Followers

Wednesday, 26 April 2017

Pasemboq - Kedai Makan Husin Yahya di Kangar, Perlis Indera Kayangan


Pasemboq - Kedai Makan Husin Yahya di Kangar, Perlis Indera Kayangan


Hangpa,

Mai la Singgah Pekena Pasemboq kat Kedai Pak Penakan Kami sat...

Kedai Makan Husin Yahya
Kangar, Perlis.

PATI Turut Bawa Penyakit kusta/Gangren

SUNGAI BULOH – Penyakit kusta adalah antara penyakit yang dikesan dibawa pendatang asing tanpa izin (PATI) yang masuk ke negara ini, kata Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya.

Beliau berkata, PATI yang menghidap penyakit kusta paling banyak dikesan di Sabah dan beberapa negeri lain termasuk Pahang dan Selangor.

“Daripada 307 pesakit kusta baharu yang dilaporkan pada tahun 2013, 50 peratus merupakan golongan PATI,” katanya selepas majlis sambutan ulang tahun ke-85 Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) dan Pelancaran Galeri Kusta Hospital Sungai Buloh di sini semalam.

Sumber dari Kosmo

Ini pula kisah yang dikongsi oleh seorang netizen yang bernama Mak Liza di laman Facebooknya berkaitan dengan jenis penyakit yang besar kemungkinannya dihidapi oleh seorang pelajar Tahfiz, Mohamad Thaqif 11 tahun yang buruk kaki setelah di rotan menggunakan getah paip di kaki oleh seorang warden Madrasah di Johor sehingga menemui ajal hari ini (26/4/2017).






Gangren / Apabila Sel sel mati 


Biar kita tersilap ampun dari kita tersalah hukum. 

Saya kongsikan cerita ini hampir 14 tahun saya simpan. Tidak ada siapa tahu suatu ketika dulu keluarga saya berada di bawah pemantauan kementerian kesihatan kerana penyakit yang dijangkiti oleh maid saya. 

Ingin saya berkongsi cerita tentang gangren. Gangren ini berlaku apabila sel sel telah mati menyebabkan daging busuk. Daging busuk tadi disebabkan oleh kuman. 

Kiranya kuman ini memang sudah lama ada di dalam tubuh seseorang tetapi duduk rehat/ pasif. 

Suatu hari maid saya terjatuh , terjelepok kelantai menyebabkan kakinya sakit. Katanya terseliuh. Salah urat. Cuma disapu minyak panas dan urut sikit sikit. 

2 hari selepas tu maid saya demam. Saya bawa ke klinik, doktor kata demam denggi. Kakinya bengkak dan kehitam hitaman. Doktor kata seperti berlaku pendarahan. Sepatutnya nampak kemerah merahan tetapi kulit maid saya gelap, warna merah jadi warna hitam. Bimbang akan lebih mudarat doktor menasihati agar dibawa ke hospital. Oleh kerana maid warga asing, saya masukkan maid ke hospital swasta. Hospital Pakar Johor. 

4 hari berada di wad. Doktor pakar benar benar melakukan siasatan kenapa kaki maid saya yang asalnya cuma terseliuh boleh bengkak dan bertukar warna hitam. Doktor memaklumkan kepada saya bahawa sel sel telah mati. Kaki maid jadi gangren. Doktor pakar menasihati saya agar maid dipindahkan ke Hospital Kerajaan. Kos rawatan sangat tinggi jika meneruskan rawatan di situ. Setelah urusan discaj, bil rawatan selama 4 hari mencecah RM 5,500.00. Doktor menyediakan surat rujukan untuk meneruskan rawatan di hospital kerajaan. Satu saja yang hospital pakar sembunyikan mereka tak nak bagitahu kenapa gangren boleh terjadi. Mereka suruh saya tanya pakar di hospital kerajaan. Doktor pakar menasihati saya mesti dibawa menerima rawatan segera dan jangan sekali kali bawa pulang ke rumah. 

Memandangkan maid memang sakit dan lemah, terus saya bawa dari Hospital Pakar Johor ke Hospital Sultanah Aminah. Saya sudah tidak kira lagi kos rawatan yang perlu saya tanggung demi membantu orang yang sakit. Memang kena bayar deposit sebab maid warga asing. 

Baru 2 hari duduk dalam wad, doktor pakar perubatan dan doktor pakar kulit HSA sudah memanggil saya datang untuk menerangkan kenapa kaki maid jadi gangren dan rawatan selanjutnya. 

Doktor menerangkan kaki maid jadi gangren, sel sel mati disebabkan maid saya telah dijangkiti kusta. Kusta ini bukan baru tetapi telah ambik masa bertahun tahun berada dalam tubuh maid cuma tidak aktif. Maid terjatuh telah merangsang kuman aktif dan menyebabkan sel sel dikaki mati. Pendek kata kuman ni serang kaki dulu. Sebenarnya kuman tu telah berada diseluruh tubuh tapi yang lain masih tidor. Jelas kelihatan kulit dibeberapa bahagian menebal dan hilang deria rasa. Itu pun kami tahu setelah doktor pakar memeriksa secara terperinci disetiap bahagian tubuh maid saya. Banyak lagi simpton lain yang mengesahkan maid saya mengidap kusta. 

Kusta bukan alang alang penyakit. Penyakit kusta ada tercatat dalam kisah nabi Musa. WHO telah mengistiharkan mana mana kawasan atau sesiapa yang terkena penyakit kusta perlu diasingkan/ dikuarantin. Hidup dalam pengasingan. Dulu di Sg Buluh, Selangor ada sebuah Hospital untuk merawat orang orang yang berpenyakit kusta. WHO juga telah mengistiharkan rawatan untuk orang sakit kusta adalah percuma. 

Plan rawatan awal yang doktor maklumkan kepada saya ialah menjalani pembedahan plastik keatas kaki maid. Bermakna daging daging kaki semuanya dibuang termasuklah kulit kulit kaki. Asalnya jatuh terseliuh tu sebelah kaki saja, tetapi terjadi gangren dikedua dua belah kaki. Pembedahan plastik dilakukan dikedua dua belah kaki dari buku lali hingga ke lutut. Doktor kata kuman tu baru merosakkan sel sel dalam daging saja belum masuk ke tulang, jadi tidak perlu potong kedua dua kaki. 

Plan seterusnya doktor menasihati selepas pembedahan dijalankan, ubat diberikan maid mesti dihantar pulang ke negara asalnya. Saya akur kerana ini adalah perintah Kementerian Kesihatan Malaysia apabila laporan diberikan terdapat seorang pesakit kusta warga asing berada di Malaysia. Tahun 2002 Malaysia sudah diistiharkan negara bebas kusta. Jadi bila ada kes  yang melibatkan warga asing, kerajaan dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia mengarahkan warga asing itu mesti dihantar pulang setelah diberikan rawatan. 

Selama 56 hari maid menerima rawatan di HSAJB. Hari hari saya melawat dan menjaga maid. Semua kos rawatan di hospital swasta saya tanggung. Baru saya tahu kenapa hospital swasta tidak mahu memaklumkan kepada saya tentang penyakit sebenar kerana saya boleh memohon pengecualian kos rawatan. Sebaliknya selepas saya bayar semua bil rawatan, saya dinasihatkan masukkan maid ke hospital kerajaan. 

Ikut kiraan kos rawatan warga asing di hospital kerajaan selama 56 hari, dengan pembedahan plastik lagi jumlah boleh mencecah RM 10,000.00. Tetapi kerana kusta dibawah pemantauan WHO maka kos rawatan dikecualikan. Sebaik keadaan maid stabil, berbekalkan ubat ubatan untuk sebulan surat dari KKM telah dikeluarkan agar dihantar pulang ke negara asal. Saya terpaksa menghantar maid pulang melalui jalan laut. Bantuan imegresen dan kastam maid ditemani saudara pulang. Bila sampai negaranya maid perlu dimasukkan semula ke hospital dinegaranya. Bukan pulang ke rumah. Jika ikutkan saya , saya tak mahu hantar maid pulang ke negara asalnya sebab nanti maid tentu tidak mampu biaya rawatan di sana dan tidak ada siapa yang akan ambik peduli kesihatan dan rawatannya. 

 Benar maid ini bukan orang kaya. Kos rawatan kesihatan dinegaranya tinggi. Ubat ubatan yang KKM bekal untuk sebulan telah habis. Untuk membeli ubat lagi maid tidak mampu. Beberapa bulan selepas itu saya mendapat khabar, bekas maid saya ini telah meninggal dunia. Kuman kuman telah menyerang seluruh anggota tubuhnya menyebabkn daging daging busuk. Banyak sel sel tubuh mati. Tanpa rawatan yang sepatutnya kaki dulu tu dipotong menyebabkan kuman aktif dan bermaharajalela. 

Kesan keatas keluarga saya ialah kami semua telah dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan di bawah klinik pakar kulit HSA selama beberapa tahun. Oleh kerana ketika maid mula bekerja di rumah saya, saya sedang mengandung anak bongsu, anak bongsu lahir dia yang menjaga ketika saya keluar bekerja. Maka anak bongsu yang paling kerap bersama maid sepanjang setahun maid bersama saya. Anak bongsu diletakkan bawah pemantauan doktor pakar kulit selama 10 tahun. Siapa saja yang pernah tinggal bersama saya dalam tempoh maid tinggal dengan saya perlu menjalani pemeriksaan kesihatan berkala.  Sehingga kami diistiharkan bebas dari jangkitan kusta. 

Saya hampir hilang kewarasan dalam bertindak kerana rasa tertekan. Seluruh ahli keluarga terdedah dengab kuman kusta. Kuman kusta ini bukan bertindak cepat sebalik pasif sehingg tiba saat diaktifkan dan apabila sudh aktif tidak dapat dihentikan lagi. Walaupun doktor menerangkan keadaan keluarga saya terkawal kerana maid sempat diberikan ubat ubatan. Tetapi sebelum maid menerima rawatan seluruh keluarga saya terdedah dengan penyakit itu. Anak anak saya masih kecil ketika itu. 

Sungguh Allah yang Maha Berkuasa menjaga keluarga saya dari terkena jangkitan kuman kusta. Keluarga saya sudah melepasi tahanan kawalan. 14 tahun telah berlalu. Tidak lagi keluarga saya perlu menjalani pemeriksaan pemantauan penyakit kusta.  

Ini saya kongsikan agar kita tidak khilaf menuduh seseorang yang menyebabkan gangren dan kaki terpaksa dipotong.  Sebatan getah paip mungkin asbab kuman dalam tubuh aktif dan menyerang sel sel.  Tapi bukan orang itu yang mencelakakan hingga kaki dipotong. 

Takut takut dosa membuat tuduhan membukit nanti dan payah kita mencari orang yang kita tuduh untuk memohon maaf. 

Melihat sel sel kaki mati, daging busuk boleh muntah. Saya pernah membawa anak melawat maid di hospital, anak saya terus muntah kerana tidak tahan bau dan ngeri. Kulit terkoyak dan daging tu jatuh sendiri sebelum pembedahan plastik dijalankan. 

Ambillah pelajaran dan iktibar bahawa setiap berlaku ada asbabnya sedang itu memang sudah tertulis sejak azali. 

Wahai anak anak, Ahmad Ali Aqbar, Ali Gaban, Dr Najdah Othman , Dr Amiratun Nazihah,احمد بيهقي بن عثمان , Omar Abdul Aziz, Abdullah Mubarak , Ali Imran , Darjah Satu

Masih ingatkah kamu semua? 

Muna Liza Binti Ismaill dan Dr Othman Al-Banjarii
22/04/2017

Rentetan kisah adik MUHAMMAD THAQIF AMIN BIN MOHD GADAFFI

Didakwa telah disebat pembantu warden hingga menyebabkan beliau kehilangan kedua belah kaki.. dan kini tangannya pula terpaksa dipotong..😢
Jom terus kirimkan doa buat anak ini.

Dari FB ibu Dayang Thaqifah

Allah....berat sungguh dugaan yg kau berikan pd anakku dlm menghafaz Kalammu......kuat yea sayang...setiap minit..setiap saat.. nafas ini..doa mama sentiasa bersamamu....hanya kpdmu saja kami berserah...ya Allah...

Mohon rakan2  fb mendoakn anak saya Mohamad Thaqif Amin bin Mohd Gadaffi...sedar dari koma dan sihat seperti sediakala...

Hari Ke2 - 20 April 2017

Selepas pembedahan kaki ptg semlm..keadaan Thaqif tak stabil...buah pinggangnya tak dpt berfungsi dengan baik dan proses pembekuan darahnya agak lambat..maybe disebbkn kuman dr kakinya..

Hari Ke3 - 21 April 2017

Keadaan makin worst...keadaan otot2 kaki sudah mati... pagi ni doktor decided utk potong kedua2 belah kakinya...that the best way 4 this time..satu cara utk elakkan dialisis buah pinggangnya..

Mohon doa rakan2...agar proses pembedahan kedua ni selamat dan dpt memberi impak positive pd buah pinggangnya..dan pulih semula..

Laa haula walaa quwwata illa billahi`aliyyil`azhiim. Tiada daya dan upaya,tiada kekuatan kecuali dgn pertolongñmu ya Allah yg Maha Tinggi lagi Maha Agung.

Ya Allah...kau berikan yang terbaik buat anak syurgaku dan diriku...berilah daku kekuatan dan ketabahan utk mengharungi dugaanMu..ya Allah... aamiin
Mohon rakan-rakan doakn yg terbaik buat anak syurga saya....

Hari ke3  - 22 April 2017

Semalam lps potong kaki... tangan kanan dh mula bengkak dan  kehitaman...Awal pagi tadi.. doktor minta kebenaran...utk belah tangan Thaqif bagi kurangkan tekanan... kuman merebak sgt cepat....Sya dh redha apa jua ketentuan Allah....

Hari ke 4 - 22 April 2017

Keadaan Thaqif ada nampak perubahannya....lebih baik dari semalam... selepas proses dialisis...muka yg bengkak..dh npk susut.. tangan yg hitam dh npk beransur cerah selepas operation...
Alhamdulillah..

Alhamdulillah...syukur....terima kasih ya Allah... kau dengar doaku, rakan taulan dan org ramai.. yg tidak putus-putus mendoakan kesembuhan buat Thaqif ...
Jutaan terima kasih pd semua yg tidak putus mendoakan kesembuhan ank sya...
Harapan saya...agar semua tidak putus2 mendoakan Mohamad Thaqif Amin berjuang untuk melepasi tahap kritikal... Amin ...

Hari ke 6 - 24 April 2017

Thaqif masih ditidokn...hanya zikir, doa dan bicara sepi mama bersamamu.  Pemantauan rapi setiap 4 jam..ubat cair n beku darah perlu di balancekn....buah pinggang nampaknya ada progress...moga ank syurga mama terus kuat utk sembuh... Allahuakbar....

Hari ke 7 - 25 April 2017

Alhamdullillah pagi ini,  DYMM Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah, Permaisuri Johor telah  berkenan berangkat bercemar duli melawat Thaqif... semoga dgn kedatangan Permaisuri.. memberi impak yg positif kpdnya...

Tegok muka Thaqif nampak sihat...cuma ada kebimbangan bila tengok jari jemari tangan kanannya  makin kecut....Ya Allah ...berilah keajaiban utknya...
Selepas perjumpaan dgn Dr Saadon... hati mama makin pilu....camnelah Abg nk hadap...bila abg sedar nanti.... Allahuakbar...kaulh Maha Mengetahui yg terbaik buat ankku dan diriku...
Thaqif demam... suhu semakin meningkat... tangan kanan.....otot-otot dh mati... doktor tggu sehingga jam 8 malam ni... pemantauan setiap jam...sekiranya tiada perubahan jua... terpaksalh memilih pilihan terakhir....

Allahuakbar.... Allahuakbar... Allahuakbar
Ya Allah... Engkaulh Maha Penyembuh....berilah kesembuhan buat anaku.... kurniakanlah kekuatan buat diriku... aamiin... aamiin... aamiin ya rabbal alamiin...

Demi menyelamatkan nyawa thaqif, tangan kanan thaqif akan dipotong.. supaya kuman tidak merebak.. Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar 😭😭😭... berat sungguh dugaan dan ujian yg Allah berikan... moga Thaqif dan kami sekeluarga terus diberikan kekuatan..

Hari ke 8 - 26 April 2017

Assalamualaikum...wbt..
Doakan yang terbaik buat Thaqif... operation tangan tak jadi... keadaannya tak stabil. Semakin tenat.

Thaqif disahkan meninggal dunia pada petang 26 April 2017. Berakhirnya episod penderitaan Thaqif di dunia ini... insyallah syurga tempatmu nak.. innalillahiwainnailaihirajiunn..
Sedekah alfatihah untuk Thaqif😭

Berakhirnya sebuah episod duka dan menggemparkan negara..

Sunday, 23 April 2017

Tahap Pengkelasan Ijazah Sarjana Muda & Diploma UiTM

Tahap Pengkelasan Diploma UiTM



Tahap Pengkelasan Diploma bagi semua program-program di UiTM adalah seperti berikut:

Diploma Kelas Pertama
CGPA: 3.50 - 4.00

Diploma Kelas Kedua
CGPA: 2.00 - 3.49


Tahap Pengkelasan Ijazah Sarjana Muda & Diploma UiTM



Tahap Pengkelasan Ijazah Sarjana Muda UiTM



Tahap Pengkelasan Ijazah Sarjana Muda bagi semua program-program di UiTM adalah seperti berikut:

Kelas Kepujian Pertama
CGPA: 3.50 - 4.00

Kelas Kedua (Tinggi) 
CGPA: 3.00 - 3.49

Kelas Kedua (Rendah)
CGPA: 2.20 - 2.99

Kelas Ketiga
CGPA: 2.00 - 2.19



Tahap Pengkelasan Ijazah Sarjana Muda & Diploma UiTM


Sumber: https://missobsesi.blogspot.my/

Saturday, 22 April 2017

Valentino Rossi - Gaya Rambut Terbaru (2017)

Tengah malam tadi dapat pun aku tengok Valentino Rossi beraksi dalam ujian masa MotoGP dekat litar lumba di Amerika. 

Penampilan terbaru Valentino Rossi ni menarik perhatian aku. Nampak lebih kemas bila Rossi botak macam ni. 



Valentino Rossi, Gaya Rambut Terbaru Rossi, MotoGP, MotoGP 2017, Grand Prix, Yamaha, Italy, The Doctor,


Dalam ujian masa tersebut Valentino Rossi berjaya mendapatkan petak yang ke-6 untuk perlumbaan MotoGP malam esok.



Valentino Rossi, Gaya Rambut Terbaru Rossi, MotoGP, MotoGP 2017, Grand Prix, Yamaha, Italy, The Doctor,


Sejak menonton MotoGP, aku da mula menjadi peminat Valentino Rossi yang di gelarkan sebagai 'The Doctor' oleh kerana prestasi perlumbaannya di litar lumba yang jauh lebih hebat berbanding pelumba MotoGP yang lain.


Valentino Rossi, Gaya Rambut Terbaru Rossi, MotoGP, MotoGP 2017, Grand Prix, Yamaha, Italy, The Doctor,


Selain prestasinya yang mengagumkan, sifat semulajadi Valentino Rossi yang tak sombong dan suka melayan kerenah fans dia ni la yang membuatkan aku tertarik sangat nak menonton MotoGP ni. Harap-harap ada la rezeki nanti untuk bertemu dan bergambar dengan Rossi bersama motor kesayangan dia.

Dan harapan aku untuk MotoGP 2017 ni da tentu la aku nak tengok Valentino Rossi naik podium bagi setiap perlumbaan dan sekaligus dinobatkan sebagai juara keseluruhan untuk perlumbaan MotoGP 2017 ni.

Tuesday, 18 April 2017

Stay FOCUS!

Padang Jawa - UiTM Shah Alam - iCity Junction


If we realised our specific goal in life then we will not easily change our direction eventhough we have to pass through it in a bit longer and difficult path with slower steps. 

The only thing we need to do is focus and just stay until the finishing line because we only have this much of capability at this moment!

Empathy is the Key of Innovation

Recently I have to come up with an innovation idea to be contribute into construction industry. Our final product is safety shoe with some different function and technology not only for safety but it also for cormfirtable of our end users. 


Empathy, sympathy, innovation, construction tool idea, business idea,


This photo is part of Behind the Scence of our Technology Entrepreneurship (ENT600) Project prepared for IR DR HJH Che Maznah binti Mat Isa.

This is actually our second idea. The concept is to ease construction site labours during working hour and hopefully it works! 

Our first idea was great and outstanding but it is not related to construction industry and to be fair we have to come up with another innovation idea which something that can be contribute to construction industry.

Why we have to get feedback from our end users? It is because we need to go through the empathy process before we make any decision for our final innovation product.

What does it mean by the word of empathy?

Empathy and sympathy are two different word with a different meaning but they are interrelated to each other.

Sympathy means feelings of pity or sorrow for someone else's misfortune while empathy means the ability to understand and share the feelings of another or in another word empathy means we put ourselves in another person's shoes in order to feel their situation.

Thank you so much for reading this article of Empathy is the Key of Innovation.

Sunday, 16 April 2017

Blog Tutorial: Cara Tukar Template Blog (Blogspot)

Lama da aku fikir nak tukar TEMPLATE blog tapi asyik postpone je sebab masa awal-awal aku blogging dulu rasa macam susah je nak tukar template blog ni sampai stuck dan terus malas nak fikir pasal benda-benda teknikal pasal blog. 

Tapi bila aku cari info kat Google senang je rupanya nak tukar template blog ni. Tak ada la complicated macam yang aku fikir sebelum ni...So, alang-alang terlebih rajin hari ni aku buat jela Blog TUTORIAL Cara Tukar Template Blog ni sekali...hahahaha...

Sebenarnya ada dua cara macam mana nak tukar template blog ni. 

First, boleh tukar dekat Theme dalam Blogger dashboard, apply je template blog mana-mana yang korang suka. 

Cara yang kedua korang boleh download template blog sama ada secara PERCUMA atau BERBAYAR mengikut preferences template blog yang korang suka dekat website BloggerThemes atau pun THEMEXPOSE ni. Dalam tutorial ni aku download template blog ni dari website BloggerThemes.

Cara untuk tukar template blog ni senang je, just follow je steps dari gambar yang aku provide kat dalam tutorial ni ye...


Step 1: Pilih template blog yang disukai dari BloggerThemes then klik Download



blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Pilih template blog yang disukai dari BloggerThemes then klik Download


Step 2: Bila da Download tu kena UNZIP kan ZIP FOLDER tadi and then cari XML document



blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Bila da Download tu kena UNZIP kan ZIP FOLDER tadi and then cari XML document 


Step 3: Untuk memudahkan kerja, EXTRACT je XML document ni ke dekstop supaya senang nak cari



blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Untuk memudahkan kerja, EXTRACT je XML document ni ke dekstop supaya senang nak cari



Step 4SIGN IN ke BLOGGER dashboard then klik menu Theme kat side bar dan klik BACKUP/RESTORE kat bahagian atas belah kanan screen




blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
SIGN IN ke BLOGGER dashboard then klik menu Theme kat side bar dan klik BACKUP/RESTORE kat bahagian atas belah kanan screen


Step 5Klik CHOOSE FILE 




blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Klik CHOOSE FILE 



Step 6: Pilih XML document then klik UPLOAD. Then klik OPEN


blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Pilih XML document then klik UPLOAD. Then klik OPEN. 


So, boleh VIEW blog sekarang. Da siap!


blog tutorial, blogspot tips, cara tukar template blog, Tutorial,
Macam la rupanya bila da siap tukar template blog.



Tapi aku tukar template blog yang lain tau. Bukan blog Qiya Saad ni. Tapi sebenarnya kan apa yang aku maksudkan dan fikirkan selama ni bukan la template blog semata-mata tapi overall blog. Aku nak tukar semua sekali supaya blog aku nampak professional macam blog lain yang ada menu dan devide entry dalam category masing-masing tu. 

Macam blog aku sekarang ni bersepah kot, nak cari entry pun susah sebab tak ada menu semua tu. Lepas ni mungkin aku kena spend masa lama sikit untuk blog aku ni kalau tak rasa blog aku ni macam rumah orang pemalas je gayanya. 

Contohnya bila orang masuk rumah aku dan tanya aku " Weh, nak tumpang tandas kejap. Tandas kat mana ye?" Then aku pun jawab "Entah la, ko cari jela, ada tu...tapi aku pun da tak tau kat mana..." 

Hahaha... 

Macam tu la lebih kurang keadaan blog aku ni. 

So, nanti ada masa aku come up dengan tutorial untuk tukar overall blog kalau aku ada masa free la kan. Faham-faham jela kan selagi aku belum grad ni memang susah nak provide masa untuk buat sesuatu yang aku selalu classify kan sebagai "UNCERTAIN THINGS'. Means sesuatu yang kita buat tu belum tentu ada hasilnya. 

So, macam biasa aku kena keep priority first. Kena STUDY, STUDY, dan STUDY... Ni pun sebab aku ada gap dari pukul 12 pm sampai pukul 2.00 pm baru ada kelas semula, tu yang ada masa aku godek-godek blog kat makmal komputer ni. Hehehe...

Ok la, thanks sebab sudi singgah blog aku dan baca entry Blog Tutorial: Cara Tukar Template Blog (Blogspot) ni. Aku doakan semoga korang dipermudahkan segala urusan di dunia dan juga di akhirat. Amin...