Followers

Tuesday, 20 February 2018

Menu Diet: Resepi Telur Serunding Tabur (Sprinkle Floss Eggs Recipe)

Hai korang.

Hari ni Qiya nak share beberapa menu dan resepi diet. Menu ni adalah menu Qiya setiap hari. Tapi Qiya tak diet straight tau sebab pening kepala kalau tak makan nasi, mungkin sebab Qiya da tak minum air manis agaknya.

Carbohidrate dari gula memang Qiya cut terus. Lebih seminggu rasanya Qiya tak minum air manis. So, tengahari Qiya makan nasi sikit. Pagi dan malam back to this menu.

Resepi diet Qiya ni memang simple sangat-sangat. Tak sampai 10 minit da siap prepare.


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Resepi 1: Resepi Telur Serunding Tabur (Sprinkle Floss Eggs Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
sedikit serbuk lada hitam


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 1 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Potong 1 biji telur rebus dan susun diatas telur yang telah hancur tadi.
3. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
4. Siap untuk dihidangkan.


Resepi 2: Resepi Telur Serunding Tabur Bersama Sayur (Sprinkle Floss Eggs with Vegetable Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu mayonis #ladyschoice
1/2 biji lobak merak
sedikit brokoli
1 kuntum baby sawi
1/2 biji tomato


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 1 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Potong 1 biji telur rebus dan susun diatas telur yang telah hancur tadi.
3. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
4. Celur baby sawi dan brokoli dalam air mendidih.
5. Atur semua sayur dan sapukan mayonis ditepi pinggan.
6. Siap untuk dihidangkan.


Resepi 3: Resepi Telur Serunding Tabur Bersama Sayur (Sprinkle Floss Eggs with Vegetable Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
1 sudu serbuk lada hitam
2 helai Yau Mak Tam
1/2 biji tomato
beberapa hiris timun jepun


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 1 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Potong 1 biji telur rebus dan susun diatas telur yang telah hancur tadi.
3. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
4. Susun semua sayur ditepi pinggan.
5. Siap untuk dihidangkan.

Resepi 4: Resepi Telur Serunding Tabur Bersama Sayur (Sprinkle Floss Eggs with Vegetable Recipe)


Bahan-bahan:-
2 biji telur rebus
1 sudu serunding bilis @qiyakitchen
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu mayonis #ladyschoice
3 helai Yau Mak Tam
1/2 biji tomato
beberapa hiris timun jepun


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Cara penyediaan:-
1. Hancurkan 2 biji telur rebus dan isikan dalam pinggan. Ratakan sedikit.
2. Taburkan serunding bilis dan serbuk lada hitam diatas telur sebagai perasa dan hiasan.
3. Susun semua sayur dan ratakan mayonis ditepi pinggan.
4. Siap untuk dihidangkan.


Resepi Diet, Diet seimbang, menu diet, diet atkins, makanan seimbang, telur sumber protien, serunding bilis, makanan untuk kawal berat badan, Resepi, Qiya Saad, Qiya Kitchen,


Bukan susah sangat pun nak jaga kesihatan kan?

Selamat mencuba korang... Sekali Rasa Payah Nak Berhenti!

Thanks sebab sudi baca blog Qiya ni. Kalau tak keberatan dan kalau korang suka dengan perkongsian dari blog Qiya ni korang boleh share mana-mana entry dan di harap korang sudi LIKE FB Page Qiya Saad Dot Com. Jangan lupa baca juga Resepi Ayam Panggang Black Pepper Bersama Sayur.

Monday, 19 February 2018

RESEPI AYAM PANGGANG BLACK PEPPER BERSAMA SAYUR

Hai korang...

Dinner malam ni Qiya ubah selera dengan Black Pepper Chicken Grill with Vege ataupun dalam Bahasa Melayu adalah Ayam Panggang Lada Hitam. Makan dengan separuh senduk nasi putih.


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,

So, hari ni Qiya nak tulis resepi Black Pepper Chicken Grill With Vege, senang nanti bila Qiya nak masak semula boleh refer entry ni je.

RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN GRILL WITH VEGE


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,

Bahan-bahan (perap):-

Sepotong ayam bahagian dada
6 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu serbuk lada hitam (black pepper)
2 sudu sos tiram #maggie
1 sudu gula
secubit garam
sedikit minyak masak

Sayur-sayuran:-

sedikit Brokoli
5 tangkai Kacang parang
1 batang lobak merah
1/2 biji lada benggala
1/2 biji tomato
7-8 hiris timun Jepun
2 hiris lemon


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,


Cara-cara penyediaan:-

1. Tumbuk bawang dan halia. Lumurkan dekat ayam yang dicucuk dengan garfu (tujuan untuk bagi bahan perap meresap kat dalam isi ayam).
2. Perasakan dengan garam, gula, sos tiram, dan serbuk black pepper. Gaul rata.
3. Letak dalam tray yang sesuai bersama sayur-sayuran yang telah dipotong dan renjis ayam dengan sedikit minyak.
4. Panggang atau grill dalam oven pada suhu 150° - 180° selama 45 minit (Sayur boleh keluarkan dulu selepas 20 minit).
5. Perah lemon atas ayam dan siap untuk dihidangkan bersama nasi putih ataupun boleh makan macam tu je.


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,


Senangkan? 

Sambil-sambil tunggu ayam tu masak Qiya sempat buat macam-macam benda tau! 😊

Korang pun boleh cuba resepi ni...


Menu Diet, Resepi Ayam Grill Black Pepper, Ayam Panggang Lada Hitam, Diet Seimbang, Pemakanan Seimbang, Resepi Kuruskan Badan, Menu untuk turunkan berat badan, Cara untuk turunkan berat badan, sayur-sayuran, fiber, Qiya Saad,


Lepas makan dalam 1 jam setengah lebih Qiya exercise Skipping Rope selama 2 minit sebab hari ni langsung tak exercise ataupun buat Yoga sampai rasa bersalah je sebab Qiya kan on diet dan kalau boleh nak konsisten la jaga pemakanan dan juga lakukan senaman yang ringkas setiap hari untuk sentiasa kekal sihat!

Thanks sebab baca blog Qiya ni. Kalau boleh harap-harang korang dapat LIKE page FB QIYA SAAD DOT COM dan jangan lupa baca juga entry Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan untuk Kempiskan Perut Buncit.

Saturday, 17 February 2018

Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan Untuk Kempiskan Perut Buncit

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang, cuti CNY ni buat apa?

Qiya banyak habiskan masa kat rumah je sebab malas nak keluar sementara belum on duty.

Lepas CNY ni baru nak jenguk-jenguk office, banyak jugak pending works sebelum Qiya start cuti panjang di atas sebab-sebab tertentu hari tu. Ececeh, padahal buat kerja sendiri je pun, cuti pun suka-suka hati je tak ada sapa nak bising.

Tapi nama pun kerja kan, kena la disiplin walaupun tak perlu nak report kat sapa-sapa. Inshaallah kalau tak ada apa-apa problem lepas ni boleh la Qiya fokus kerja Qiya semula. Bila gaji based on sales ni faham-faham jela kan, tak ada sales tak ada la gaji...sobsob...


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, diet seimbang, fiber, petua kurus, petua langsing, Smoothie, Smoothie Buah-buahan, vitamin, Qiya Saad,


Bila da banyak masa kat rumah ni banyak jugak la idea dalam kepala ni. So, most of the time Qiya lepak kat dapur dan asah bakat memasak. Belajar baking cake semula sebab da 7 tahun lebih Qiya tak baking dan buat cookies.

Start sambung degree hari tu da kurang memasak, pastu buat kerja part time kat Jusco plak balik pun da tengah-tengah malam memang dapur pun tak berasap la. Balik rumah sambung buat assignment plak.


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, diet seimbang, fiber, petua kurus, petua langsing, Smoothie, Smoothie Buah-buahan, vitamin, Qiya Saad,


Memang dulu hidup Qiya ni tunggang langgang sangat, keluar subuh balik tengah malam. Tapi tak kaya-kaya jugak! hahaha...

That's why la sekerang ni Qiya buat investment, walaupun baru nak belajar selok-belok pelaburan tapi seronok la sebab dapat peluang uruskan duit ratus-ratus ribu ringgit. Nak harap duit sendiri eermmmmm...

Bak kata orang, berkawan dengan tokey minyak wangi kita pun terpalit bau wangi tu. Kesimpulannya, berkawan dengan orang yang ada ada ni inshaallah kita pun pun akan terasa la lapang dan stabil sikit status kewangan kita nanti.


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, diet seimbang, fiber, petua kurus, petua langsing, Smoothie, Smoothie Buah-buahan, vitamin, Qiya Saad,


Eh, lupa plak tajuk entry hari ni. Jauh sangat menyimpang. Syok plak membebel kat blog ni bila da lama tak update entry. Haha

Hari ni Qiya nak cerita pasal Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan Untuk Kempiskan Perut Buncit. Smoothie ni biasanya dibuat daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Potong dan blend je buah-buah dan sayur-sayur tu. Pastu da boleh makan. Yummy!


cara kempiskan perut buncit, cara langsingkan badan, petua kurus, petua langsing, diet seimbang, vitamin, fiber, Qiya Saad,


Kenapa smoothie buah-buahan dan sayur-sayuran ni dapat kempiskan perut buncit? Secara logiknya buah-buahan yang dah dikisar mempunyai tekstur yang halus dan kaya dengan fiber dan vitamin. Jadi ianya dapat melancarkan penghadaman. Bila sistem penghadaman dah lancar kurang la masalah sembelit. Dalam erti kata yang lain, bila buang air besar tu lawas je. Tak ada la lama sangat nak termenung dalam toilet tu kan...hehehe

Sampai sini je entry Sarapan Pagi Dengan Smoothie Buah-buahan Untuk Kempiskan Perut Buncit ni. Thanks korang sebab sudi baca blog Qiya. Kalau sudi nak minta tolong korang LIKE Page FB Qiya Saad Dot Com dan jangan lupa baca juga Senarai Harga Serunding & Popia Mini 2018 by Qiya Kitchen.

Saturday, 10 February 2018

Senarai Harga Serunding & Popia Mini 2018 by Qiya Kitchen

Senarai Harga Serunding & Popia Mini 2018 by Qiya Kitchen


Serunding adalah suatu juadah yang sangat sinonim dengan sambutan hari raya yang mana serunding ini dijadikan sebagai inti kudapan tradisional iaitu popia mini sama ada dalam bentuk simpulan atau gulung dan ianya juga dijadikan sebagai inti kuih karipap mini.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Selain dijadikan sebagai inti popia mini dan karipap mini serunding juga sesuai dihidang bersama nasi putih dan juga ketupat palas (makanan orang Utara).


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Serunding ini juga sesuai dimakan dengan nasi putih ketika bersahur tambahan pula jika terlewat bangun sahur dan tak sempat untuk menyediakan sebarang lauk.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Serunding yang dimasak dengan sempurna kebiasaannya tahan lama sehingga 6 bulan. Jadi memang tak ada masalah kalau nak jadikan serunding ini sebagai stok makanan yang wajib ada dalam peti sejuk.

Antara serunding yang terdapat dipasaran adalah serunding ayam, serunding daging, serunding ikan, serunding bilis, serunding bilis halia dan sebagainya.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Alhamdulillah, hari ni Qiya dapat mengeluarkan senarai penuh harga serunding & popia mini (simpul dan gulung) bagi pihak Qiya Kitchen.

Harga yang dinyatakan di bawah ni berkuatkuasa pada 7hb Febuari 2018 dan sebarang perubahan harga bergantung kepada perubahan harga bahan mentah dari semasa ke semasa.

1. Serunding Ayam

100g = RM10.00
200g = RM18.00
500g = RM40.00
1kg = RM78

2. Serunding Daging

100g = RM10.00
200g = RM18.00
500g = RM40.00
1kg = RM78


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


3. Serunding Ikan

100g = RM8.00
200g = RM15.00
500g = RM35.00
1kg = RM60.00


4. Serunding Bilis Halia

100g = RM9.00
200g = RM16.00
500g = RM38.00
1kg = RM68.00


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya Qiya Kitchen, Qiya Saad,



5. Serunding Bilis

100g = RM10.00
200g = RM18.00
500g = RM45.00
1kg = RM80.00

6. Popia Simpul & Gulung

500g = RM25.00
1kg = RM45.00

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:-
QIYA - 0122668424 (CALL/SMS/WHATSAPP)
Instagram: @qiyakitchen

~ Harga tidak termasuk kos pos
~ Penghantaran boleh diurus ke seluruh Malaysia
~ COD area Klang, Shah Alam, Putrajaya, UiTM Shah Alam, dan sekitar Lembah Klang.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


CAJ PENGHANTARAN SEMENANJUNG (Sabah & Sarawak)

1 kg : RM10 (Sabah & Sarawak RM15)
2 kg : RM12 (SS RM20)
3 kg : RM15 (SS RM30)
4 kg : RM18 (SS RM40)
5 kg : RM20 (SS RM50)

Kadar caj penghantaran tertakluk kepada perubahan dari semasa ke semasa. Kami menggunakan perkhidmatan kurier Skynet, Pos Laju, Pos Ekspres, Borneo Cargo dan KTMD.


serunding, inti popia mini, inti karipap mini, serunding ikan, serunding bilis, serunding daging, serunding bilis halia, popia frozen, popia sejuk beku, chicken floss, kuih raya, Qiya Kitchen, Qiya Saad,


Jadilah sebahagian daripada pengedar atau wakil penjual Qiya Kitchen untuk mendapat serunding pada Harga Pengedar atau Harga Borong yang lebih murah dan menjimatkan.

Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh by Qiya Kitchen

Hari ni Qiya nak tulis pasal resepi je sebab banyak sangat draft blog Qiya yang tertangguh dan most of them adalah RESEPI! 

Jom Qiya share Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh by Qiya Kitchen...


Resepi, Masakan tradisional, masakan Melayu, Sambal Hitam, Belimbing buluh, Qiya Saad


Sambal Hitam Belimbing Buluh ni originalnya daripada Pahang dan walaupun Qiya ni anak kelahiran Pahang tapi mak ayah Qiya bukan orang Pahang. Mak Qiya asal dari negeri Perak, membesar kat Selangor dan ayah plak asal dari negeri Perlis. So lahir la anak Malaysia yang bernama Qiya ni...hehe

Kalau ikut cara tradisi orang Kuala Lipis Pahang memang agak rumit untuk menghasilkan sambal hitam belimbing buluh yang sedap dan tahan lama sehingga lebih daripada 1 tahun. Caranya adalah diorang rebus belimbing buluh dalam tin empat segi atau periuk lama tanpa air selama 7-8 jam menggunakan dapur kayu sehingga warna belimbing buluh bertukar menjadi hitam.

Tapi kalau ikut cara Qiya senang je. Tak payah rebus pun tak apa sebab nanti sambal hitam belimbing buluh ni kita akan keringkan macam Serunding Qiya Kitchen tu jugak. 

Qiya da cuba rebus belimbing buluh tanpa air sampai bertukar warna hitam tapi makin lama belimbing buluh tu makin sikit sebab banyak yang jadi kerak so Qiya pun berhenti sampai belimbing buluh yang Qiya rebus tu jadi macam gambar yang dalam bekas merah tu. Tinggal berapa biji je...sedih...huhu


Resepi, Masakan tradisional, masakan Melayu, Sambal Hitam, Belimbing buluh, Qiya Saad,


Resepi, Masakan tradisional, masakan Melayu, Sambal Hitam, Belimbing buluh, Qiya Saad,


Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh


Bahan-bahan:-


5 genggam buah belimbing buluh
2 genggam ikan bilis dikopek
8 ulas bawang merah
30 tangkai cili padi
garam dan gula secukup rasa
minyak masak


Resepi, Masakan tradisional, masakan Melayu, Sambal Hitam, Belimbing buluh, Qiya Saad,


Cara memasak:-

  1. Rebus belimbing buluh sehingga layu.
  2. Goreng ikan bilis dan kisar bersama cili padi dan belimbing yang telah direbus.
  3. Tumis bawang sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar.
  4. Bila sudah separuh masak tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak sehingga betul-betul kering seperti serunding.
  6. Sambal Hitam belimbing buluh sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk yang lain.


Resepi, Masakan tradisional, masakan Melayu, Sambal Hitam, Belimbing buluh, Qiya Saad,


Resepi, Masakan tradisional, masakan Melayu, Sambal Hitam, Belimbing buluh, Qiya Saad,


Thanks korang ye sebab sudi baca RESEPI SAMBAL HITAM BELIMBING BULUH BY QIYA KITCHEN ni. Jangan lupa LIKE FB Page Qiya Saad Dot Com dan baca juga Resepi Peria Goreng Telur ni.

Friday, 9 February 2018

Resepi Peria Goreng Telur

Peria Goreng Telur! Alahai boringnya resepi ni... gambar pun tak menarik! haha... entah gambar bila la ni Qiya pun da lupa, tapi nampak macam asal boleh je kan...hehe


Resepi Peria Goreng Telur, Qiya Saad,


Resepi sayur peria goreng telur ni bukan la satu resepi yang special sangat pun kalau nak dibandingkan dengan resepi lain yang lebih ummpph tu. 

Ni resepi homecook je pun tapi khasiat peria ataupun sayur yang pahit ni dikatakan mampu mencegah penyakit kencing manis, betul ke idok? Nanti ada masa Qiya cuba cari maklumat tentang khasiat sayur peria ni korang ye...

Resepi Sayur Peria Goreng Telur


Bahan-bahan:- 

5 biji peria
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 biji telur
garam secukup rasa
minyak masak

Cara memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris.
  2. Masukkan peria dan biarkan seketika sehingga agak layu.
  3. Masukkan telur dan kacau apabila sudah separuh masak.
  4. Perasakan dengan sedikit garam dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan serunding Qiya Kitchen 😊.

Simple je kan Resepi Peria Goreng Telur ni? Cara memasak yang no. 4 tu serius memang kena cuba tau. hahaha...

Thanks korang sebab sudi baca Resepi Peria Goreng Telur dari blog Qiya Saad ni. Jangan lupa LIKE Page FB Qiya Saad Dot Com dan baca juga entry Konsert XPDC & Cromok Metal Legends Febuari 2018 di Maeps Serdang ni ye.

Sunday, 28 January 2018

Konsert XPDC & Cromok Metal Legends di MAEPs Serdang (Febuari 2018)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari Khamis yang lepas Qiya dijemput untuk menghadiri sebuah majlis sidang media atau Press Conference di House of Kambing, MAEPs Serdang bagi menjayakan sebuah Konsert XPDC & Cromok Metal Legends Live in Concert yang bakal diadakan bertempat di Pintu 2, MAEPs Serdang pada 3hb Febuari 2018 jam 8.30 malam tidak lama lagi.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Kalau korang nak tau Qiya ni memang peminat setia Kumpulan heavy metal XPDC dan Cromok ni dari zaman kaset dan CD/VCD sampai la sekarang ni. Masa tu tahun 1999-2001 kalau Qiya tak silap. Setiap hari earphone mesti tergantung je kat telinga sebab dengar carta radio ataupun segmen Pilihan Bersama Radio Muzik dekat walkman. Nostalgia sangat tau...


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Banyak lagu popular XPDC yang Qiya minat sebenarnya antaranya Nafisa,  Titian Perjalanan, Hentian Ini, Hijau Bumi Tuhan, CINTA, dan banyak lagi sampai Qiya pernah la belajar main gitar intro lagu Hidup Bersama tu. Cikgu gitar Qiya masa tu adalah abang dan dua orang adik lelaki Qiya. Diorang memang pro main gitar...tapi anak murid dia ni still tak faham dan tak dapat tangkap langsung cord gitar apa yang diorang main...hahaha...memang Qiya ni tak ada bakat main alat muzik agaknya... Eh Qiya pandai la main alat muzik...masa kat kampung dulu Qiya main kompang untuk kenduri kahwin la...haha


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Tapi sebenarnya main alat muzik ni kena selalu praktis, macam abang dan adik-adik Qiya memang setiap hari diorang main gitar, pergi jamming dengan kawan-kawan diorang dan kadang-kadang kalau diorang terdesak sangat Qiya la kena jadi vokalis masa diorang tengah praktis main gitar walaupun diorang da tau Qiya menanyi memang tempo semua ke laut dalam...hahaha...tapi tu la kisahnya... Qiya memang membesar dengan lagu-lagu sezaman dengan XPDC dan Cromok ni...


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Peminat setia muzik heavy metal pastinya tak nak lepaskan peluang untuk menyaksikan Konsert XPDC yang dianggotai oleh Mael (vokalis), Zuar (bass), Amy (dram) dan Jeff (gitar) ‘berentap’ buat pertama kali dengan Cromok yang dibarisi Sam (vokalis, bass), Karl (gitar) dan Miji (dram) nanti kan?


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Zuar dalam satu temubual baru-baru ini berkata, konsert ini adalah satu penghormatan buat mereka dan hadiah untuk peminat.

  “Kami tidak sabar mahu menghiburkan peminat. Kami juga teruja beraksi dengan Cromok,” katanya.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


XPDC juga akan menampilkan kelainan dalam persembahan mereka nanti terutama dari segi pemilihan dan susunan lagu. Antara segmen yang menarik ialah dram solo daripada Amy dan solo gitar menggandingkan Jeff dan Karl. Malah, kedua-dua band ini juga akan bergabung di atas satu pentas di penghujung konsert. Cromok pula mengharapkan konsert ini bakal menggembirakan peminat setia mereka.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Kali terakhir Cromok terbabit dalam konsert berskala besar ialah di konsert reunion 25 tahun Cromok Thrashing Kuala Lumpur di KL Live pada 2012 lalu. Setahun selepas itu mereka diundang sebagai ‘opening act’ bagi Konsert Metallica Live In Malaysia di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur pada 2013.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,

  
“Sudah lama kami tidak beraksi di pentas konsert. Kami berharap konsert ini bukan sahaja mengubat kerinduan peminat, tetapi dapat membawa mereka mengimbas kembali kenangan bersama Cromok,” kata Karl.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Apa yang menarik, Cromok juga bakal membawa seorang tetamu khas dari Australia untuk menyaksikan konsert terbabit. Beliau ialah Danny Kaleda yang juga pengurus asal Cromok ketika di awal penubuhan mereka di Australia dahulu.



MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Danny adalah individu penting yang banyak membantu Cromok sehinggalah majalah Hot Metal Megazine Australia menganugerahkan mereka ‘The Best Heavy Metal Band’ di Sydney  pada 1990. Danny juga adalah pengasas label Vampire Records di Australia dan memiliki stesen radio sendiri.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Sementara itu, Pengurus Operasi JMP Production Sdn Bhd, Faezatul Asykin Anuar yang juga wakil penganjur berkata, penonton juga berpeluang memenangi hadiah gitar Ibanez GRX70QA tajaan Joe Savana Gamma Rock House menerusi cabutan bertuah.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


“Selain itu penonton dan peminat juga berpeluang mendapatkan barangan cenderahati Cromok dan XPDC  seperti kemeja-T, CD, VCD, pick gitar dan poster,” katanya.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Menurut Faezatul, persembahan busking juga akan diadakan di tapak konsert bermula jam 12 tengah hari hingga 7 malam.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,


Dalam pada itu, penganjur juga berharap penonton dapat menjaga etika dan disiplin supaya konsert dapat berjalan dengan lancar.

“Konsert ini juga akan dirakam sepenuhnya oleh penganjur. Jadi, segala bentuk rakaman ‘live’ daripada penonton menggunakan kamera DSLR, kamera digital dan drone adalah dilarang sama sekali,” katanya.


MetalLegends, CromokXPDC, Cromok, XPDC, MaepSerdang, Maeps, mtcmedia, MalaysiaTourismCouncil, MakesTourismChampion, MaepsSerdang, MapsAgroTourismPark, qiyasaad, qiyasaaddotcom, konsertmetallegends,

  
Peminat yang ingin mendapatkan tiket boleh melayari laman web www.ilassoticket.com dengan harga bermula RM68 (thrash zone), RM120 (hardcore zone) dan RM250 (vip & backstage zone).

Tiket juga boleh didapati di XPDC Kita Peng Yu Shop (Uptown Kota Damansara) dan XPDC Bundle & Alteration Jeans (Kajang).