celcius sehingga berpeluh dan anggaran masa untuk proses rendaman kaki ini adalah lebih kurang 15 - 30 minit.

Terima kasih kerana membaca 10 KEBAIKAN RENDAMAN KAKI DALAM AIR PANAS DAN GARAM ni. Mohon seminit untuk LIKE page Qiya Saad Dot Com. Dan jangan lupa baca juga Nama-nama Malaikat, Nabi, dan Tokoh-tokoh Islam dalam Bahasa Inggeris ni.

Friday, 22 December 2017

Nama-nama Malaikat, Nabi, dan Tokoh-tokoh Sejarah Islam dalam Bahasa Inggeris

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Banyak juga info yang Qiya cari disebabkan isu Presiden US yang baru, Donald Trump mengumumkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel baru baru ini antaranya adalah Nama-nama Malaikat, Nabi, dan Tokoh-tokoh Sejarah Islam dalam Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris.

Banyak sejarah dan tamadun Islam yang Qiya da belajar masa sekolah menengah dulu tapi kebanyakkannya da lupa tapi nama sesebuah tempat, nama nabi, malaikat, dan tokoh-tokoh sejarah sebelum masihi ni pelbagai tetapi rupanya merujuk kepada orang atau tempat yang sama.

Contohnya negeri Syam ada dalam sejarah Islam tapi tak ada dalam Google map, bila Qiya search lagi dan jumpa dari laman wikipedia yang mana negeri Syam ni merujuk beberapa buah negara iaitu Lebanon, Palestine, dan Syria.

Macam tu la juga dengan nama-nama Nabi, Malaikat, dan tokoh-tokoh sejarah yang mempunyai beberapa nama yang berbeza mengikut agama-agama tertentu namun ianya merujuk kepada orang yang sama. Semua yang Qiya senaraikan ni adalah dari pembacaan dalam blog-blog tempatan dan luar negara.


Nama Malaikat dalam bahasa Arab dan Inggeris


Jibril = Gabriel
Mikail = Michael
Israfil = Raphael
Izrail = Azrael


Nama Nabi dalam bahasa Arab dan Inggeris


Nuh = Noah
Ibrahim = Abraham
Ismail = Ishmael
Ishak = Isaac
Yakub = Jacob
Yusuf = Joseph
Musa = Moses
Harun = Aaron
Daud = David
Sulaiman = Solomon
Ilyas = Elijah
Yunus = Jonas
Yusha = Joshua
Yahya = John
Ilyasa = Elisha
Zulkifli = Ezekiel
Idris = Enoch (?)
Ayub = Job
Zakariya = Zachariah
Isa = Jesus
Luth = Lot
Syits = Seth


Nama Tokoh dalam bahasa Arab dan Inggeris


Hawa = Eve
Qabil = Kain
Habil = Havel
Jalut = Goliath
Maryam = Maria
Firaun = Pharaoh
Iskandar = Alexander



Nama makhluk lain dalam bahasa Arab dan Inggeris



Iblis = Lucifer


Selain nama-nama Nabi, Malaikat, dan Tokoh-tokoh sejarah Islam ni banyak lagi fakta-fakta menarik tentang kaitan Baitulmaqdis dengan sejarah Islam yang boleh kita belajar lagi-lagi sekarang ni da banyak info yang kita boleh cari dari Google cuma sahih ke tak tu kita kena banyak kan membaca dan bertanya sebab sapa-sapa pun boleh menulis, cuma sebagai pembaca kita tak boleh percaya bulat-bulat.

Yang paling menarik perhatian Qiya adalah Kaabah atau Masjidil Haram mempunyai angka 1,618 daripada ukuran Matematik Fibonacci yang mempunyai prinsip kiraan hasil tambah spiral yang juga diguna pakai untuk mengira kelopak bunga, biji bunga matahari, dan sebagainya.


Masjidil Haram, Kaabah, Pusat Bumi,
Gambar Masjidil Haram dari Google


Kaitan antara angka 1,618 Matematik Fibonacci yang digunakan dalam Forex Trading dengan Kaabah ni adalah apabila nisbah jarak Kaabah ke Kutub Utara dan Kutub Selatan adalah 1,618 yang mana saintis Barat secara tak sengaja menemukan Kaabah adalah pusat Bumi.

Selain itu, kajian tentang Black Hole atau gelombang radiasi yang tak berpenghujung (infinity) ditemui oleh saintis dari angkasa lepas juga ada kaitan dengan Kaabah, batu Hajarul Aswad yang asalnya berwarna putih namun bertukar menjadi hitam disebabkan dosa anak Adam di dunia, Dome of the Rock berkubah emas yang berdekatan dengan Masjidil Aqsa  yang berkubah biru mempunyai sejarah batu terapung yang dipercayai mahu mengikut Nabi dalam peristiwa Isra' Mikraj.

Tiga buah masjid yang di tuntut dalam Islam untuk kita lawati adalah Masjidil Haram di Mekah, Masjidil Nabawi di Madinah, dan Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis (Palestine) yang mana pahala solat dalam masjid tersebut lebih berkali ganda berbanding solat di masjid lain bagi yang beragama Islam.

Setakat ini je dulu untuk entry ni. Jarang sekali Qiya menulis tentang sejarah tamadun Islam yang berbentuk Ilmiah disebabkan kurang pengetahuan. Terima kasih Qiya ucapakan kerana sudi membaca entry Nama-nama Malaikat, Nabi, dan Tokoh-tokoh Sejarah Islam dalam Bahasa Inggeris ni. Kalau ada yang tersalah fakta harap korang dapat betulkan.

Korang boleh juga baca artikel Jana Pendapatan Sampingan dengan Affiliate AdHance by Ajobthing ni kalau korang tengah cari idea macam mana nak cari side income.

Thursday, 21 December 2017

Jana Pendapatan Sampingan Secara Online dengan Affiliate AdHance by Ajobthing

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebagai pengguna Internet, Qiya yakin ramai yang da sedia maklum dengan adanya pelbagai peluang pekerjaan secara part time yang ditawarkan melalui atas talian mampu memberikan pendapatan yang lumayan setiap bulan kepada sesiapa yang rajin dan bijak mencari peluang termasuklah peluang untuk Jana Pendapatan Sampingan Secara Online dengan Affiliate AdHance by Ajobthing ni.



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,


Kalau kita taip kata kunci atau keyword 'jana pendapatan secara online dari rumah', 'buat duit online', 'online part time job' atau 'home based business' dan sebagainya kita pasti akan terjumpa pelbagai peluang yang menawarkan pelbagai kerja yang boleh dilakukan hanya dari rumah atau di mana-mana sahaja selagi kita mempunyai capaian Internet yang berterusan.



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,



Secara jujurnya Qiya memang suka taip keywords yang berkaitan dengan cara-cara untuk menjana pendapatan secara online sejak tahun 2006 lagi ketika tu Qiya baru je melanjutkan pelajaran ke peringkat Diploma dan dengan adanya capaian Internet yang berterusan dekat Library UiTM Jengka ianya memang memudahkan pencarian maklumat sama ada dari search engine Yahoo atau Google.

Dari sini lah Qiya mengenali Jutawan Internet Dr Irfan Khairi, Multi Level Marketing (MLM), Affiliate Marketing, FB Ads, Google Adwords, Google AdSense, dan pelbagai teknik pemasaran online yang terbukti mampu menjana pendapatan yang lumayan dan salah satunya adalah menerusi sebuah blog peribadi.

So, hari ni Qiya nak bercerita secara ringkas tentang satu lagi peluang untuk Jana Pendapatan Sampingan Secara Online dengan Affiliate AdHance by Ajobthing yang Qiya baca dari Blog saudara Sabree Hussin yang mana blog beliau adalah salah satu blog favourite Qiya sebab beliau ni tersangat rajin berkongsi tentang macam-macam peluang buat duit sampingan ataupun lubuk duit digital terutamanya melalui pemasaran AFFILIATE atau affiliate marketing.

Selain tu ramai lagi affiliate marketers yang hebat-hebat dalam Malaysia ni antaranya Prof Hariz, Zeo Unic, Hasrul Hassan, Anuar Marsib dan ramai lagi tapi Qiya belum sempat cari maklumat yang lebih terperinci.



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,




Sejak seminggu lebih Qiya join dan aktif mempromosikan part time job yang ditawarkan oleh Affiliate AdHance ni hanya RM4.80 yang terjana daripada 10 pemohon kerja dan 6 orang ahli affiliate yang mendaftar akaun affiliate AdHance mereka melalui LINK AFFILIATE ADHANCE Qiya.

Sebenarnya pendapatan melalui Affiliate AdHance ni memang sikit sangat-sangat, cuma RM0.15, RM0.30, RM0.45, RM0.60, dan RM0.75 untuk Tier 15 - Tier 75 bagi satu permohonan jawatan kosong dan RM0.10 untuk New Members Signup. 



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,



Sikit kan? 

Tapi jangan tak percaya ada ahli affiliate yang berjaya menjana pendapatan sehingga RM21,380.57 setakat hari ni sepanjang beliau berkongsi pelbagai peluang pekerjaan untuk seluruh rakyat Malaysia disamping mempromosikan affiliate AdHance by Ajobthing.



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,



Statistik Top 10 affiliate ni korang boleh dapatkan daripada website AdHance setelah korang daftar sebagai ahli affiliate AdHance dan pendaftaran tersebut mestilah mendapat pengesahan daripada pihak Affiliate AdHance by Ajobthing terlebih dahulu sebelum korang boleh mula menjana pendapatan sampingan daripada website AdHance by Ajobthing ni. 

Dan untuk mendaftar sebagai ahli Affiliate AdHance ni pula senang sangat-sangat, korang hanya perlu isikan maklumat asas seperti di bawah ni melalui website AdHance by Ajobthing.



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,
Klik sini untuk mendaftar sebagai ahli affiliate AdHance by Ajobthing


Secara ringkasnya AdHance by Ajobthing ni adalah sebuah platform pengiklanan yang dihubungkan melalui website maukerja.my yang mana ianya digunakan oleh para majikan di seluruh Malaysia untuk memudahkan mereka mencari calon pekerja yang sesuai dan berkelayakkan untuk mengisi jawatan kosong yang mereka tawarkan melalui website maukerja.my tersebut.

Untuk menjana income dari Affiliate AdHance ni adalah dengan cara kita berkongsi pelbagai jawatan kosong yang diiklankan oleh website maukerja.my melalui carian dari website AdHance.com yang mana link atau pautan beserta id affiliate kita ke sesuatu jawatan kosong tu kita copy & paste kan ke mana-mana media sosial ataupun online platform yang bersesuaian seperti di Group-group Facebook, artikel di Blog, group Whatsapp, email marketing, dan sebagainya mengikut kreativiti dan kemampuan dari segi masa dan tenaga.



AdHance by Ajobthing, Affiliate, Jana Income Online, jana pendapatan sampingan, kerja Part time, jawatan kosong, cara jana pendapatan dari rumah, kerja part time untuk student dan suri rumah, buat duit secara online,



Qiya faham mesti korang fikir banyak sangat la Affiliate marketing sekarang ni dan bukan mudah nak jana income kalau tak ada pengetahuan dan teknik-teknik pemasaran secara online yang betul sekurang-kurangnya teknik asas pemasaran secara atas talian. 

Ya, memang Qiya akui susah sebenarnya nak jana income yang pertama dari mana-mana sistem Affiliate ni tapi apa yang membezakan Affiliate AdHance by Ajobthing ni daripada affiliate-affiliate lain adalah kita dapat membantu ramai penganggur dan pelajar lepasan sekolah mahu pun graduan universiti di luar sana untuk mencari pekerjaan yang sesuai dengan kelulusan dan kemahiran yang mereka ada. Bagus kan affiliate AdHance by Ajobthing ni?

Kalau still tak faham juga dengan penjelasan tentang Jana Pendapatan Sampingan Secara Online dengan Affiliate AdHance by Ajobthing dari blog Qiya ni korang boleh DAFTAR sebagai ahli Affiliate AdHance by Ajobthing dekat SINI terlebih dahulu dan seterusnya korang boleh fahamkan semula cara kerja sebagai affiliate marketing AdHance by Ajobthing dari pembacaan yang berulang kali dari artikel ni. 

Terima kasih kerana membaca Jana Pendapatan Sampingan Secara Online dengan Affiliate AdHance by Ajobthing ni. Mohon seminit untuk LIKE page Qiya Saad Dot Com. Dan jangan lupa baca juga Senarai Jawatan Kosong di Selangor & KL Disember 2017 dan Januari 2018 ni.