Followers

Sunday, 28 May 2017

Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah hari ni da masuk hari kedua umat Islam di Malaysia berpuasa. Walaupun cuaca agak terik dan keadaan kesihatan pun tak begitu baik namun puasa tetap puasa. Bila tiba bulan Ramadhan ni mesti ada yang standby air bikarbonat untuk berbuka puasa kan sesuai la dengan tajuk entry kali ini iaitu Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan.


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Baru-baru ni sebuah syarikat peneraju air mineral berkilauan, Perrier memperkenalkan mixologi minuman sihat yang menyegarkan bagi penjagaan kesihatan rakyat Malaysia sepanjang hari. Majlis tersebut telah berlangsung di Broadway Lounge, Hotel Berjaya Time Square pada 25hb Mei 2017.

Air mineral semulajadi berkilauan Perrier ini sesuai dijadikan sebagai minuman harian terutamanya ketika berbuka puasa disebabkan oleh kandungan bikarbonat dan sodium yang paling rendah membolehkan ianya di campur dengan minuman dan bahan lain. 

Menurut Duta Perrier, Mathieu Marchal, minuman Perrier ini juga boleh di campur dengan kandungan segar seperti beri dan halia bagi mencapai manfaat kesihatan yang lebih baik.

"Antara cara yang inovatif untuk menikmati Perrier adalah dengan mencampurkan hirisan tembikai dan timun untuk menghasilkan minuman yang menyegarkan. Ia adalah sihat, dan melegakan dahaga," - Mathieu Marchal, Duta Perrier


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Kalau korang nak tau Perrier ni bukan sekadar air mineral semulajadi yang berkilauan je tapi Perrier ni juga terkenal dengan kualiti premium untuk raja-raja yang mana pada tahun 1905 Perrier telah diberi penghormatan untuk membekal minuman kepada Raja England. Manakala hari ini pula Perrier tersedia kepada mereka yang mementingkan kualiti dan prestij.

Ada beberapa mixologi atau campuran air mineral semulajadi berkilauan Perrier ni yang sangat sesuai dijadikan sebagai minuman harian terutama di bulan Ramadhan ni kerana ianya di campur mengikut citarasa tempatan. 

Antara minuman campuran Perrier yang popular ciptaan Mixologi terkenal Malaysia iaitu Kelvin Lee adalah campuran bunga sirap teh rosella, thyme, lemon segar dan Perrier yang dikenali sebagai Perrier Garden Twist. 


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Cara penyediaan minuman mixologi Perrier Garden Twist


1. Masukkan bunga sirap teh rosella di dalam cawan.
2.  Campurkan dengan lemon segar dan thyme yang dibakar terlebih dahulu menggunakan spark lighter.
3. Tuang air mineral semulajadi berkilauan Perrier kedalamnya, kacau sebati dan siap untuk di minum.

Korang tau tak thyme ni apa? Ok, meh aku share ye... thyme ni adalah sejenis tumbuhan herba yang berasal dari kawasan selatan Eropah dan Mediterranean yang mana ianya amat popular digunakan sebagai bahan perasa dalam kebanyakan resepi Itali, Macedonian, Greek, Perancis dan Sepanyol.

Masa Kelvin Lee tengah prepare minuman ni one of our online media ada tanya soalan kenapa perlu bakar thyme dan lemon segar ni. Thyme dan lemon segar ni dibakar sebab nak naikkan bau mixologi tersebut dan menambah keenakan minuman campuran Perrier.


air mineral semulajadi berkilauan, minuman campuran, Mixologi, Perrier,


Satu lagi minuman mixologi Perrier yang di cipta oleh Kelvin Lee adalah Perrier Merry Berry yang terdiri dari gabungan jus lemon segar, campuran sirap berry, madu dan Perrier. Rasa minuman mixologi Perrier Merry Berry ni sangat sesuai dengan citarasa aku sebab rasa masam dan manis nya sangat sebati dan molekul campurannya sangat-sangat kaya dengan pati buah berry. Korang patut cuba Perrier Merry Berry tau. I am highly recommended for this Perrier drink mixology.

Cara penyediaan minuman mixologi Perrier Merry Berry


Masukkan jus lemon segar, campuran sirap berry, madu, ais, dan air mineral semulajadi berkilauan Perrier mengikut sukatan yang sesuai dan kacau hingga sebati. Perrier Merry Berry telah sedia untuk di minum.


air mineral semulajadi berkilauan, minuman campuran, Mixologi, Perrier,


3 manfaat minuman mixologi Perrier 

  • dapat meningkatkan imuniti
  • pencegahan risiko diabetes
  • pengurangan berat badan yang sihat

Apakah kelebihan madu dalam makanan dan minuman? Sapa boleh jawab aku bagi duit raya. Dalam kiraan 3, 2, 1. Masa da tamat...hehe. Madu ni sebenarnya digunakan sebagai penambah rasa  dalam makanan dan minuman. Aku pun suka bubuh madu dalam masakan tau. Ada kelaianan rasa pada masakan tersebut. Kalau nak tau macam mana rasa sedap yang aku maksudkan tu kena cuba sendiri la kan...

Mesti ada yang tertanya-tanya kat mana nak beli minuman mixologi Perrier ni kan? Sama je macam mana-mana produk minuman premium yang lain, Perrier boleh didapati di rangkaian terpilih seperti di bawah.

  • Hotel
  • Restoran
  • Kafe


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan


Kalau korang nak jadikan air mineral semulajadi berkilauan Perrier ni sebagai minuman segera untuk manfaat kesihatan, korang boleh dapatkan Perrier ni di restoran khidmat pantas, mesin layan diri, dan pasaraya terpilih.

Mengapakah Perrier ini di gelar sebagai air mineral semulajadi berkilauan?


Berasal daripada punca mata air yang unik serta dikelilingi persekitaran semulajadi yang dilindungi di Vergeze, Perancis, Perrier adalah minuman 100% air mineral semulajadi berkilauan yang telah menempa nama di 140 buah negara di serata dunia dengan kapasiti pembuatan sebanyak satu bilion botol setiap tahun. Dibotolkan dalam kilang berkaca di tapak galian, proses pembotolan Perrier telah mengikut ketetapan panduan ISO 14001 (Persekitaran) dan ISO 22000 (Keselamatan Makanan) serta menepati kualiti standard Skim Tanda Kualiti Nasional (NQMS).


Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan

Latar belakang Perrier


Perrier diasaskan pada tahun 1898 oleh Dr. Perrier dan diberikan keberadaan antarabangsa pada 1903 oleh Sir Saint John Harmsworth. Pada tahun 1992, Nestle Waters telah mengambil alih Perrier dan membina kilang berkaca di atas punca mata air tersebut untuk tujuan ketelusan proses pembotolan. Perrier telah menyambut ulangtahun ke-150 pada tahun 2013 dan merupakan peneraju air mineral semulajadi berkilauan dunia.

Di Malaysia, air mineral semulajadi berkilauan Perrier ini diedarkan oleh satu-satunya pengedar tunggal Perrier di Malaysia iaitu Muihua Sdn. Bhd. Terima kasih kerana membaca artikel yang bertajuk Mixologi minuman Perrier untuk penjagaan kesihatan sepanjang Ramadhan ini. Selamat berbuka puasa dan selamat menunaikan solat tarawih ye.

Sunday, 21 May 2017

Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dulu aku suka cari ayat-ayat cinta, ayat-ayat semangat, kata-kata hikmah, atau pun quotes bila tengah layan perasaan...hehe. Sekarang aku plak yang suka tulis quotes ni cuma belum dapat ayat-ayat yang best je. So, sekarang aku cuba la asah bakat menulis Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang ni kan. 

"Rasa sayang dan cinta pada seseorang tu jangan diluahkan semuanya biar hati je berbicara dan teruskan meminta pada penciptanya."


Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang


"Tatkala aku merenung wajahmu, jantungku berdegup kencang. Ternyata aku menyintaimu dan merindukanmu di setiap waktu"


"Tatkala aku merenung wajahmu, jantungku berdegup kencang. Ternyata aku menyintaimu dan merindukanmu di setiap waktu"


"Aku rela sakit HATI daripada sakit GIGI!"


"Aku rela sakit HATI daripada sakit GIGI!"


Korang da baca ke artikel 4 senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik? Baca tau. Jangan tak baca...hehe

Zaman sekarang ni zaman cinta materialistik betul ke? Ada duit ada pangkat ada kesenangan baru la boleh serius bercinta dengan seseorang tu kalau tak gelap masa depan. Yeke? Mungkin korang pun boleh baca artikel Ada apa dengan 'TITLE'? ni.

Kalau korang ada ayat-ayat best, komen jela ye. Terima kasih kerana membaca artikel Quotes Cinta dan Sayang pada seseorang ni.

Saturday, 20 May 2017

4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Da breakfast? Hari ni aku nak share tentang 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik disamping dapat membantu mengurangkan ketegangan urat atau orang tua-tua selalu sebut 'tarik mengkarung' bila terlebih mengeliat.

Aku suka menulis artikel waktu malam sebenarnya sekitar jam 8.30 malam hingga 12.00 tengah malam. Tapi disebabkan internet selalu buat hal so aku terpaksa la tulis artikel 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni waktu pagi macam ni tapi tu la pagi-pagi ni waktu paling effective untuk study dan siapkan assignment dan project yang tertangguh, so I have to write this article quickly right now or maybe kena cari SIM card lain. Perhaps ada la telco yang boleh offer better service.


4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik
Gambar Hiasan


Before this kalau tak silap aku pernah share article berkaitan dengan tips kesihatan iaitu Bakar 320 kalori dengan melakukan senaman kardio selama 1 jam. Artikel ni pun membantu untuk kita dapatkan bentuk badan yang cantik tau selain berpuasa untuk detox semua racun dalam badan kita ni. Puasa da tak lama kan? Bulan puasa la masa yang paling tepat untuk kita dapatkan bentuk badan idaman tau. Hehehe...

Sebelum aku proceed to article 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni aku nak share tentang tabiat makan orang disekeliling aku yang menyebabkan badan diorang semakin hari semakin gemuk atau senang cerita diorang penghidap penyakit obesiti. Risau tau aku tengok cara diorang makan. Biasanya apa yang aku perhatikan diorang ni makan dalam kuantiti yang banyak, makan banyak makanan yang tinggi kandungan kolesterol, makan makanan yang tinggi kandungan gula contohnya dessert, diet kurang fiber, dan sebagainya. 

So memang tak hairan la kalau Malaysia ni dikategorikan sebagai antara negara penduduk tergemuk di Asia. Aku pun kadang-kadang tak boleh nak control makan tau, so bila sedar selera aku bertambah aku akan buat air detox, standby banyak buah dalam fridge, dan makan ulam-ulaman contohnya daun pegaga, daun selom, sayur-sayuran dan sebagainya. 

Sampai kadang-kadang kawan-kawan aku tanya, "Qiya memang suka makan sayur ke?" sebab pelik kot dalam pinggan aku penuh dengan sayur dan ulam-ulaman, lauk seketul je standard aku makan untuk satu hidangan. Kononnya memang nak ubah cara makan, jadi vegetarian, praktis yoga selalu tapi apa kan daya tak dapat nak control makan dan tak dapat manage masa untuk exercise atau pergi gym.

4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik


1. Squats
2. Reverse lunges
3. Sit up
4. Pelvic Tilt Yoga / Bridge

Kalau nak tau lebih details tentang maksud dan gaya posisi 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik ni korang boleh baca dari artikel-artikel dari blog FITNESS KINGDOMS ni.

Lastly, terima kasih kerana sudi singgah dan baca entry 4 Senaman mudah untuk membentuk perut dan punggung yang cantik di blog Qiya Saad Dotcom ni. Semoga bermanfaat.

M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack

Hello guys, how are you today? I hope you're fine. Some of you may have your own weekend's activities is it? Or are you watching FA Cup Football match between Pahang and Kedah right now? You guys very lucky unlike me, normally my entire weekends only will be spent at home doing my assignments and writing articles. Sometime I felt very bored with my daily routines but I shouldn't complaint about it too much because this is my choice. The choice that end up myself as a super busy woman lately.

Have you ever heard about M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack before?

Last Thursday I've been given an opportunity by Enabling Asia Tech Sdn Bhd (EA), Malaysia's first and only integrated Mobile Virtual Network Aggregator (MVNA) to cover a launching event of M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack at Tournament Players Club (TPC), Kuala Lumpur. This launching event is hosted by Hanson Lee, a model, actor, and very talented host. It starts with an opening remarks and presentation on Buzzme World SIM Starter Pact by Mr Loke Yee Siong, Group CEO of Enabling Asia.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 1

Picture 1 shows Mr Loke Yee Siong (second from right), Group Chief Executive Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd officiating the launch of m8 World SIM Product. With him are (from left) Mr Jeff Bong, Representative from U Mobile Sdn Bhd.; Dato Sri Dr Eric Yap, Chairman of Enabling Asia Tech Sdn Bhd; Mr Jason Ho, Founder and Chairman of Taisys Technologies Co Ltd Taiwan; and Mr Alex Lim, Executive Director of Enabling Asia Tech Sdn Bhd.

This M8 World SIM is a premier telco product registered as a trademark of EA and a result of a successful commercial partnership between EA and Taisys Technologies Co Ltd from Taiwan with advanced technological and management support from EA's official Mobile Network Operator (MNO), U Mobile Sdn Bhd.


What makes this M8 World SIM different than other existing SIM CARD?

Like Air Asia that used a tagline of 'Now Everyone Can Fly', this Buzzme World SIM Starterpack also have their own tagline which is 'ONE WORLD. ONE SIMCARD'. Obviously this SIM card actually cares for people who are travel regularly due to business, vacation, working, or further their study abroad. The special feature for this Buzzme World SIM Starterpack is it enable the travellers to stay connected without changing their SIM card because this SIM card already can be suit to mobile network coverage at current country as soon as they arrived.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 2

Picture 2 shows Enabling Asia and its partners officially launching the m8 World SIM and the Buzzme World SIM Starterpack - available for purchase to the market at selected dealers.


M8 World SIM Innovative Features:-


1. Global Coverage
  • Connected locally in Malaysia
  • While abroad in more than 200 countries
2. Seamless Connectivity
  • Adopt local mobile of destination countries
  • Unlike conventional International Roaming
3. Controlled Cost Approach
  • Affordable Subscription Plan
  • No more exorbitant roaming charges

There are two types of Buzzme SIM card that offer different price which are Standard Starterpack and World SIM Starterpack.

1) Standard Starterpack

There are two types of prepaid offered for this standard Starterpack which is RM10 and RM30


2) Buzzme World SIM Starterpack


1. Upgraded Pack
  • With m8 World SIM feature
  • Hybrid model of prepaid wallet

2. Worldwide Connection
  • Malaysian local traffic as usual
  • Subscription plans as destination countries

3. Recommended Retail Price, RRP of RM99
  • With RM50 airtime
  • One year validity
  • Available nationwide

Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Picture 3


Picture 3 shows Mr Loke Yee Siong (middle, with microphone), Group Chief Executive Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd explaining how the latest products will complement the current telco markets and provide options for consumers during the launch of m8 World SIM and Buzzme World SIM Starterpack. Listening intently are (from left) Mr Greg Steer, Chairman and Chief Executif Officer of Oasis System Pty Ltd. Australia; Mr Tony Soh, Chief Executive Officer of Enabling Asia Thailand; Ms Jennifer Chang, Marketing Director of Taisys Technologies Co Ltd Taiwan; and Ms Veronica Soh, Chief Product Officer of Enabling Asia Tech Sdn Bhd.


5 Simple Steps to Travelling in-Style with Buzzme World SIM Starterpack


Step 1: Getting Started
  • Insert the Buzzme World SIM into a mobile device
  • Connect to WiFi
  • Download the m8 World SIM mobile application (APP)

Step 2: Login
  • Login with the mobile number and APP password printed on the SIM card
  • Register your personal details as required
  • You will receive an SMS notification and email upon completion

Step 3: Before Departure
  • You can purchase a subscription plan from the destination country via the APP
  • Payment can be made via your existing prepaid wallet or credit card
  • You will receive an SMS notification and email once the transaction is succesfully completed
  • The destination country's mobile number will automatically be pre-assigned and will appear within the APP together with the purchased subscription plan

Step 4: Arriving Abroad
  • Login to the APP
  • Select the destination country's subsription plan
  • The first usage abroad of the plan shall commence from this point and you can now enjoy your trip while being connected to the world

Step 5: Coming Home
  • Login to the APP
  • Select your home country's mobile number to use the SIM card locally once you are back in your home country


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,
Me and Hanson Lee.


How to Topup for this Buzzme World SIM?


For those who are planning to buy this Buzzme World SIM Starterpack must worried about how and where to topup your prepaid right? Here you go! You can easily topup your prepaid with M8 reload via online at www.m8.com.my or you can walk-in to any 7-Eleven or E-Pay outlet as well as Buzzme dealer nationwide. 


Any special promotion offer for this Buzzme World SIM? 


The answer is exactly YES! I still not touch about their INTERNET DATA PLAN yet where you can keep your quota forever with unlimited validity. Is it true? Yes, I am not kidding you where this thing can happen when you subscribed to any DATA plan whether SMARTER BUNDLE or SMART SURF with SMART VALIDITY to keep your number active and stay connected for 365 days with the affordable price of RM38 only.


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,


Buzzme, Enabling Asia, M8 World SIM, M8 Mobile, Telco, telecommunication, SIM card, Prepaid,


For more information on this M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack please visit www.buzzme.com.my or you can straight away make a call to 011-34004400 (hotline) and you can also send an email to hello@buzzme.com.my.

Besides that, you can find a lot of informations by using the special hashtags which are #BuzzMe #EnablingAsia and #M8WorldSim through Facebook and Instagram.

Lastly, thank you for spent your time to read the article of M8 World SIM & Buzzme World SIM Starterpack. Hopefully it can be your best travelling buddy ever!

Thursday, 18 May 2017

Ada Apa dengan 'TITLE'?

Zaman sekarang ni memang zaman orang menilai orang lain berdasarkan TITLE atau gelaran yang di sandang oleh seseorang tu.

Antara 'title' yang kita biasa dengar dan dikaitkan dengan orang korporat, artis dan politik adalah Dato, Datin, Tan Sri, Puan Sri, Dato Sri, dan Datin Sri.


Ada Apa dengan 'TITLE'?


Kalau di kalangan ahli akademik plak kita akan biasa dengar gelaran Dato Dr, Dr, Prof, Prof Dr, Prof Madya, Profesor Emeritus, Ir Dr, Ir, Ar, dan sebagainya merujuk kepada kelayakan akademik dan bidang profesional yang dikhususkan kepada seseorang individu tu.

Berdasarkan senario yang aku perhatikan disekeliling aku, kalau seseorang individu tu ada 'title' atau gelaran tersebut baru la senang nak jual air liur atau pun nak anjurkan sesuatu program dan juga sebagai satu jalan untuk melibatkan diri dalam bidang korporat. Kalau tak ada jangan harap la suara kita ni nak didengari oleh orang ramai. 

Dunia oh dunia. Kenapa la sikap manusia ni kebanyakannya macam ni...

Tak salah pun kalau seseorang tu mempunyai apa-apa 'title' atau apa-apa gelaran sekali pun la dan tak salah juga kalau seseorang tu langsung tak mempunyai sebarang 'title' pada awalan nama mereka. 

Yang menjadi masalah sekarang ni adalah masyarakat sekeliling kita yang terlalu obses dan menyanjung tinggi seseorang hanya kerana 'title' atau gelaran yang di sandang oleh mereka. 

Dan yang lebih sedih lagi adalah bila seseorang tu tidak mempunyai sebarang gelaran ianya menjadi persoalan utama kepada masyarakat dan juga bahan hinaan mereka jika mereka ingin menonjolkan sisi diri yang mungkin berpotensi besar dalam sesuatu bidang tu.

Sebab tu la pentingnya ilmu pengetahuan tentang pelaburan ni supaya kita dapat buat pilihan yang paling tepat sama ada nak simpan duit dulu atau belanja dulu bila dapat gaji. Bila kita pandai mengurus kewangan mungkin kita boleh menceburkan diri dalam apa-apa bidang perniagaan yang akan mendatangkan keuntungan seterusnya membolehkan kita bergelar jutawan nanti.

Teringat plak ada satu lagu yang bertajuk Aku Pelat nyanyian Salam Musik. Sesuai la aku rasa dengan situasi yang aku ceritakan tadi tu. Bila kita tak ada 'title' atau gelaran jangan harap la orang nak percaya apa yang kita cakapkan walaupun ia sebenarnya berasas.


Lirik Lagu Salam Musik ~ Aku Pelat

Chorus:
Aku pelat tak bisa bicara seperti kamu
Lidah ku panjang berpintal-pintal
Bicara ku melulu selalu terburu
Lidah ku tebal bagai kepala di bantal

[Ulang Chorus]x2

Aku pelat
Pelat bertepuk tangan tiada bunyi
Lidah terikat dia menyembunyi diri
Bertanya ditahan pendebatan ditelankan

Pada pokok diri daun kata berguguran
Tertutup banyak telah dipagarkan
Dari jari ke alat tulis semua mereka tepis
Siapakah mereka tepuk dada hey! tanyalah selera

Kita bangsa negara harus pandai berbahasa
Bertanya mengapa siapa bagaimana?
Punya akal fikiran tahu arah tujuan
Menyeluk pekasam biar sampai pangkal lengan

Masa depan bekalan diisi jika tahu manipulasi
Kata tiada disalah erti jangan sampai tergadai diri
Takut merana diri nanti
Dia pelat bertepuk tangan tiada bunyi

[Ulang Chorus]x2

Aku pelat
Pon di rhythm mi a come
Pon di rhythm mi a boss
Ragamuffin mi a root mi a come back again ah

Human fi wicked dem a style a mi nah sinner
Anna dem selecta minah wicked dem
Im man fi wayan wicked dem zion
Anna dem selecta nah wicked dem a wayan
A mi ma rastafari mi a number one fi real
A mi nah wicked man a dem a talk about me

Aku pelat
Perbahasan jiwa jangan diendahkan
Jika malu bertanya kelak sesat jalan
Jangan dipegang sekatan yang dihidang
Rasa takut harus dibuang

Mari berfikir di luar kotak
Jangan menempurung bersama katak
Hebat seperti Jebat mereka lupa tuk berjabat
Dia si pelat sudah terlepas

Ulang Korus

Aku pelat
Tak bisa bicara agama seperti kamu
Tak bisa bicara cinta seperti kamu
Tak bisa bicara ekonomi seperti kamu
Tak bisa bicara politik seperti kamu

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku lawan walau rasanya kelat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku tawan walau jajahannya hebat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku lawan walau rasanya kelat

Aku pelat
Aku tahu lidah ku dipelat
Namun tetap ku tawan walau jajahannya hebat


Beberapa hari yang lepas aku ada share tentang pendapatan affiliate marketer Fabian Lim yang mencecah puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan kat dalam blog aku ni dan kemudiannya aku share ke group-group dalam FB.

Pastu ada sorang akak ni tanya kalau aku ni follower Fabian Lim kenapa aku tak dapat gelaran Dato dan tak jadi JUTAWAN macam Fabian Lim tu.

Then dengan bongkaknya aku jawab, "Inshaallah one day kalau saya jadi Dato Ir Dr... (estimated 10 tahun lagi) saya cari akak ye..."

Hahahahahaha

Macam senang je nak jadi jutawan tu akak ye...

Orang macam ni tak payah di layan sangat. Sombong tak bertempat. Sebab tu la aku jawab macam tu biar padan muka dia. Allah bagi akal bukan bertujuan untuk menghentam orang lain. 

Apa salahnya kalau kita sebagai satu masyarakat dalam sebuah negara ni sama-sama tolong menolong dan cuba cari jalan untuk meningkatkan ekonomi diri, keluarga, dan masyarakat sekeliling. 

Bukannya tau nak hentam orang lain tak tentu pasal je. Kan tak pasal-pasal da dapat satu jawapan yang paling bongkak daripada aku yang kepala otaknya tak berapa nak betul sangat ni. Hahaha...

Ok la malas da la aku nak membebel panjang lebar. Kalau aku banyak duit aku beli je 'title' Dato tu pastu semua media sosial aku aku bubuh gelaran Dato depan nama aku baru senang sikit pendapat aku nak diterima pakai. Ye dok? Hehe

Tadi aku cek Big Point Tune Talk aku ada 4000 lebih da, boleh la tebus satu tiket flight untuk penerbangan sehala. Aku nak try usha TIKET KAPAL TERBANG dari Langkawi ke Subang Airport la sekejap nak tengok berapa harga tiket flight untuk balik sini. Daripada aku layan rasa geram aku dengan manusia yang mulut celupar ni baik aku plan buat something else, travel ke kan...ada faedahnya jugak...

Sampai sini je entry luahan perasaan tentang Ada Apa dengan 'TITLE'? ni. Terima kasih kerana membaca blog Qiya Saad Dotcom. Semoga bermanfaat.

Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online

Hai korang diluar sana! Apa khabar? Sihat? Saya doakan kepada anda yang membaca artikel Cara Menempah Air Asia Ticket Secara Online ni semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hendakNya. 

Baiklah, sejujurnya siapa yang baru first time nak beli tiket kapal terbang gune online booking ni, cuba angkat tangan! Hahahaha, ye lah, coz selama ni kan ada orang tolong bookingkan, or tau-tau je da ada tiket kapal terbang kan, bila tiba masanya kena la pandai-pandai beli sendiri. 

Ok, don’t worry guys disini saya akan try kongsikan apa yang perlu korang buat untuk buat online booking untuk penerbangan AirAsia ni ye. So, let’s check it out!



Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online, Traveloka,

First things yang korang kena lakukan untuk membuat tempahan tiket AirAsia secara online ni ialah masuk ke laman sesawang AirAsia dulu. Lepas tu korang kena pilih destinasi yang korang nak tuju, tarikh dan berapa ramai yang akan turut serta, dan yang paling penting jangan lupa tekan butang untuk pergi dan balik, kalau tak tu ada yang tertinggal kat negara orang kang! Hahaha. 

And one more thing, kalau ada yang bawak anak kecil atau kanak-kanak korang kene nyatakan juga ya. 

Haa, lagi satu bagi korang yang mencari airasia online booking ticket promo korang boleh la klik siap-siap dekat ‘Saya mahukan penerbangan termurah’, nanti paparan akan keluarkan tiket termurah yang dapat diberikan kepada penumpang AirAsia mengikut promotion yang diberi, ataupun lagi satu tips untuk dapat harga tiket penerbangan yang murah di AirAsia, korang kene rajin usha harga tiket kapal terbang AirAsia ni dari semasa ke semasa, kalau ada rezeki memang dapat harga tiket yang murah. 

Ok, bila da siap isi semua butiran, then korang klik dekat butang CARI. Pastu korang kena pilih pulak penerbangan yang korang nak mengikut bajet dan masa korang. Bukan itu sahaja, korang juga kena buat pilihan penerbangan seperti berat bagasi yang dibawa, tempahan makanan atau permintaan istimewa, yang ni semua add on, so bagi sesiapa yang nak kan penerbangan yang selesa, boleh je, asalkan anda mampu untuk membayarnya. 

And don’t forget to take note harga yang kita perlu bayar untuk insuran penerbangan ya guys! 

After da siap isi semua butiran yang diperlukan, sekarang ni tiba la masa untuk membuat pembayaran tiket AirAsia secara online ni, korang boleh menggunakan kad Debit ataupun kad Kredit, dua-dua acceptable. 

Selepas itu, kita akan menerima email pengesahan tempahan bersama AirAsia Travel Itinerary dan booking number. Apa-apa rujukan yang akan dibuat nanti, gunakan nombor tempahan tersebut.



Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online, Traveloka,


Ataupun kalau korang nak buat tempahan tiket online dengan mudah dan pantas, korang boleh juga try booking AirAsia ticket online di Traveloka.com, kat situ macam biasa jugak korang isi semua butiran penerbangan yang korang nak, and then dia akan keluarkan semua harga tiket penerbangan untuk kesemua syarikat penerbangan pada tarikh yang korang da pilih untuk menaiki penerbangan tu. So, korang boleh la pilih nak harga tiket penerbangan yang bersesuaian dengan bajet korang. 

Kalau dalam kes ni, korang memang nak naik AirAsia, so korang kene la pilih AirAsia Ticket Price yang dipaparkan

Untuk pengetahuan korang, kebiasaannya booking tiket penerbangan di Traveloka.com ni lebih murah berbanding dengan kita booking tiket penerbangan direct ke syarikat penerbangan itu sendiri. So, terpulang pada korang la nak cuba yang mana.

Reminder untuk korang juga yang tetiba ada nak add on bagasi di saat-saat akhir ni kan, korang boleh beli add on bagasi di kaunter AirAsia, selewat-lewatnya 4 jam awal sebelum penerbangan.

Check-in and Boarding Pass


Ok next step bila korang da beli tiket kapal terbang, korang kena buat check-in plak. Check-in seperti confirmation yang korang akan mengikuti penerbangan yang telah korang pilih awal-awal tu, after da check-in baru la dapat print Boarding pass. 

Ada banyak cara nak check-in ni samaada korang check-in online, atau buat self check-in dekat mesin self check-in dekat lapangan terbang, ataupun korang pergi je kat kaunter AirAsia untuk check-in. Korang boleh buat check-in ni bermula 14 hari sebelum tarikh penerbangan.

Bila da siap check-in, korang boleh la print korang punya boarding pass. Kalau tak print pun tak perlu risau, sebabnya korang boleh pilih samaada nak boarding pass ni dihantar melalui telefon pintar korang ataupun terus ke email korang. Jadi, pada sesiapa yang malas nak print tu, send kan terus ke telefon bimbit korang, nanti korang akan menerima QR kod, dan korang boleh scan kod ni di kiosk Air Asia. 

Da ada boarding pass ni baru la korang boleh bergerak masuk ke gate perlepasan yang telah ditetapkan dan da boleh naik flight dengan tenangnya.

Pada sesiapa yang tak biasa dengan airport di tempat yang asing bagi korang, dinasihatkan agar datang la 1 jam lebih awal ke airport. Sebab takut korang kalut dok mencari-cari gate perlepasan, last-last tertinggal kapal terbang.

Akhir kata, semoga artikel Cara Menempah Airasia Ticket Secara Online ni dapat membantu mereka yang first time nak booking tiket AirAsia secara online ni. Good luck guys!

Wednesday, 17 May 2017

Duit, simpan dulu atau belanja dulu?

Memetik kata Dato Ibu Hanim masa dalam Majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB2017) baru-baru ni, 

"Duit kalau banyak sangat atau bertimbun-timbun macam gunung pun kalau asyik di korek je lama-lama habis juga"

Aku setuju sangat dengan statement ni.


Dato Ibu Hanim, Faridah Hanim, Business Forensic,


Sebab tu la kita kena buat pelaburan supaya yang di korek tu bukan nya duit simpanan tapi duit dividen dan bonus. Duit pokok jangan sesekali di usik.

Setahun ada pendapatan 5 angka pun da di kira cukup sangat untuk belanja keperluan asas di hari tua. 

So, dari sekarang la kena plan apa matlamat pelaburan korang yang sebenarnya? Untuk beli rumah ke, untuk hasilkan pendapatan pasif ke, untuk travel ke, untuk kahwin ke, untuk mulakan perniagaan ke, untuk kumpul dana kebajikan ke, dan sebagainya.

Dapat tak point dia?

Jadi, cuba kita ubah cara kita berfikir tentang fungsi duit ni. Simpan dulu atau belanja dulu?

Pilihan di tangan kita sendiri nak susah sekarang tapi senang di kemudian hari atau sebaliknya?

Ada yang cakap nak senang sekarang dan nak senang kemudian hari juga. Macam mana tu ye? Ermmm...yang ni la yang aku tengah fikirkan dari tadi bila dapat komen daripada seorang Social Media Strategist, Jamar Bahar dekat status facebook aku.

Mungkin aku kena berguru dengan dia dulu then baru tau macam mana cara buat pelaburan yang tak perlu pun nak merasa kesempitan kewangan disebabkan duit gaji da diperuntukan dalam pelaburan. Biasa kan pelaburan ni jangka masa panjang dan mana boleh keluar masuk duit sesuka hati macam duit dalam akaun simpanan tu. Pelaburan mesti ada disiplin dan consistency baru la ada hasilnya kan...

So macam mana da dapat jawapan ke belum untuk persoalan tadi iaitu Duit, simpan dulu atau belanja dulu? Mana satu...

Abang pilih yang mana, perawan atau janda...??? Ehhh! Tetiba plak kan...hahaha...tak ada kaitan langsung dengan entry ni...

Sudah, jangan merepek panjang-panjang. Cuba kita fikir sejenak macam mana cara nak menjana Pendapatan puluh ribu ke ratus ribu USD setiap bulan macam orang lain tu. Kalau diorang boleh buat tak mustahil kita pun boleh buat betul tak?

Cuma kita kena cari sumber maklumat yang tepat la untuk merealisasikan impian yang agak gila dan keterlaluan macam ni tapi sekali lagi aku ingatkan ianya tak mustahil.

Macam peribahasa lama tu, 'Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu.' Releven lagi ke nak guna peribahasa ni ye? Tapi betul la kan nasib kita ni bergantung pada tuah jugak kan. Dan lebih tepat lagi tuah tu akan datang pada kita kalau kita tak berhenti memohon kepada yang Maha Esa.

Sampai sini je entry Duit, simpan dulu atau belanja dulu? ni. Terima kasih kerana sudi membaca blog Qiya Saad Dotcom. Semoga perkongsian ini bermanfaat.